Συνολικές προβολές σελίδας

"Print this page"

music

kersoras

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΔΕΝ ΕΊΜΑΙ ΠΟΙΗΤΗΣ, ΟΎΤΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΟΎΤΕ ΚΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ. ΕΊΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ. ΌΣΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΑ ΜΟΥ ΆΡΕΣΑΝ Ή ME ΆΓΓΙΞΑΝ -ΠΙΟ ΒΑΘΙΆ ΑΠ' Ο,ΤΙ ΣΥΝΗΘΩΣ- ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΑΡΈΣΟΥΝ Ή ΑΓΓΊΞΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΠΌ ΕΣΑΣ!!!

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ορολογία του Android, Ορολογία για αρχάριους και προχωρημένους

ANDROID

- Το παρόν κείμενο έχει σκοπό να σου λύσει αρκετές από αυτές τις απορίες.

Τι είναι η Google και γιατί την αναφέρουν συνέχεια;

Η Google είναι μια Αμερικάνικη πολυεθνική βαθιά επενδυμένη στην ομώνυμη μηχανή αναζήτησης, υπηρεσίες "cloud" και στις τεχνολογίες διαφήμισης. Είναι επίσης η εταιρεία που αγόρασε το android(2005), οι όποιες αναβαθμήσεις και γενικά όλη η φιλοσοφία του Android είναι ευθύνη της Google.

Τι είναι το Android OS;

Το πράσινο ρομποτάκι(το οποίο είναι τo σήμα του) είναι το λογισμικό της συσκευής σου!
Το Android OS λοιπόν είναι λογισμικό το οποίο προορίζεται για φορητές συσκευές και στηρίζεται στον ανοιχτό κώδικα ενός άλλου λογισμικού, το οποίο είναι το Linux.
Επίσης ο κώδικας του Android είναι και αυτός ανοιχτός για αλλαγές, παρ' όλα αυτά είναι οι προγραμματιστές του Android που αποφασίζουν αν θα εγκριθούν οι οποιεσδήποτε αλλαγές.

Ακούω συνέχεια Eclair Froyo Gingerbread Honeycomb και Ice Cream Sandwich, τι είναι αυτά επιτέλους; γλυκά ?

Το Android από την στιγμή της κυκλοφορίας του έχει δει διάφορες αναβαθμίσεις. Σκοπός τους τυπικά ήταν να διορθώσουν διάφορα προβλήματα αλλά και να προσθέσουν πράγματα.
Ενδεικτικά μερικές από τις παλιότερες εκδόσεις/αναβαθμίσεις είναι οι Cupcake και Donut.
Οι ονομασίες που δίνονται είναι ψευδώνυμα και αντιστοιχούν αλφαβητικά σε γλυκά!

Η Eclair είναι η έκδοση 2.0/2.1, έφερε αλλαγές στο περιβάλλον και έφερε υποστήριξη HTML5 στον περιηγητή(browser)

Η FroYo(Frozen Yugurt) είναι η έκδοση 2.2, έδωσε μεγαλύτερη ταχύτητα και έφερε υποστήριξη flash μαζί με δυνατότητα wifi hotspot !

Η Gingerbread είναι η έκδοση 2.3 και βελτίωσε το περιβάλλον όπως και δυνατότητες για ποιο "βαριές" εφαρμογές, επιπλέον πρόσθεσε υποστήριξη NFC(Near Field Communication)

H Honeycomb είναι η έκδοση 3.0/3.1 αποκλειστικά για ταμπλέτες, έφερε αλλαγές κυρίως στο γραφικό περιβάλλον και πρόσθεσε υποστήριξη πολλαπλών πυρήνων μαζί με βελτιωμένα γραφικά.

Η Ice Cream Sandwich έχει ανακοινωθεί οτι σκοπός της είναι να "ενώσει" τις εκδόσεις για ταμπλέτες/κινητά και να προσθεσεί υποστήριξη για την Google TV. Δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα.

Gapps, αυτό σίγουρα τρώγεται ε;

Gapps είναι η συντόμευση των Google Apps και ουσιαστικά είναι κλειστού τύπου εφαρμογές που παρέχονται από την ίδια την Google. Τέτοιες εφαρμογές είναι το Market/Gmail/Google Maps/Youtube και άλλες πολλές όπως το Google translate!

Market η αλλιώς αγορά!

Από τα πιο σημαντικά κομάτια του Android, επιτρέπει την εγκατάσταση εφαρμογών δωρεάν/επί πληρωμής, από παιχνίδια και social(facebook/twitter) μέχρι ποιο ουσιαστικών(πχ GPS) που λύνουνε τα χέρια μας σε καθημερινές ρουτίνες!

Gmail!

Η εφαρμογή Gmail απαιτεί φυσικά αντίστοιχο Gmail λογαριασμό, τι μπορείς να κάνεις;
Εκτός οτι όταν έρχεται email άμεσα λαμβάνεις ειδοποίηση(πρέπει να έχετε ιντερνετ και να είναι επιλεγμένος ο αυτόματος συγχρονισμός), μαζί με το Gmail έχεις πρόσβαση στα ημερολόγιο/επαφές τα οποία έχεις το ελεύθερο να τα αλλάξεις είτε από PC είτε από το κινητό σου!

Google maps!

Τα Google Maps είναι ένας χάρτης - αν έχεις κινητό με gps - έχει δυνατότητες να δείξει που είσαι στον χάρτη και φυσικά δωρεάν πλοήγηση!
Δυστυχώς έχει 2 μεγάλα ελαττώματα, 1ον χρειάζεται σύνδεση στο ιντερνετ(στις τελευταίες εκδόσεις μπορεί να αποθηκεύσει μικρούς χάρτες μόνο του) και 2ον η πλοήγηση στην ελλάδα δεν υποστηρίζεται πλήρως ακόμα. Γι'αυτό θα χρειαστείς εφαρμογή για πλοήγηση(βλ. Market)

Youtube!

Δεν ξέρεις τι είναι το youtube; Ποιοι λύκοι σε μεγαλώσανε και σε ποια σπηλιά ήσουνα τα τελευταία χρόνια;
Πέρα από την πλάκα, το Youtube είναι το μεγαλύτερο site με βίντεο από απλούς χρήστες(και τώρα τελευταία και μερικές εταιρείες δυστυχώς) για χρήστες, αυτή είναι η αντίστοιχη εφαρμογή του και δίνει δυνατότητες όπως να μοιραστείς βιντεο(email/mms/fb κλτπ) και να ανεβάσεις!

Τι είναι το Flash Player;

Καταρχάς ουδεμία σχέση με το φλας του κινητού για τη φωτογραφική! Το Flash Player είναι μια εφαρμογή που βοηθάει τον explorer να "διαβάσει" διάφορα sites που έχουνε φλας υλικό.
Τέτοια παραδείγματα είναι όλα τα παιχνίδια του Facebook και άλλα δημοφιλή sites όπως αυτό.
Επίσης αν και προστέθηκε πλήρης υποστήριξη στην 2.2(FroYo), δεν υποστηρίζονται όλες οι Android συσκευές.

Τι είναι η Notification Bar;

Η Notification Bar είναι η μπάρα στη κορυφή της οθόνης και μπορείς να την σύρεις κάτω, αποκαλύπτωντας χρήσιμες πληροφορίες.
Αν και συνήθως υποτιμάται αυτή η μπάρα ίσως είναι το ποιο δυνατό σημείο του λογισμικού, η ικανότητα της στο να μαζεύει όλες τις ειδοποιήσεις είναι εξαιρετικά σημαντική και διευκολύνει τη ζωή σου!
Χρησιμοποιήσε την!

Τι είναι ο launcher;

Ο Launcher αν δουλεύεις windows είναι η αντίστοιχη επιφάνεια εργασίας(desktop) σε αυτό μπορείς να τοποθετήσεις όλων των ειδών συντομεύσεις που κάνουν την ζωή σου εύκολη!
Επίσης δεν χρειάζεται να μείνεις με αυτόν που είναι εγκατεστημένος από την αρχή, μπορείς πανεύκολα να τον αλλάξεις με κάτι άλλο των γούστων σου(βλ. Market)

Τι είναι το wifi-hotspot tethering;

Είναι η δυνατότητα που έχουνε όλες οι Android συσκευές με την 2.2 έκδοση και πάνω να μοιραστούν το internet που έχουν με άλλες συσκευές είτε είναι laptop είτε είναι άλλα κινητά!

Τι είναι τα Widgets;

Τα widgets η αλλιώς γραφικά στοιχεία σου δείχνουν "ζωντανά" πληροφορίες που σε ενδιαφέρουν και υπάρχουν εκατοντάδες που μπορείς να κατεβάσεις από ... που αλλού, στο Market φυσικά!

"bloatware", τι είναι;

Bloatware αποκαλούμε αρκετές άχρηστες εφαρμογές που βάζει ο κατασκευαστής στο κινητό για να το κάνει ξεχωριστό.
Αυτό γίνεται γιατί υπάρχουνε τόσες πολλές εφαρμογές στο market που οι ποιο προχωρημένοι χρησιμοποιούνε ελάχιστες από τις "bloatware" εφαρμογές είτε γιατί είναι καλύτερες, είτε γιατί απλά δεν τους αρέσουν.

Μερικές παραπάνω πληροφορίες που καλό θα ήταν να γνωρίζεις!


Sense/Touchwiz/Motoblur, τι είναι;

Πλήρως παραμετροποιημένα UI(interface) του Android από την HTC/Samsung/Motorola αντίστοιχα.
Προσφέρουνε κάποια παραπάνω χαρακτηριστικά και είναι το σήμα κατατεθέν των εταιρειών! Επίσης από μια μερίδα χρηστών χαρακτηρίζονται ως bloatware.


Stock Android / Vanillia android

Vanilla Android είναι το ψευδώνυμο του Stock Android, τι είναι;
Τo λεγόμενο Stock είναι το σκέτο Android χωρίς bloatware χωρίς άλλες παραμετροποιήσεις.

Τι είναι τα Nexus;

Το άρθρο αφορά το Android και μου είναι δύσκολο να μην αναφέρω τα 2 μοναδικά κινητά(One/S) που έχει βγάλει η Google.
Η διαφορά τους με τα υπόλοιπα είναι οτι τρέχουνε το Vanilla Android και ενώ δεν κατασκευάζονται από την ίδια την Google, αυτή έχει τα δικαιώματα/κέρδη κτλπ από αυτά τα 2.
Επίσης οι εκάστοτε αναβαθμίσεις είναι φτιαγμένες για αυτές τις 2 συσκευές.

Τι είναι το AOSP;

Android Open Source Project είναι ουσιαστικά ο κώδικας του android και είναι όλος ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους.
Χρησιμοποιείται εκτός από τις ίδιες τις εταιρείες αλλά και από προγραμματιστές. Έχουνε γίνει διάφορες μεταφορές του AOSP ακόμα και σε συσκευές που αρχικά δεν "τρέχανε" Android, η πιο διάσημη μεταφορά είναι του HTC HD2.
Επίσης βαριά παραμετροποιημένο AOSP είναι και η Custom Rom του Cyanogen, από τις ποιο δημοφιλείς Custom ROM στον πλανήτη.

Open Handset Alliance

Είναι μια μεγάλη συμμαχία που αποτελείται από πολλές εταιρείες - όλες ανήκουν στον κλάδο της τηλεπικοινωνίας - μερικές γνωστές από αυτές:
Vodafone/Samsung/LG/Motorola/Sony Ericsson και πολλές άλλες. Στόχος τους η γενικότερη προώθηση του android και φυσικά των συμφερόντων τους.

Τι είναι root?

"Root" λέμε το λογαριασμό που έχει πρόσβαση σε ΟΛΑ τα αρχεία ενός συστήματος linux (το Android βασίζεται στο Linux). Αυτός ο χρήστης λέγεται και superuser. Όταν λέμε θα rootάρω το τηλέφωνο / είμαι root / έχω root, σημάινει ότι έχουμε πρόσβαση στο λογαριασμό του superuser (su). Eίναι το αντίστοιχο ακριβώς του administrator account σε ένα σύστημα windows.
Είναι επίσης κάτι αντίστοιχο με το να αποκτήσεις πρόσβαση στα Symbian αρχεία ενός τηλεφώνου Nokia, ή με το να κάνεις jailbreak ένα iPhone.

(Κάτι που μπορεί καμιά φορά να δημιουργήσει σύγχυση, είναι ότι επίσης "root" λέγεται το πάνω-πάνω επίπεδο των φακέλων σε ένα σύστημα Linux. Δηλαδή ο φάκελος εγκατάστασης μέσα στον οποίο περιέχονται όλοι οι υπόλοιποι φάκελοι του συστήματος. Είναι ο ' / ' φάκελος (αντίστοιχος του C:\ σε ένα pc), και το home directory του superuser account.)

Γιατί να γίνω root στην Android συσκευή μου;

Δε χρειάζεται να γίνει κάνενας "root" αν δε θέλει. Απλά, αν είσαι root, έχεις πρόσβαση σε όλα τα αρχεία του συστήματος και μπορείς να κάνεις αλλαγές που ένας κανονικός χρήστης δε μπορεί. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να διορθώσεις κάποιο πρόβλημα και να αλλάξεις δικαιώματα σε αρχεία, έχεις με λίγα λόγια τον πλήρη έλεγχο του συστήματος. Aν δεν έχεις root, είναι σα να έχεις ένα PC και να μην είσαι ο administrator αλλά ο guest account. Φυσικά το root έρχεται με τους κινδύνους ενός administrator account, διότι αφού έχεις τον ΠΛΗΡΗ έλεγχο, μπορεί αν είσαι άσχετος να σβήσεις πράγματα που δεν πρέπει. (Γι'αυτό και π.χ. η Microsoft δε δίνει by default administrator δικαιώματα στα Windows).
Πράγματα που μπορείς να κάνεις ως root στη συσκσυή σου περιλαμβάνουν:

Εγκατάσταση extra εφαρμογών που χρειάζονται πρόσβαση στα αρχεία του συστήματος (π.χ. εφαρμογές για πλήρες backup).
Αφαίρεση εφαρμογών του συστήματος που δε θες να έχεις
Μεταφορά εφαρμογών στην κάρτα SD.
Διόρθωση κάποιων προβλημάτων που έχουνε άμμεση σχέση με τα αρχεία του συστήματος(εξαρτάται τη συσκευή)
Διαφορετικά εικονίδια και τροποποιήση κατά βούληση ολόκληρου του γραφικού περιβάλλοντος.
Kαλύτερη διαχείριση μνήμης.
Πρόσβαση σε εφαρμογές που είναι φραγμένες στην Ελλάδα, πχ Gmail/Google Earth/Google Maps. ( Φυσικά τις έχεις ήδη αλλά βγαίνουνε αναβαθμίσεις συνέχεια )
Development, μπορείς ως root να φτιάξεις custom ROMs και φυσικά το root είναι βασική προυπόθεση για να φορτώσεις custom ROMs.
Reboot εκ των έσω, οverclock undervolt, etc.
Όχι πια ενοχλητικές διαφημίσεις στα free apps.
Μπορείς πλέον να παίξεις παιχνίδια που προορίζονται αποκλειστικά για Tegra Android συσκευές, σε όλες τις Android συσκευές που έχουνε υψηλά χρονισμένο επεξεργαστή. (800mhz +)
Ξεκλείδωμα από τον πάροχο, και πολλά άλλα.
Mε λίγα λόγια, είσαι EΣΥ ο ιδιοκτήτης του τηλεφώνου σου, και όχι η αντίστοιχη εταιρεία ή η Google.

Αν παρ'όλα αυτά δεν είσαι τέτοιος τύπος χρήστη, έχεις ακόμα τα Windows να σου λένε 'ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ;' για κάθε κίνηση που κάνεις, είχες iphone και δεν έβαλες ποτέ το Cydia, δεν έχεις όρεξη να εξερευνήσεις το android ή τέλος πάντων έχεις πίστη στη εταιρεία και περιμένεις το επόμενο επίσημο upgrade που θα φτιάξει τα πράγματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνεις root. To τηλέφωνο δουλεύει και χωρίς root, και έτσι πουλιέται. Δε χρειάζεται να κάνεις root επειδή έκανε ο διπλανός, με λίγα λόγια.

Τί κίνδυνος υπάρχει; Θα χάσω τα δεδομένα μου;

Αναλόγως την συσκευή, σε κάποιες συγκεκριμένες(βλ Nexus) όταν γίνεσαι root γίνεται αυτόματα επαναφορά εργοστασιακών.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των Android συσκευών είναι μια ακίνδυνη διαδικασία και μάλιστα σε μερικές γίνεται με την εγκατάσταση μιας απλής εφαρμογής.

Θα χάσω την εγγυησή μου;

Ναι, για όσο είσαι root. Οι εταιρείες δε θέλουν να είσαι root, και να μπορείς να σβήσεις και να αλλάξεις πράγματα που αυτές αποφάσισαν να βάλουν στο τηλέφωνο, γιατί έτσι αν κάνεις βλακεία θα φταις εσύ. Οπότε αν γίνεις root, αυτόματα χάνεται η εγγύηση. Το θέμα όμως είναι ότι μπορείς να ΞΕγίνεις root, και τότε μαγικά θα ξαναέχεις εγγύηση. Βλέπε την επόμενη παράγραφο.

Κι αν δε θέλω να είμαι πια root;

Αναλόγως την συσκευή, για αυτό θα χρειαστεί να απευθυνθείς στο αντίστοιχο νήμα της συσκευής σου.
Συνήθως το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να εγκαταστήσεις ένα επίσημο λογισμικό της αντίστοιχης συσκευής.

Τι είναι το Firmware;

Firmware λέμε το μέρος του λογισμικού του τηλεφώνου που ελέγχει το hardware της συσκευής, και στέλνει εντολές στα διάφορα μέρη του τηλεφώνου για να λειτουργήσουν. Είναι σα να λέμε το "μυαλό", που ελέγχει τα κυκλώματα του τηλεφώνου. Σε αναλογία με ένα PC, θα λέγαμε ότι το firmware είναι το BIOS.
Οι διάφορες αναβαθμίσεις που βγαίνουνε, είναι είτε για να διορθώσουν bugs είτε για να προσθέσουν καινούριες ιδιότητες.
Τους δίνονται κωδικές ονομασίες αποτελούμενες από νούμερα και γράμματα, υποδηλώνοντας συσκευή, ημερομηνία έκδοσης και πολλά άλλα.
Ενώ 2 ίδιες συσκευές μπορεί να έχουνε διαφορετικό Firmware δεν είναι απίθανο να βασίζονται στην ίδια έκδοση του Android.


Τι είναι η ROM;

Rom - Read Only Memory.
Αν και η έννοια της έχει αλλάξει λίγο από την αρχική της, ουσιαστικά είναι μνήμη υπολογιστή που δεν χρειάζεται ενέργεια και αποθηκεύει δεδομένα.
Όταν μιλάμε για smartphones και συγκεκριμένα για Android συσκευές η ROM υποδηλώνει την εσωτερική μνήμη που αποθηκεύετεαι το λειτουργικό.
Η εσωτερική μνήμη είναι μια Flash Memory χωρισμένη σε 2 κομάτια, ένα για το λειτουργικό και ένα για τις εφαρμογές σου.
Έτσι λοιπόν η "αληθινή" ROM είναι εκεί που αποθηκεύεται το Android OS, εκτός αν είσαι Root.
Ομάδες όπως οι XDA ονομάζουνε το Software τους ROMs, γιατί είναι ROM Images.
Γι'αυτό βλέπεις παιχνίδια για Emulators να ονομάζονται ROM Images, γιατί αρχικά τα πήρανε από την "αληθινή" ROM.

Από τι αποτελείται το Android;

To Android είναι στο περίπου χωρισμένο σε 4 επίπεδα.


Linux Kernel

Αυτός είναι ο Kernel στον οποίο βασίζεται το Android και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο.
Παρέχει τους Drivers τους οποιούς χρειάζεται για να τρέξει το σύστημα, όπως της οθόνης, της κάμερας κ.α.
Μια παρομοίωση για να γίνει ποιο κατανοητό, αν το Android είναι ένα Robot, τότε ο Kernel είναι ο σκελετός του.


Libraries

Οι βιβλιοθήκες(Libraries) όλο τον κώδικα που περιέχει το Android OS. Παραδείγματος χάριν,
η SQLite βιβλιοθήκη παρέχει υποστήριξη έτσι ώστε μια εφαρμογή να χρησιμοποιήσει την αποθήκευση δεδομένων,
η Webkit βιβλιοθήκη παρέχει λειτουργίες για το διαδικτυακό σερφάρισμα.


Android Run time

Στο ίδιο επίπεδο με τις βιβλιοθήκες, το Android Runtime παρέχει ένα σύνολο βασικών βιβλιοθηκών
που επιτρέπουν στους προγραμματιστές να γράψουν εφαρμογές χρησιμοποιώντας JAVA.
Επίσης περιλαμβάνει την Dalvik virtual machine, που επιτρέπει κάθε εφαρμογή να τρέξει την δικιά της εργασία,
μαζί με την δικιά της ξεχωριστή Dalvik virtual machine.
Η Dalvik είναι μια εξειδικευμένη virtual machine, ειδικά διαμορφωμένη για κινητές συσκευές που έχουν περιορισμένη μνήμη και ισχύ.


Application Framework

Εκθέτει διάφορες δυνατότητες του Android στους προγραμματιστές των εφαρμογών ώστε να τις χρησιμοποιήσουνε στις εφαρμογές τους.


Applications

Το πιο υψηλό επίπεδο, εδώ βρισκουμε εφαρμογές που έρχονται μαζί με την Android συσκευή σου(όπως τηλέφωνο, επαφές, μουσική κ.α.), όπως επίσης εφαρμογές που κάνεις εγκατάσταση.
Οποιαδήποτε εφαρμογή που έχεις είναι σε αυτό το επίπεδο.

Τι είναι οι Custom ROMs;


Τι είναι όλος αυτός ο ντόρος με τις ROM που κυκλοφορούν κατά καιρούς; Σε τί να χρειάζονται; Ποιός ο λόγος να κάνουμε την εν λόγω τροποποιήση στην συσκευή μας; Είναι πραγματικά ασφαλές ή θέτουμε σε κίνδυνο το τηλέφωνό μας;
Όταν ακούς περί custom ROMs, μιλάμε πλέον για μια ειδικά τροποποιημένη έκδοση του λειτουργικού που είναι τις περισσότερες φορές βασισμένη στην επίσημη έκδοση.
Δεδομένου ότι το Android αποτελεί έναν ανοιχτό κώδικα λειτουργικού συστήματος, δίνεται η δυνατότητα στους προγραμματιστές να τροποποιήσουν τις διαθέσιμες επίσημες ROMs, να βελτιστοποιήσουν κάποια σημεία και να προσφέρουν μια καλύτερη απόδοση.


Τα θετικά των Custom ROMs

Γιατί να θέλεις τις Custom ROMs;

Χρησιμοποιώντας μια custom ROM, έχεις την δυνατότητα να λαμβάνεις στο smartphone σου πιο συχνές ενημερώσεις που επιδιορθώνουν διάφορα ζητήματα και προσθέτουν νέα χαρακτηριστικά.
Μπορείς να λαμβάνεις εύκολα τις ενημερωμένες εκδόσεις χωρίς να περιμένεις τις επίσημες αναβαθμίσεις(Hello Sony Ericsson).
Καλύτερη απόδοση και αποτελεσματικότερα αποτελέσματα
Υπάρχουν πολλές Custom ROMs, ωστόσο οι περισσότερες συμβάλλουν στην αποτελεσματική λειτουργία της συσκευής με καλύτερα αποτελέσματα και αυξημένη ταχύτητα λειτουργίας, χρησιμοποιώντας λιγότερη μνήμη, επειδή κύριο έργο τους είναι η ομαλή λειτουργία του πυρήνα. Αυξάνεται επίσης και η διάρκεια ζωής των μπαταριών.
Επίσης οι custom ROMs συνήθως διατίθονται δωρεάν, με προαιρετική δωρεά στον αντίστοιχο developer αν το επιθυμείς!

Αναβάθμιση σε μια καλύτερη / πιο πρόσφατη έκδοση του Android!

Μπορείς να κάνεις αναβάθμιση σε μια έκδοση του λειτουργικού συστήματος που δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει επίσημα για τη συσκευή σου, ή δεν κυκλοφορήσει ποτέ από την ίδια την εταιρία. Πώς μπορείς να γίνει αυτό; Με τον εξής τρόπο ( δεν εγκρίνεται από την εταιρία).
Είτε να λάβεις μέσω μιας ανεπίσημης πηγής, μια κατάλληλα προσαρμοσμένη έκδοση ROM από διάφορους ειδικούς του χώρου, οι οποίοι δεν έχουν την έγκριση της εταιρίας, είτε να προσαρμόσεις στην συσκευή σου μια νέα ROM που χρησιμοποιείται σε άλλα μοντέλα συσκευών, αλλά μέσω κατάλληλων τροποποιήσεων μπορεί να λειτουργήσει και στο δικό σου smartphone.
Αυτό είναι και το λεγόμενο PORT μιας ROM, πχ έχουνε κυκλοφορήσει Sense Ports από τις συσκευές της HTC σε διάφορα μοντέλα όπως τα Nexus.
Η ROM μπορεί επίσης να γραφτεί από τον κώδικα του AOSP από την αρχή, αυτό είναι και το δυσκολότερο PORT μιας και υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες.


Δυνατότητα να εγκαταστήσεις Apps στην SD Card!

Οι πρόσφατες ROMs, σου παρέχουν την δυνατότητα να εγκαταστήσεις τις εφαρμογές σου, στην κάρτα SD που έχεις τοποθετήσει στο κινητό σου τηλέφωνο. Κάτι που είναι αδύνατον για τις Android συσκευές που είναι ακόμα στην 2.1 ή και πιο πριν.


Δυνατότητα πλούσιων γραφικών στοιχείων, τα λεγόμενα Themes!

Εκτός από τις ριζικές αλλαγές που μπορούν να γίνουνε στην καρδιά του συστήματος, γίνονται και λιγότερο ουσιαστικές αλλαγές σε ολόκληρο το γραφικό περιβάλλον.
Από εικονίδια και αλλαγές στο περιβάλλον μέχρι και στις εφαρμογές που έχει το κινητό. Πολλά Themes μάλιστα είναι σχεδιασμένα να παίζουν σε πολλές Android συσκευές.


Τα μειονεκτήματα των Custom ROMs



Κάτι μπορεί να πάει στραβά

Πρώτα απ' όλα κάτι μπορεί να πάει στραβά κατά την διαδικασία εγκατάστασης της ROM, με αποτέλεσμα το τηλέφωνό σου να καταστεί μια αδύναμη συσκευή που παύει να λειτουργεί. Και σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να επαναφέρεις την συσκευή σου στην κανονική της κατάσταση. Είτε μέσω του Recovery, είτε μέσω του υπολογιστή! Αυτό αποφεύγεται εύκολα αν διαβάσεις προσεκτικά τους αντίστοιχους οδηγούς.


Πιθανά προβλήματα

Οι Developers είναι άνθρωποι και φυσικά κάνουν και αυτοί λάθη. Αρκετές φορές τυχαίνει μια Custom να παρουσιάζει διάφορα λάθη είτε από απροσεξία είτε από ελαττώματα στην κατασκευή της. Συνιστάται να ρίχνεις διάβασμα στο αντίστοιχο θέμα της ROM που συνήθως αναφέρονται όλα τα προβλήματα που προκύπτουν!

Ακυρώνεις την εγγύηση σου!

Είναι δεδομένο, έπειτα από την εγκατάσταση μιας Custom ROM, να χάσεις την επίσημη εγγύηση που σου παρέχει αρχικά ο κατασκευαστής। Το αν αυτό είναι νόμιμο όχι, δεν το γνωρίζω. Το θέμα είναι οτι στην συντριπτική πλειοψηφία η εγγύηση μπορεί εύκολα να ξανά-αποκτηθεί με το πέρασμα μιας επίσημης ROM.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

weather -ΚΑΙΡΟΣ-