ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΖΥΜΑΡΙ ΠΙΤΣΑΣ
300 ml νερό
500 γραμμάρια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
8-9 γραμμάρια ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
2 κουταλάκια ζάχαρη
2 κουταλάκια αλάτι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
(*) χρειαζόμαστε και λίγο επιπλέον αλεύρι για να αλευρώνουμε την ζύμη, τον πάγκο και τα χέρια μας, όταν κολλάει το ζυμάρι.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά (το αλάτι το βάζουμε προς το τέλος) και μόλις σχηματιστεί η ζύμη την αφήνουμε να φουσκώσει (συνήθως χρειάζεται 30-60 λεπτά, ανάλογα την θερμοκρασία του χώρου). Μετά ζυμώνουμε λίγο το ζυμάρι (όχι πολύ για να μην "σφίξει") και το αφήνουμε πάλι για λίγη ώρα να "ξεκουραστεί" (και ξαναφουσκώνει αυτό)
Στην συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μέρη και με το κάθε ένα κομμάτι ανοίγουμε ένα φύλλο για μία πίτσα. Η ζύμη αυτή είναι αρκετά "ελαστική" και εγώ έχω αρχίσει να συνηθίζω να ανοίγω το φύλλο με το χέρι, στον πάγκο αλλά και στον αέρα. Δεν κάνω βέβαια εκείνο το κόλπο που την πετάνε στον αέρα (ακόμα) αλλά την στριφογυρίζω σιγά-σιγά πιάνοντας την από τις άκρες και αρχίζει και ανοίγει με την δύναμη της βαρύτητας.
Από εκεί και πέρα...
Τα υλικά που θα βάλει ο καθένας πάνω στην πίτσα είναι θέμα γούστου. Αυτό που χρειάζεται όμως, μόλις ανοίξουμε το φύλο είναι να βάλουμε πρώτα την ζύμη της πίτσας στο ταψί και να την ψήσουμε για λίγο μόνη της (π.χ. περίπου 10-15 λεπτά στους 180ºC, ανάλογα τον φούρνο) ώστε να έχει ένα προβάδισμα στο ψήσιμο και μετά να την βγάλουμε από το φούρνο και να βάλουμε τα υλικά που θέλουμε και να συνεχίσουμε το ψήσιμο.
Αν βάλουμε τα υλικά κατευθείαν πάνω στο εντελώς άψητο ζυμάρι και τα βάλουμε στο φούρνο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αρχίσουν να "παραψήνονται" τα υλικά από πάνω ενώ από κάτω το ζυμάρι να μην προλαβει να ψηθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου