Συνολικές προβολές σελίδας

"Print this page"

music

kersoras

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΔΕΝ ΕΊΜΑΙ ΠΟΙΗΤΗΣ, ΟΎΤΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΟΎΤΕ ΚΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ. ΕΊΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ. ΌΣΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΑ ΜΟΥ ΆΡΕΣΑΝ Ή ME ΆΓΓΙΞΑΝ -ΠΙΟ ΒΑΘΙΆ ΑΠ' Ο,ΤΙ ΣΥΝΗΘΩΣ- ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΑΡΈΣΟΥΝ Ή ΑΓΓΊΞΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΠΌ ΕΣΑΣ!!!

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΝΕΚΡΆ ΘΆΛΑΣΣΑ: Η θάλασσα στην οποία δεν μπορείς με τίποτα να βυθιστείς!!!

 Η θάλασσα στην οποία δεν μπορείς με τίποτα να βυθιστείς!!!
  http://galazioneiro.blogspot.gr/, ΝΕΚΡΆ ΘΆΛΑΣΣΑ: Η θάλασσα στην οποία δεν μπορείς με τίποτα να βυθιστείς!!!

Η Νεκρά Θάλασσα είναι από τα πιο…αξιοπρόσεκτα θαύματα της φύσεως. Τρία εκατομμύρια χρόνια πριν, παρουσιάστηκε μια μικρή γεωλογική αναταραχή στην κοιλάδα του Ιορδάνη, ένα ρήγμα. Μέσα σε αυτό συγκεντρώθηκε θαλασσινό νερό διαμορφώνοντας μια μεγάλη ηπειρωτική λίμνη.
  http://galazioneiro.blogspot.gr/, ΝΕΚΡΆ ΘΆΛΑΣΣΑ: Η θάλασσα στην οποία δεν μπορείς με τίποτα να βυθιστείς!!!
Η λίμνη, που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ, έχει μήκος 77 χλμ. και μέγιστο πλάτος 16 χλμ. Η επιφάνειά της βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, γεγονός που τη κάνει το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική Γη. Ονομάστηκε Νεκρά Θάλασσα επειδή καμία μορφή ζωής δεν μπορεί να επιζήσει μέσα στο εξαιρετικά αλμυρό νερό της.
  http://galazioneiro.blogspot.gr/, ΝΕΚΡΆ ΘΆΛΑΣΣΑ: Η θάλασσα στην οποία δεν μπορείς με τίποτα να βυθιστείς!!!
Αυτό οφείλεται στο ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες διαλυμένων ανόργανων στερεών ουσιών (χλώριο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο, θειώδες οξύ), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει κανείς μικροσκοπικός οργανισμός. Η περιεκτικότητα δε σε αλάτι φτάνει το 24% που είναι μέχρι και δέκα φορές περισσότερο από το νερό της θάλασσας. Λόγω της μεγάλης αλατότητας η άνωση των νερών είναι εντυπωσιακή με αποτέλεσμα πολλά αντικείμενα που σε μια φυσιολογική θάλασσα θα βυθιζόταν, να επιπλέουν με άνεση. Στην πραγματικότητα στη Νεκρά Θάλασσα οι κολυμβητές είναι αδύνατον να βυθιστούν!
  http://galazioneiro.blogspot.gr/, ΝΕΚΡΆ ΘΆΛΑΣΣΑ: Η θάλασσα στην οποία δεν μπορείς με τίποτα να βυθιστείς!!!
Αυτό το μοναδικό γεωγραφικό φαινόμενο συχνά αποδίδεται ως το πρώτο κέντρο περιποίησης του δέρματος στον κόσμο. Πλέον είναι παγκοσμίως γνωστό ως το μεγαλύτερο και αποτελεσματικότερο Spa του πλανήτη.

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΛΆΔΙ ΛΕΒΆΝΤΑΣ ΠΩΣ ΦΤΙΆΧΝΕΤΑΙ


ΛΕΒΑΝΤΊΝΑ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΆΝΟΥΜΕ ΜΌΝΟΙ ΜΑΣ 
http://galazioneiro.blogspot.gr/, ΛΆΔΙ ΛΕΒΆΝΤΑΣ ΠΩΣ ΦΤΙΆΧΝΕΤΑΙ

1 Γουδί, μέσα στο οποίο θα κοπανίσουμε τα άνθη της λεβάντας, ώστε να απελευθερωθεί το αιθέριο έλαιο και τα υπόλοιπα ευεργετικά συστατικά της απευθείας μέσα στο λάδι.

Επιπρόσθετα δεν χρησιμοποιούμε θερμότητα που μπορεί να βλάψει τα συστατικά του φυτού. Θα χρειαστείτε: Φρέσκα άνθη λεβάντας  Έλαιο βάσης (ελαιόλαδο, jojoba, αμυγδαλέλαιο ή άλλο)  Βάζο με καπάκι  Γουδί  Σουρωτήρι
 Παρασκευή:  Αφαιρέστε τα άνθη της λεβάντας από τα κοτσάνια χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και το δείκτη του χεριού σας, με κίνηση με ίδια φορά με αυτή που φύονται τα άνθη.

Τοποθετήστε τα άνθη μέσα σε ένα μεγάλο γουδί και προσθέστε έλαιο βάσης να τα καλύψει εντελώς. Το jojoba γιατί έχει ήπια οσμή που επιτρέπει τα άρωμα της λεβάντας να κυριαρχήσει και είναι και πολύ ευεργετικό για το δέρμα. Κοπανίστε τα άνθη μαζί με το λάδι για αρκετή ώρα, 15-30 λεπτά.

Όσο πιο πολλή ώρα δουλέψετε το μείγμα τόσο περισσότερα συστατικά θα απελευθερωθούν. Προσθέστε και άλλο λάδι μέσα στο μείγμα ώστε να γεμίσει το γουδί κατά τα ⅔.

Καλύψτε το γουδί με μεμβράνη και αφήστε το να σταθεί για δύο ημέρες τουλάχιστον. Μόλις παρέλθει το απαιτούμενο διήμερο σουρώστε το μείγμα με σουρωτήρι ή λεπτό ύφασμα.

Πιέστε με κουτάλι τα άνθη, αν χρησιμοποιήσετε σουρωτήρι, ή στίψτε το ύφασμα για να πάρετε όλο το λάδι που θα απομείνει. Βάλτε το λάδι μέσα σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο σκουρόχρωμο βάζο και αποθηκεύστε το σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Θα διατηρηθεί για 3 έως 6 μήνες.
Στο ψυγείο θα διατηρηθεί έως και 12 μήνες. 

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΎΛΟ -ΓΑΤΑ

ΈΞΥΠΝΕΣ ΙΔΈΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΊΔΙΑ 


Για να στεγνο - καθαρίσετε το τρίχωμα του σκύλου ή της γάτας σας:
- Τρίψτε το τρίχωμα με καλαμποκάλευρο και μετά, πολύ σχολαστικά, χτενίστε και βουρτσίστε.

Αν θέλετε ο σκύλος σας να έχει ωραίο τρίχωμα, δώστε του να φάει ένα ωμό αβγό, μία φορά την εβδομάδα... αρκεί να του αρέσει!

Αν το τρίχωμα του σκύλου έχει χάσει τη γυαλάδα του και πέφτουν οι τρίχες του:
- Ανακατέψτε 1 κουταλιά σούπας καλαμποκέλαιο με 2 κουταλιές μαγιά και προσθέστε το στο φαγητό του.
ή
- Ρίξτε λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο στο φαγητό του.
Το κολπάκι μας έστειλε φίλος κτηνίατρος

Αν το σκυλάκι που μόλις αποκτήσατε κλαίει, για να το ησυχάσετε, βάλτε σε μια θερμοφόρα ζεστό νερό και σκεπάστε τη με μια λεπτή κουβερτούλα δίπλα στο σκυλάκι.
Η ζεστή κουβερτούλα θα ηρεμήσει το σκυλάκι. Προσοχή όμως, να κλείσετε καλά την θερμοφόρα.
 
Αν πλένετε το σκυλάκι σας στην μπανιέρα, βάλτε στο πάτωμα της μια βρεγμένη πετσέτα ή ένα πλαστικό χαλάκι μπανιέρας. Διαφορετικά, μπορεί το σκυλάκι σας να γλιστρήσει και να σπάσει κανένα κόκαλο.
 
Αν θέλουμε το σκυλάκι μας να έχει ωραία κι απαλή τρίχα, βάζουμε 2 κουταλιές σούπας σόδα στο νερό του μπάνιου του.

Αν το σκυλάκι ή το γατάκι που μόλις αποκτήσατε είναι μικρό σε ηλικία και δεν κοιμάται, βάλτε του δίπλα ένα ρολόι ξυπνητήρι. Το ζωάκι θα νομίζει πως οι χτύποι του ρολογιού ( το τικ τακ ) είναι οι χτύποι της καρδιάς της μάνας του και θα νοιώσει σιγουριά.
 
Φίλος κτηνίατρος μας είπε πως αν το σκυλάκι ή το γατάκι σας έχει φαγούρα στο αυτί και το βλέπετε κάθε τόσο να το ξύνει, να ρίξετε μέσα ( στο αυτί ) μία σταγόνα αραχιδέλαιο.

Αν προσπαθείτε να μάθετε τον σκύλο σας να υπακούει σε εντολές που του δίνετε, δεν ξεχνάτε ποτέ να τον ανταμείβετε όταν τα καταφέρνει...
 
Αν το σκυλάκι σας έχει ψύλλους, βάλτε στη βούρτσα που το χτενίζετε 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και βουρτσίστε το τρίχωμά του. Οι ψύλλοι δεν αντέχουν τη μυρωδιά της λεβάντας!
 
Οι νωπές πευκοβελόνες διώχνουν τους ψύλλους από το σπιτάκι του σκύλου

Αν το σκυλάκι σας έχει ψύλλους ή τσιμπούρια, βάλτε ξύδι στο τρίχωμα και το πρόβλημα λύθηκε.
 
Αν το ζωάκι σας έχει τσιμπούρια, για να το βγάλετε, ρίξτε λίγο λάδι πάνω στο τσιμπούρι και με ένα τσιμπιδάκι για τα φρύδια και φορώντας γάντια βγάλτε το τσιμπούρι. Κάντε το προσεκτικά για να βγει τελείως και όσο πιο κοντά γίνεται στο δέρμα του ζώου. Για να το βγάλετε το γυρνάτε με φορά αντίθετη από εκείνη του ρολογιού. Και μη ξεχάσετε ν' απολυμάνετε το σημείο που ήταν πριν το τσιμπούρι.
 
Αν έχετε γατάκι ή σκυλάκι που 'ανακουφίζεται' εκεί που δεν θέλετε, απλά εντοπίστε τα σημεία και ρίξτε κόκκους πιπέρι. Τα ζωάκια μισούν το πιπέρι και δεν θα ξαναπάνε στο συγκεκριμένο σημείο.

Αν πρέπει να δώσετε στο σκυλί ένα χάπι, βάλτε το σε ψίχα ψωμιού που την διπλώνεται στα δύο, μαζί με λίγο φυστικοβούτυρο ή μαρμελάδα που αρέσει στο σκυλί.
 

Αν το σκυλί σας βάλει στο στόμα του κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο, βοηθήστε το να κάνει εμετό και να πως:
- Σέ μπολάκι βάζετε μία κουταλιά καφέ λεπτό αλάτι και λίγο νερό, τόσο ώστε να γίνει σαν πηχτή κρέμα. Αυτό πρέπει να το φάει το σκυλί και μέσα σε μία ώρα το πολύ θα έχει κάνει εμετό και θα έχει 'διώξει' από μέσα του ότι έφαγε προηγουμένως.

Ή σε ένα μπουκάλι του λίτρου βάζετε ένα φλυτζανάκι του καφέ αλάτι, γεμίζετε το μπουκάλι με χλιαρό νερό και δίνετε στον σκύλο ή γάτα να πιεί.   Θα κάνει αμέσως εμετό και θα βγάλει αυτό που έφαγε.

Αν έχετε γάτα μέσα στο σπίτι που της αρέσει να γρατζουνάει την ταπετσαρία στον τοίχο και να προκαλεί ζημιά, βάλτε μπροστά χαρτόνια και ρίξτε πιπέρι ή tabasco. Η πεισματάρα γάτα θα ξαναπροσπαθήσει για λίγο, αλλά επειδή δεν της αρέσουν αυτά που ρίξατε στο χαρτόνι, θα καταλάβει και δεν θα ξαναπάει εκεί, 

Σε ένα μπολ, βάλτε ξύδι άσπρο και νερό. Βρέξτε ένα γάντι μπάνιου με το υγρό και μ' αυτό, τρίψτε τη γούνα του σκύλου. Αυτό είναι καλό να το κάνουμε που και που, για να μην έχει ψύλλους ο σκύλος.

Τέλος να φροντίσετε την διατροφή του σκύλου σας, για να διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Αυτά βέβαια είναι λίγα απ' όσα πρέπει να κάνετε αν είστε καινούργιος ιδιοκτήτης σκύλου.

Τα σκυλιά μισούν τη μυρωδιά από ξύδι, που σημαίνει πως αν δεν θέλετε να πλησιάζουν σε κάποιο σημείο, ρίχνετε εκεί ξύδι.


ΣΚΎΛΟΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΙΚΌΤΙΤΑ

Πως να ηρεμήσετε έναν νευρικό σκύλο.
http://galazioneiro.blogspot.gr/, Πως να ηρεμήσετε έναν νευρικό σκύλο.

Το να έχεις έναν νευρικό σκύλο,  είναι ένα πρόβλημα που έχει πολλές αιτίες, αλλά και εξίσου πολλές λύσεις. Πολλά προβλήματα νευρικότητας και υπερκινητικότητας στους σκύλους, ξεκινούν από βαρεμάρα ή από την έλλειψη ερεθισμάτων.
Για να καταπολεμήσεις λοιπόν το πρόβλημα, θα πρέπει να διορθώσεις την επικοινωνία που έχεις με τον σκύλο σου και να αυξήσεις την δραστηριότητά του  σε καθημερινή βάση.

Ορίστε μερικές απλές τεχνικές που μπορείς να εφαρμόσεις στο σπίτι, για να ηρεμήσεις έναν υπερδραστήριο σκύλο:
http://galazioneiro.blogspot.gr/  , Πως να ηρεμήσετε έναν νευρικό σκύλο.

 Αγνόησε την συμπεριφορά του υπερδραστήριου σκύλου.
Οι σκύλοι αναζητούν την προσοχή σου. Με το να δίνεις σημασία και να αντιδράς όταν ο σκύλος σου έχει νευρικά ξεσπάσματα, επιδεινώνεις το πρόβλημα παρά το αντιμετωπίζεις. Την επόμενη φορά που ο σκύλος σου θα αρχίσει να χοροπηδάει πάνω σου νευρικά, κάνε μια δοκιμή και μην τον κοιτάς, μην τον αγγίζεις και μην του μιλάς. Προσποιήσου πως δεν υπάρχει στον χώρο, και θα εκπλαγείς με το πόσο γρήγορα ο σκύλος σου θα ηρεμήσει!

Ανάθεσε στον σκύλο σου μια δουλειά.
Το να έχουν ένα έργο να φέρουν εις πέρας τους βοηθά εξαιρετικά. Η υπερκινητικότητα στους σκύλους μπορεί να ξεκινά από ψυχολογική ανάγκη, σε κάποιες περιπτώσεις όμως ξενικά και από σωματική ανάγκη. Οταν του αναθέτεις μια δουλειά, τον βγάζεις από την αδικαιολόγητη υπερδραστήρια κατάσταση, και δίνεις σκοπό στην ενέργεια του.
Για παράδειγμα μπορείς να φορέσεις στην πλάτη του σκύλου σου ένα ειδικό σακίδιο πλάτης για σκύλους, με κάποιο σχετικό βάρος μέσα. Αυτό και μόνο κατά την διάρκεια της βόλτας μπορεί να τον κάνει να επικεντρωθεί στο να το κουβαλάει, και να μην αποσπάται η προσοχή του από οτιδήποτε άλλο μπορεί να του προκαλέσει νευρικότητα.

Πηγαίνετε μια βόλτα για να εκτονώσει την ενέργειά του.
Αν ο σκύλος σου έχει συσσωρευμένη ενεργητικότητα, μια έντονη και μεγάλη βόλτα μπορεί να ανακατευθύνει την ενέργεια του, εκεί όπου ΕΣΎ θέλεις. Αφού εκτονωθεί με μια έντονη και δραστήρια βόλτα, μετά θα είναι αρκετά κουρασμένος και δεν θα έχει καμία διάθεση για τρέλες και νευρικά ξεσπάσματα. Το μόνο που θα θέλει, θα είναι να χαλαρώσει!

Έλεγξε και την δική σου ενέργεια.
Ο σκύλος σου, είναι ο καθρέφτης σου. Ο,τι ενέργεια εκπέμπεις, αυτήν λαμβάνει και ο σκύλος σου. Είσαι ήρεμος και χαλαρός? Εκπέμπεις την ενέργεια ενός αφεντικού με αυτοπεποίθηση? Μήπως είσαι στρεσαρισμένος ή προβληματισμένος με προσωπικά σου ζητήματα? Η νευρικότητα, το άγχος και το στρες βγαίνουν μέσα από τις κινήσεις του σώματός μας, από τον τόνο της φωνής μας, και σίγουρα μπορούν να επηρεάσουν και την ενέργεια του σκύλου μας.
Γι' αυτό φρόντισε πρώτα να κοντρολάρεις την δική σου ενέργεια, πριν πας να διορθώσεις τον σκύλο σου.

Δοκίμασε την αρωματοθεραπεία.
Μην ξεχνάμε πως οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τον κόσμο, κατά βάση από την μυρωδιά. Όπως το άρωμα της λεβάντας βοηθάει στο να χαλαρώσουν οι άνθρωποι, έτσι και κάποιες απαλές μυρωδιές μπορούν να δράσουν καταπραϋντικά στην διάθεση του σκύλου σου. Μπορείς να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο ή έναν ειδικό ολιστικής ιατρικής και να βρείτε μαζί ποιό άρωμα έχει την καλύτερη επίδραση στον σκύλο σου.
http://galazioneiro.blogspot.gr/  , Πως να ηρεμήσετε έναν νευρικό σκύλο.

πηγή: cesarsway.com

Αρωματοθεραπεία για τους φίλους μας τα ζώα


http://galazioneiro.blogspot.gr/, Αρωματοθεραπεία για τους φίλους μας τα ζώα

Δώστε Ποιότητα στην Ζωή σας με Αγνά Φυσικά Αιθέρια Έλαια από την Ελλάδα   Αρωματοθεραπεία για τους φίλους μας τα ζώα γη Αιθέρια έλαια και Θεραπεία Περισσότερα για τα Αιθέρια έλαια dog 1 Η τεκμηριωμένη κτηνιατρική φυτοθεραπεία βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα Ειδικά η θεραπευτική χρήση των αιθέριων ελαίων σε ζώα βασίζεται κυρίως στην εμπειρική γνώση των κτηνιάτρων, των αρωματοθεραπευτών και των ιδιοκτητών ζώων .   

Οι περιπτώσεις οι οποίες συνήθως αντιμετωπίζονται με αιθέρια έλαια, για παράδειγμα, σε άλογα, χοίρους, σκύλους, γάτες και κουνέλια, είναι ο ερεθισμός του πεπτικού συστήματος, οι λοιμώξεις του δέρματος, οι πληγές, οι φλεγμονές, οι ασθένειες του αναπνευστικού και η διάρροια. 

Τα Αιθέρια έλαια εισέρχονται στο σώμα με τρεις τρόπους: 
(1) Απλώνονται στο δέρμα 
(2) εισπνέονται με την χρήση καυστήρα - διασκορπιστή 
(3) Με κατάποση αναμεμιγμένα στην τροφή.       
http://galazioneiro.blogspot.gr/, Αρωματοθεραπεία για τους φίλους μας τα ζώα

(Α) Για παράδειγμα, το λάδι λεβάντας (Lavandula angustifolia) μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δέρμα για κοψίματα και ήσσονος σημασίας εγκαύματα, και μπορεί επίσης να εισπνέεται για τη χαλάρωση και τον ύπνο. 
(Β) Με τα αιθέρια έλαια μπορούν επίσης να γίνονται μαλάξεις σε τοπικό επίπεδο για την ανακούφιση του πόνου. Για το λόγο αυτό, ορισμένες σταγόνες (περίπου 30-50) των αιθέριων ελαίων, όπως το λάδι κέδρου ή δεντρολίβανο , διαλυμένο σε έλαιο βάσης μπορεί να εφαρμοστεί σε περιοχές του δέρματος με απαλό τρίψιμο. 
(Γ) Ένα μείγμα για την αποφυγή της οσμής από τα κατοικίδια ζώα μπορεί να αποτελείται από έλαιο λεβάντας, έλαιο γερανιού και έλαιο λεμονιού. Προσθέστε μία ή δύο σταγόνες αιθέριο μείγμα ελαίων σε έλαιο βάσης , και εν συνεχεία κάντε μασάζ απαλά για 3 - 4 λεπτά στο άτριχο μέρος του δέρματος, όπως η μασχάλη, η βουβωνική χώρα ή στο μηρό. 
(Δ) Για να ηρεμήσετε νευρικά ή υπερκινητικά σκυλιά, έχει αναφερθεί ότι λίγες σταγόνες λάδι λεβάντας στο κρεβάτι του σκύλου ή στον χώρο ύπνου ή επάλειψη στα πιατάκια του φαγητού. 
(Ε) Οι ψύλλοι κρύβονται μέσα στη γούνα του κατοικίδιου ζώου, καθώς και σε χαλιά, παρκέ και τα καλύμματα παραθύρων. 
Ένα μείγμα από αιθέριο έλαιο φλισκούνι , έλαιο ευκαλύπτου, έλαιο κέδρου και citronella αραιωμένο σε βερυκοκέλαιο , ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο σε συγκέντρωση έως και 7%, είναι αποτελεσματικό.Τα αιθέρια έλαια έχουν χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία σε πολλά διαφορετικά είδη ζώων από τα γατάκια μέχρι τα άλογα κούρσας . 
Τα ζώα ανταποκρίνονται συνήθως σε αιθέρια έλαια με τον ίδιο τρόπο όπως κάνουν οι άνθρωποι. dog
http://galazioneiro.blogspot.gr/, Αρωματοθεραπεία για τους φίλους μας τα ζώα

Πόσο πρέπει να χρησιμοποιήσω; 
Τα περισσότερα ζώα είναι πιο ευαίσθητα στην επίδραση των αιθερίων ελαίων από τους ανθρώπους. Συχνά φαίνεται να έχουν μια φυσική συγγένεια με την θεραπεία των ελαίων. Προσαρμόστε την δοσολογία αναλογικά, με βάση το βάρος του σώματος. 
Εάν η αναλογία για έναν άνθρωπο 80 κιλών είναι για 3-5 σταγόνες, , ένα άλογο (800 κιλά ή περισσότερο) θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όσο 10 φορές την ποσότητα αυτή, ενώ ένα σκυλί (8 κιλών) θα χρειαστεί μόλις ένα δέκατο του ποσού αυτού. Σε γενικές γραμμές, αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει έλαια για ένα ζώο πριν, θα πρέπει να αρχίσετε με προσοχή, με την εφαρμογή τους μόνο στα πόδια, στα πέλματα ή τις οπλές .
Για τις γάτες και τα μικρά σκυλιά, τα αιθέρια έλαια πρέπει πάντα να αραιώνονται πριν από την εφαρμογή, διότι είναι πράγματι πιο ευαίσθητα από τους ανθρώπους. Να είστε προσεκτικοί και να αποφευχθούν έλαια, όπως η ρίγανη, το Γαρύφαλλο, το Θυμάρι, η κανέλα, το θρούμπι, το Εστραγκόν, πλούσια σε φαινόλες, γιατί μπορεί να είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε αυτά τα ισχυρότερα έλαια. Θα πρέπει να τα χρησιμοποιείται μόνο σε υψηλά ποσοστά αραίωσης (90%) και οι αραιώσεις του ελαίου θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο στα πόδια .
Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια με τα ζώα. 
http://galazioneiro.blogspot.gr/, Αρωματοθεραπεία για τους φίλους μας τα ζώα

Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική και την καλή κρίση για να πειραματιστείτε με διαφορετικές μεθόδους. Προσέξτε να μην πάνε αιθέρια έλαια στο μάτι του ζώου. Κατά τη θεραπεία των ζώων με αιθέρια έλαια εσωτερικά, βεβαιωθείτε ότι τα λάδια είναι καθαρά και απαλλαγμένα από χημικές ουσίες, διαλύτες, η είναι νοθευμένα.Για το ζώο που δεν έχει οπλές, τα έλαια μπορούν να εφαρμοστούν στα πόδια για γρήγορη απορρόφηση. 
Για όλα τα δίχηλα ζώα, απλώστε τα έλαια στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης ή στα σημεία των αυτιών. Εφαρμόστε στα ούλα, στη γλώσσα, ή κάτω από το επάνω χείλος. Ψεκάστε μερικές σταγόνες στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης ή στους λαγόνες και κάντε μασάζ .
Για ένα σκύλο ή μια γάτα, απλώστε το λάδι στις πατούσες των ποδιών τους.
Αιμορραγία: Γεράνι, Ελίχρυσος 
Οστά: (όλα τα ζώα): λεμονόχορτο, και έλατο.
Ηρεμιστικό: Λεβάντα (τα κατοικίδια ζώα ανταποκρίνονται πολύ γρήγορα στην μυρωδιά).
Ψύλλοι και άλλα παράσιτα : Λεμονόχορτο, Citronella, και Μέντα
Άλογα (Για να ηρεμήσουν): Προσθήκη αιθέριο έλαιο χαμομηλιού στην τροφή. 
Εντομοαπωθητικό: Βάλτε 10 σταγόνες citronella, ευκάλυπτο , και Μέντα σε μπουκάλι σπρέι με νερό 250μλ. Εναλλακτικά: Βάλτε 2 σταγόνες πεύκου, 2 σταγόνες Eucalyptus (globulus), 5-10 σταγόνες Citronella σε ένα μπουκάλι σπρέι με νερό η ανθόνερο μέντας. Ανακινείστε ισχυρά και ψεκάστε πάνω από την περιοχή. 
Σύνδεσμοι / τένοντες: (ρήξη ή διάστρεμμα): Εφαρμόστε Λεμονόχορτο και λεβάντα (ίσα μέρη). 
Για τα μικρά ζώα ή πουλιά, αραιώστε τα αιθέρια έλαια με λάδι βάσης (2 μέρη ανάμειξη του ελαίου με 1 μέρος αιθέριο έλαιο). 
Νευρικό άγχος: Γεράνι, Λεβάντα, και βαλεριάνα. 
Πόνος: Helichrysum 
Αιμορραγία: Geranium, Helichrysum. 
Bones (Πόνος): λεμονόχορτο, έλατο. 
Ηρεμία: Λεβάντα, Ρωμαϊκό χαμομήλι (για τα άλογα, προστίθενται σε ζωοτροφές). Αραιώστε καλά για τις γάτες. 
Καρκίνος (δέρμα): λιβάνι, κύμινο. 
Γάτες: Μπορείτε να μεταχειριστείτε μια γάτα όπως θα κάνατε με ένα παιδί. Αραιώστε τα έλαια σε μεγάλο βαθμό με φυτικά έλαια. 
Απαγορεύεται το Τσαγιόδενδρο (tea tree) 
Κρυολογήματα και βήχα: Ευκάλυπτος, 
Τσαγιόδενδρο (όχι για τις γάτες). Εφαρμογή στη γούνα ή το στομάχι. 
Σκύλοι: Άγχος / νευρικότητα: Λεβάντα, βαλεριάνα. Τρίψτε 1-2 σταγόνες ανάμεσα στα χέρια και τρίψτε μεταξύ των δακτύλων, πάνω από τα πόδια για να μυρίζει όταν μύτη είναι προς τα κάτω και στην άκρη των αυτιών. 
Αρθρίτιδα: Ένα μείγμα από δεντρολίβανο, λεβάντα, πιπερόριζα αραιωμένη με λάδι για μασάζ. Καρδιακά προβλήματα: Μέντα στις πατούσες.Μυρτιά , Ραβενσάρα στην πλάτη με σπρέι. Τεχνική με θερμό και υγρό τρόπο. 
Πόνο και άγχος: Για σκύλους και άλογα χρησιμοποιήστε ένα σπρέι στην σπονδυλική στήλη. Αυτή η τεχνική βοηθά στην ανακούφιση από το στρες στην πλάτη, τους ώμους και τα πόδια, καθώς και την αύξηση και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την προστασία από ασθένειες.
 Ύπνος: λεβάντα (σε πόδια).
Εγκεφαλικό: Λιβάνι (για εγκεφαλικό στέλεχος / πίσω μέρος του λαιμού).
Ασθένεια - Ταξίδι: Μέντα. Αραιώστε με λάδι μασάζ και τρίψτε στο στομάχι. Επίσης βοηθά στους στομαχόπονους. 
Πόνος αυτιών: Μίγμα 1 σταγόνα Τσαγιόδενδρο(Tea Tree) , 1 σταγόνα λεβάντα, και 1 σταγόνα Ρωμαϊκό χαμομήλι αραιωμένο σε λάδι για μασάζ. Βάλτε το στο αυτί και τρίψτε γύρω από το αυτί. (Μην χρησιμοποιείτε αυτό το μίγμα στις γάτες.) 
Ψύλλοι: Μείγμα από Citronella, ευκάλυπτο, λεμονόχορτο, πεύκο. Προσθέστε 1-2 σταγόνες του μίγματος σε σαμπουάν. 
Τα 3 βασικά μοντέλα Αρωματοθεραπείας 
Γερμανικό: Με κύρια έμφαση στην όσφρηση (εισπνοές - διάχυση - εξαέρωση)
Αγγλικό: Ολόσωμο χαλαρωτικό μασάζ με αιθέρια έλαια διαλυμένα σε μία βάση από φυτικά λάδια. Γαλλικό: εσωτερική χρήση των αιθερίων ελαίων κατά το ιατρικό πρότυπο (στοματική οδός / υπόθετα).
http://galazioneiro.blogspot.gr/, Αρωματοθεραπεία για τους φίλους μας τα ζώα


Αποκήρυξη πληροφοριών 
Το πλαίσιο της τρέχουσας νομοθεσίας το DonkeyislanD δεν επιτρέπεται να κάνει συστάσεις στους καταναλωτές υπέρ των οφελών υγείας που απορρέουν από τα τρόφιμα .Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τις συγκεκριμένες συστάσεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι πρώτες ύλες των τροφίμων , και τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν, να αποτρέψουν ή να θεραπεύσουν τις ασθένειες

 Η λήψη των φυσικών προϊόντων πρέπει να είναι μια απόφαση βασισμένη στην προσωπική έρευνα και την κατανόηση του παραγόμενου τροφίμου , το ρόλο των αντιοξειδωτικών και ενζύμων στην υγεία και την ευημερία. Οι πληροφορίες που παρέχονται μέσα σε αυτήν την περιοχή ιστοσελίδων είναι για ενημερωτικούς λόγους μόνο και δεν προορίζονται ως υποκατάστατο των συμβουλών από έναν παθολόγο ή άλλο επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης, και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση ή τη θεραπεία οποιουδήποτε προβλήματος υγείας ή για τη συνταγή οποιουδήποτε φαρμάκου ή άλλης θεραπείας. 

Ένας επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να ερωτηθεί πρίν αρχίσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής, άσκησης ή συμπλήρωσης διατροφής, πρίν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, ή εάν έχετε ή υποψιάζεστε να έχετε ένα πρόβλημα υγείας. Μην διακόψετε οποιεσδήποτε άλλες ιατρικές συστάσεις περιθάλψης χωρίς πρώτα να συμβουλευθεί το γιατρό σας.

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

ΚΩΔΙΚΟΊ ΔΙΠΛΩΜΆΤΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Εσείς ξέρετε τους κωδικούς των διπλωμάτων οδήγησης και την σημασία τους;

Τα διπλώματα μερικές φορές έχουν κάποιον τριψήφιο αριθμό ο οποίος σημαίνει κάτι και δεν το γνωρίζουμε. Αυτό το κενό θα καλύψουμε με το παρόν άρθρο.


001: Οδήγηση με γυαλιά ή φακούς επαφής. Ο οδηγός πρέπει να έχει στο όχημα του και εφεδρικά γυαλιά ή φακούς επαφής.

002: Ο κάτοχος πρέπει να φοράει ακουστικά βαρηκοΐας.

003: Ο κάτοχος έχει τεχνητό μέλος.

004: Ο κάτοχος της άδειας πρέπει να έχει μαζί του ιατρική γνωμάτευση σε ισχύ.

005: Ο κάτοχος έχει περιορισμούς στην οδήγηση για ιατρικούς λόγους.

010: Το κιβώτιο ταχυτήτων του οχήματος πρέπει να είναι προσαρμοσμένου λόγω πάθησης του οδηγού.

015: Ο συμπλέκτης πρέπει να είναι προσαρμοσμένος λόγω πάθησης του οδηγού.

020: Το φρένο πρέπει να είναι προσαρμοσμένο λόγω πάθησης του οδηγού.

025: Ο επιταχυντής (γκάζι) πρέπει να είναι προσαρμοσμένος λόγω πάθησης του οδηγού.

030: Ο επιταχυντής (γκάζι) και το φρένο πρέπει να είναι προσαρμοσμένα λόγω πάθησης του οδηγού.

035: Τα χειριστήρια του οχήματος πρέπει να είναι προσαρμοσμένα λόγω πάθησης του οδηγού.

040: Το τιμόνι πρέπει να προσαρμοσμένο λόγω πάθησης του οδηγού.

042: Το όχημα πρέπει να έχει προσαρμοσμένους καθρέπτες λόγω πάθησης του οδηγού.

043: Το κάθισμα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο λόγω πάθησης του οδηγού.

044: Η μοτοσυκλέτα πρέπει να φέρει προσαρμογές λόγω πάθησης του οδηγού.

050:Αριθμός πλαισίου: Ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να οδηγεί μόνο το συγκεκριμένο διασκευασμένο όχημα το οποίο αναγράφεται.

051:Αριθμός πλαισίου/αριθμός κυκλοφορίας: Ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να οδηγεί μόνο το συγκεκριμένο διασκευασμένο όχημα το οποίο αναγράφεται.

055: Το όχημα πρέπει να φέρει συνδυασμούς προσαρμογών λόγω πάθησης του οδηγού.

071: Άδεια οδήγησης που έχει εκδοθεί σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε.

072: Η άδεια περιορίζεται στην υποκατηγορία Α1.

073: Η άδεια περιορίζεται στην υποκατηγορία Β1.

074: Η άδεια περιορίζεται στην υποκατηγορία Γ1.

075: Η άδεια περιορίζεται στην υποκατηγορία Δ1.

076: Η άδεια περιορίζεται στην υποκατηγορία Δ1+Γ.

077: Η άδεια περιορίζεται στην υποκατηγορία Δ1+Ε.

078: Η άδεια ισχύει για οχήματα που έχουν μόνο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

079: Μόνο για άδειες Ε.Ε. και ισχύουν για οχήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις που αναγράφονται στην παρένθεση.

103: Ο κάτοχος της άδειας είναι μονόφθαλμος.

105: Ο κάτοχος της άδειας είναι κωφάλαλος.

106: Περιορισμός επέκτασης στις κατηγορίες των ιατρικών δεδομένων.

107: Χρονικός περιορισμός στην ισχύ της άδειας.

110: Άδεια που έχει μετατραπεί από στρατιωτική υπηρεσία ή από κάποιο σώμα ασφαλείας.

111: Ορισμένες κατηγορίες προέρχονται από μετατροπή της άδειας από κάποιο άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε.

113: Μετατροπή σε ταυτάριθμη επαγγελματική άδεια οδήγησης, η κατ. Β' ισχύει και για την οδήγηση Ταξί.

114: Δεν επιτρέπεται η οδήγηση (κατ. Δ και Δ+Ε) σε ακτίνα μεγαλύτερη των 50χλμ από την έδρα του οχήματος.

115: Η άδεια δεν ισχύει στην Ε.Ε.

116: Η άδεια εκδόθηκε με περιορισμό του αριθμού κατηγοριών ταυτάριθμης άδειας.

171: Πρώτο αντίγραφο της άδειας λόγω απώλειας ή κλοπής.

271: Δεύτερο αντίγραφο της άδειας λόγω απώλειας ή κλοπής.

371: Τρίτο αντίγραφο της άδειας λόγω απώλειας ή κλοπής.

10 δωρεάν online προγράμματα επεξεργασίας εικόνας

Το κορυφαίο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας είναι σίγουρα το Photoshop. Ωστόσο υπάρχουν πολλές δωρεάν εναλλακτικές λύσεις οι οποίες είναι υπεραρκετές στα πλαίσια μίας τάξης. Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε 10 από τα καλύτερα, κατά τη γνώμη μου, δωρεάν online προγράμματα επεξεργασίας εικόνας. Η σειρά εμφάνισης είναι τυχαία.

1. SumoPaint
Το SumoPaint είναι ένα από τα προγράμματα που προσπαθεί να μεταφέρει online το συνολικό περιβάλλον ενός κλασικού προγράμματος επεξεργασίας εικόνας όπως είναι το Photoshop. Υποστηρίζει όλα τα βασικά εργαλεία επεξεργασίας μίας εικόνας (πινέλα, βούρτσες, σχήματα, γραμμές), τα επίπεδα (layers) και αρκετά φίλτρα (filters). Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του είναι ότι το περιβάλλον, στην νέα του έκδοση, έχει μεταφραστεί και στα Ελληνικά.

http://www.sumopaint.com/www/


2. Splashup
Το Splashup Eίναι ένα πρόγραμμα που επίσης προσπαθεί να μεταφέρει το περιβάλλον ενός κλασικού προγράμματος επεξεργασίας εικόνας στο web. Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα χωρίς την χρήση κωδικού αλλά τότε δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης του τελικού αποτελέσματος. Οι εικόνες που θα επεξεργαστείτε μπορούν να προέρχονται από τον υπολογιστή σας, το Facebook αλλά και από οποιοδήποτε σημείο στο Internet. Υποστηρίζει όλα τα βασικά εργαλεία επεξεργασίας, τα επίπεδα (layers), διάφορα εφέ και φίλτρα.
 



3. Picnik
Το  Picnik είναι ένα πρόγραμμα διαφορετικό από τα προηγούμενα. Το περιβάλλον του είναι χωρισμένο σε τέσσερις καρτέλες: Library, Edit, Create και Save & Share. Οι δυνατότητες που έχει ο χρήστης αφορούν κυρίως βασικά εργαλεία επεξεργασίας μίας εικόνας καθώς επίσης και μία  εφαρμογή εντυπωσιακών εφέ. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα δημιουργίας ενός κολάζ εικόνων. Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι ότι δεν απαιτείται ο χρήστης να έχει δημιουργήσει έναν λογαριασμό. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι το περιβάλλον δεν είναι στα Ελληνικά.









4. Pixlr
Το  Pixlr είναι ένα πρόγραμμα που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το SumoPaint αν και φαίνεται να είναι πιο ελαφρύ και με λιγότερες ίσως δυνατότητες. Έχει το πλεονέκτημα να είναι μεταφρασμένο και στα Ελληνικά.







5. Phoenix
Το Phoenix  είναι ένα ακόμα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας με πολλές δυνατότητες. Είναι προϊόν της εταιρείας Aviary που έχει δημιουργήσει αρκετά online προγράμματα διαχείρισης αρχείων.






6. FotoFlexer
Το  FotoFlexer  είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας που προσφέρει αρκετές δυνατότητες όπω είναι η αφαίρεση των κόκκινων ματιών ενώ προσφέρει μεγάλη ποικιλία από εφέ.





7. Photoshop Online Editor
Το  Photoshop Express Editor είναι η online έκδοση του Photoshop αλλά με σαφώς περιορισμένες δυνατότητες. Παρέρχονται ορισμένα βασικά εργαλεία καθώς και ορισμένα εφέ.





8. BeFunky
Το  BeFunky είναι ένα online πρόγραμμα που σας προσφέρει διάφορα εργαλεία για να επεξεργαστείτε μία εικόνα. Πρώτα απ' όλα τα βασικά εργαλεία επεξεργασίας, πολλά εφέ, προσθήκη διαφόρων γραφικών αλλά και διαλόγους και πλαίσια.





9. Ipiccy
Το Ipiccy  είναι ένα online πρόγραμμα που έχει παρόμοια λογική με το Picnik αλλά με λιγότερες δυνατότητες.




10.Flauntr
Το  Flauntr  είναι ένα online πρόγραμμα που σας προσφέρει πολλές δυνατότητες επεξεργασίας της εικόνας σας ενώ παρέχει και πληθώρα εφέ και όχι μόνο.



Make your snapshots look amazing with the Adobe® Photoshop®

PHOTO SHOP on LINE  

Κάντε κλικ στο παρακάτω λίνκ

Απλά πατήστε τα μπλε γράμματα και ανεβάστε την φωτογραφία που θέλετε να επεξεργαστείτε

http://www.photoshop.com/tools



Make your snapshots look amazing with the Adobe® Photoshop® Express Editor, which gives you easy options for quick fixes, creative enhancements, and endless fun.

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΜΕΤΑΚΙΝΉΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΊΔΙΩΝ ΜΕ ΤΡΈΝΟ- ΠΛΟΊΟ-ΑΕΡΟΠΛΆΝΟ- ΑΥΤΟΚΊΝΗΤΟ


ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΆΝΟ 
Οι περισσότερες εταιρείες επιτρέπουν να πάρετε τον τετράποδο φίλο(σκύλο,γάτα,κουνέλι κλπ) μαζί σας στην καμπίνα του αεροσκάφους, εφόσον το βάρος του δεν ξεπερνά τα 5 ή 8 κιλά(ανάλογα με την εταιρεία),μαζί με την τσάντα ή το κλουβάκι μεταφοράς του. (Η Alitalia έχει όριο τα 9 κιλά,η Aegean τα 8 κιλά και η Ολυμπιακή τα 5 κιλά).

Εξαίρεση η British Airways, η οποία δεν δέχεται κανενός είδους ζώο μέσα στην καμπίνα.

Αν το ζώο είναι βαρύτερο, θα πρέπει να ταξιδέψει με τις αποσκευές,σε ειδικό κλουβί μεταφοράς.

Και στις 2 περιπτώσεις,πρέπει να ενημερώνετε την εταιρεία ότι ταξιδεύει μαζί σας ζώο και έχετε και την ανάλογη χρέωση.

Το κλουβί μεταφοράς θα πρέπει να έχει μέγεθος τέτοιο ώστε να μεσολαβεί απόσταση 10 εκατοστών από το κεφάλι του ζώου (όταν βρίσκεται σε όρθια θέση) ώς την οροφή του.Επίσης,θα πρέπει να αναγράφονται επάνω το ονοματεπώνυμό σας,η διεύθυνσή σας και το τηλέφωνό σας.

Απαιτείται επίσης:
  βιβλιάριο εμβολιασμών του ζώου (και ειδικά να είναι εμβολιασμένο κατά της λύσσας)
   ηλεκτρονική ταυτότητα (microchip).
Χρήσιμα τηλέφωνα και sites:

Ολυμπιακή :210 9267527  

& http://oainfo.olympicairlines.com/gr/animals_gr.htm

 British Airways:  9611.880

Air France:9601.100

Alitalia: 9959.100-20

Αegean:8011120000 & http://www.aegeanair.com/Content.aspx?Page=30



Πιο συγκεκριμένα,σύμφωνα με τους Υγειονομικούς όρους που εφαρμόζονται στις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς- Εφαρμογή Κανονισμού (ΕΚ) αρ. 998/2003:



 Για μετακινήσεις εντός ΕΕ (εκτός ΗΒ,Ιρλανδίας,Σουηδίας*),
για ζώα άνω των 3 μηνών απαιτούνται:

Διαβατήριο (εκδίδεται από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και επί του οποίου πρέπει να πιστοποιείται από τον εγκεκριμένο ιδιώτη κτηνίατρο μέλους  του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου η πραγματοποίηση εν ισχύει εμβολιασμού για τη λύσσα. )                                  
Ηλεκτρονική ταυτότητα (microchip)
Για ζώα κάτω των 3 μηνών,μη εμβολιασμένων για λύσσα:

απαιτείται άδεια του κράτους μέλους προορισμού. Είναι δυνατόν να χορηγείται :
Για πολύ νεαρά ζώα που εξαρτώνται από τη μητέρα τους.
Εφόσον δεν συνοδεύονται από τη μητέρα τους, αλλά φέρουν ηλεκτρονική σήμανση αναγνώρισης, διαβατήριο και κτηνιατρική βεβαίωση ότι :
η μητέρα τους είχε εμβολιαστεί για τη λύσσα και κατά το χρόνο του τοκετού η εμβολιακή περίοδος ήταν σε ισχύ,
  δεν έχουν έλθει σε επαφή με άγρια ζώα και επομένως δεν έχουν εκτεθεί σε μόλυνση για τη λύσσα.
*Για μετακινήσεις προς ΗΒ,Ιρλανδία & Σουηδία απαιτούνται:

Για ζώα άνω των 3 μηνών:

Ηλεκτρονική ταυτότητα (microchip)
Διαβατήριο
  Αντιπαρασιτική αγωγή για την καταπολέμηση του εχινόκοκκου και των τσιμπουριών μεταξύ 24 και 48 ωρών πριν την αναχώρησή τους.
 Ενώ, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση ζώων ηλικίας κάτω των τριών μηνών (εκτός εξαιρέσεων για τις οποίες πρέπει να χορηγηθεί ειδική άδεια από τη χώρα προορισμού).

Τα ζώα τα οποία δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις υπόκεινται σε καραντίνα στη χώρα προορισμού.

 ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΊΔΙΩΝ ΜΕ ΤΡΈΝΟ: 
Η μεταφορά κατοικίδιων με τους συρμούς του Προαστιακού Σιδηρόδρομου επιτρέπεται, εφόσον αυτά βρίσκονται στα ειδικά καλάθια που προορίζονται για αυτό το σκοπό.


Μέσα στα επιβατικά οχήματα δηλαδή γίνονται δεκτά, κατ' εξαίρεση, μικρόσωμα κατοικίδια ζώα (σκύλοι, γάτες, πουλιά) κλεισμένα σε κλουβιά, κιβώτια καλάθια ή άλλες κατάλληλες συσκευασίες, με τις εξής προϋποθέσεις :

Δεν ενοχλούν με οποιονδήποτε τρόπο τους επιβάτες.
Η μεταφορά δεν είναι αντίθετη σε νόμιμες απαγορευτικές διατάξεις.
Κανένας από τους επιβάτες του διαμερίσματος δεν έχει αντίρρηση Τα ζώα αυτά είναι δυνατό να μεταφέρονται στα γόνατα ή να τοποθετούνται στους χώρους που προορίζονται για τις αποσκευές χειρός.
Προσοχή όμως γιατί δεν είναι όλες οι αμαξοστοιχίες εφοδιασμένες με ειδικά κλουβιά.Καλύτερα να έχετε το δικό σας ή να δηλώσετε ότι θέλετε αμαξοστοιχία που να έχει κλουβί.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι περίπου το 50% του κανονικού. Επικοινωνήστε με τον ΟΣΕ για πληροφορίες και κρατήσεις (τηλ.: 1110).

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΊΔΙΩΝ ΜΕ ΠΛΟΊΟ: 
Σε γενικές γραμμές, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δέχονται τα κατοικίδια δωρεάν.

Θα πρέπει να βρίσκονται στα ειδικά κλουβιά μεταφοράς, στο κατάστρωμα του πλοίου,παρόλα αυτά όμως η ελληνική πραγματικότητα είναι ότι ελάχιστα πλοία διαθέτουν τέτοια κλουβιά και όσα διαθέτουν ένα ή δύο είναι σπασμένα,βρώμικα και ακατάλληλα για ένα ζώο.

Το συνηθέστερο είναι να είστε εσείς μαζί του έξω και να το έχετε με λουρί ή σε κλουβάκι αν είναι γάτα,καθώς απαγορεύεται η είσοδος του σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του πλοίου.Επίσης,μπορεί να σας ζητηθεί να φορέσετε φίμωτρο στο σκύλο σας.Χρειάζεται και το βιβλιάριο εμβολιασμών,αν και δεν ελέγχονται αυστηρά ...;

 Επισημαίνουμε ότι τα «δελφίνια» δεν έχουν τέτοια κλουβιά. Παρ' όλα αυτά, γάτες και μικρόσωμα σκυλιά μπορούν να ταξιδέψουν μαζί σας, στο κλουβάκι τους. Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να επικοινωνήσετε με την εταιρεία για περισσότερες διευκρινίσεις. 

Χρήσιμες πληροφορίες βρήκαμε στο greekferries.gr :

Αν ταξιδεύετε με SUPERFAST FERRIES & BLUESTAR FERRIES  με το κατοικίδιό σας είναι απαραίτητο να το δηλώνετε στην κράτησή σας. 

Η Superfast Ferries προσφέρει τις ακόλουθες εναλλακτικές για όλα τα δρομολόγια 
(Αδριατική & Βόρεια Θάλασσα): 

1) PET IN CABIN. Μπορείτε να πάρετε το κατοικίδιό σας στην καμπίνα σας. Ο αριθμός  όμως αυτών των καμπινών είναι περιορισμένος και σας συμβουλεύουμε να κάνετε  την κράτησή σας όσο το δυνατόν συντομότερα.Τα κατοικίδια 
    επιτρέπονται μόνο σε συγκεκριμένες εξωτερικές καμπίνες (AA2, ΑΑ3 & ΑΑ4) 
2) PET IN KENNEL. Υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι/κλουβιά με σκεπή στο 
    κατάστρωμα.. Οι ιδιοκτήτες είναι υπεύθυνοι για την τροφή των κατοικιδίων τους. 
*Η Superfast Ferries προσφέρει μία επιπλέον υπηρεσία για όσους ταξιδέυουν σε 
δρομολόγιο της Αδριατικής: 
3) PET ON DECK. Μπορείτε να έχετε το κατοικίδιό σας μαζί σας στο κατάστρωμα. 
    Η υπηρεσία αυτή είναι χωρίς επιβάρυνση αλλά απαγορέυεται να αφήσετε το 
    κατοικίδιό σας μόνο του στο κατάστρωμα.

ΤΑ ΠΆΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΎΛΟΥΣ



Εμβολιασμοί
Τα εμβόλια προστατεύουν το ζώο μας από πολύ σοβαρές ασθένειες αλλά και εμάς από τη λύσσα και τη λεπτοσπείρωση.

Ξεκινούν όταν το ζωάκι μας γίνει 45 ημερών (1,5 μηνών).

Περιλαμβάνουν τις εξής ασθένειες: Πάρβο-εντερίτιδα (τύφος) , Carre (morva) , Λεπτοσπείρωση , Λοιμώδης ηπατίτιδα , Βήχας των κυνοκομείων και Λύσσα.

Ενδο-αποπαρασιτισμοί
Η αντιπαρασιτική αυτή αγωγή αφορά τα παράσιτα του εντέρου (σκουλήκια εντέρου, εχινόκοκκος).Πάντα χορηγείται ανάλογα με το σωματικό βάρος που έχει το ζωάκι μας κάθε φορά.

Ξεκινούν όταν το σκυλάκι γίνει 15 ημερών.

Χορηγούνται κάθε 15 ημέρες μέχρι την ηλικία των 3 μηνών (δηλαδή 6 φορές).Έπειτα χορηγούνται κάθε μήνα μέχρι την ηλικία των 6 μηνών (δηλαδή ακόμη 3 φορές).

Για την υπόλοιπη ζωή του ζώου δίνουμε αντιπαρασιτικά χάπια κάθε 3 μήνες (δηλαδή 4 φορές το χρόνο ).

Εξω-αποπαρασιτισμοί
Η αντιπαρασιτική αυτή αγωγή αφορά τα έξω παράσιτα όπως τα τσιμπούρια (κρότωνες), τους ψύλλους, τις ψείρες και τις σκνίπες.

Α. SPRAY:
Προστατεύει από τα τσιμπούρια, τους ψύλλους και τις ψείρες.
Μπορεί να ξεκινήσει από την 2 ημέρα ζωής του ζώου. Οι ψεκασμοί γίνονται μια φορά τον μήνα. Πρέπει να γίνεται καλός ψεκασμός σε ολόκληρο το σώμα με τρίψιμο. Το σκυλάκι δεν πρέπει να κάνει μπάνιο 2 ημέρες πριν και 2 ημέρες μετά το ψεκασμό. Φοράμε πάντα γάντια κατά τον ψεκασμό.
Β. ΑΜΠΟΥΛΑ:
Είναι η εναλλακτική λύση αντί του spray.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ηλικία των 6 μηνών και άνω.
Είναι ανάλογες του σωματικού βάρους του ζώου.
Σπάμε την αμπούλα και το περιεχόμενό της το ρίχνουμε στην άνω επιφάνεια του τραχήλου του ζώου αφού πρώτα διαχωρίσουμε καλά τις τρίχες ώστε να το ρίξουμε στο δέρμα του. Εάν επρόκειτο για μεγαλόσωμο ζωάκι ρίχνουμε τη μισή αμπούλα στον τράχηλο και την άλλη μισή στη ράχη πριν από την ουρά.
Γ. ΠΕΡΙΛΑΙΜΙΟ:
Προστατεύει από τα τσιμπούρια.
Χρησιμοποιείται από την ηλικία των 6 μηνών και άνω.
Το τοποθετούμε στο σκυλάκι του ζεστούς μήνες του έτους :Μάιο-Οκτώβριο.
Δ. ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΟ SPRAY:
Είναι spray όπως το antiphlebotom (κτηνιατρικό) και το autan spray (ανθρώπινο) και χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της λεισμανίασης (Καλα-αζάρ).
Ψεκάζουμε το ζώο τους καλοκαιρινούς μήνες κάθε βράδυ μετά τη δύση του ηλίου.
Ψεκάζουμε (χωρίς τρίψιμο) την κοιλιά, τις μασχάλες, τα πατουσάκια και καλύπτοντας τα μάτια του ζώου ψεκάζουμε το κεφάλι και τη μουσούδα.

Διατροφή
Μέχρι την ηλικία των 2 μηνών το κουταβάκι θηλάζει τη μητέρα του και μέσω του γάλακτος παίρνει αντισώματα που τον προστατεύουν από πολλές ασθένειες ως την έναρξη των εμβολιασμών.

Από το τέλος του θηλασμού και ως την ηλικία των 18 μηνών (δηλαδή 1,5 έτους) διατρέφεται με ειδικές τροφές για κουτάβια “puppy” τροφές. Ως αυτήν την ηλικία καλό είναι να τρώει 3 γεύματα την ημέρα. Η ποσότητα της τροφής που πρέπει να τρώει την ημέρα αναγράφεται πάνω στη συσκευασία και είναι ανάλογη του σωματικού του βάρους του και της καθημερινής του δραστηριότητας.

Από την ηλικία του 1,5 έτους και για το υπόλοιπο της ζωής του διατρέφεται με ξηρά τροφή για ενήλικες σκύλους. Τα γεύματα μπορούν να μειωθούν σε 2/ημέρα αλλά ποτέ μόνο ένα.

Βασικός κανόνας στη διατροφή του ζώου είναι ο εξής: Η ξηρά τροφή υπερέχει !!!!!

Αν ένα σκυλάκι τρώει μια καλή ξηρά τροφή δεν χρειάζεται να δίνουμε τίποτα συμπληρωματικό.

Καλές τροφές είναι οι τροφές premium.Ένας γενικός κανόνας είναι τα 15 kg τροφής να κοστίζουν από 40 euro και άνω. Δεν αλλάζουμε ποτέ από τη μια τροφή στην άλλη απότομα αλλά πάντα σταδιακά αυξάνοντας τη μια και μειώνοντας την άλλη. Νερό καθαρό και άφθονο όλη την ημέρα.

Μπάνιο - Περιποίηση τριχώματος
Ξεκινάμε να κάνουμε μπάνιο το σκυλάκι μας από 6 μηνών και πάνω.

Κάλο είναι να αποφεύγουμε το μπάνιο μαζί με τους εμβολιασμούς.

Δεν κάνουμε μπάνιο το σκυλάκι μας 2 ημέρες πριν και 2 μετά από τον ψεκασμό με το spray ή την αμπούλα για τα έξω παράσιτα. Το περιλαίμιο για τα τσιμπούρια δεν χρειάζεται να αφαιρείται για το μπάνιο.

Καλύτερα να χρησιμοποιούμε ειδικά shampoo για σκύλους (π.χ. της virbac).

Καλό είναι να αποφεύγουμε το νερό μέσα στα αυτιά του ζώου.

Καλό στέγνωμα μετά το μπάνιο και ειδικά ανάμεσα στα δάκτυλα.

Τα μακρύτριχα ζώα χρειάζονται καλό χτένισμα μια φορά την εβδομάδα ή τις 2 εβδομάδες και πάντα μετά το μπάνιο.

Υγιεινή δοντιών
Όταν το σκυλάκι είναι ακόμη μικρό καλό είναι να του μάθουμε την οδοντόβουρτσα. Υπάρχουν ειδικές οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες για σκύλους. Το καθημερινό βούρτσισμα βοηθά πολύ στη καλή στοματική υγιεινή και συνεπώς στη μακροζωία του σκύλου μας.

Η ξηρά τροφή συμβάλει πολύ στον καθαρισμό των δοντιών λόγω της σκληρής της σύστασης.

Υπάρχουν επίσης και ειδικά sticks στα pet-shops.

Τέλος καλό είναι ο κτηνίατρος να ελέγχει την υγιεινή του στόματος του ζώου και να εκτιμά πότε πρέπει να γίνει καθαρισμός από τον ίδιο.

Στείρωση
Όταν δεν επιθυμούμε να αναπαράγουμε το σκυλάκι μας καλό είναι να το στειρώνουμε.

Με τη στείρωση προλαμβάνουμε μια σειρά από παθολογικές καταστάσεις όπως: καρκίνο των μαστών, καρκίνο των ωοθηκών, καρκίνο της μήτρας, πυομήτρα, μια ανεπιθύμητη σύζευξη και εάν επρόκειτο για αρσενικό ζωάκι προλαμβάνουμε τον καρκίνο των όρχεων, την υπερτροφία του προστάτη, τους καβγάδες με αλλά αρσενικά και επιθετική συμπεριφορά.
Σωστό είναι τα σκυλάκια που δεν ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη φυλή να μην αναπαράγονται γιατί ίσως μετά να είναι δύσκολο να υιοθετηθούν. Επίσης καλό είναι σκυλάκια άνω των 6 ετών να μην αναπαράγονται.

Στείρωση γίνεται πάντα μετά την εκδήλωση του πρώτου οίστρου στα θηλυκά ζώα(περίπου 3 μήνες μετά από το πρώτο αίμα). Στα αρσενικά η στείρωση μπορεί να γίνει μετά την ηλικία των 8 μηνών.

Προληπτικές εξετάσεις
Προτείνεται από τους κτηνιάτρους να γίνονται κάθε 6 μήνες προληπτικές εξετάσεις του ζώου για 2 πολύ σημαντικά νοσήματα πολύ συχνά εμφανιζόμενα στη χώρα μας : για τη Λεισμανίαση (Καλα-αζαρ) και την Ερλιχίωση. Οι εξετάσεις αυτές για να γίνουν απαιτούν μια απλή αιμοληψία και κοστίζουν ελάχιστα σε σχέση με το καλό που προσφέρουν για την υγεία του ζώου. Οι εξετάσεις αυτές γίνονται μια φορά τον Οκτώβριο και μια φορά τον Μάιο.
Τέλος όταν το σκυλάκι μας περάσει την ηλικία των 5 ετών προτείνεται να γίνεται 1 φορά τον χρόνο check-up για να διαπιστώνεται η καλή υγεία του ζώου. Δεν είναι υπερβολή να γίνονται αυτές οι εξετάσεις μια φορά τον χρόνο αν σκεφτείτε πως ένας χρόνος για εμάς αντιστοιχεί σε 7 χρόνια του σκύλου μας.





Τι ΔΕΝ πρέπει να τρώει ο σκύλος σας.






Υπάρχουν πολλές πληροφορίες διαθέσιμες για την διατροφή του σκύλου σήμερα. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ στο τι δεν πρέπει να τρώει ένας σκύλος, παρά στο τι πρέπει. Η επιλογή αυτή βασίστηκε στα λάθη που παρατηρώ να γίνονται στην διατροφή των σκύλων από τους ιδιοκτήτες τους. Τις περισσότερες φορές, τα λάθη αυτά γίνονται λόγω λανθασμένης συσχέτισης των αναγκών του σκύλου με τις δικές μας διατροφικές συνήθειες. Τι λοιπόν ΔΕΝ πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας, ανεξάρτητα από την ηλικία και την φυλή του:

1) Γάλα. Το μόνο γάλα που χρειάζονται τα σκυλιά είναι το μητρικό για τους 2 πρώτους μήνες της ζωής τους. Όσο μεγαλώνει ένα κουτάβι, το ένζυμο που διασπά την λακτόζη του γάλακτος, η λακτάση, μειώνεται προοδευτικά. Η κατανάλωση γάλακτος από έναν οργανισμό που δε μπορεί να διασπάσει την λακτόζη έχει ως αποτέλεσμα πόνους στο έντερο, τυμπανισμό (φούσκωμα), και κολίτιδα. Για τον λόγο αυτόν, μετά από έναν σταδιακό απογαλακτισμό, δεν πρέπει να ξαναδώσετε στον σκύλο σας γάλα.
Αν χρειαστεί να δώσετε γάλα σε ένα ορφανό κουτάβι, προτιμήστε ειδικό υποκατάστατο γάλακτος για σκύλους. Το αγελαδινό γάλα δεν έχει τις σωστές αναλογίες θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη του κουταβιού. Αν πάλι δεν βρίσκετε υποκατάστατο για σκύλους και είναι άμεση ανάγκη να ταΐσετε ένα κουτάβι, δώστε συμπυκνωμένο αγελαδινό γάλα (κουτί) χωρίς να το αραιώσετε.

2) Κόκαλα. Κανένα κόκαλο δεν είναι κατάλληλο γα την διατροφή του σκύλου. Ούτε μικρό, ούτε μεγάλο. Ούτε από βοδινό, ούτε από κοτόπουλο. Ούτε ωμό, ούτε βραστό. Δεν είναι στην φύση κανενός θηλαστικού να τρώει κόκαλα. Κόκαλα θα έτρωγε ένας πεινασμένος σκύλος αν δεν είχε να φάει κάτι καλύτερο. Τα κόκαλα δεν έχουν καμιά διατροφική αξία. Είναι μόνο μία ευχάριστη απασχόληση για τον σκύλο. Αντί για αυτά όμως θα μπορούσε να μασήσει κάτι άλλο που δεν έχει τις αρνητικές συνέπειες των κοκάλων (οδοντικό νήμα, δερμάτινα παιχνίδια κ.α.). Ποιες είναι αυτές:

α) Στα δόντια: Όχι μόνο δεν καθαρίζονται τα δόντια τρώγοντας κόκαλα (όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί), αλλά αντιθέτως φθείρονται και σπάνε.

β) Στον οισοφάγο: Ο συνεχής ερεθισμός του οισοφάγου καταλήγει σε χρόνια οισοφαγίτιδα. Επίσης μπορεί κάποιο κόκαλο να κολλήσει στον οισοφάγο και να τον τρυπήσει.

γ) Στο στομάχι: Τα κόκαλα ερεθίζουν το στομάχι προκαλώντας οξείες και χρόνιες γαστρίτιδες και έλκη.

δ) Στο έντερο: Ένα μεγάλο κομμάτι κόκαλου μπορεί να φράξει το έντερο προκαλώντας ειλεό, πράγμα πολύ επικίνδυνο καθώς, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ο σκύλος πεθαίνει εντός λίγων ορών. Επίσης, αιχμηρά κόκαλα μπορούν να προκαλέσουν διάτρηση του εντέρου και θάνατο από περιτονίτιδα. Αλλά και μικρά κομμάτια κόκαλων μπορούν να γίνουν βλαβερά. Αν αναμειχθούν στο στομάχι και στο έντερο με φαγητό, θα σχηματίσουν μια συμπαγή και σκληρή μάζα που δεν θα μπορεί να προωθηθεί με τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου. Το αποτέλεσμα θα είναι δυσκοιλιότητα, ειλεός και μεγάκολο. Ακόμα και αν δεν κινδυνεύσει η ζωή του σκύλου από κόκαλα, σίγουρα θα προκληθεί κολίτιδα από τον ερεθισμό του παχέος εντέρου. Η κατάσταση αυτή δεν είναι επικίνδυνη, είναι όμως δύσκολο να θεραπευτεί εντελώς αν ποτέ ξεκινήσει. Ο σκύλος θα είναι επιρρεπής σε κολίτιδες σε όλη του την ζωή.
3) Κονσέρβες. Οι κονσέρβες περιέχουν προϊόντα σφαγείου που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, αρκετό λίπος και ένα μικρό ποσοστό κρέατος (αν διαβάσετε πόσο μικρό είναι αυτό το ποσοστό θα εκπλαγείτε). Περιέχουν επίσης συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης. Όπως καταλαβαίνετε, τα συστατικά αυτά δεν είναι ποιοτική διατροφή, ενώ παράλληλα προκαλούν δυσπεψία και κολίτιδα.

4) Τηγανιτά. Ενώ το ωμό ελαιόλαδο είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και Ε και ω λιπαρών οξέων, το τηγανιτό λάδι προκαλεί κολίτιδα.

5) Λίπη σε μεγάλη ποσότητα. Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποσότητας λίπους στην καλύτερη περίπτωση θα προκαλέσει κολίτιδα. Στην χειρότερη, θα προκαλέσει οξεία παγκρεατίτιδα με κολικό, κατάσταση που είναι επικίνδυνη. Η καθημερινή κατανάλωση λιπαρών τροφών, όπως θα ξέρετε, καταλήγει σε παχυσαρκία και τα άσχημα συνακόλουθα της όπως αρθρίτιδα, καρδιοαγγειακά προβλήματα, διαβήτης κλπ.

6) Ζάχαρη σε μεγάλη ποσότητα. Κατ’αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι το “τα γλυκά και η σοκολάτα προκαλούν τύφλωση στα σκυλιά” είναι μύθος. Τα σκυλιά, όπως και εμείς, μπορούν άφοβα να φάνε κάτι γλυκό σε λογική ποσότητα. Καταλαβαίνετε ότι ένα σκυλάκι 10 κιλών δεν κάνει να φάει μία πάστα που είναι ανθρώπινη μερίδα γλυκού.  Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποσότητας ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει επιληπτική κρίση, ενώ η καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης καταλήγει σε παχυσαρκία.

7) Πικάντικα/καυτερά. Το πιπέρι και τα υπόλοιπα καρυκεύματα προκαλούν οξεία ή χρόνια γαστρίτιδα και κολίτιδα. Όταν βρίσκονται σε σάλτσα, μπορείτε να την αφαιρέσετε ξεπλένοντας  το φαγητό με νερό.

8) Ωμά κρεατικά και άπλυτα λαχανικά. Ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας ωμό κρέας/κοτόπουλο/ψάρι/αυγά καθώς και άπλυτα ωμά λαχανικά είναι ακριβώς ο ίδιος για τον οποίο δεν τα τρώμε και εμείς ωμά: τροφική δηλητηρίαση από διάφορα μικρόβια όπως Σαλμονέλα, Καμπυλοβακτηρίδιο, Κολοβακτηρίδιο, Κλωστρίδιο, Λιστέρια, Σταφυλόκοκκος, Τοξόπλασμα. Οι τροφικές δηλητηριάσεις παρουσιάζουν διάρροιες, κοιλιακό άλγος, εμετούς, πυρετό κ.α.. Μπορεί να είναι και θανατηφόρες. Μεγάλο πρόβλημα επίσης στην Ελλάδα στα ωμά κρέατα είναι ο Εχινόκοκκος.

9) Πατατάκια, γαριδάκια και λοιπά σνακ. Συντηρητικά, χρώματα, πολύ αλάτι και ζάχαρη βρίσκονται σε αυτά τα φαγητά. Δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τόσο στην διατροφή την δική σας, όσο και του σκύλου.

10) Σταφύλια και σταφίδες. Πρέπει να αποφεύγονται ακόμα και σε μικρές ποσότητες γιατί προκαλούν οξεία νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο.



weather -ΚΑΙΡΟΣ-