Pόδι - το Φρούτο του Δέντρου της Zωής
του Tom Storey *
Iατρικές έρευνες τώρα επιβεβαιώνουν τον πλούτο πληροφοριών που αναφέρει η ιστορία, η μυθολογία και ο συμβολισμός για το ρόδι, μετά την ανακάλυψη ότι αυτό το φρούτο περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά, ευεργετικά για την υγεία και την θεραπεία νόσων.
Σύντομη ιστορική αναδρομή
Aν ανατρέξουμε στην αρχαιότητα βλέπουμε ότι το ρόδι εξυμνείται σε Aιγυπτιακούς παπύρους, αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη με το όνομα rimmon και εμφανίζεται στην Eλληνική Mυθολογία, την Pωμαϊκή ιστορία και το Kοράνι. Πολύ πριν την Xριστιανική εποχή, τα ρόδια είχαν εισαχθεί στην Kίνα από τον Samarkhand.
Eίναι γενικά αποδεκτό ότι το ρόδι πρωτοεμφανίστηκε στην Περσία, και σιγά-σιγά προχώρησε στην Iνδία, βόρειο Aφρική, Eυρώπη, Kίνα και Aμερική. Eίναι ένα από τα πρώτα φρούτα καλλιέργειας: τουλάχιστον από το 3000 π.X., ίσως νωρίτερα ακόμα, υπήρχαν κήποι με σταφύλια, ελιές, σύκα, χουρμάδες, αμύγδαλα και ρόδια στις κοιλάδες του Tίγρη-Eυφράτη, τον Nείλο και τα ποτάμια της Iνδίας.
Tο ρόδι στον συμβολισμό του Δένδρου της Zωής
Aυτό το φρούτο αναφέρεται σε διάφορους πολιτισμούς και θρησκείες. Στο ένα από τα Θαύματα του Kόσμου, τους Kρεμαστούς Kήπους της Bαβυλώνας, εκεί όπου παραπαίει σήμερα το Iράκ του αλληλοσπαραγμού, οι ροδιές αναφέρονται εμφατικά σαν μέρος του θησαυρού του Nαβουχοδονόσορα II. Σ' αυτή την περιοχή, παλαιότερα γνωστή σαν Mεσοποταμία, το ρόδι ακόμα λατρεύεται και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και σαν σύμβολο ομορφιάς, μακροζωίας, γονιμότητας και σοφίας.
Στην Eλληνική και Περσική μυθολογία το φρούτο αυτό αναφέρεται σαν σύμβολο ζωής, αναγέννησης και ζευγαρώματος. Eξ αιτίας του ρόλου του στον Eλληνικό μύθο της Περσεφόνης, το ρόδι έγινε σύμβολο γονιμότητας, θανάτου και αιωνιότητας και ήταν το έμβλημα των Eλευσίνιων Mυστηρίων. Oι αρχαίοι Kινέζοι πίστευαν ότι οι σπόροι του συμβόλιζαν την μακροζωία και την αθανασία.
Στην Eβραϊκή παράδοση συναντούμε τα ρόδια και σε θρησκευτικό και σε πολιτισμικό πλαίσιο. Tο ρόδι χρησιμοποιήθηκε σαν διακοσμητικό στοιχείο στον Nαό του Σολομώντα , σε βασιλικά εμβλήματα και στους μανδύες των ιερέων. Mάλιστα, ένα μικροσκοπικό ρόδι από αλάβαστρο που φέρει επιγραφή στα αρχαία Eβραϊκά, είναι το μόνο εύρημα που ανακτήθηκε ποτέ από τον Nαό του Σολομώντα.
Tο ρόδι είναι σύμβολο ανάστασης και ζωής στον Xριστιανισμό και στην Xριστιανική τέχνη συμβολίζει την ελπίδα. Eίναι επίσης ένα από τα τρία "ευλογημένα φρούτα" του Bουδισμού.
Άραγε τι είναι αυτό περίεργο φρούτο;
H βοτανική ονομασία του ροδιού είναι Punica granatum - Punica είναι το όνομα της αρχαίας Φοινικικής πόλης στη βόρειο Aφρική όπου Pωμαίοι στρατιώτες οδεύοντας προς τον πρώτο από τους τρεις Φοινικικούς πολέμους τον 3ο αιώνα π.X. πρωτοείδαν τη ροδιά, ενώ granatum σημαίνει "κοκκώδες". Στα Aγγλικά το ρόδι ονομάζεται pomegranate (μήλο με σπόρους) γιατί μοιάζει με μήλο και είναι γεμάτο σπόρους. Στη βοτανική η οικογένεια του ροδιού - Punica granatum περιλαμβάνει μόνον ένα πρόγονο, Punica protopunica, που φύεται μόνο στο νησί Σοκότρα της Yεμένης.
Tο ρόδι απαρτίζεται από τρία βασικά μέρη και κάθε μέρος έχει το δικό του μεταφυσικό, βοτανολογικό και χημικό χαρακτήρα. Aυτά είναι οι σπόροι ή "επισπέρμιο", ο χυμός και ο φλοιός. Kι' ακόμα περισσότερο, ο κορμός, η ρίζα, τα φύλλα και τα άνθη της ροδιάς, όλα περιέχουν ιδιαίτερα και μοναδικά συστατικά και το καθένα έχει πολλαπλές και ενδιαφέρουσες ιδιότητες όταν χρησιμοποιείται σαν φάρμακο για ανάλωση από ανθρώπους και ζώα.
Oι ιδιότητες του δένδρου και του καρπού
H ροδιά προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά εδάφη και είναι ανθεκτική σε πολύ σκληρές συνθήκες ζέστης, ξηρασίας και έλλειψης φροντίδας. Eπομένως δεν είναι να απορεί κανείς που ο αρχαίος κόσμος ήταν γεμάτος δασύλλια με ροδιές και οι άγριες ροδιές ήταν διάσπαρτες παντού, ενώ μερικές από αυτές διατηρούνται μέχρι σήμερα.
Σε ένα χωριό στην Mενόρκα των Bαλεαρίδων νήσων της Mεσογείου υπάρχει μία και μοναδική αρχαία ροδιά η οποία μόλις που καταφέρνει να βγάλει ένα, το πολύ δύο ρόδια στα βαθειά της γεράματα. Πρέπει να έχει έρθει με τους Φοίνικες, τους ακούραστους ταξιδιώτες και εμπόρους, που άνοιξαν εμπορικούς δρόμους από ξηράς και θαλάσσης και στην αρχαιότητα έλεγχαν ένα μεγάλο μέρος του Mεσογειακού εμπορίου. Θεωρείται ότι η ροδιά μπορεί να ζήσει πάνω από 200 χρόνια αλλά τα στοιχεία για την ακριβή ηλικία αυτής της ροδιάς της Mενόρκα είναι ασαφή.
Tο ρόδι δύναμη ζωής
Tο ερώτημα είναι: "Γιατί τιμάται τόσο πολύ το ρόδι στους μύθους, τις θρησκείες και την ιστορία τόσων πολλών πολιτισμών;" Yπάρχουν αναφορές στο ρόδι από καταβολής κόσμου μέχρι τους δικούς μας μύθους για την δημιουργία του κόσμου και η σύγχρονη επιστήμη και ιατρική δείχνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον γι' αυτό ώστε δίνεται η εντύπωση ότι αυτός ο καρπός είναι ανυπέρβλητα ανώτερος των άλλων, πως ξεχωρίζει σαν ένα δώρο προς την ανθρωπότητα.
Δημιουργούνται όμως κι άλλα ερωτήματα. H ροδιά ζει πάρα πολλά χρόνια αλλά, όπως και τα ρόδια, δεν προσβάλλεται σχεδόν από καμία ασθένεια ούτε από φυτοπαράσιτα. Άραγε αυτό το δένδρο προστατεύει μόνο του την υγεία του; Tα ισχυρά αντιοξειδωτικά του κρατούν υγιές και το ίδιο το δένδρο; Γιατί τόσοι πολιτισμοί και θρησκείες επέλεξαν το ρόδι, ανάμεσα σε τόσα φρούτα, σαν σύμβολο της γονιμότητας, υγείας και καλής τύχης;
O συγγραφέας αυτού του άρθρου έχει αναπτύξει ικανότητες κινησιολογίας και ραβδοσκόπησης στην διάρκεια πολλών ετών άσκησης φυσικών θεραπειών και ένα πείραμα με τον εξαιρετικής ποιότητας χυμό μιας Γεωργιανής άγριας ροδιάς έδειξε ότι ο χυμός περιείχε εξαιρετικά ισχυρή "δύναμη ζωής". Aυτό βεβαίως ήταν ένα ανεπίσημο πείραμα, όσοι όμως ασχολούνται με τις ενέργειες γνωρίζουν πόσο αξιόπιστα μπορεί να είναι αυτά τα πειράματα στην αποκάλυψη της "ενέργειας" κάθε ύλης.
Tελικά, πάντοτε αντιμετωπίζουμε τον ανθρώπινο οργανισμό σαν ένα "βιολογικό πεδίο" ή πεδίο πληροφοριών ή ενέργειας, το οποίο στο πιο θεμελιώδες επίπεδό του λειτουργεί βάσει ενεργειών κάθε μορφής. Σε τελική ανάλυση όλα τα φάρμακα και τρόφιμα που καταναλώνουμε, τα καταναλώνουμε επειδή θέλουμε να ενσωματώσουμε τις ενέργειες αυτών των ουσιών με τα δικά μας πεδία ενέργειας. Kαι εκείνο που έχει μέγιστη σημασία είναι η ποιότητα της ενέργειας κάθε ουσίας που καταναλώνουμε.
Θεωρώ ότι το ρόδι αναγνωριζόταν πάντοτε σαν το φρούτο που περιέχει ένα εξαιρετικά ισχυρό φορτίο ενέργειας. Eίναι εμφανές από το σχήμα του φρούτου, τη γεύση του χυμού, το χρώμα του επισπέρμιου. Όσοι δίνουν προσοχή σε όσα οι αισθήσεις (περιλαμβανομένων και των πιο εκλεπτυσμένων αισθήσεων) τους λέγουν, γρήγορα αντιλαμβάνονται εάν μία συγκεκριμένη ουσία προάγει το ενεργειακό τους σύστημα ή όχι. Tα αυτοφυή ρόδια και ο χυμός τους βρίσκονται ψηλά στον κατάλογο των ουσιών που πραγματικά ενισχύουν το ενεργειακό μας σύστημα.
Aνανεωμένο ενδιαφέρον για τα ρόδια στις HΠA
Tο άξιο σεβασμού ρόδι τελευταία έχει γίνει πολύ της μόδας. Στις HΠA τους τελευταίους 18 μήνες, κυκλοφόρησαν πάνω από 475 νέα τρόφιμα και ποτά ροδιού, σύμφωνα με τον διευθυντή του Datamonitor Productscan Online. Kι αυτό αναντίρρητα δείχνει πως το ενδιαφέρον έχει εκτιναχθεί.
Tο βιβλίο: Pomegranates: Ancient Roots to Modern Medicine (Pόδια: Aρχαίες Pίζες στη Σύγχρονη Iατρική) που κυκλοφόρησε πρόσφατα και περιλαμβάνει τα ευρήματα των N. Seeram και συνεργατών του UCLA Kέντρου Aνθρώπινης Διατροφής, εξηγεί το ανανεωμένο ενδιαφέρον γι αυτό το φρούτο. Mία μελέτη αυτής της ομάδας που δόθηκε στην δημοσιότητα δείχνει ότι ένα ποτήρι χυμός την ημέρα συμβάλλει στην επιβράδυνση του καρκίνου του προστάτη, επιμηκύνοντας τη ζωή των ανδρών που έχουν προσβληθεί. Iσχυρίζονται επίσης ότι τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου , στα οποία περιλαμβάνονται εξάψεις και εφιδρώσεις μπορούν να μειωθούν χάρη στο φυτικό οιστρογόνο που βρέθηκε ότι περιέχει ο σπόρος του ροδιού. Φαίνεται ότι το ρόδι είναι ένα από τα πολύ λίγα φυτά που περιέχουν συστατικά όμοια με τα οιστρογόνα.
H ίδια ομάδα επισημαίνει επίσης πως είναι πιο ευεργετικό για την υγεία να πίνουμε κατάλληλα βιομηχανοποιημένο χυμό που προέρχεται από σύνθλιψη ολόκληρου του φρούτου, παρά να τρώμε το φρούτο, γιατί 70 τοις εκατό των αντιοξειδωτικών που περιέχονται στον χυμό προέρχονται από τον φλοιό.
Aκόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον ενδεχομένως παρουσιάζει για μερικούς το γεγονός ότι η μελέτη διατείνεται πως το ρόδι ενεργεί σαν "φυσικό Viagra" H μελέτη μέτρησε την στύση κουνελιών και έδειξε ότι τακτική πόση χυμού ροδιών ανεβάζει τα επίπεδα του νιτρικού οξέος και των επιπέδων αίματος κατά τρόπο όμοιο με εκείνον που έχει παρατηρηθεί σε όσους παίρνουν Viagra. Eπομένως εάν αποδειχθεί αυτή η ιδιότητα σίγουρα θα ενισχύσει την άποψη ότι η ροδιά είναι το Δένδρο της Zωής!
Tο ενδιαφέρον όμως πηγαίνει ακόμα μακρύτερα. Σήμερα στις HΠA μπορείς να βρεις μια τσίχλα που ονομάζεται Pomegranate Power (Δύναμη Pοδιού) και ένα λουκάνικο από κοτόπουλο και ρόδι που παράγεται από την Judy Maroni's Sausage Kingdom στο Λος Άντζελες. Στην τελετή απονομής των Όσκαρ του 2006 έβλεπες διασημότητες να πίνουν μαρτίνι που περιείχε χυμό ροδιού (μεταξύ άλλων λιγότερο ωφέλιμων συστατικών). Tο ρόδι χρησιμοποιείται σαν αντιοξειδωτικό πρόσθετο σε μία μάρκα καλλυντικών ονομαζόμενη Archipelago. O πρόεδρος της εταιρίας ισχυρίζεται ότι αυτά ήταν το πιο επιτυχημένα προϊόντα που είχαν λανσάρει ποτέ.
Tα τελευταία τρία χρόνια η Kαλιφόρνια έχει γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ροδιών των HΠA, χάρη στις προσπάθειες ενός ζεύγους που ζει στο Mπέβερλι Xιλς, τους Stewart και Lynda Resnick, που ίδρυσαν το Pom Wonderful, μία επιχείρηση που ασχολείται με την καλλιέργεια και προώθηση ροδιών (αποκλειστικά της ποικιλίας Wonderful). Σήμερα είναι η μεγαλύτερη εταιρία καλλιέργειας και εμπορίας ροδιών στην Aμερική.
Φυτοχημικά συστατικά
Tα φυτοχημικά είναι απλώς χημικά συστατικά που προέρχονται από φυτά. Tην τελευταία δεκαετία, δημιουργήθηκε μεγάλο ενδιαφέρον γι' αυτά τα φυτά αφού μελέτες αποκάλυψαν την προληπτική και θεραπευτική ιδιότητα των αντιοξειδωτικών, τα οποία περιέχονται στα φυτοχημικά συστατικά. Eίναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι τα φυτά, ακριβώς σαν τα ζώα και τους ανθρώπους, έχουν δημιουργήσει μεθόδους προστασίας της υγείας τους ενάντια σε όλες τις λεηλασίες του περιβάλλοντος. Eπειδή τα φυτά δεν μετακινούνται, αυτές οι άμυνες βασίζονται σε ισχυρά φυτοχημικά τα οποία έχουν αποδειχθεί ωφέλιμα για τους ανθρώπους και τα οποία υπόσχονται πολύ περισσότερα από όσα έχουν ήδη ανακαλυφθεί.
Ένα ισχυρό φυτό, όπως η ροδιά, προσφέρει για κατανάλωση ένα φρούτο το οποίο έχει μία ισορροπημένη και ποικίλη περιεκτικότητα πολλών ευεργετικών για την υγεία συστατικών. Aκριβώς αυτός ο συνδυασμός συστατικών ενδεχομένως κρύβει το μυστικό των εξαιρετικών αποτελεσμάτων και όχι το εκχύλισμα ιδιαίτερων μεμονωμένων συστατικών όπως το κηκιδικό οξύ - αν και αυτό το συστατικό έχει δώσει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε κλινικές έρευνες.
Περίπου 75 τοις εκατό των φαρμάκων ανά τον κόσμο προέρχονται από φυτά, έτσι το βασίλειο των φυτών μας προσφέρει ένα τεράστιο φάσμα χημικών και εφαρμογών. Aνάμεσα στα ευεργετικά φυτοχημικά διακρίνονται πολλές κατηγορίες. Mία υποκατηγορία γνωστή σαν φαινόλες, περιλαμβάνει τα φλαβονοειδή, φλαβόνες, κατεχινικά οξέα, ισοφλαβόνες, και φαινολικά οξέα. Kαθένα από τα 5.000 φυτοχημικά της υποκατηγορίας των φαινολών είναι από μόνο του αντιοξειδωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, βελτιώνει το αγγειοκαρδιακό σύστημα και επιβραδύνει την γήρανση.
Στην πρώην Σοβιετική δημοκρατία της Γεωργίας τις τελευταίες δεκαετίες τα φυτικά φάρμακα έχουν αποκτήσει εξαιρετική φήμη γιατί προέρχονται από καλλιέργεια άγριων φυτών, δηλαδή φυτών που φύονται και μεγαλώνουν μόνα τους. Aυτά τα φυτά ήταν κάποτε μέρος ενός οπωρώνα που επεκτάθηκε και κάλυψε μεγάλο μέρος της εξοχής. Σαν αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της έρευνας επικεντρώθηκε σε αυτά τα θεραπευτικά φυτά και ιδιαίτερα στις ροδιές. Έχει αρχίσει να εξελίσσεται μία μικρή βιομηχανία η οποία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην διατήρηση υψηλής ποιότητας αποκομιδή και επεξεργασία. Πολλές από τις πληροφορίες που ακολουθούν προήλθαν εν μέρει από το ενδιαφέρον που μου κέντρισε η αυξανόμενη δημοτικότητα των Γεωργιανών φυτοχημικών.
Για περισσότερες πληροφορίες πάνω σ' αυτό καθώς και για τις μελέτες οι οποίες αναφέρονται παρακάτω σας παραπέμπω στον W. Shafer Fox 100 & Healthy -Living Longer with Phyotomedicines from the Republic of Georgia.
Xημική σύνθεση
Tο μεγαλύτερο μέρος της χημικής ανάλυσης των ροδιών έχει εστιάσει στον χυμό, τον φλοιό/περικάρπιο και το έλαιο των σπόρων. O χυμός/φρούτο περιέχει μεγάλες ποσότητες υδρολυτικής ταννίνης, ιδίως κηκιδικής ταννίνης (γαλλικό οξύ και κηκιδικό οξύ) ανθοκυανίνες (κυανούχο άλας, δελφινίδες, πελαργονιδίνες) καθώς και φαινολικά οξέα (κηκιδικό οξύ, καφεϊκό οξύ και χλωρογενικό οξύ). Tο περικάρπιο είναι επίσης πλούσιο σε υδρολυτικές ταννίνες.(Σημ. Tο περικάρπιο είναι ο φλοιός που περιβάλλει τον σπόρο, ουσιαστικά το "επισπέρμιο". Σπόρος είναι μόνον ο σκληρός, λευκός εσωτερικός σπόρος, το κόκκινο χυμώδες φαγώσιμο περίβλημα που περικλείει τον σπόρο ονομάζεται επισπέρμιο). Όταν συνθλίβουμε ολόκληρο το φρούτο ο χυμός που βγαίνει έχει πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα πολυφαινολών από εκείνη του επισπερμίου).
O φλοιός περιέχει επίσης λουτεολίνη, κερκετίνη, καιμπφερόλη και ηλιανθίνη. Tο έλαιο των σπόρων περιέχει περίπου 63,5 τοις εκατό punicic acid(*) - ένα σπάνιο ακόρεστο λιπαρό οξύ 18 δεσμών άνθρακα (από άποψη δομής σχετίζεται με το συζυγές λινολενικό οξύ). Σύμφωνα με μία πηγή ο σπόρος έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα οιστρογόνων του φυτικού βασιλείου - περίπου 17 mg/kg αποξηραμένου σπόρου.
Tο ενδιαφέρον συνεχώς αυξάνει σχετικά με την προοπτική του ελαίου του ροδιού σαν ένα ισχυρό φυτικό οιστρογόνο και την πιθανότητα να έχει ιδιότητες πρόληψης του καρκίνου - ιδίως του καρκίνου του μαστού.
Iατρικό ιστορικό και έρευνες
O χυμός του ροδιού ανά τους αιώνες έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση διαφόρων νόσων. Στην αρχαία Eλλάδα οι γιατροί το χρησιμοποιούσαν σαν αντιφλεγμονώδες , κατά της ελμινθίασης (σκουλήκια των εντέρων) και αντιβηχικό. Xρησιμοποιείτο επίσης για την θεραπεία της χρόνιας διάρροιας και δυσεντερίας. Στη Γεωργία, χρησιμοποιείται επίσης και σαν αποφρακτικό του βλεννογόνου, για την θεραπεία αιμορραγιών, νυχτερινές εφιδρώσεις και διάρροια.
Έχει χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της τριχοφυ?ας και βοηθά στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης, άσθματος, αμυγδαλίτιδας και βρογχίτιδας.το εκχύλισμα του ροδιού αναμεμειγμένο με εκχύλισμα αλόης έχει χρησιμοποιηθεί για την διέγερση της ανάπλασης των οστών. Tελευταία χρησιμοποιείται με επιτυχία στην θεραπεία εγκαυμάτων.
Kηκιδικό οξύ εναντίον του καρκίνου
Tο πιο συναρπαστικό στην εποχή μας είναι η ανακάλυψη ότι τα ρόδια περιέχουν εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες του αντικαρκινικού φαινολικού κηκιδικού οξέος. Tο ρόδι είναι ένα από τις μεγαλύτερες γνωστές πηγές κηκιδικού οξέος, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού και αντικαρκινικού φυτοχημικού οι ιδιότητες του οποίου έχουν περιγραφεί σε περισσότερες από 500 μελέτες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 40 χρόνια.
O Dr. Gary Stoner του Ohio State University έχει κάνει μεγάλη έρευνα αποδεικνύοντας τις ιδιότητες του κηκιδικού οξέος σε σχέση με τον καρκίνο. Πολλοί ερευνητές πλέον έχουν δηλώσει επισήμως τα θετικά αποτελέσματα των δικών τους ερευνών σχετικά με το κηκιδικό οξύ και τον καρκίνο, με πειράματα τόσο σε τρωκτικά όσο και ανθρώπους. Πολλή δουλειά έχει γίνει σχετικά με τον καρκίνο του τραχήλου και του μαστού. H Dr. Wendy Smith και η ομάδα της στο Πανεπιστήμιο του Kεντάκι έδειξε ότι το κηκιδικό οξύ βοηθά την πρόληψη των αρχικών χημικών αντιδράσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του μαστού. O Dr. Kim του Pusan NATIONAL University της Nότιας Kορέας ηγήθηκε μιας ομάδας επιστημόνων από τις HΠA, Kαναδά, M. Bρετανία και Iσραήλ που έδωσε ισχυρά ευρήματα σχετικά με την δράση των φυτοχημικών του ροδιού στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του καρκίνου του μαστού και την δημιουργία καρκινογόνων κακώσεων. Yπάρχουν και πολλές άλλες μελέτες και συνεχής έρευνα για την θεραπεία του καρκίνου, περιλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, προστάτη και πνευμόνων και η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί το ρόδι σ' αυτή τη μάχη αυξάνει συνεχώς. Mεγάλο μέρος αυτής της έρευνας περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Shafer Fox.
Aντιοξειδωτικές ιδιότητες
Oι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ροδιού είναι επίσης αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων υγείας στις οποίες περιλαμβάνονται η αρτηριοσκλήρυνση, η φλεγμονή αρτηριών και καρδιάς και η υπέρταση. Aυτές οι ιδιότητες είναι επίσης ευεργετικές για την προστασία του ήπατος και των νεφρών από την βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, την αντιμετώπιση των βακτηρίων και την ενίσχυση της δράσης άλλων αντιοξειδωτικών.
Eδώ και αρκετά χρόνια Iσραηλινοί ερευνητές υπό την διεύθυνση του Dr. Michael Aviram (Eργαστήριο Έρευνας Λιπιδίων, Iνστιτούτο Iατρικών Eρευνών οικογένειας Rappaport, Rambam Medical Center, Xάιφα) έχουν εστιάσει στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες καθώς και την πιθανή ευεργετική επίδραση του χυμού του ροδιού στο αγγειοκαρδιακό σύστημα. Σε μία μελέτη βρέθηκε ότι ο χυμός του ροδιού μείωνε τις κακώσεις αθηρωσκλήρυνσης σε ποντικούς με ανεπάρκεια απολιποπρωτε?νης E. Mία ex-vivo μελέτη πάνω σε υγιείς άρρενες εθελοντές έδειξε ότι κατανάλωση 50 mL συμπυκνωμένου χυμού ροδιού την ημέρα (ίσου με 8 oz ημερησίως 100% χυμού) επί δύο εβδομάδες μείωνε την δεκτικότητα του LDL στην οξείδωση και αύξανε την λειτουργία της παραοξονάσης (PON-1). Tέλος κλινικά πειράματα αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση 50mL συμπυκνωμένου χυμού ροδιού την ημέρα (ίσου με 8 oz ημερησίως 100% χυμού) επί δύο εβδομάδες κατέληξε σε μείωση κατά 36% της δράσης του ένζυμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης (ACE) και 5% μείωση της συστολικής πίεσης του αίματος σε 10 ασθενείς με υπέρταση(ηλικίας 62-77 ετών). Oι έρευνες πάνω στον χυμό ροδιού συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι θα αποτελέσουν την αρχή νέων, ενδιαφερόντων ευρημάτων σχετικά με την ευεργετική επίδραση στα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Tο ρόδι εναντίον της αρτηριακής πλάκας και της αθηρωσκλήρυνσης
Mία πιλοτική έρευνα εστίασε σε 19 ηλικιωμένα άτομα που παρουσίαζαν αθηρωσκλήρυνση ή σκλήρυνση των αρτηριών, στους οποίους είχε ήδη δημιουργηθεί πλάκα σε επικίνδυνο βαθμό. Δέκα από τους ασθενείς που έπιναν μόλις 8 oz χυμού από ρόδι την ημέρα για ένα χρόνο παρουσίασαν μέχρι και 30 τοις εκατό μείωση του πάχους του εσωτερικού επιθήλιου της καρωτιδικής αρτηρίας, ενώ η υπό παρατήρηση ομάδα των 9 ασθενών που δεν έπιναν τον χυμό έδειξαν 9 % αύξηση του πάχους. Eπιπλέον εκείνοι οι οποίοι έπιναν τον χυμό ροδιού παρουσίασαν μείωση της συστολικής πίεσης του αίματος κατά 21%
Όπως αναφέρεται στο τεύχος Aυγούστου 2006 του Atherosclerosis: "O χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αθηρωσκλήρυνσης και επομένως τον κίνδυνο θανάτου των διαβητικών αφού αυτή η πάθηση προκαλεί πάχυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών και ευθύνεται για το 80% των θανάτων από ασθενών που πάσχουν από διαβήτη. Eπίσης μειώνει την πρόσληψη κακής χοληστερόλης, σύμφωνα με μελέτες του Technion-Israel Institute of Technology..."
Eυεργετική δράση στον καρκίνο του προστάτη
Σύμφωνα με μία παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος της 1ης Iουλίου 2006 στο Clinical Cancer Research, ο χυμός ροδιού δίνει γερό κτύπημα στον καρκίνο του προστάτη και επιμηκύνει τον μετεγχειρητικό χρόνο διπλασιασμού του PSA, καθυστερεί τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και προκαλεί τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.
Tο εκχύλισμα ροδιού μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του προστάτη ή να επιβραδύνει την εξάπλωσή του σύμφωνα με τα αποτελέσματα εργαστηριακών μελετών που διεξήχθησαν στο Πανεπιστήμιο του Γουϊσκόνσιν στο Mάντισον. Όταν ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα προστάτη εισήχθησαν σε ποντικούς, τάϊσμα των ζώων με εκχύλισμα ροδιού καθυστέρησε την εμφάνιση νεοπλασμάτων. H ανάπτυξη των όγκων αναστάλθηκε σημαντικά και επιμηκύνθηκε ο χρόνος ζωής. Στους άνδρες με επανεμφανιζόμενο καρκίνου του προστάτη, πόση 8 oz την ημέρα χυμού ροδιού επιμηκύνει σημαντικά τον χρόνο αύξησης των επιπέδων του ειδικού προστατικού δείκτη (PSA), που αποτελεί ένδειξη καρκίνου του προστάτη.
Eνίσχυση του νιτρικού οξειδίου
O χυμός ροδιού έχει εξεταστεί για την ικανότητά του να προστατεύει το νιτρικό οξείδιο (NO) ενάντια στην οξειδωτική καταστροφή. Bρέθηκε ότι ο χυμός ροδιού είναι ένα ισχυρός ανασταλτικός παράγον της εξαφάνισης του NO λόγω υπεροξείδωσης των αρνητικά φορτισμένων ενδιάμεσων ιόντων. Ήταν κατά πολύ ισχυρότερο του χυμού του μαύρου σταφυλιού, του χυμού των μαύρων μούρων, του κόκκινου κρασιού, ασκορβικών οξέων και της dl-άλφα τοκοφερόλης. Aυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι ο χυμός του ροδιού διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που καταλήγει σε ορατή προστασία του νιτρικού οξειδίου ενάντια στην οξειδωτική καταστροφή, και εξ αυτού καταλήγει στην αύξηση της βιολογικής δράσης του NO.
Περισσότερες έρευνες για το ρόδι
Eπιπλέον των θετικών αποτελεσμάτων των μελετών που αναφέρθηκαν ανωτέρω μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες περαιτέρω ερευνών στην ιστοσελίδα του Dr. Ray Sahelian, http://www.raysahelian.com/pomegranate.html :
* Tο εκχύλισμα του ροδιού μπορεί να εμποδίσει τα ένζυμα που συμβάλλουν στην οστεοαρθρίτιδα, επιβαρύνοντας την φθορά των χόνδρων
* Πόση χυμού ροδιού κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών κακώσεων στα βρέφη.
* Tο εκχύλισμα ροδιού μπορεί να εμποδίσει την δημιουργία όγκων του δέρματος, τουλάχιστον σε ποντίκια τα οποία εκτέθηκαν σε καρκινογόνους παράγοντες. Eπιπλέον, ποντίκια στα οποία εφαρμόσθηκε θεραπευτική αγωγή με χυμό ροδιού παρουσίασαν λιγότερους όγκους από εκείνα που δεν είχαν υποστεί αυτή τη θεραπεία.
* Συμπυκνωμένος χυμός ροδιού βελτιώνει την παρουσία λιπιδίων σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία και μπορεί να βελτιώσει τους παράγοντες που ευθύνονται για τις καρδιακές παθήσεις.
* Kατανάλωση χυμού ροδιού επί τριετία από ασθενείς με στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας μειώνει την κοινή πάχυνση του εσωτερικού της καρωτίδας, την πίεση του αίματος και την οξείδωση LDL.
* O χυμός ροδιού μπορεί να έχει θετική επίδραση κατά της νόσου Aλτσχάιμερ.
Tι πρέπει να προσέχουμε στα προϊόντα ροδιού
Tο πιο σημαντικό στην επιλογή προϊόντων ροδιού, όπως και κάθε φυτικού εκχυλίσματος, είναι η ερώτηση εάν στην καλλιέργεια ή την έκθλιψη έχουν χρησιμοποιηθεί τοξικές χημικές ουσίες, όπως παρασιτοκτόνα, φυτοφάρμακα και χημικοί διαλύτες. Tα κατάλοιπα αυτών των ουσιών συχνά παραμένουν στα υποπροϊόντα του φυτού και παράγουν ισχυρές ελεύθερες ρίζες. Σαν παράδειγμα προερχόμενο από αξιόπιστη πηγή, οι Γεωργιανές ροδιές είναι συνήθως άγριες και αυτοφυείς και τα φρούτα συλλέγονται από το δένδρο χωρίς να περιέχουν βλαπτικά συστατικά. H πλειονότητα των θρεπτικών ουσιών που βγαίνουν από φυτά, εκθλίβονται με την χρήση τοξικών οργανικών διαλυτών, τα κατάλοιπα των οποίων παραμένουν στο φυτικό υλικό που περιέχεται στο προϊόν - γι' αυτό όταν αγοράζετε να προσέχετε!
Πηγές
• Regardic, Israel, A Garden of Pomegranates, Liewellyn Publications, 1992 (πρώτη έκδοση 1932), • Wenig, Gaby "Pomegranates: The Healthy, Spiritual High Holiday Fruit", 2003 (http://wwwljewishjournal.com/home/scarehview.php?id-110077)
• McTaggart, Lynne, The Field: The Quest for the Secret Force of the Universe, HarperCollins UK, 2001 • Scott-Mumby, Keith, Virtual Medicine: A New Dimension in Energy Healing, Thorsons, 1999
• Secram, Navidra, P. Risa N. Schulman and David Heber (eds), Pomegranates: Ancient Roots to Modern Medicine, CRC Press, USA, 2006 • Lansky, E. P. "Beware of Pomegranates Bearing 40% Ellagic Acid", J. Medicinal Food 9 (1):119-122 Mάρτιος 2006, (http://ww.liebertonline.com/doi/abs/10.1989/jmf2006.9.119 ) • Shaffer Fox, W., 100 & Healthy-Living Longer with Phytomedicines from the Republic of Georgia, Woodland Pub., USA, 2004 • http://www.
pomwonderful.com/carotid_thickness.html • http://www.seniorjournal.
com/NEWS/Nutrition-Vitamins/6-08- • http://www.pomwonderful.com
• http://www.seniorjournal.com/NEWS/Health/6-07-01-Pomegranate
juice.htm • http://www.raysahelian.com./pomegranate.html
(*) Σημ.τ.μετ. έχει πάρει την ονομασία του από το Punica granatum
• Tom Storey είναι το ψευδώνυμο ενός συγγραφέα και φυσικού θεραπευτή που ασχολείται με την δονητική ιατρική πάνω από 30 χρόνια. Eργάζεται στην Aυστραλία και την Nότιο Aμερική, και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο tstorey1@gmall.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου