Συνολικές προβολές σελίδας

"Print this page"

music

kersoras

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΔΕΝ ΕΊΜΑΙ ΠΟΙΗΤΗΣ, ΟΎΤΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΟΎΤΕ ΚΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ. ΕΊΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ. ΌΣΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΑ ΜΟΥ ΆΡΕΣΑΝ Ή ME ΆΓΓΙΞΑΝ -ΠΙΟ ΒΑΘΙΆ ΑΠ' Ο,ΤΙ ΣΥΝΗΘΩΣ- ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΑΡΈΣΟΥΝ Ή ΑΓΓΊΞΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΠΌ ΕΣΑΣ!!!

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ DELICTESSEN ΚΆΝΟΥΝ ΘΡΑΥΣΗ


Εκτός από τα συνηθισμένα και συνήθως πανάκριβα σουβλατζίδικα με τις «ευφάνταστες» ταμπέλες «Zorbas souvlaki» ή τις ταβέρνες με τους κίονες και τα ξεπερασμένα γαλανόλευκα σουβενίρ, υπάρχουν και εκείνοι οι εκπατρισμένοι Έλληνες που τα τελευταία χρόνια εκπροσωπούν επάξια την ελληνική γαστρονομία στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Ιδού!
1. «Evi Evane», Παρίσι
bluedreamer.blogspot.com- Ελληνικά delicatessen κάνουν θραύση στο εξωτερικό!
Η διάσημη τηλεοπτική σεφ  Ντίνα Νικολάου μοιράζει το χρόνο  της εδώ και μερικά χρόνια μεταξύ Αθήνας και Παρισιού. Ο λόγος; Ένα μικροσκοπικό εστιατόριο, το «Evi Evane» (διονυσιακό επιφώνημα αγαλλίασης) στη γαλλική πρωτεύουσα το οποίο λειτουργεί μαζί με την αδελφή της Μαρία. Τον περασμένο Μάιο, ωστόσο, οι δύο αδελφές αποφάσισαν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους εγκαινιάζοντας ένα σύγχρονο «παντοπωλείο» με το ίδιο όνομα. Προϊόντα μικρών παραγωγών από κάθε γωνιά της Ελλάδας παρελαύνουν στα ράφια καλύπτοντας κάθε είδος της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης. Χυλοπίτες, παξιμάδια, αλλαντικά, κεφτέδες και ο κατάλογος συνεχίζεται…
2. «The Little Greek Pie Company», Λονδίνο
bluedreamer.blogspot.com- Ελληνικά delicatessen κάνουν θραύση στο εξωτερικό!
Πόσες φορές δεν έχεις  νιώσει αυτό το πικρόχολο προνόμιο ότι μόνο εσύ μπορείς να καταβροχθίζεις όποτε θέλεις την τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα- και πάει λέγοντας- της γιαγιάς ενώ οι τουρίστες αρκούνται μόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών στα ελληνικά νησιά; Δυστυχώς αυτό το σενάριο ήρθε να στο χαλάσει ο Άγγελος Κλεφτάκης, ο οποίος  είχε τη φαεινή ιδέα να δανειστεί τις συνταγές για πίτες της Ηπειρώτισσας μαμάς του και να τις φτιάχνει σε ένα συμπαθέστατο μοντέρνο μαγαζί με το όνομα «The Little Greek Pie Company» κοντά στο Regent’s Park του Λονδίνου.
3. «Lukumas», Βαρκελώνη
bluedreamer.blogspot.com- Ελληνικά delicatessen κάνουν θραύση στο εξωτερικό!
Πόσο τυχεροί αυτοί οι Καταλωνοί! Εκτός από καλή μπάλα πλέον έχουν τη δυνατότητα να γεύονται το δικό μας πεντανόστιμο λουκουμά σε διάφορες εκδοχές του. Ο ιθύνων νους αυτής της πατέντας είναι ο Πέτρος Πασχαλίδης, art director αλλά -πολύ βασικό- και παιδί δύο Θεσσαλονικιών που εδώ και 20 χρόνια λειτουργούν εργαστήριο παραγωγής λουκουμά στη συμπρωτεύουσα. Έτσι ο Πέτρος σκέφτηκε να μετοικίσει τη βασική συνταγή των γονιών του στη Βαρκελώνη και εκείνος να πειραματίζεται με νέες γεύσεις και συνδυασμούς.
4. «Diamonds of Greek Taste», Βιέννη
bluedreamer.blogspot.com- Ελληνικά delicatessen κάνουν θραύση στο εξωτερικό!
Ένα συμπαθέστατο και γουστόζικο ελληνικό ντελικατέσεν άνοιξε πριν από τέσσερις μήνες στο δέκατο διαμέρισμα της Βιέννης που θεωρείται το πιο αριστοκρατικό και οι Αυστριακοί έχουν αρχίσει ήδη να γλύφουν και τα δάχτυλα τους για τις νοστιμιές που έρχονται στο πιάτο τους χωρίς να είναι τουρίστες στη χώρα μας. Μπούκοβο, χαλβάς, λιαστά σταφύλια, ούζο, ελαιόλαδο, περνούν όλα από την έγκριση της ιδιοκτήτριας του «Diamonds of Greek taste» Αγγελική Βλάχου ακολούθησε το εμπόριο χονδρικής ώστε να διευκολύνει τις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις σε αυτούς τους ζοφερούς καιρούς.
5. «Mavrommatis», Παρίσι-Νίκαια
bluedreamer.blogspot.com- Ελληνικά delicatessen κάνουν θραύση στο εξωτερικό!
Η γαστρονομική αυτοκρατορία των αδελφών Μαυροματέων από την Κύπρο κρατά εδώ και 30 χρόνια. Οι σπουδές στο Παρίσι εξελίχθηκαν σε μια άκρως επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα με μια αλυσίδα από εστιατόρια, μπιστρό και παντοπωλείων στα προάστια του Παρισιού και στη Νίκαια. Όλη η εκλεκτή γκάμα της ελληνικής και κυπριακής κουζίνας συνοψίζεται σε περίπου 200 τυποποιημένα προϊόντα, ενώ άριστης ποιότητας θεωρείται και η εκλεκτή ποικιλία οινοπενυματωδών. Πάντως οι σπεσιαλιτέ του «Mavrommatis» που κάνουν θραύση σε καθημερινή βάση είναι οι εξής απλές και μη εξαιρετέες: ντολμαδάκια, ταραμοσαλάτα και μουσακάς.
6. «Jronia k Jronia», Μαδρίτη
bluedreamer.blogspot.com - Ελληνικά delicatessen κάνουν θραύση στο εξωτερικό!
Μια ελληνική ταμπέλα γραμμένη στα ισπανικά συναντά όποιος διασχίζει την οδό Calle de Hortaleza της Μαδρίτης. Εκεί ο Γιώργος Λουμιώτης έχει στήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο ένα μοντέρνο παντοπωλείο αποκλειστικά με ελληνικά προϊόντα άριστης ποιότητας. Με μια ποικιλία που κυμαίνεται ούτε λίγο ούτε πολύ στους 600 αγνούς «θησαυρούς» της ελληνικής γης, το προσεγμένο «Jronia k Jronia» αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ανακαλύψουν ο Μαδριλένιοι το γιαούρτι, τη φέτα, τις ελιές της Καλαμάτας, τη μαστίχα και άλλα δικά μας καλούδια.

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ

bluedreamer.blogspot.com-- Αρχαία ελληνικά ανέκδοτα 




Τα αρχαία Ελληνικά ανέκδοτα είναι πνευματώδη και διδακτικά. Μας χαρίζουν το γέλιο αλλά εκφράζουν και το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα στην πιο χαριτωμένη μορφή του.
Διαβάστε μερικά:
Είπε κάποιος στον Αρίστιππο ότι η Λαΐδα δεν τον αγαπά, αλλά προσποιείται ότι τον αγαπά. Ο Αρίστιππος απάντησε:
«Ούτε το κρασί ή το ψάρι με αγαπούν, εγώ όμως τα απολαμβάνω».
Ένας άντρας είπε στην ερωτομανή γυναίκα του:
«Τι θέλεις να κάνουμε, να φάμε ή να κάνουμε έρωτα».
Εκείνη του είπε:
«Ό,τι θέλεις, ψωμί πάντως δεν έχουμε».
Είπε κάποιος στον Διογένη:
«Οι συμπολίτες σου σε καταδίκασαν σε εξορία».
Και ο φιλόσοφος απάντησε:
«Κι εγώ τους καταδίκασα να μένουν στον τόπο τους».
Ο Διδύμων, οφθαλμίατρος της εποχής εξετάζει το μάτι μιάς κοπέλας. Ο  Διογένης τον βλέπει. Ξέρει ο Διογένης ότι ο Διδύμων είναι τύπος ερωτίλος, κοινώς γυναικάς. Και του λέγει «Πρόσεξε Διδύμωνα, μήπως εξετάζοντας τον οφθαλμό, φθείρεις την κόρην».
Επαινούσαν μερικοί μπροστά στον Άγη τους Ηλείους, γιατί ήταν πολύ  δίκαιοι κριτές στους Ολυμπιακούς αγώνες. Ο Άγης ρώτησε με απορία:
- Και είναι τόσο σπουδαίο το ότι οι Ηλείοι μια φορά στα τέσσερα χρόνια γίνονται δίκαιοι;
Ένας πατέρας ζήτησε από τον Αρίστιππο να διδάξει τον γιο του. Ο φιλόσοφος ζήτησε αμοιβή 500 δραχμές. Ο πατέρας θεώρησε υπερβολικό το ποσό.
Με τόσα χρήματα», είπε, «θα μπορούσα να αγοράσω ένα ζώο».
-«Αγόρασε», είπε ο Αρίστιππος, «κι έτσι θα έχεις δύο».
Ο Διογένης ζητούσε ελεημοσύνη απο ένα άγαλμα. Όταν τον ρώτησαν γιατί
κάνει κάτι τέτοιο απάντησε:
- Εξασκούμαι στο να μην απογοητεύομαι απο την αναισθησία των ανθρώπων.
Παρακινούσαν τον Φίλιππο τον Μακεδόνα να εξορίσει κάποιον που τον κακολογούσε. Ο Φίλιππος απάντησε:
- Δεν είστε καλά!! Θέλετε να τον στείλω να με κατηγορεί και σ’ άλλα μέρη;
Ένας φαλακρός έβριζε τον Διογένη. Ο φιλόσοφος γύρισε και του είπε:
«Δεν σου ανταποδίδω τις βρισιές, αλλά θα ήθελα να πω ένα «μπράβο» στις  τρίχες σου, γιατί απαλλάχτηκαν από ένα κακορίζικο κεφάλι».
Ρώτησε κάποιος τον Αντισθένη τι είδους γυναίκα θα ήταν κατάλληλη για γάμο. Ο φιλόσοφος του είπε:
«Το πράγμα είναι δύσκολο. Αν παντρευτείς ωραία, θα την έχεις με άλλους κοινή, αν άσχημη, θα είναι σαν να σου επέβαλαν ποινή».
Πληροφορήθηκε ο Αριστοτέλης από κάποιον ότι μερικοί τον έβριζαν. Ο φιλόσοφος απάντησε: «Καθόλου δεν με νοιάζει. Όταν είμαι απών, δέχομαι  ακόμα και να με μαστιγώνουν».
Πηγή: «Αρχαία Ελληνικά Ανέκδοτα»

8 ΑΘΑΝΑΤΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΧΩΡΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ

Εκείνο το ρύζι με ημερομηνία παραγωγής 1982 που ξέμεινε στο ράφι της κουζίνας και θα το πετάξετε χωρίς δεύτερη σκέψη, στην πραγματικότητα αν το μαγειρέψετε θα είναι τόσο γευστικό -και ασφαλές λένε οι ειδικοί- σαν να το αγοράσατε σήμερα! Και δεν είναι μόνο το ρύζι. Σε μια εποχή που είμαστε πλέον απολύτως πεπεισμένοι ότι τα πάντα γύρω μας έχουν ημερομηνία λήξεως, η φύση φροντίζει να μας δώσει μια ανάσα αισιοδοξίας: υπάρχει και κάτι που διαρκεί για πάντα: 8 αθάνατα προϊόντα «βρυκόλακες» (όπως συνηθίζουν να τα αποκαλούν οι επιστήμονες) της διατροφικής αλυσίδας, ακριβώς επειδή ο χρόνος δεν τα αγγίζει. Διατηρούν όλες τις θρεπτικές τους αξίες, την ποιότητά τους και την υγιή όψη τους όσοι… αιώνες κι αν περάσουν. Για φαντάσου!
1. Μέλι
bluedreamer.blogspot.com - 8 "αθάνατες" τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!
Το μέλι διαρκεί επ’ αόριστον. Μπορεί να αλλάζει χρώμα και υφή (ή ακόμη και να κρυσταλλώνει) αλλά παραμένει ασφαλές για κατανάλωση και πεντανόστιμο! Σε περίπτωση που σας ανησυχεί η κρυσταλλική του μορφή, τοποθετήστε απλώς το ανοικτό δοχείο σε ζεστό νερό μέχρι να διαλυθούν οι κρύσταλλοι.
2. Ζάχαρη
bluedreamer.blogspot.com- 8 "αθάνατες" τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!
Η πρόκληση με τη ζάχαρη δεν είναι να τη διατηρήσετε φρέσκια αλλά να την προλάβετε να μη σας γίνει σκληρή σαν πέτρα. Η ζάχαρη δεν χαλάει ποτέ γιατί δεν ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων (γι΄αυτό άλλωστε οι μαρμελάδες και τα γλυκά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό, εφόσον φυλάσσονται σε αεροστεγώς κλεισμένα βαζάκια). Βεβαιωθείτε μονάχα ότι έχετε αποθηκεύσει τη ζάχαρη σε αεροστεγές δοχείο -ώστε να κρατήσετε την υγρασία ή τα ζουζούνια μακριά- και… κοιμηθείτε ήσυχοι. Θα έχετε γλυκιά ζάχαρη για πάντα!
3. Ρύζι
bluedreamer.blogspot.com- 8 "αθάνατες" τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!
Ακόμη και εάν το σακί ή το κουτί όπου έχετε φυλάξει το ρύζι δείχνει… βρωμερό, σκεπασμένο με ένα παχύ στρώμα σκόνης από την πολυκαιρία, το προϊόν μέσα στο κουτί θα είναι ολόφρεσκο, σαν να το έχετε μόλις αγοράσει. Αυτό ισχύει για το άσπρο και το άγριο ρύζι, το arborio, το jasmine και το basmati αλλά όχι για το καστανό ρύζι. Κλείστε, λοιπόν, το καπάκι για να μην μπουν ζωύφια και μην αγχώνεστε. Το ρύζι σας δε θα χαλάσει ποτέ.
4. Δυνατά οινοπνευματώδη
bluedreamer.blogspot.com "αθάνατες" τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!
Δεν χρειάζεται να βιαστείτε και να τελειώσετε το τεράστιο μπουκάλι με ρούμι που έχετε από τα… 18α γενέθλιά σας στο ντουλάπι! Τα οινοπνευματώδη ποτά μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο, αρκεί να μην τα ζεσταίνει ο ήλιος ή κάποια εστία θέρμανσης. Αν τοποθετήσετε τα ποτά σας σε ένα σκοτεινό ντουλάπι τότε μπορείτε ακόμη και να τα χαρίσετε στα εγγόνια σας για το πάρτι ενηλικίωσής τους! Τα οινοπνευματώδη που έχετε αρκετά χρόνια ίσως χάσουν λίγο από το άρωμά τους, αλλά… ούτε που θα το καταλάβετε. Στην υγειά σας!
5. Καλαμποκάλευρο
bluedreamer.blogspot.com 8 "αθάνατες" τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!
Για να διατηρήσετε το καλαμποκάλευρο… αθάνατο -όπως έκαναν οι προγιαγιάδες μας στους δύσκολους καιρούς- φροντίστε να είναι στεγνό, καλά σφραγισμένο και σε δροσερό μέρος (στα πιο χαμηλά ράφια του ψυγείου, για παράδειγμα). Ακόμη κι αν περάσουν χρόνια από τότε που αγοράσατε το αλεύρι, θα το βρείτε ολόφρεσκο στη χάρτινη συσκευασία του όταν (και όποτε) θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε…
6. Αποσταγμένο άσπρο ξίδι
bluedreamer.blogspot.com- 8 "αθάνατες" τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!
Μπορείτε άφοβα να αγοράσετε ένα μεγάλο μπουκάλι άσπρο ξίδι χωρίς να σκέφτεστε ότι θα χαλάσει πριν το καταναλώσετε και πάνε τα λεφτά σας χαμένα. Διατηρήστε το σύμφωνα με τις οδηγίες στο μπουκάλι και θα έχετε πάντα έναν άψογο «σύμμαχο» για τα dressings, τις μαρινάδες ή ακόμη και την καθαριότητα του σπιτιού σας!
7. Καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
bluedreamer.blogspot.com - 8 "αθάνατες" τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!
Το καθαρό εκχύλισμα βανίλιας, δεδομένου ότι περιλαμβάνει αλκοόλ, θα παραμείνει φρέσκο και αρωματικό για όσο το έχετε στο ντουλάπι σας. Οι απομιμήσεις του αποστάγματος δεν έχουν βέβαια εξίσου μεγάλη διάρκεια ζωής. Γι’ αυτό, λοιπόν, όταν βρεθείτε μπροστά στο ράφι του σούπερ μάρκετ μη διστάσετε να δώσετε λίγα χρήματα παραπάνω για το αυθεντικό εκχύλισμα βανίλιας. Θα το έχετε για μια ζωή…
8. Αλάτι
bluedreamer.blogspot.com- 8 "αθάνατες" τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!
Το επιτραπέζιο αλάτι, το αμερικανικό kosher salt και το θαλασσινό αλάτι είναι πραγματικά… υπεραιωνόβια! Θα διατηρηθούν για πάντα φρέσκα και θα νοστιμίζουν το φαγητό σας ακόμη κι αν τα αγοράσατε πριν πολλά πολλά χρόνια.

ΜΙΛΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

perierga.gr - "Μιλάς Ελληνικά, απλώς δεν το ξέρεις!"


Η συγγραφέας Άννα Στεφανίδου με το σκεπτικό να φέρει τους αγγλόφωνους πιο κοντά στη γλώσσα μας και να την εκτιμήσουν όπως της αξίζει παρουσίασε το πρώτο βιβλίο της από τις εκδόσεις Ιανός με τίτλο: «You speak Greek, you just don’t know it» («Μιλάς Εληνικά, απλώς δεν το ξέρεις»). Πρόκειται για μια πρωτότυπη παρουσίαση χιλιάδων ελληνικών λέξεων που υπάρχουν και χρησιμοποιούνται σήμερα στην αγγλική γλώσσα, χωρισμένες αλφαβητικά και θεματικά σε 3 στήλες, με την αγγλική λέξη, την αντίστοιχη ελληνική λέξη και την ελληνική λέξη με λατινικούς χαρακτήρες για να διαβάζεται εύκολα από τους ξένους.
Από το εξώφυλλο ακόμη, η συγγραφέας μας ενημερώνει για 6.000 λέξεις που χρησιμοποιούνται στα Αγγλικά. Μια έξυπνη ιδέα προβολής της ελληνικής γλώσσας που προτρέπει τους αγγλόφωνους να κατανοήσουν πόσο καλά γνωρίζουν τα Ελληνικά, αν και δεν το ξέρουν!
perierga.gr - "Μιλάς Ελληνικά, απλώς δεν το ξέρεις!"


ΤΑ 10 ΠΟΙΟ ΤΡΕΛΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


bluedreamer.blogspot.com
Επιδόματα που δόθηκαν στους εργαζομένους στο ελληνικό δημόσιο από το ελληνικό κράτος και αν μη τι άλλο εντυπωσιάζουν για την εφευρετικότητά τους.
10. Επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου (ΟΤΕ) 690€/μήνα – 420 άτομα
09. Επίδομα πλυσίματος χεριών (ΟΣΕ) 420€/μήνα – 1987 άτομα
08. Επίδομα προπέλας (Λιμενικό) 840€/μήνα – 653 άτομα
07. Επίδομα κεραίας (ΗΣΑΠ) 1120€/μηνα – 329 άτομα
06. Μεταφοράς φακέλου (Δημόσιο) 290€/μήνα – 6800 άτομα
05. Επίδομα παραλαβής – παράδοσης λεωφορείων 450€/μήνα – 1100 άτομα
04. Επίδομα έγκαιρης προσέλευσης (ΕΘΕΛ) 310€/μήνα – 1790 άτομα
03. Επίδομα αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων (Υπουργείο Δικαιοσύνης) 595€/μήνα -  ? άτομα
02. Επίδομα Φαξ (ΔΕΗ) 870€/μήνα – 657 άτομα
01. Ετήσιο επίδομα χρήσης του κυλικείου, παρότι η χρήση των εστιατορίων των εγκαταστάσεων είναι δωρεάν (Όμιλος Ελληνικών Πετρελαίων) 120/μήνα. -  Ολο το προσωπικό.
BONUS: Επίδομα μη καταβολής επιδόματος
Με πληροφορίες από: capital.gr

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Η ΛΕΞΗ .'' ΣΠΑ''

Λόγω του γνωστού γλωσσικού μιμητισμού η λέξη «σπα» ακούγεται ολοένα και πιο συχνά στο σύγχρονο ελληνικό λεξιλόγιο. Προσδιορίζει όλους εκείνους τους φυσικούς ή τεχνητούς τόπους για την περιποίηση και την αναζωογόνηση του σώματος. Πρόκειται για κέντρα αισθητικής ή φυσικά θέρετρα όπου συνήθως γίνεται χρήση ιαματικών λουτρών με μεταλλικά ύδατα. Αντίστοιχα με το βαλανείο και τις θέρμαις των αρχαίων Ελλήνων η λέξη «σπα» στην εποχή μας προσδιορίζει την καλοπέραση, την ξενοιασιά και τον απόλυτο φιληδονισμό.
perierga.gr - Τι σημαίνει η λέξη "σπα";
Η λέξη προέρχεται από τη βελγική πόλη Σπα στην περιφέρεια της Λιέγης (Spa, province de Liège), μια μικρή κωμόπολη μόλις 10.000 κατοίκων που, αν και ήταν γνωστή για τα ιαματικά λουτρά της από τη ρωμαϊκή εποχή, απέκτησε πανευρωπαϊκή φήμη το 18ο αιώνα όταν καθιερώθηκε ως θέρετρο της καλής κοινωνίας και μόνιμη λουτρόπολη της αριστοκρατικής Ευρώπης. Γι’ αυτό και εδώ λειτούργησε το πρώτο σύγχρονο καζίνο της Ευρώπης.
perierga.gr - Τι σημαίνει η λέξη "σπα";
H πόλη Σπα συγκέντρωνε -εκτός από την αριστοκρατία- και τους διανοούμενους της Ευρώπης, όπως ο Βίκτωρ Ουγκό, ο Αλέξανδρος Δουμάς, ο Καζανόβα και άλλοι, οι οποίοι πρωτογνώριζαν τις αρωματοθεραπείες, τα ζεστά και κρύα λουτρά. Όλα αυτά,δηλαδή, που στα μέρη μας ήταν γνωστά από την αρχαιότητα και διατηρήθηκαν και στην περίοδο της τουρκοκρατίας (Αιδηψό, Καΐάφα, Λαγκαδά, Σμόκοβου, Νιγρίτα και αλλού). Τελικά,  καθιερώθηκε η ο ονομασία της βελγικής πόλης Σπα για να δηλώσει κάτι που οι Ελληνες χρησιμοποιούσαν ασταμάτητα από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
perierga.gr - Τι σημαίνει η λέξη "σπα";

ΤΟ ΠΟΙΟ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΟ ΧΩΡΙΌ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Βρίσκεται κρυμμένο στη Βόρεια Ιταλία και λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το όνομά του. Το Riomaggiore είναι ένα από τα πέντε χωριά της επαρχίας Cinque Terre στη Λιγουρία, και το πιο γραφικό ψαροχώρι της ευρύτερης περιοχής.
perierga.gr - Το πιο "χρωματιστό" χωριό της Ευρώπης!
Έτσι όπως είναι σκαρφαλωμένο στο γκρεμό και αγναντεύει από ψηλά τη θάλασσα μοιάζει… ψεύτικο, σαν να έχει ξεπηδήσει μέσα από τις σελίδες ενός παραμυθιού. «Νερά άλλοτε ασάλευτα που αλλάζουν χρώμα μέσα στην ημέρα, άλλοτε φουρτουνιασμένα που σπάνε στα βράχια.
perierga.gr - Το πιο "χρωματιστό" χωριό της Ευρώπης!
Πυργόσπιτα μαγικά και πολύχρωμα -πράσινα, κόκκινα και κίτρινα-, κολλημένα το ένα δίπαλ στο άλλο δημιουργούν ένα εντυπωσιακό κοντράστ με το βαθύ μπλε της θάλασσας, που «σπάει» όταν ο ήλιος ανατέλλει το πρωί», λέει ο παραμυθάς!
perierga.gr - Το πιο "χρωματιστό" χωριό της Ευρώπης!
Και αυτή ακριβώς είναι η εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης όταν φτάσει στο Riomaggiore… Το χωριό χρονολογείται από τις αρχές του 13ου αιώνα και είναι γνωστό κυρίως για τον ιστορικό του χαρακτήρα αλλά και για το περίφημο κρασί που παράγεται στους αμπελώνες του.
perierga.gr - Το πιο "χρωματιστό" χωριό της Ευρώπης!
Οι κάτοικοι είναι χαρούμενοι και φιλόξενοι, ευτυχισμένοι άνθρωποι. «Ο Θεός μάς χάρισε απλόχερα φυσική ομορφιά, εμείς φτιάξαμε μια προβλήτα για τις βάρκες και βάλαμε χρώμα στα σπίτια για να έχουμε κάθε μέρα καλή διάθεση…», συνηθίζουν να λένε οι ντόπιοι για τον τόπο τους.
perierga.gr - Το πιο "χρωματιστό" χωριό της Ευρώπης!
Και πώς αλλιώς άλλωστε, όταν αυτό που τραβά την προσοχή είναι -τι άλλο;- το χρώμα! Όλες οι αποχρώσεις κάνουν την εμφάνισή τους χωρίς φειδώ στα πυργόσπιτα, στους τοίχους, στα καταστήματα, στα μπαρ, στα εστιατόρια.
perierga.gr - Το πιο "χρωματιστό" χωριό της Ευρώπης!
Σαν να φεύγει λίγο λίγο το χρώμα από τη θάλασσα και τα λουλούδια και να απλώνεται με έναν τρόπο μαγικό στα σπίτια… Το αποτέλεσμα; Το λιγότερο εντυπωσιακό!Δείτε και μόνοι σας…
perierga.gr - Το πιο "χρωματιστό" χωριό της Ευρώπης!
perierga.gr - Το πιο "χρωματιστό" χωριό της Ευρώπης!
perierga.gr - Το πιο "χρωματιστό" χωριό της Ευρώπης!
perierga.gr - Το πιο "χρωματιστό" χωριό της Ευρώπης!
perierga.gr - Το πιο "χρωματιστό" χωριό της Ευρώπης!
perierga.gr - Το πιο "χρωματιστό" χωριό της Ευρώπης!
perierga.gr - Το πιο "χρωματιστό" χωριό της Ευρώπης!
perierga.gr - Το πιο "χρωματιστό" χωριό της Ευρώπης!
perierga.gr - Το πιο "χρωματιστό" χωριό της Ευρώπης!
perierga.gr - Το πιο "χρωματιστό" χωριό της Ευρώπης!

Η ΠΟΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Το Colmar είναι μια μικρή πόλη στη βορειοανατολική Γαλλία, με πληθυσμό περίπου 65.000 κατοίκους. Είναι γνωστή για τα μουσεία της αλλά και για τα πολλά αρχιτεκτονικά της μνημεία.
Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το Colmar είναι η πιο όμορφη πόλη στην Ευρώπη. Και βλέποντας κανείς τις φωτογραφίες που ακολουθούν, είναι δύσκολο να διαφωνήσει με αυτό!
Perierga.gr - Colmar Γαλλία!
Perierga.gr - Colmar Γαλλία!
Perierga.gr - Colmar Γαλλία!
Perierga.gr - Colmar Γαλλία!
Perierga.gr - Colmar Γαλλία!
Perierga.gr - Colmar Γαλλία!
Perierga.gr - Colmar Γαλλία!
Perierga.gr - Colmar Γαλλία!
Perierga.gr - Colmar Γαλλία!
Perierga.gr - Colmar Γαλλία!
Perierga.gr - Colmar Γαλλία!
Perierga.gr - Colmar Γαλλία!
Perierga.gr - Colmar Γαλλία!
Perierga.gr - Colmar Γαλλία!
Perierga.gr - Colmar Γαλλία!
Perierga.gr - Colmar Γαλλία!
Perierga.gr - Colmar Γαλλία!
Perierga.gr - Colmar Γαλλία!
Perierga.gr - Colmar Γαλλία!
Perierga.gr - Colmar Γαλλία!
Perierga.gr - Colmar Γαλλία!
Perierga.gr - Colmar Γαλλία!
Perierga.gr - Colmar Γαλλία!

weather -ΚΑΙΡΟΣ-