Συνολικές προβολές σελίδας

"Print this page"

music

kersoras

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΔΕΝ ΕΊΜΑΙ ΠΟΙΗΤΗΣ, ΟΎΤΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΟΎΤΕ ΚΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ. ΕΊΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ. ΌΣΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΑ ΜΟΥ ΆΡΕΣΑΝ Ή ME ΆΓΓΙΞΑΝ -ΠΙΟ ΒΑΘΙΆ ΑΠ' Ο,ΤΙ ΣΥΝΗΘΩΣ- ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΑΡΈΣΟΥΝ Ή ΑΓΓΊΞΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΠΌ ΕΣΑΣ!!!

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

4 λόγοι για τους οποίους ένας άντρας εξαφανίζεται μετά το seΧ


Στις μέρες όλα περιστρέφονται καλώς ή κακώς γύρω από το seχ! 

Όχι μόνο φυσικά ως προέκταση μία όμορφης σχέσης μεταξύ δύο ανθρώπων, αλλά καθαρά και μόνο ως σεxουαλική πράξη. Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι πλέον το να βρεις κάποιον για κάτι πιο σοβαρό, ή έστω που να είναι διατεθειμένος να δοκιμάσει κάτι πιο σοβαρό, είναι σχεδόν ακατόρθωτο και μάλλον είναι περισσότερο θέμα τύχης! Το θετικό με τους άντρες, είναι ότι έχουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το seχ στο μυαλό τους, γιατί παρά το γεγονός ότι δεν αναλύουν τα πράγματα και τόσο πολύ, που τελικά αυτό είναι καλύτερο, είναι σε θέση να διαχωρίσουν το συναίσθημα από τη σαρκική επαφή και ευχαρίστηση. Τι γίνεται όμως με τις γυναίκες οι οποίες από τη φύση μας είμαστε πιο συναισθηματικές και μελό; Γιατί έχουμε την τάση ακόμα και ένα one night stand να το βιώνουμε δραματικά και να πέφτουμε στα πατώματα όταν ο εκάστοτε εραστής εξαφανίζεται; Η εξήγηση είναι πολύ απλή και γνωστή: Γιατί είμαστε γυναίκες και είναι στη φύση μας. Αυτό δεν σηκώνει περισσότερη ανάλυση. Ανάλυση όμως σηκώνουν οι λόγοι για τους οποίους ένας άντρας εξαφανίζεται έπειτα από μία νύχτα seχ λες και ανοίγει η γη να τον καταπιεί! Παρακάτω σας έχουμε τους σημαντικότερους από αυτούς τους λόγους, όχι φυσικά για να αλλάξετε κάτι, απλά για να πάψετε να αναρωτιέστε!
1. Δεν του άρεσε το seχ:  Συνήθως τα one night stands έρχονται έπειτα από μία βραδιά ποτού και ξενυχτιού. Ακόμα κι έτσι να μην είναι βέβαια, σίγουρα ο τρόπος με τον οποίο προκαλούνται είναι κάπως ανορθόδοξος. Συνήθως υπάρχει πολύ πάθος και σεξουαλική ένταση πριν γίνει το μοιραίο, η οποία φυσικά κάποια στιγμή εκτονώνεται. Έχετε όμως σκεφτεί ότι παρά το γεγονός ότι εσείς απολαύσατε την συνεύρεσή σας, εκείνου μπορεί να μην του άρεσε καθόλου και μάλιστα να μην έβλεπε την ώρα να τελειώσει το μαρτύριό του; Πρέπει να σας πούμε ότι οι άντρες είναι λίγο πιο αυστηροί σε ότι αφορά στο sex, όχι μόνο φυσικά σε σχέση με το σώμα και γενκότερα την εμφάνιση, αλλά ακόμα και στον τρόπο που φέρεστε την επίμαχη στιγμή. Επίσης, όσο κι αν δεν το πιστεύετε, αναλύουν πολύ περισσότερο τα πράγματα, πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, με αποτέλεσμα κάτι που ίσως ούτε να σας πηγαίνει στο μυαλό, να τους καταστρέψει όλη την εικόνα! Και δυστυχώς μετά είναι πολύ δύσκολο να διορθωθεί το κακό. Οπότε, μην μπαίνετε στον κόπο να ξαναπάρετε τηλέφωνο. Δεν θα το σηκώσει.
2. Αυτό ήθελε εξ' αρχής: Το κακό με εμάς τις γυναίκες, είναι που θεωρούμε ότι σε οποιον άντρα δώσουμε το... άνθος μας, αυτομάτως εκείνος όχι μόνο θα το εκτιμήσει αλλά θα μας ερωτευτεί κιόλας! Ήρθε η ώρα να σας σοκάρουμε κάπως και να σας ενημερώσουμε ότι ένας άντρας που ξεκινάει τη σχέση του με μία γυναίκα με sex, πολύ δύσκολα θα την δει αλλιώς γιατί πολύ απλά δεν θέλει να την δει αλλιώς! Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα επιδιώξει μία πιο στενή επαφή μαζί σας, από τη στιγμή που αντί να πάτε για ποτό σας καλεί για ταινία στο σπίτι του; Ακόμα και αν δεν σας το έχει πει, ο χριστιανός με τον τρόπο του σας το ξεκαθαρίζει. Αν εσείς από την άλλη έχετε απλά ανάγκη να κρεμαστείτε από κάπου και να γίνετε τσιμπούρι σε έναν άντρα επειδή έτσι έχετε συνηθίσει, λυπούμαστε αλλά είστε λάθος.
3. Δεν του αρέσατε καν: Σκληρό αλλά ισχύει και δυστυχώς στις μέρες μας συμβαίνει με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα. Καλώς ή κακώς ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς seχ.  Όχι ότι απειλείται η ζωή του, αλλά απειλείται σίγουρα η ψυχική του ισορροπία και φυσικά ο ποιοτικότερος τρόπος ζωής. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος δεν έχει σχέση αλλά θέλει να κάνει seχ;  Για το λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί οι seχ buddies αλλά και τα one night stands. Και αν η γυναίκα, για να κάνει seχ με έναν άντρα, θα πρέπει οπωσδήποτε έστω να της αρέσει, ο άντρας δεν είναι έτσι και αυτό αποδεικνύεται και στην πράξη! Ο άντρας λοιπόν, είτε γιατί έχει τρελαθεί από την έλλειψη sex, είτε γιατί έχει πιει πολύ, είτε γιατί τον πίεσαν οι φίλοι του, είναι ικανός να κάνει seχ με μία γυναίκα, και καλό μάλιστα, η οποία ούτε καν του αρέσει! Μη σας πούμε ότι ούτε καν θυμάται την μορφή της την επόμενη μέρα. Οπότε, μάλλον είναι απολύτως λογικό το ότι δεν δίνει σημάδια ζωής από την μοιραία βραδιά και μετά.
4. Αλλάξατε συμπεριφορά: Κάνατε seχ, όλα ήταν υπέροχα αλλά εσείς ως γνήσια γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της, είστε στην τσίτα γιατί φυσικά θεωρείτε ότι είναι ο άντρας της ζωής σας και πως μαζί του θα μπορούσατε ακόμα και να παντρευτείτε! Κορίτσια χαλαρώστε λίγο και δείτε τα πράγματα πιο ψύχραιμα. Όντως για να κάνει seχ μαζί σας, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να του αρέσετε, αλλά ο άντρας γουστάρει κάθε γυναίκα με διαφορετικό τρόπο. Ενώ εμείς λοιπόν οποιονδήποτε κι αν γνωρίσουμε αυτομάτως τον φανταζόμαστε γαμπρό στην Εκκλησία, εκείνος θέλει κάθε γυναίκα με διαφορετικό τρόπο. Μπορεί να θέλει κάποια μόνο για seχ, κάποια άλλη για σχέση και μία και μοναδική για να γίνει η μάνα των παιδιών του. Ε λοιπόν εσείς είστε στην κατηγορία του seχ! Το να τον παίρνετε τηλέφωνα, να του στέλνετε μηνύματα και να συμπεριφέρεστε σαν να έχετε κάτι μαζί του, ενώ φυσικά δεν έχετε τίποτα, όχι μόνο θα τον ωθήσει στην εξαφάνιση αλλά και στην ξενιτιά! Καλό θα ήταν λοιπόν, αν εσείς είστε σε φάση σχέσης να το ξεκαθαρίσετε εξ' αρχής. Ή τουλάχιστον να μην του γίνετε βδέλλα στη συνέχεια!

 












Όλες οι παραλιες γuμνιστών στην ελλαδα



Όλες οι παραλίες γuμνιστών στην Ελλάδα οι "κρυφές" γωνιές είναι πολλές, βρίσκονται διάσπαρτες σε μοναχικά ή δύσκολα προσβάσιμα ακρογιάλια και περιμένουν να τις ανακαλύψετε.



Εμείς παραθέτουμε έξι παραλιες γuμνιστών, σύμφωνα με τη λίστα του Nυdist  Club Greece.
Εννοείται, βέβαια, που υπάρχουν πολλές ακόμη:


1.    Σκιάθος - Μικρή Μπανάνα.
Πρόσβαση: στο τέρμα του λεωφορείου 26, σε δέκα λεπτά ποδαρόδρομο φθάνετε στην παραλία Μπανάνα. Ανεβαίνετε το μικρό λόφο στα δεξιά και πίσω του θα βρείτε τον παράδεισο της Μικρής Μπανάνας.
2.    Κρήτη- Παλαιοχώρα.
Πρόσβαση: οδικώς, 75 χιλιόμετρα από τα Χανιά, αλλά και με πλοιαράκια από άλλα χωριά των νοτιοδυτικών ακτών. Δύο παραλίες - η μία, με άμμο, προσφέρει ένα μόνο τμήμα της για γυμνισμό. Η άλλη, πιο ανατολικά, έχει βότσαλα, μήκος 3 χιλιόμετρα και προσφέρεται εξ ολοκλήρου για γuμνισμό.
3.    Ρόδος - Φαληράκι.
Πρόσβαση: με τα πόδια, περπατώντας γύρω στα 3 χιλιόμετρα πέρα από τη νότια άκρη της πλαζ στο Φαληράκι. Οδικώς μπορείτε να φθάσετε μέχρι εκεί, στρίβοντας αριστερά (αν έρχεστε από τα βόρεια του νησιού), ή δεξιά (από τα νότια), ακριβώς έξω από το Φαληράκι. Η ένδειξη "Nυdist Beach-FKK strand" βρίσκεται αμέσως μετά το ξενοδοχείο Muses.
4.    Σάμος - Τσαμαδού.
Πρόσβαση: από το λιμάνι ακολουθείτε τον βορειοδυτικό παραλιακό δρόμο για 12 χιλιόμετρα. Σε μια στροφή του δρόμου θα συναντήσετε ταβέρνα με πάρκινγκ. Ένα απότομο αλλά εύκολο στο περπάτημα μονοπάτι οδηγεί σε ένα σνακ μπαρ απ όπου ξεκινά η παραλία των γuμνιστών. Είναι εξοπλισμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες, δύο χημικές τουαλέτες και ντους.
5.    Χαλκιδική - Καλαμίτσι.
Πρόσβαση: Φθάνοντας στο Καλαμίτσι ακολουθείτε το δρόμο πίσω από την παραλία του χωριού, έχοντας τη θάλασσα στα δεξιά σας. Στο τέλος του δρόμου παρκάρετε και ακολουθείτε το μονοπάτι που οδηγεί σε ένα μικρό θαμνώδη λόφο. Μετά από το περπάτημα θα ανακαλύψετε μια υπέροχη παραλία με πεντακάθαρα νερά (αλλά χωρίς ευκολίες διαμονής).
6.    Κέρκυρα - Μυρτιώτισσα.
Πρόσβαση: 1-2 χιλιόμετρα βόρεια από το δρόμο που ενώνει τον Πέλεκα με τη Γλυφάδα. Λίγο πριν φθάσετε στο δρόμο για την παραλία της Γλυφάδας στρίβετε δεξιά προς τον οικισμό Έρμονες και κοιτάτε για το σήμα της πλαζ γuμνιστων λίγο πριν το χωριό Βάτος. Λόγω του στενού, κακοτράχαλου δρόμου συνιστώνται τζιπ 4Χ4 ή μοτοσυκλέτες εντούρο

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Κάθε πότε είναι καλό να πίνουμε νερό!


Πίνοντας νερό στη σωστή ώρα μεγιστοποιούμε την αποτελεσματικότητά του στο ανθρώπινο σώμα

2 ποτήρια νερό μετά το ξύπνημα

- βοηθά στην ενεργοποίηση των εσωτερικών οργάνων

1 ποτήρι νερό 30 λεπτά πριν από το γεύμα – βοηθάει την πέψη

1 ποτήρι νερό πριν από το μπάνιο – βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

1 ποτήρι νερό πριν πάτε για ύπνο – αποφεύγεται εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

οι 10 ποιο εξυπντες ράτσες σκύλων



Μπορεί να νομίζετε ότι το μπιγκλ σας είναι το πιο όμορφο και έξυπνο σκυλί στη γειτονιά, έχει όμως την αρνητική τιμή να είναι μία από τις ράτσες που εκπαιδεύονται ιδιαίτερα δύσκολα. Η εξυπνάδα στα σκυλιά είναι πολυδιάστατη υπόθεση και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον άνθρωπο. 

Σύμφωνα με ειδικούς, οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί και φυσικά όλα καταλαβαίνουν τον κηδεμόνα τους.  Ο συνδυασμός της ανθρώπινης νοημοσύνης και της συναισθηματικής σχέσης που έχει με τον σκύλο του, είναι αυτός που τρέφει με γνώση το σκυλί και το καθιστά έξυπνο ή "χαζό". 

Το πιο σύνηθες στις μέρες μας είναι οι σκύλοι να χρειάζονται τον χρόνο τους, αλλά ο άνθρωπος να μην τους το επιτρέπει.

Δεν μπορείς δηλαδή να έχει μπιγκλ ή κόκερ σπάνιελ (κυνηγητικά) και όταν μυρίζουν κάθε τι που συναντούν στο δρόμο να τα τραβάς και να μην τους επιτρέπεις να μυρίσουν.


Ούτε μπορείς να έχει τα σκυλιά κλεισμένα στο διαμέρισμα μέσα ή στο μπαλκόνι και να απορείς για τι σου τρώει τα μαξιλάρια και κάνει ζημιές στο σπίτι. 

Είναι σαν να είναι φυλακή. Δεν του αρκεί το φαγητό και το νερό. Δεν είναι καναρίνι.

Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, η ράτσα παίζει σημαντικό ρόλο στη νοημοσύνη, αλλά κάθε σκυλί μπορεί να εκπαιδευτεί.

Το κλειδί για την ανάπτυξη της νοημοσύνης του σκύλου είναι η νοημοσύνη του αφεντικού και η μεταξύ τους σχέση, δηλαδή πως τον διδάσκει και τι κίνητρα του δίνει.

Έχετε κατά νου πάντως, ότι οι εξυπνότερες ράτσες σκύλων δεν είναι πάντα τα καλύτερα κατοικίδια. Όταν πρόκειται κάποιος να πάρει σκύλο, το πιο σοβαρό θέμα που έχει να δει, είναι ανάγκες του βάσει ράτσας, και φυσικά πάνω από όλα πόσο χρόνο και διάθεση έχει να ασχολείται με τον σκύλο για τα επόμενα τουλάχιστον 15 χρόνια.

Στο μπεστ σέλερ «Η Νοημοσύνη των Σκύλων» (The Intelligence of Dogs), ο νευροψυχολόγος Στάνλι Κόρεν, επικεντρώνεται στην εκπαιδευσιμότητα των σκύλων ως δείκτη ευφυΐας.

Ο ίδιος, ως καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κουλούμπια, έθεσε υπό έρευνα και τελικά αξιολόγησε 110 ράτσες σκύλων. Η βαθμολογία που προέκυψε για τη νοημοσύνη τους ήταν συνάρτηση αφοσίωση στην εκπαίδευση και υπακοής που έδειχναν στον επαγγελματία εκπαιδευτή.

Τα κορυφαία σκυλιά που εκτελούσαν και μάθαιναν τις εντολές μετά από πέντε επαναλήψεις και με επιτυχία 95% (έκαναν ακριβώς αυτό που τους μάθαιναν), είναι τα εξής:

Κόλεϊ των συνόρων ή μπόρντερ Κόλεϊ: Εργασιομανής, ειδικός για να φυλά κοπάδια προβάτων, με εξαιρετικό ένστικτο και με βραβεία για τη νοημοσύνη του
Κόλεϊ


Πουντλ  Ιδιαίτερα έξυπνα και ενεργητικά. Ειδικά για να φέρνουν πράγματα που βρίσκονται στο νερό. Ανάλογα με το είδους, έχουν την ικανότητα να βγάζουν ακόμη και τρούφες.
Πουντλ

Γερμανικός Ποιμενικός: Τα σκυλιά που προτιμούν οι αστυνομικοί σε όλο τον πλανήτη. Είναι εξαιρετικός φύλακας και αγαπά ιδιαίτερα την οικογένεια.
Γερμανικός Ποιμενικός:


Γκόλντεν Ριτρίβερ: Έξυπνο και ευγενικό σκυλί, εκπαιδεύεται και χρησιμοποιείται για αποστολές διάσωσης από φυσικές καταστροφές, ως οδηγός τυφλών και ως μπέιμπ σίτερ.
Γκόλντεν Ριτρίβερ:


Ντόμπερμαν Πίνστερ: Γνωστό για την αντοχή και την ταχύτητά του. Φύλακας, δεύτερη επιλογή της αστυνομίας αλλά και του στρατού.


Ντόμπερμαν Πίνστερ


Τσοπανόσκυλο Σέτλαντ: Πρόκειται για ένα μικρόσωμο κόλει, με ιδιαίτερες δεξιότητες στην κτηνοτροφία.
Τσοπανόσκυλο Σέτλαντ


Λαμπραντόρ Ριτρίβερ: ένα ιδανικό αθλητικό σκυλί για οικογένεια. Εξαιρετικά ευφυές.
Λαμπραντόρ Ριτρίβερ


Παπιγιόν: Γνωστά και ως νάνοι σπάνιελ, είναι τα πιο έξυπνα στην κατηγορία των μικρόσωμων σκύλων. Επίσης, παρά το μέγεθός τους δεν είναι καθόλου ντροπαλά και διστακτικά.
Παπιγιόν


Ροτβάιλερ: Από τα πιο δυνατά, εργατικά σκυλιά και αφοσιωμένα σκυλιά, το οποία όμως έχουν μία τάση να έχουν αυτά τον έλεγχο.
Ροτβάιλερ:


Αυστραλιανό Βοιδόσκυλο: Χαίρετε μόλις του ανατεθεί μία εργασία και είναι ιδιαίτερα ενεργητικό.

"Έξυπνο δεν σημαίνει ήσυχο"

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, έξυπνος σκύλος δεν σημαίνει ήσυχος σκύλος.

Για παράδειγμα, το ντόμπερμαν χρειάζεται παρέα στο σπίτι. Εάν παραμείνει μόνο του για 10 ώρες, θα μασήσει τους καναπέδες και θα κάνει διάφορες καταστροφές εν γνώσει του, για να δείξει στο αφεντικό του ότι αυτό τον ενοχλεί και όχι επειδή είναι «χαζό».

Το Κόλεϊ είναι μία ράτσα που έχει φτιαχτεί για να εκτελεί διάφορες εργασίας. Εάν μείνει κλεισμένο στο σπίτι για πολλές ώρες, θα είναι το πιο δυστυχισμένο σκυλί του κόσμου. Και δεν έχει σημασία εάν θα είναι σπίτι το αφεντικό του, σημασία γι αυτό έχει να βγαίνει συχνά βόλτα.

«Το να έχεις ένα έξυπνο σκυλί, είναι σαν να έχει ένα έξυπνο παιδί. Θέλει πάντα να ασχολείται με κάτι και θα σε μπλέξει σε προβλήματα εάν τα πράγματα δεν γίνουν όπως θέλει», εξηγεί ο Κρις Ρέντεμπαχ, εκπαιδευτής και ψυχολόγος σκύλων από την Ατλάντα των ΗΠΑ.

Τα μπιγκλ και τα μπουλντογκ είναι από τις ράτσες που βρίσκονται στον πάτο της πυραμίδας, καθώς τέτοιου είδους ράτσες χρειάζονται να πάρουν μία εντολή από 80 έως 100 φορές για να την μάθουν. 
Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα αφγκάν χαούντ και τα τσόου τσόου.

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ


ΠΛΗΡΏΝΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ?



ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ

ΠΩΣ  ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΑΣ ΣΤΗ ΔΕΗ ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΙΣ ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΙΣ ΜΕΣΟΣΤΑΘΜΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΟΤΑΝ ΑΥΞΑΝΕΤΕ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
 Μπορείτε εσείς οι ίδιοι να δώσετε την ένδειξη του μετρητή σας ανά δίμήνο για να λαμβάνετε εκκαθαριστικό λογαριασμό με βάση την πραγματική σας κατανάλωση και όχι την


ΑΚΜΗ ΛΟΣΙΟΝ -ΣΠΙΤΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ


Λοσιόν για ήπια ακμή
http://galazioneiro.blogspot.gr/

Η καθαριότητα στην ακμή είναι το παν. Διατηρείστε τα χέρια σας και τα μαλλιά σας πάντα καθαρά. Μαζέψτε τα μαλλιά σας έτσι, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με την πάσχουσα περιοχή. Επίσης η καθημερινή αλλαγή πετσέτας και μαξιλαροθήκης είναι αναγκαία, ότι δηλ έρχεται σε επαφή με τα προβληματικά μέρη, για να αποφύγετε περεταίρω μολύνσεις.


Καθαρίζετε απαλά το πρόσωπό σας πρωί και βράδυ, χωρίς να τρίβεται το δέρμα, γιατί έτσι ενεργοποιούνται περισσότερο οι σμηματογόνοι αδένες, με αποτέλεσμα περισσότερο σμήγμα.
Δεν πειράζετε - σκάτε τα μπιμπίκια, για να μη μολύνετε την διπλανή περιοχή, κάνοντας έτσι μεγαλύτερο κακό.


Υλικά
20 ml χυμό aloe vera
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
4 σταγόνες αιθέριο έλαιο από Tea tree
4 σταγόνες βιταμίνη Α
4 σταγόνες βιταμίνη Ε

Παρασκευή
Τοποθετείστε το χυμό aloe vera σε ένα σκούρο, αποστειρωμένο μπουκαλάκι τύπου σπρέι και προσθέστε τα αιθέρια έλαια και τέλος τις βιταμίνες.

Χρήση
Η λοσίον αυτή ενυδατώνει και ανακουφίζει την επιδερμίδα και μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε 2 φορές την ημέρα, αφού πρώτα ανακινήσετε το μπουκάλι καλά.
Ένα ψέκασμα σε κάθε μεριά του προσώπου είναι αρκετό, με αυτό τον τρόπο δεν έρχεται σε επαφή με την προβληματική περιοχή, τίποτα άλλο παρά μόνο η λοσιόν σας.
Αφήστε το να στεγνώσει και βάλτε μια κρέμα.

Συμβουλές
Προσέξτε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, Ε, ωμέγα 3.
Αν το πρόβλημά σας δεν είναι ένα σπυράκι εδώ και εκεί, επισκεφτείτε ειδικό για την κατάλληλη αγωγή.





Σπιτικό αποσμητικό Μασχάλης





Το αποσμητικό είναι ένα καλλυντικό κατά της κακοσμίας του σώματος και κυρίως της μασχάλης.
Πόσα έχετε ακούσει για τα αποσμητικά όμως; Φαντάζομαι πάρα πολλά και δεν είναι λίγα αυτά που αναφέρονται στην επικινδυνότητα ορισμένων αποσμητικών. Γι' αυτό καλό είναι όταν αγοράζετε αποσμητικό, να το ψάχνετε λίγο παραπάνω!
Από την άλλη, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας αποσμητικό σπρέι το οποίο θα είναι 100% φυσικό, ακίνδυνο και δεν θα επιβαρύνει το δέρμα σας και το περιβάλλον.
Επίσης, χρησιμοποιώντας ελάχιστη από την κολόνια σας στο αποσμητικό θα έχετε ένα σετ με το ίδιο ευχάριστο άρωμα.

Υλικά
100 ml. αποσταγμένο νερό
1 κ.σ. μαγειρική σόδα
1 -2 κ.γ. κολόνια (εξαρτάται από το πόσο δυνατό είναι το άρωμα της)
1 κάψουλα βιταμίνη Ε
Παρασκευή
Βάλτε σε ένα βαζάκι το νερό προσθέτοντας τη σόδα και ανακατέψτε καλά.
Κλείστε το με το καπάκι και αφήστε το μείγμα να ηρεμήσει για μερικές ώρες.
Θα παρατηρήσετε ότι στον πυθμένα έχει κατακαθίσει σόδα (σε 1 λίτρο νερό μπορούμε να διαλύσουμε περίπου 100 γρ. σόδα). Με αυτόν τον τρόπο είστε σίγουρες ότι μέσα στο νερό υπάρχει η σωστή ποσότητα σόδας και όχι λιγότερη.
Σουρώστε το νερό σε ένα φίλτρο του καφέ, προσέχοντας να ρίξετε και το κατακάθι με τη σόδα.
Για σιγουριά σουρώστε για δεύτερη φορά το μείγμα, τοποθετώντας το σε ένα μπουκάλι με σπρέι.
Προσθέστε την κολόνια και το περιεχόμενο της βιταμίνης (αν θέλετε), ανακινώντας καλά ώστε να ενωθούν τα υλικά.

Χρήση
Εφαρμόζεται σε καθαρές μασχάλες. Μη ξεχάσετε να ανακινείτε καλά πριν από κάθε χρήση.

Συμβουλές
Για να μπορέσετε να αδειάσετε εύκολα τη βιταμίνη, μουσκέψτε την σε λίγο νερό για μερικά λεπτά.
Το υγρό κατακάθι της σόδας μην το πετάξετε. Μπορείτε να τρίψετε με αυτό το δέρμα του κεφαλιού σας για μερικά λεπτά, μετά ξεβγαλθείτε και λουστείτε κανονικά. Θα απαλλαγείτε από λιπαρότητα, πιτυρίδα, και τα κατάλοιπα διαφόρων προϊόντων των μαλλιών.

After shave λοσιόν-- ΣΠΙΤΙΚΆ ΚΑΛΥΝΤΙΚΑ




Ένα ακόμα φυσικό αντρικό προϊόν που θα κάνει το ξύρισμα απόλαυση. 
Το after shave είναι το κερασάκι στην τούρτα του ξυρίσματος. Μειώνει τον ερεθισμό μετά το ξύρισμα και βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος.
Τα αιθέρια έλαια ενυδατώνουν το δέρμα και επιπλέον το μεν σανταλόξυλο έχει στυπτικές και αντιφλογιστικές ιδιότητες, η δε βενζόη είναι αντιφλογιστική θεραπεύοντας το ερεθισμένο και σκασμένο δέρμα.
Το ξύδι περιέχει οξικό οξύ που έχει αναισθητικές ιδιότητες σε περίπτωση κοψίματο. Ενυδατώνει το δέρμα, κλείνει τους πόρους και καταπραΰνει τους ερεθισμούς του δέρματος.
Υλικά
25 ml. ξύδι από μήλα
75 ml. αποσταγμένο νερό
7 σταγ. σανταλόξυλο
3 σταγ. Βενζόη
2 κάψουλες βιταμίνης Ε
1 κ.γ. λάδι καρύδας (προαιρετικό)
Παρασκευή
Μουσκέψτε σε λίγο νερό τις βιταμίνες ώστε να μπορέσετε να τις αδειάσετε εύκολα. Βάλτε σε ένα καθαρό μπουκάλι τα υλικά και ανακινείστε καλά.










ΣΠΙΤΙΚΆ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΆ




Φτιάξτε μόνη σας σπιτικά καλλυντικά και απολαύστε τα ευεργετικά τους αποτελέσματα στην επιδερμίδα σας.
Εδώ σας προτείνουμε μια μάσκα προσώπου με βάση τη μπανάνα. Η μάσκα αυτή είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος και αφήνει το δέρμα απαλό και ενυδατωμένο.

Υλικά
1 ώριμη μπανάνα πολτοποιημένη
1 κουταλάκι μέλι
1 κουταλάκι γιαούρτι
1 πορτοκάλι ή λεμόνι

Εκτέλεση
Ανακατέψτε καλά την μπανάνα με το μέλι και το γιαούρτι. Προσθέστε μερικές σταγόνες χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού. Απλώστε την στο πρόσωπο για 10-15 λεπτά και ξεβγάλτε καλά με χλιαρό νερό.

ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ


Ένας καθηγητής στο CCNY μίλησε σε μια τάξη φυσιολόγων για τις μπανάνες. Είπε ότι η έκφραση "going bananas" είναι από τις επιπτώσεις της μπανάνας στον εγκέφαλο.

Ποτέ, μη βάλετε τη μπανάνα σας στο ψυγείο!
Μετά την ανάγνωση αυτού του κειμένου, δεν πρόκειται ποτέ ξανά να κοιτάξετε μια μπανάνα με τον ίδιο τρόπο.

Οι μπανάνες περιέχουν τρία φυσικά σάκχαρα - σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη σε συνδυασμό με ίνες. Μια μπανάνα δίνει μια άμεση, διαρκή και ουσιαστική ώθηση ενέργειας.

Η έρευνα έχει αποδείξει ότι δύο μπανάνες παρέχουν αρκετή ενέργεια για μια επίπονη 90λεπτη προπόνηση. Δεν αποτελεί έκπληξη που η μπανάνα είναι το νούμερο ένα φρούτο σε κορυφαίους αθλητές του κόσμου.
Αλλά η ενέργεια δεν είναι ο μόνος τρόπος που μια μπανάνα μπορεί να μας βοηθήσει να κρατιόμαστε σε καλή κατάσταση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να ξεπεραστούν ή αποτραπούν ένας σημαντικός αριθμός ασθενειών και καταστάσεων, καθιστώντας την αναγκαία στην καθημερινή διατροφή μας.
Κατάθλιψη: Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που ανέλαβε η MIND μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη, πολλοί από αυτούς αισθάνονται πολύ καλύτερα αφού φάνε μια μπανάνα. Αυτό συμβαίνει επειδή μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα είδος πρωτεΐνης που το σώμα μετατρέπει σε σεροτονίνη, γνωστή για να σας κάνει να χαλαρώσετε, να βελτιωθεί τη διάθεση σας και γενικά σας κάνει να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι.

PMS (Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο): Ξεχάστε τα χάπια - φάτε μια μπανάνα. Η βιταμίνη B6 που περιέχει ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας.
: Υψηλή σε σίδηρο, η μπανάνας μπορεί να τονώσει την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης στο αίμα και έτσι βοηθά σε περιπτώσεις αναιμίας.

Αρτηριακή πίεση: Αυτό το μοναδικό τροπικό φρούτο έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, καθιστώντας το ιδανικό να κτυπήσει την αρτηριακή πίεση. Έτσι, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει επιτρέψει στον κλάδο της μπανάνας να κάνει επίσημες ανακοινώσεις για την ικανότητα της μπανάνας να μειώσει τον κίνδυνο της αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Εγκεφαλική δύναμη: 200 μαθητές σε ένα Twickenham (Middlesex) σχολείο (Αγγλία), βοηθήθηκαν στις εξετάσεις τους, αυτό το έτος, με την κατανάλωση μπανάνας στο πρωινό, το διάλειμμα και γεύμα σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη δύναμη εγκεφάλου τους. Η έρευνα έχει δείξει ότι το κάλιο στα φρούτα μπορεί να βοηθήσει στη μάθηση, καθιστώντας τους μαθητές πιο προσεκτικούς.

Δυσκοιλιότητα: Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβάνοντας τις μπανάνες στη διατροφή μπορεί να βοηθήσουν την αποκατάσταση της φυσιολογικής δράσης του εντέρου, βοηθώντας να ξεπεραστεί το πρόβλημα χωρίς την προσφυγή σε καθαρτικά.

Hangover: Ένας από τους ταχύτερους τρόπους για τη θεραπεία του Hangover είναι να γίνει ένα milkshake μπανάνα, γλυκασμένο με μέλι. Η μπανάνα ηρεμεί το στομάχι και, με τη βοήθεια του μελιού, αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ το καταπραΰνει το γάλα και ενυδατώνεται εκ νέου το σύστημά σας.
Καούρα: Οι μπανάνες έχουν μια φυσική επίδραση αντιόξινου στο σώμα. Έτσι εάν πάσχετε από καούρα, δοκιμάστε να φάτε μια μπανάνα για ανακούφιση.

Πρωινή αδιαθεσία: Τρώγοντας μπανάνες μεταξύ των γευμάτων βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να αποφευχθεί η πρωινή αδιαθεσία

Τσιμπήματα κουνουπιών: Πριν φθάσετε να βάλετε κρέμα για τα έντομα, δοκιμάστε να τρίψετε την προσβεβλημένη περιοχή με το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι εκπληκτικά επιτυχής στη μείωση του πρηξίματος και του ερεθισμού.

Νεύρα: Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην ηρεμία του νευρικού συστήματος.
Πίεση και στην εργασία; Σπουδαστές στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας στην Αυστρία, που βρέθηκαν υπό πίεση στην εργασία οδηγήθηκαν να καταβροχθίζουν με άνεση τροφές όπως η σοκολάτα και τα τσιπς… Κοιτάζοντας 5.000 ασθενείς νοσοκομείου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιο παχύσαρκοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι σε θέσεις εργασίας υψηλής πίεσης. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, για την αποφυγή του πανικού που προκαλεί έντονη επιθυμία για τροφές, πρέπει να ελέγχουμε τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα μας, απολαμβάνοντας πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα κάθε δύο ώρες για να κρατηθούν τα επίπεδα σταθερά…

Έλκη: Η μπανάνα χρησιμοποιείται ως διαιτητικό τρόφιμο από εντερικές διαταραχές εξαιτίας της μαλακής υφής και απαλότητα της. Είναι το μόνο ωμό φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς άγχος στις περισσότερες περιπτώσεις. Εξουδετερώνει επίσης την υπερβολική οξύτητα και μειώνει τον ερεθισμό με επικάλυψη των βλεννογόνου του στομαχιού.

Έλεγχος της θερμοκρασίας: Πολλοί άλλοι πολιτισμοί βλέπουν τις μπανάνες ως "κρύα" φρούτα που μπορεί να μειώσουν τόσο τη σωματική και συναισθηματική θερμοκρασία των εγκύων γυναικών. Στην Ταϊλάνδη, παραδείγματος χάριν, οι έγκυες γυναίκες τρώνε μπανάνες για να εξασφαλίσουν ότι το μωρό τους θα γεννηθεί με μια δροσερή θερμοκρασία.

Εποχιακή συναισθηματική αναταραχή (SAD): Οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες από SAD επειδή περιέχουν τον φυσικό ενισχυτή διάθεσης tryptophan.

Κάπνισμα και Χρήση Καπνού: Οι μπανάνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι B6 και B12 που περιέχουν, καθώς και το κάλιο και το μαγνήσιο που βρέθηκαν σε αυτές, βοηθούν το σώμα να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της αποχής από τη νικοτίνη.
Άγχος: Το κάλιο είναι ένα ζωτικής σημασίας ορυκτό, το οποίο βοηθά στην ομαλοποίηση του καρδιακού παλμού, στέλνει οξυγόνο στον εγκέφαλο και ρυθμίζει το υδατικό ισοζύγιο του οργανισμού μας… Όταν είμαστε αγχομένοι, ο μεταβολικός ρυθμό μας αυξάνεται, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα καλίου μας. Αυτοί μπορούν να εξισορροπούνται με τη βοήθεια ενός σνακ μπανάνας υψηλού καλίου.

Εγκεφαλικά επεισόδια: Σύμφωνα με την έρευνα στους New England Journal of Medicine, τρώγοντας μπανάνες ως μέρος μιας τακτικής δίαιτας μπορεί να μειώσετς τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικά επεισόδια κατά τουλάχιστον 40%!

Κρεατοελιές: Οι πρόθυμοι για φυσικές εναλλακτικές λύσεις ορκίζονται ότι αν θέλετε για να εξοντώσετε ένα κονδύλωμα, πάρτε ένα κομμάτι φλούδας μπανάνας και τοποθετήστε το στο κρεατοελιά  με την κίτρινη πλευρά. Προσεκτικά κρατήστε τη φλούδα στη θέση αυτή με λευκοπλάστη ή χειρουργική ταινία!

Έτσι, μια μπανάνα είναι πραγματικά μια φυσική θεραπεία για πολλά δεινά. Όταν τη συγκρίνετε με ένα μήλο, έχει τέσσερις φορές περισσότερη πρωτεΐνη, δύο φορές περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τρεις φορές φώσφορο, πέντε φορές περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και σίδηρο, και δύο φορές τις άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και είναι ένα από τα μεγαλύτερης αξίας τρόφιμα. Έτσι ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτή γνωστή φράση, ώστε να λέμε, "Μια μπανάνα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα!"

Υ.Γ: Οι μπανάνες πρέπει να είναι ο λόγος που οι πίθηκοι είναι τόσο χαρούμενοι όλη την ώρα! Θα προσθέσω επίσης έναν εδώ· Θέλουν γρήγορη λάμψη στα παπούτσια μας;; Πάρτε το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας, και τρίψτε το απευθείας στο παπούτσι… γυαλίστε με στεγνό πανί.

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Έχασες μικροσκοπικά αντικείμενα μέσα στο σπίτι; Να, πώς θα το βρεις!


Δύσκολα θα βρεις μικροσκοπικά αντικείμενα με το μάτι, γι αυτό άνοιξε την ντουλάπα σου και μάθε το κόλπο.



GALAZIONEIRO.BLOGSPOT.COM
Αν έχασες μικροσκοπικά αντικείμενα, όπως τα σκουλαρίκια ή το κούμπωμά τους και ψάχνεις απεγνωσμένα μέσα στο σπίτι, τότε πάρε μια λεπτή κάλτσα και βάλ΄την πάνω από το σωλήνα της ηλεκτρικής σκούπας. Σταθεροποίησε την με ένα λαστιχάκι και βάλε τη σκούπα σε λειτουργία. Όταν η σκούπα «ρουφήξει» αυτό που αναζητάς, θα βρει αντίσταση στην κάλτσα, οπότε δε χρειάζεται να ανησυχείς, μήπως καταλήξει μέσα στον κάδο.


GALAZIONEIRO.BLOGSPOT.COM

11 Τροφές που σε κάνουν να γερνάς γρηγορότερα!



11 Δείτε κάποιες Τροφές που σε κάνουν να γερνάς γρηγορότερα!

galazioneiro.blogspot.com

Όλοι θέλουμε να δείχνουμε νέοι και υγιείς, όμως οι κρέμες και οι θεραπείες δεν πρόκειται να σε βοηθήσουν εάν δεν τρέφεσαι σωστά. Διάβασε παρακάτω για 11 τροφές που έχεις σίγουρα στη διατροφή σου και…
δεν ήξερες το πόσο κακό μπορούν να κάνουν στο δέρμα και τη φυσική σου κατάσταση. Μερικές από αυτές που ίσως θεωρούσες άκακες, μπορεί να σε σοκάρουν με το πόσο κακό μπορεί να σου κάνουν!

1. Ζάχαρη
Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη, σε κάνει να φαίνεσαι μεγαλύτερος. Σε όσα σημεία του σώματος σου υπάρχει περισσότερη απ” ότι θα έπρεπε ζάχαρη, προσκολλάται στο κολλαγόνο, κάνοντας το δέρμα σου να φαίνεται άκαμπτο και σκληρό. Χάνοντας το δέρμα την ελαστικότητα του, οδηγεί σε ρυτίδες.

2. Ακόρεστα Λιπαρά
Όπως και η ζάχαρη, τα περιττά ακόρεστα λιπαρά, κάνουν το δέρμα να φαίνεται άκαμπτο. Τα λιπαρά αυτά (μπορεί να τα βρείτε και ως Trans fats) βουλώνουν και σκληραίνουν τις αρτηρίες και τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία, με πολλά αρνητικά για τον οργανισμό σου και δυστυχώς επηρεάζοντας και το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Όπως λένε και οι Άγγλοι «A moment on the lips, a lifetime on the hips».. υπερβολικό αλλά δεν είναι κακό να το θυμόμαστε πριν αρχίσουμε τις υπερβολές.

3. Αλάτι
Το αλάτι αφυδατώνει το σώμα. Η αφυδάτωση σε κάνει να αισθάνεσαι κόπωση και να φαίνεσαι κουρασμένος και χωρίς ενέργεια. Ακόμη, το περιττό αλάτι οδηγεί σε προβλήματα στο συκώτι, υψηλή πίεση και επιδρά αρνητικά στον μεταβολισμό των οστών. Οπότε την επόμενη φορά που θα πας να βάλεις λίγο ακόμα αλατάκι στις ήδη αλατισμένες πατάτες ή στον.. γύρο (ναι, το κάνουν πολλοί..) σκέψου το καλύτερα! Και μην ξεχνάς ότι αλάτι υπάρχει σε όλες τις τροφές, οπότε όσο περισσότερο το προσέχεις, τόσο το καλύτερο.

4. Καφές
Ο καφές και τα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη, επίσης σε αφυδατώνουν με τις ίδιες συνέπειες. Οπότε μην το παρακάνεις με τα φραπεδάκια τώρα που έρχεται το καλοκαίρι. Πιες και κανένα χυμό!
5. Γλυκίσματα
Η ζάχαρη που περιέχουν γλυκά και γλυκίσματα προκαλεί φλεγμονές στο δέρμα σου και του προκαλεί την λεγόμενη όψη «φλοιού πορτοκαλιού».

6. Γλυκαντικά
Τα τεχνητά γλυκαντικά και ειδικά εκείνα που περιέχουν ασπαρτάμη, έχουν συσχετιστεί με πονοκεφάλους, πόνους αρθρώσεων και αυξάνουν την επιθυμία σου για γλυκά! Δοκίμασε γλυκαντικά με βάση τη Στέβια που είναι φυσικό προϊόν αλλά και πάλι με μέτρο.

7. Αλκοόλ
Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, αφυδατώνει το σώμα με όλα τα αρνητικά επακόλουθα που αναφέραμε παραπάνω. Γενικά το αλκοόλ παχαίνει, αφυδατώνει και έχει αρνητικές επιδράσεις τόσο στον εγκέφαλο όσο και στο συκώτι και την καρδιά, οπότε όσο μπορείς να το περιορίσεις, τόσο το καλύτερο. Ειδικά το καλοκαίρι, ο συνδυασμός του με τη ζέστη και τον ήλιο, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για τον οργανισμό όσο και για το δέρμα σου.

8. Ενεργειακά Ποτά
Τα Energy drinks αποδυναμώνουν το σμάλτο των δοντιών σου 8 φορές περισσότερο από ότι τα αναψυκτικά! Η διάβρωση αυτή είναι που κάνει τα δόντια σου να φαίνονται κιτρινισμένα και άρρωστα.

9. Υδατάνθρακες
Η υπερκατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να βλάψει το κολλαγόνο και τις ίνες του δέρματος σου.

10. Τηγανητά
Τα τηγανητά φαγητά, συμβάλουν στη διάσπαση του κολλαγόνου του δέρματος, κάνοντας το σκληρό και άκαμπτο.

11. Αναψυκτικά
Ως ένα ρόφημα πλούσιο σε ζάχαρη, τα αναψυκτικά αφυδατώνουν το σώμα σου, κάνοντας σε να αισθάνεσαι κούραση. Ακόμη και τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη όμως περιέχουν γλυκαντικές ουσίες (και ορισμένα καφεΐνη) οπότε η κατανάλωση τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.
Κάτι που όλοι μας μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να παραμένει υγιείς και να καίει γρηγορότερα το λίπος, αλλά και το δέρμα μας να παραμείνει νεότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι να πίνουμε πολύ νερό.
Για παράδειγμα ένα άτομο 70 κιλών θα πρέπει να πίνει 2 λίτρα νερό την ημέρα τουλάχιστον. Και όταν λέμε 2 λίτρα νερό, δεν εννοούμε 3 καφέδες, 1 cocacola, 1 red bull και 2 ποτηράκια νερό… Εννοούμε 2 λίτρα καθαρό νερό την ημέρα!
Εάν μπορέσετε να το ακολουθήσετε αυτό και παράλληλα να μετριάσετε τις καταχρήσεις στα παραπάνω 11, θα δείτε μεγάλη διαφορά στην φυσική σας κατάσταση και στην όψη του δέρματος σας. Αξίζει μια μικρή προσπάθεια για μια μεγάλη διαφορά!

Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Φωτογραφίες με ένα κλείσιμο του ματιού!




Ιδού τα Google Glasses. Φωτογραφίες με ένα κλείσιμο του ματιού!
Το πρώτο της βίντεο, με οδηγίες χρήσης για τους ενδιαφερόμενους δημοσίευσε η Google, για τα Google Glasses, που αναμένεται να έχουν βγει στην αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου. Στο βίντεο εξηγείται το πώς λειτουργούν τα γυαλιά, το touchpad, το timeline και πώς μπορεί ο χρήστης να "μοιραστεί" φωτογραφίες σε πραγματικό χρόνο.


ΠΟΙΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ πιο περίεργο αφροδισιακό!




Αφήστε τα στρείδια και πιάστε τις... κόμπρες... Όχι δεν είναι αστείο και σίγουρα δεν στεκόμαστε μόνο στα λόγια. Στην Ασιατική αγορά, η κόμπρα είναι ένα από τα πιο gourmet εδέσματα και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αφροδισιακά στο πλανήτη…

Το κρέας της (που λένε πως θυμίζει κοτόπουλο), ανεβάζει την ποσότητα της τεστοστερόνης δίνοντας ενέργεια και... όρεξη, ειδικά στους άντρες.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το κυνήγι της κόμπρας είναι τόσο μεγάλο, που σε κάποια κράτη όπως η Ταϊλάνδη, η βασιλική κόμπρα έχει αρχίσει να θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση και βρίσκεται μόνο στη μαύρη αγορά!
Το κρέας μαγειρεύεται συνήθως adobo (όσοι τρώνε κινέζικο ξέρουν), αλλά το πραγματικά περίεργο και ολίγον τι αηδιαστικό, είναι πως κάποιοι καταναλώνουν μέχρι και το αίμα της!
Η κόμπρα θεωρείται αφροδισιακό από την Καντονέζικη δυναστεία των Χαν που χρονολογείται κάπου στο 206 π.Χ


Καλώς ήρθατε στην Μυστική Αθήνα!


Υπόγεια και μυστική Αθήνα,λίγο πολύ όλοι έχετε ακούσει για στοές,μυστικά περάσματα και υπόγεια ποτάμια,μεταφέρω ένα άρθρο του Παντελή Γιαννουλάκη το οποίο καλύπτει πλήρως ακόμα και τον πιο δύσπιστο.

«Δεν υπάρχει πόλη που να θέλει να απολαμβάνει τη ζωή και να αποφεύγει τα βάσανα περισσότερο από την Ευσαπία. Για να είναι μάλιστα το πέρασμα από τη ζωή στο θάνατο λιγότερο απότομο, οι κάτοικοι έκτισαν ένα κανονικό αντίγραφο της πόλης τους κάτω από τη γη». Ίταλο Καλβίνο

«Η νεομυθολογία δεν είναι τα διαδεδομένα ψέματα. Η νεομυθολογία είναι φαινόμενο στη ροή της πληροφορίας, που περιέχει, μεταξύ πολλών άλλων, και διαδεδομένα ψέματα, αλλά ακόμη πιο πολλές –παραλλαγμένες ή μεταλλαγμένες- αληθινές ιστορίες. (Μια αληθινή κατάσταση μπορεί να λάβει διαστάσεις νεομυθολογίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι αληθινή η κατάσταση)». Παντελής Γιαννουλάκης


ΚΑΘΟΔΟΣ 
Κατάδυση στον υπόγειο κόσμο της Αθήνας σημαίνει κατάδυση στη σκοτεινή της πλευρά, στο υποσυνείδητό της. Σημαίνει κατάδυση στους φόβους, στις ανασφάλειες και τις αμφιβολίες της, στην άβυσσο των δοξασιών, των θρύλων και των δεισιδαιμονιών, στην άβυσσο του αρχέγονου τρόμου, ενός τρόμου που καλύφθηκε στο πέρασμα του χρόνου με τόνους μπετόν, πέτρας και χώματος, λωρίδες ασφάλτου και θόρυβο.
Η νεομυθολογία της υπόγειας Αθήνας. Μάλλον δεν χρειάζεται να είναι κανείς «ειδικός» στα θέματα του μυστηρίου για να την γνωρίζει. Ο καθένας πλέον το έχει ακούσει. Άλλωστε είναι ένα ζήτημα που κατάφερε να γίνει πρωτοσέλιδο ακόμη και στην εφημερίδα Espresso (12 & 13/12/2000). Το υπέδαφος της πρωτεύουσας είναι γεμάτο από υπόγειες στοές. Αυτές συνδέονται μεταξύ τους και συνδέουν τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της πόλης, ενώ ποιος ξέρει και τι μπορεί να συμβαίνει τα βράδια σε ορισμένες από αυτές. Η ιστορία έχει ως εξής. Ξεκινάς το ταξίδι σου από κάποια από τις «γνωστές εισόδους» του κέντρου της πόλης. Από τα υπόγεια της Βουλής στο Σύνταγμα, την εκκλησία της Αγίας Δυνάμεως δίπλα στο Υπουργείο Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως, την Ρώσικη Εκκλησία στην οδό Φιλελλήνων ή το κτίριο της οδού Ακαδημίας 58a με τον θρυλικό και απομακρυσμένο πλέον υπέρθυρο δράκο. Από εκεί συνεχίζεις το δρόμο και ανάλογα με την πορεία που θα ακολουθήσεις μπορείς να βγεις στους Αγίους Ισιδώρους στον λόφο του Λυκαβηττού, ή στις υπόγειες στοές κάτω από την Ακρόπολη όπου υπάρχει άλλωστε και ο «πραγματικός» μυστικός Παρθενώνας. Αν προχωρήσεις για ώρα μέσα στις σκοτεινές στοές μπορείς να φτάσεις ως το μοναστήρι της Καισαριανής στον Υμηττό, ή φυσικά στην σπηλιά «του Νταβέλη» στην Πεντέλη περνώντας και κάτω από το σπίτι της Δουκίσσης της Πλακεντίας.
Σύμφωνοι λοιπόν, όλοι φαίνεται πως έχουν ακούσει τις σχετικές ιστορίες, ή έστω τις πιο γνωστές απ’ αυτές, όμως πόσοι στ’ αλήθεια έχουν πράγματι προσπαθήσει έστω, να εισέλθουν σε κάποια από τις στοές για να εξετάσουν το θέμα; Πόσοι απ’ αυτούς έχουν στη συνέχεια ακολουθήσει τις περίφημες αυτές διαδρομές και έχουν διαπιστώσει με τα μάτια τους την αλήθεια;
Δυστυχώς οι απαντήσεις, για όσους αγαπούν τα μυστήρια, είναι μάλλον απογοητευτικές. Ελάχιστοι έχουν επιχειρήσει να μπουν σε κάποια από τις εισόδους των στοών, ξεπερνώντας το φόβο τους για το σκοτάδι και το άγνωστο που αυτές συμβολίζουν, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι είναι πιθανόν να συναντήσει στον υπόγειο αυτό κόσμο. Αλλά και για αυτούς τους λίγους, τους περισσότερο παράτολμους, που κάποτε μπορεί να το επιχείρησαν, το τέλος δεν ήταν αυτό που είχαν ονειρευτεί. Το υπόγειο ταξίδι συνήθως δεν προχωρά περισσότερο από μερικά μέτρα και οι στοές φαίνεται να μην οδηγούν πουθενά αλλού. Όταν, λοιπόν, οι περισσότερες είσοδοι της Υπόγειας Αθήνας έχουν ερμητικά σφραγιστεί και κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να ανοίξει δύο - τρεις καινούργιες, αρκούμαστε στη Φαντασία μας για να εξερευνήσουμε στοές και λαγούμια. Κυρίες, κύριοι, καλωσήρθατε στην «Κλειδωμένη Υπόγεια Αθήνα».
Ωραία ως εδώ. Οι σκεπτικιστές μπορούν να χαμογελάσουν και τρίβοντας τα χέρια από ικανοποίηση να πουν: «Αν δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις, τότε δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Φαίνεται πως πρόκειται απλά για ένα θέμα που ξεκίνησε από φήμες και συνεχίστηκε παίρνοντας διαστάσεις νεομυθολογίας». Μια στιγμή όμως, είπαμε πως: «Μια αληθινή κατάσταση μπορεί να λάβει διαστάσεις νεομυθολογίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι αληθινή η κατάσταση». Ακόμη κι αν δεν υπάρχουν (ή τουλάχιστον δεν τις γνωρίζουμε) ατράνταχτες αποδείξεις για την ύπαρξη στοών από ανθρώπους που έχουν περπατήσει σε αυτές ή από υπόγειους χάρτες που περιγράφουν με ακρίβεια τις διαδρομές, υπάρχουν, ωστόσο, στοιχεία που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.
Για τον ερασιτέχνη κυνηγό μυστηρίων, κάθε συλλογισμός μπορεί να πυροδοτήσει διαδοχικές διανοητικές εκρήξεις. Μία ερώτηση, ένας συνειρμός μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί. Όταν τα κλειδιά για την Υπόγεια Αθήνα έχουν χαθεί ή σαπίζουν σε σφηνωμένα συρτάρια, μόνο μέσο εξερεύνησης είναι οι υπάρχουσες πληροφορίες, η Φαντασία και διάθεση συλλογιστική. Μπορεί κάτι να μας ξέφυγε…
Ανοίγουμε τον χάρτη της Αθήνας και προσπαθούμε να παρατηρήσουμε. Γραμμές, σχέδια, τετραγωνάκια, χρώματα, γράμματα. Αγγίζουμε τον χάρτη, μα το μόνο που νιώθουμε είναι το χαρτί, μία επιφάνεια τίποτα περισσότερο. Κάτω από το χαρτί με τα σχεδιάκια δεν υπάρχει τίποτα, κανένα βάθος. Κάτι ξένο απλώνεται κάτω και πέρα από το χάρτη. Ο Χάρτης δεν είναι η Αθήνα. Το μάτι μας πέφτει στην Ακρόπολη και το αφήνουμε να περιπλανηθεί στους δρόμους γύρω της, όπως το μάτι του δορυφόρου. Εστιάζουμε όπου μας κάνει εντύπωση, ψάχνουμε για άγνωστα μέρη, τοποθεσίες πάνω στον χάρτη που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ, παράξενα ονόματα, η φαντασία μας οργιάζει. Και τα ερωτήματά μας παραμένουν αναπάντητα. Αχαρτογράφητα. Ο χάρτης είναι ελλιπής. Απουσιάζουν τα υπόγειά του, θριαμβεύουν οι ταράτσες του. Ο δορυφόρος ερωτοτροπεί με την επιφάνεια, με το πρόσωπο, δεν ενδιαφέρεται για τα μύχια. Το μόνο που μπορούμε, είναι λάθρα να υποθέτουμε και λάθρα να φανταζόμαστε. Η Υπόγεια Αθήνα κρύβει τα Μυστικά της. Χρειαζόμαστε άλλη όραση για να τα εξερευνήσουμε.



Ο ΝΤΑΒΕΛΗΣ, Ο ΤΡΕΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ
Το νερό της βροχής αλλά και ανθρώπινα χέρια κατέσκαψαν τα βουνά γύρω από την Αθήνα. Λατομεία, ορυχεία, λατρευτικές σπηλιές χρωστούν στον άνθρωπο τη διαμόρφωσή τους. Ληστές, επαναστάτες, μοναχοί, βοσκοί, στρατός έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς τους πέτρινους όγκους που περικυκλώνουν την Αθήνα. Το πιο φημισμένο βουνό της Αθήνας στο πεδίο των παράξενων μελετών είναι η πολυσυζητημένη Πεντέλη. Στην αρχαιότητα τροφοδοτούσε τους Αθηναίους με το περίφημο πεντελικό μάρμαρο από το οποίο είναι κατασκευασμένος και ο Παρθενώνας. Αιώνες μετά η σπηλιά των Αμώμων που βρίσκεται στο βουνό και κάποτε αποτελούσε λατρευτικό και ασκητικό χώρο, όπως μαρτυρούν και τα μικρά εκκλησάκια που στέκουν στην είσοδό της, συνδέεται με καθοριστικό τρόπο με τον φοβερό λήσταρχο Νταβέλη και έκτοτε γίνεται γνωστή με το όνομα «Σπηλιά του Νταβέλη». Η λαϊκή φαντασία ήθελε τον Νταβέλη να μπαινοβγαίνει απαρατήρητος στην πόλη των Αθηνών χρησιμοποιώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο στοών που με κομβικό σημείο την Πεντέλη οδηγούσε σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, ενώ επέτρεπε και την διαφυγή σε μακρινά σημεία εκτός της πόλης. Μία από αυτές τις στοές μάλιστα υποτίθεται πως οδηγούσε στα υπόγεια της θερινής έπαυλης της Δούκισσας της Πλακεντίας στην Πεντέλη. Η αλληλεπίδραση φαντασίας και πραγματικότητας στο τρίπτυχο Πεντέλη- Νταβέλης- Δούκισσα της Πλακεντίας, με εξαιρετικά γόνιμο τρόπο μας έδωσε τον πιο συναρπαστικό σύγχρονο θρύλο των Αθηνών.
Το ενδιαφέρον για τα μυστήρια της Πεντέλης αναζωπυρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και τις αρχές του ’80, όταν ξεκίνησαν τα θρυλικά στρατιωτικά έργα που έλαβαν χώρα στην περιοχή της σπηλιάς με άκρα τότε μυστικότητα. Οι θεωρίες συνωμοσίας της εποχής μιλούσαν για δημιουργία υπογείων αποθηκών πυρηνικών και για επαφές με εξωγήινους. Μια άλλη θεωρία ήθελε μεγάλες ποσότητες λατύπης από το βουνό να ταξιδεύει για ύποπτους λόγους στην Αμερική. Τα μυστηριώδη μέχρι και σήμερα έργα σταμάτησαν στις αρχές περίπου της δεκαετίας του ’90, όταν η περιοχή εγκαταλείφθηκε μ’ έναν μάλλον βιαστικό και ακατανόητο τρόπο. Τα ίχνη που άφησαν αυτά τα έργα στο χώρο είναι κάτι παραπάνω από εμφανή. Αινιγματικές και σχεδόν κωμικές δυο στοές στέκουν εκατέρωθεν της σπηλιάς των Αμώμων. Μοιάζουν σαν ο στρατός να προσπαθούσε να προσεγγίσει την σπηλιά από …τα πλάγια. Πολλές θεωρίες έχουν αναφερθεί για τη χρησιμότητα αλλά και την παραδοξότητα των ημιτελών, όπως φαίνεται, αυτών έργων. Το σίγουρο είναι ότι κάποτε υπήρξε ενδιαφέρον, ο στρατός προσπάθησε να ανοίξει σήραγγες. Να υποθέσουμε ότι το μετάνιωσε στην πορεία ή ότι ευοδώθηκαν άλλα έργα που εξυπηρετούσαν καλύτερα τα όποια συμφέροντα; Αχ, Πεντέλη! Με τόσο κόσμο μαζεμένο εκεί πάνω τα ραντάρ έπιαναν παράσιτα.
Η μόνη είσοδος στοάς που υπάρχει ανοικτή σήμερα εντός της σπηλιάς, δεν οδηγεί παρά μερικά μέτρα πιο βαθιά σε μια υπόγεια μικρή λίμνη. Μόνο υποθέσεις μπορούμε πλέον να κάνουμε για την πιθανή ύπαρξη και άλλων στοών πριν την έναρξη των έργων. Από το βουνό βέβαια δεν εξαλείφθηκαν τα παράξενα φαινόμενα, με υπόκωφους μηχανικούς θορύβους, θεάσεις αγνώστων όντων και παρεμβολές σε μηχανήματα να συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Φαντάζει πάντως παράλογο ο ελληνικός στρατός ή όποιες δυνάμεις εκμεταλλεύονταν με κάποιο τρόπο το πεντελικό όρος να έπαψαν ξαφνικά να ενδιαφέρονται για αυτό. Η Αθήνα χρειάζεται αεράμυνα, χρειάζεται καταφύγια και χρειάζεται υπόγειες βάσεις. Στοιχειώδης στρατηγική προετοιμασίας πολέμου. «Αν θέλεις ειρήνη, προετοίμαζε τα βουνά σου…» Η κοινή λογική προστάζει ότι αν οι ιθύνοντες, έπαψαν να ασχολούνται με την Πεντέλη, δεν είναι γιατί έχασαν το ενδιαφέρον τους, αλλά γιατί έστρεψαν την προσοχή τους αλλού. Κάπου εδώ, ξεκίνησαν να ακούγονται ιστορίες για τον Υμηττό. Ο Υμηττός ή αλλιώς Τρελός (!) βρίθει από τρύπες και ανοίγματα με μαρτυρίες για ανθρώπους που χάθηκαν για πάντα στα βάθη του. Φημολογείται ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις δεν είχαν παρά να εκμεταλλευτούν τις ήδη υπάρχουσες διόδους. Άλλες μαρτυρίες μιλούν για θεάσεις UFO, παράξενων φώτων ή ακόμη και πλασμάτων. Είναι γεγονός πάντως ότι απαγορεύεται η παραμονή στον Υμηττό μετά τη δύση του ηλίου.
Ο Υμηττός θεωρείται θετικός πόλος σε ένα παράξενο κύκλωμα που περιζώνει την Αθήνα. Αντίθετα, αρνητικός πόλος θεωρείται η Πεντέλη και εξισορροπιστής ο χαρακτηριστικότερος λόφος των Αθηνών: Ο Λυκαβηττός. Στο κέντρο της Αθήνας, στέκει πράσινος ακόμα και φυλάει τα μυστικά του. Κλειδαμπαρωμένες είσοδοι προς το εσωτερικό του, εκκλησάκια κτισμένα πάνω στον βράχο και πάνω από στοές, ημιτελή έργα και άφαντες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Το 1885 ο ρομαντικός κλασικιστής αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ ατενίζει τον Λυκαβηττό, επιθυμεί να τον ονομάσει «Αερικόν Θεραπευτήριον» και ονειρεύεται κήπους ένυδρους, καταρράχτες και κιονοστοιχίες με θέα την Ακρόπολη. Φαίνεται, γνωρίζει ότι ο Λυκαβηττός κρύβει υπόγεια ποτάμια, τα σχέδιά του όμως μένουν στα συρτάρια. Από το Λυκαβηττό βλέπεις τον λόφο του Στρέφη, θυμάσαι κάποιον που σου είπε ότι μεταξύ Λυκαβηττού και Στρέφη κάποτε ήταν δάσος με νεράιδες (στο παρελθόν δεν χτίζονταν σπίτια εκεί, αλλά όταν οι παραδόσεις ξεχάστηκαν και άρχισε να οικοδομείται, δημιουργήθηκε μια «νέα πόλη»,η σημερινή περιοχή Νεάπολη) και χαμογελώντας αποστρέφεις το βλέμμα σου. Εξάλλου πάντα ο λόφος σε αποπροσανατόλιζε, ακριβώς όπως και οι αλλοπρόσαλλες κατασκευές στα πλευρά του, λες και ο χώρος ήταν κομβικό σημείο, σταυροδρόμι.
Από τα υπόγεια μυστήρια της Αττικής δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ορυχεία και τα μεταλλεία της. Στο Λαύριο, όπου οι Αθηναίοι διατηρούσαν στην αρχαιότητα μεταλλεία αργύρου, υπάρχουν ακόμα και σήμερα άνθρωποι που αναφέρουν παράξενες όσο και εξωφρενικές ιστορίες για τις στοές των ορυχείων. Ορυχεία και νταμάρια αποτέλεσαν για μεγάλο ή μικρό χρονικό διάστημα πολλοί από τους λόφους και τα βουνά της Αθήνας. Η φύση των εργασιών προϋπέθετε διάνοιξη εισόδων και εξόδων στους ορεινούς όγκους. Πολλές φορές, ωστόσο, οι εργασίες διακόπτονταν απότομα και δίχως εμφανή δικαιολογία. Οι χάρτες των στοών των ορυχείων αποτελούν συλλεκτικά αντικείμενα μεταξύ των ερευνητών των υπόγειων στοών αλλά και των επίδοξων κυνηγών θησαυρών. Πολύτιμοι οδηγοί είναι και οι γνώστες των στοών που κάποτε δούλευαν εκεί. Οι ιστορίες που διηγούνται αφορούν δαιδαλώδη δίκτυα, άγνωστα ακόμα και στους πιο έμπειρους, μυστηριώδη φώτα και φωνές, χαμένους συντρόφους, ξεχασμένα κοιτάσματα, συναισθήματα τρόμου και αποπροσανατολισμού. Οι άνθρωποι αυτοί κυριολεκτικά μετοίκησαν στην Υπόγεια Αθήνα και έζησαν εκεί ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους. Στις διηγήσεις τους πάντα αναφέρουν τον φρικτό φόβο τους να αποκλειστούν στα έγκατα της Γης, όσο και την λυτρωτική ανακούφισή τους όταν αντίκριζαν τον Ήλιο μετά από ώρες σκοταδιού.

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΘΕΟΙ ΣΤΑ ΕΓΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ένα άλλο άγνωστο κεφάλαιο της Υπόγειας Αθήνας είναι οι διάφοροι ποταμοί που την διέσχιζαν και πλέον ρέουν υπογείως. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια ανασκαφών, ανεγέρσεων οικοδομών και των εργασιών του Μετρό οι εργάτες συνάντησαν κομμάτια των ποταμών αυτών που παλαιοί περιηγητές αλλά και κάτοικοι θυμούνται. Η Αθήνα είχε ανέκαθεν πολλούς ποταμούς-χειμάρρους και ήταν πλούσια σε νερά, με το 80% των νερών να απορροφούνται από το έδαφος. Μελέτες (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 29/12/2002) έχουν αποδείξει ότι κάτω από την Αθήνα, σχεδόν σε κάθε δρόμο της, κρύβεται ένα μπαζωμένο ρέμα ή ένα υπόγειο ποτάμι που συνεχίζει να κυλά. Μόνο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής έχουν μπαζωθεί και τσιμεντοποιηθεί περίπου 550 χιλιόμετρα ρέματα και χείμαρροι. Τα ποτάμια μπαζώθηκαν προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα οικιστικά όνειρα των κατοίκων της ΑΘήνας αλλά σε πολλά σημεία τους συνεχίζουν να κατεβάζουν νερό και να αποτελούν απειλή όταν φουσκώνουν από τις νεροποντές.
Ο Ιλισός, το μεγαλύτερο ποτάμι που διέσχιζε την Αθήνα, ξεκινούσε από τον Υμηττό και σήμερα κυλάει εξ ολοκλήρου υπογείως. Συνεχίζει κάτω από τη Μιχαλακοπούλου, περνάει από την Βασ. Σοφίας μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο, συνεχίζει στην Καλλιρρόης, για να καταλήξει μετά την Καλλιθέα στη θάλασσα. Οι Αθηναίοι θεωρούσαν τον Ιλισό ιερό και στις όχθες του διατηρούσαν βωμούς πολλών θεών. Η σπουδαιότητά του, ωστόσο διαφαίνεται περισσότερο από το γεγονός ότι εκεί τελούνταν τα Μικρά Μυστήρια τα οποία σχετίζονταν τόσο με τα Ελευσίνια Μυστήρια, όσο και με Διονυσιακές τελετουργίες. Από το ιερό ποτάμι το μόνο που απομένει τώρα εμφανές είναι η στεγνή και χορταριασμένη κοίτη του δίπλα στην οποία είναι χτισμένη η Αγία Φωτεινή του Ιλισού. Στον Ιλισό χυνόταν ο Ηριδανός που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό και κατέβαινε από το Κολωνάκι. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Μετρό στην πλατεία Συντάγματος, ανακαλύφθηκε η αρχαία κοίτη του. Ο ποταμός συνεχίζει στις οδούς Μητροπόλεως και Ερμού, στην Αρχαία Αγορά και καταλήγει στον Κεραμεικό. Την κοίτη του Ηριδανού συνάντησε το Μετρό και στο Μοναστηράκι, γεγονός που ανησύχησε ιδιαίτερα τους υπεύθυνους, καθώς το ποτάμι φούσκωσε κάποιες φορές επικίνδυνα κατά τη διάρκεια των εργασιών. Ακόμα και σήμερα, ο υπόγειος ποταμός κατεβάζει 20-30 κυβικά νερού την ώρα, ενώ τις βροχερές μέρες το νερό υπερδιπλασιάζεται και από τα νερά του πλημμυρίζει η Ποικίλη Στοά και η Αρχαία Αγορά.
Από το Λυκαβηττό ξεκινούσε και ο Βοϊδοπνίχτης που χωριζόταν, με ένα μέρος του να περνάει από την οδό Δημοκρίτου και στην οδό Ακαδημίας προς το Αρσάκειο. Από τα Τουρκοβούνια ξεκινούσε ο Κυκλόβορος, ένας από τους μεγαλύτερους χειμάρρους της Αθήνας, έφθανε στο Πεδίον του Άρεως και διαμέσου της οδού Μάρνη κατέληγε στην πλατεία Βάθης. Το Παγκράτι και τον Βύρωνα διέσχιζαν ο Αλασσώνας και το ρέμα «Πήδημα της Γριάς» αντίστοιχα. Στο Φάληρο χύνονταν ο Βουρλοπόταμος (ή Ξηροτάγαρος) και το ρέμα της Πικροδάφνης. Το ρέμα του Ποδονίφτη κυλάει κάθετα τους δήμους Χαλανδρίου, Ψυχικού, Φιλοθέης και Ν. Ιωνίας, διασχίζει υπόγεια τη Λεωφόρο Κηφισίας καταλήγοντας στον Κηφισό. Οι σχετικές πανεπιστημιακές μελέτες συγκρίνουν την σημερινή τσιμεντούπολη με τις παλαιότερες διαμορφώσεις της όπου γεωργικές εκτάσεις, χωράφια και ποτάμια διέσχιζαν τη γη. Η εικόνα των πανάρχαιων ποταμών που πότιζαν την Αθήνα και απορροφούσαν τα νερά της βροχής έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Λόγω των επιχωματώσεων και των αλλοπρόσαλλων οικιστικών σχεδίων τα υπόγεια ποτάμια φουσκώνουν και πλημμυρίζουν κάθε φορά που βρέχει λίγο παραπάνω, υπενθυμίζοντάς μας την μακραίωνη ύπαρξή τους που χλευάζει τις όποιες προσπάθειες εξαφάνισής τους. Στις υπόγειες πια διαδρομές τους τα ποτάμια συνεχίζουν τις πορείες τους μουρμουρίζοντας φευγαλέα μυστικά μηνύματα κάτω από τα πόδια μας...


«ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟ»
Ο Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος, το «Μέγα Θηρίο», μεταφέρει σήμερα τους δικούς του μυημένους στην Υπόγεια Αθήνα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών που επίσημα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1992 αποκαλύφθηκε ένας άγνωστος κόσμος κάτω από την επιφάνεια. Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες η εταιρία κατασκευής του Μετρό, χρηματοδότησε και υποστήριξε τεχνικά ανασκαφές έκτασης 69.000 τετραγωνικών μέτρων, τις εκτενέστερες που έγιναν ποτέ στην Αθήνα. Το Υπουργείο Πολιτισμού σχεδίασε και επέβλεπε τις αρχαιολογικές έρευνες που ομολογουμένως ολοκληρώθηκαν σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Κεραμεικός, το Ολυμπιείο, το Σύνταγμα, η Ακαδημία και το Μοναστηράκι χαρακτηρίστηκαν Περιοχές Υψηλού Αρχαιολογικού Κινδύνου, ενώ σε κάθε σταθμό, οι ανασκαφές αλλά και αργότερα τα μηχανήματα εκσκαφής, αποκάλυπταν πληθώρα αναπάντεχων ευρημάτων από τη νεολιθική έως και τη σύγχρονη εποχή. Εκτεταμένα αποχετευτικά δίκτυα, υδραγωγεία, δημόσια λουτρά, νεκροταφεία, εργαστήρια, δρόμοι, τείχη και μία μυστηριώδης αίθουσα γεμάτη με λυχνίες ελαίου διακοσμημένες με ερωτικές σκηνές, περιλαμβάνονταν μεταξύ των πολύ σημαντικών ευρημάτων. Μόνο στον Κεραμεικό, το σημαντικότερο αρχαίο νεκροταφείο της Αθήνας, βρέθηκαν περίπου 1200 τάφοι. Φρέατα αποκαλύφθηκαν στο Ζάππειο, στον Εθνικό Κήπο, στο Σύνταγμα, στην Οδό Αμερικής και σε άλλες τοποθεσίες που θα περνούσε το Μετρό. Στην οδό Σανταρόζα υπόγειες σήραγγες συνέδεαν φρέατα και δεξαμενές που αποτελούσαν τμήματα υδραυλικών συστημάτων. Αποχετευτικά συστήματα, Ρωμαϊκοί αγωγοί ομβρίων υδάτων και δίκτυα φρεάτων ήταν συνήθη ευρήματα σε μέρη όπως ο Σταθμός Λαρίσης, ο Ευαγγελισμός και η σήραγγα Παλαιολόγου.
Πολλά από τα εν λόγω υδρευτικά και αποχετευτικά δίκτυα χαρακτηρίζονται ως πυκνότατα και πολύπλοκα και οι ίδιες οι επίσημες πινακίδες που έχουν αναρτηθεί στους σταθμούς του Μετρό αποδεικνύουν την ύπαρξη πυκνών υπόγειων στοών, πηγαδιών και φρεάτων κατά την διάρκεια των εργασιών. Σύμφωνα με την επίσημη πινακίδα που έχει αναρτηθεί δίπλα από την γιγαντοαφίσα στον σταθμό του Μετρό στην Ακρόπολη σχετικά με το φρέαρ νο. 68, «τα συμβατικά μηχανήματα εκσκαφής συναντούσαν στην πορεία τους αρχαία ορύγματα-πηγάδια και δεξαμενές- το υλικό πλήρωσης των οποίων με τα πρώτα χτυπήματα εκχυνόταν στο δάπεδο της σήραγγας» (φωτογραφία από τα αρχεία της Α’ ΕΠΚΑ). Η γιγαντοαφίσα δεν δημιουργεί και τις καλύτερες σκέψεις για το τι απέγιναν τα χιλιάδες ευρήματα. Στις πινακίδες τονίζεται ιδιαίτερα έως ύποπτα η μικρή σημασία που είχαν τα περισσότερα ευρήματα, η χρήση των πηγαδιών και των φρεάτων αποκλειστικά σαν αποχετευτικών δικτύων και η διάσωση των περισσότερων αρχαιοτήτων σε αποθήκες. Ελάχιστο μέρος των ευρημάτων παρουσιάζεται στους σταθμούς και αφού δεν γνωρίζουμε που βρίσκονται τα ευρήματα, πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τους υπόγειους χώρους, τα νεκροταφεία και τις υπόγειες στοές που συνάντησαν τα μηχανήματα του Μετρό;
Για να αποφευχθούν τέτοιες συναντήσεις, οι σήραγγες διανοίχθησαν σε βάθος 20 μέτρων «πολύ χαμηλότερο από αυτό στο οποίο βρίσκονταν οι αρχαιότητες». Όπως αποδεικνύει η ζημιογόνα συνάντηση του Μετρό με το Αδριάνειο Υδραγωγείο σε βάθος 27 μέτρων στο σταθμό της Πανόρμου (Ελευθεροτυπία 12/07/2002) οι αρχαιότητες δεν περιορίζονταν στα είκοσι μέτρα κάτω από την επιφάνεια, αλλά εκτείνονταν πολύ βαθύτερα. Γιατί έχει αποκλειστεί η ύπαρξη αρχαιοτήτων σε μεγαλύτερα βάθη; Αν οι υπεύθυνοι δεν γνώριζαν τις ακριβείς τοποθεσίες αρχαιολογικών ευρημάτων λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια, πώς θα μπορούσαν να γνωρίζουν για πολύ πιο βαθιά; Ό,τι υπάρχει από εκεί και κάτω πέρασε στην ανυπαρξία από τη στιγμή που το πρώτο βαγόνι μπήκε σε λειτουργία. Προφανώς δεν θα επιτραπεί σε κανέναν αρχαιολόγο να αναζητήσει θησαυρούς κάτω από τις σήραγγες του Μετρό, αν θίγονται ιδιωτικά συμφέροντα.
Εκτός από το αρχαιολογικό ενδιαφέρον, τα αποχετευτικά δίκτυα και τις υπόγειες σήραγγες (γνωστές και άγνωστες), τα μηχανήματα του Μετρό συνάντησαν ένα έδαφος που δυσκόλευε αφάνταστα το έργο τους. Οι γεωλογικοί σχηματισμοί που αποτελούν το υπέδαφος της Αθήνας ονομάζονται «Αθηναϊκός Σχιστόλιθος», με τις δυνάμεις της φύσης να έχουν δημιουργήσει ένα πολυσύνθετο υπόβαθρο με κερματισμένα, πτυχωμένα και παραμορφωμένα στρώματα. Η δε βραχoμάζα χαρακτηρίζεται αvoμoιoγεvής, αvισότρoπη και αποσαθρωμένη. «Ανοιχτές ασυνέχειες, καρστικά έγκοιλα σε ασβεστολιθικά πετρώματα και κατακερματισμένο υλικό σε συμπαγή πετρώματα» τονίζουν την ιδιαιτερότητα του «Αθηναϊκού Σχιστόλιθου» Η Υπόγεια Αθήνα δείχνει να είναι σαθρή και διάτρητη. Μάλιστα, οι διαφοροποιήσεις αυτές, από τους πιο σκληρούς ως τους πιο χαλαρούς γεωλογικούς σχηματισμούς, δεν συναντούνται σε άλλες πόλεις με Μετρό, όπως το Παρίσι, η Μαδρίτη και το Βερολίνο! Σαν αποτέλεσμα, οι γεωτρήσεις που έγιναν δεν ήταν καθόλου αξιόπιστες, αφού κάθε λίγα μέτρα η μορφολογία του εδάφους άλλαζε. Τα υπερσύγχρονα μηχανήματα ΤΒΜ (Μετροπόντικες) αναγκάζονταν να αδρανοποιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα και τη θέση τους έπαιρναν συμβατικές μέθοδοι προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα. Ο ένας Μετροπόντικας ήταν καθηλωμένος για περίπου δύο χρόνια στην περιοχή της οδού Αγ. Κωνσταντίνου, ενώ ο άλλος έβρισκε ανυπέρβλητες δυσκολίες στις περιοχές της Ερμού και του Κεραμεικού και κάτω από τη Συγγρού συνάντησε ασταθή εδάφη, υπόγειες λίμνες και στοές.
Εξαιτίας του εδάφους αλλά και πιθανών λανθασμένων υπολογισμών σημειώθηκαν καθιζήσεις στην πλατεία Καραϊσκάκη, στην Αγίου Κωνσταντίνου, στην Ομόνοια, στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και στη Δουκίσσης Πλακεντίας. Θυμηθείτε το διάσημο πλέον περίπτερο στην Πανεπιστημίου 44, που η γη άνοιξε και το κατάπιε. Μόνο κάτω από το σημείο εκείνο βρέθηκαν δύο πηγάδια, μία υπόγεια στοά και ένας υπόγειος ποταμός!(Το Βήμα, 28/03/1999) Τσιμέντο ταχείας πήξεως κάλυψε το ανεπιθύμητο άνοιγμα, ενώ συνολικά 600.000 κ.μ. τσιμέντου χρησιμοποιήθηκαν για να γεμίσουν τις τρύπες που άφηναν πίσω τους οι Μετροπόντικες. Μία και μόνο εικόνα, του περιπτέρου που σε ζωντανή σύνδεση κατέρρεε, ήταν αρκετή για να τρομάξει τους υπεργήινους και να προβληματίσει τους υπεύθυνους. Σοβαρά ερωτηματικά τέθηκαν την περίοδο εκείνη ακόμα και για τη συνέχεια των έργων του Μετρό αφού η μία δυσκολία διαδεχόταν την άλλη. Εκτός από το σαθρό έδαφος και τις αρχαιότητες, τα μηχανήματα δεν μπορούσαν να προχωρήσουν τις ήδη καθυστερημένες εργασίες επειδή έπεφταν πάνω σε δίκτυα κοινωφελών οργανισμών, παράνομους και επομένως άγνωστους αγωγούς, μπαζωμένα ρέματα και ποτάμια, παλιές γαλαρίες και υπόγειες στοές τις οποίες οι γεωλόγοι δεν γνώριζαν που ακριβώς βρίσκονται.
Τα έργα, ωστόσο, ολοκληρώθηκαν και εδώ και έξι περίπου χρόνια ο Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος των Αθηνών εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες του. Ανησυχίες όμως εκφράζονται για την αντοχή του ήδη επιβαρημένου και αποδεδειγμένα πλέον κούφιου υπεδάφους. Παρόμοιοι προβληματισμοί αφορούν και τις μελλοντικές επεκτάσεις του Μετρό ιδίως προς περιοχές όπως το Περιστέρι που παλιότερα λειτουργούσαν λιγνιτωρυχεία. Όσον αφορά τις μελλοντικές νέες γραμμές, στην «Κίτρινη», θα συνδέονται Μαρούσι, Άνω Λιόσια, Παγκράτι/ Καισαριανή, Κολωνάκι, Πανεπιστήμιο, Εξάρχεια, Δικαστήρια, Γαλάτσι, Άλσος Βεΐκου. Δεν έχουν ακουστεί λίγα για υπόγειες διαδρομές που περνούν κάτω από ορισμένα από τα παραπάνω μέρη. Γιατί δεν ξεκλειδώνονται άραγε οι ήδη υπάρχουσες υπόγειες στοές να εξυπηρετηθεί ο κόσμος;



ΥΠΟΧΘΟΝΙΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Ας πάμε και μια βόλτα ως την Ακρόπολη (την γνωστή, όχι την υπόγεια). Ένας μικρός περίπατος, στην πιο όμορφη ίσως περιοχή της πρωτεύουσας, τον πεζόδρομο των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου, αλλά και στο λόφο του Φιλοπάππου θα μας αποκαλύψει μια σειρά από σφραγισμένες με σιδερένιες πόρτες εισόδους σε μικρά σπήλαια ή «πηγάδια». Το ίδιο θα διαπιστώσουμε αν συνεχίσουμε και προς την αρχαία Αγορά, τον Κεραμεικό ή τους στύλους του Ολυμπίου Διός (κάπου εκεί κοντά όπου ο Δευκαλίων είδε κάποτε τα τελευταία νερά του κατακλυσμού να υποχωρούν σε μια ρωγμή του εδάφους). Αλλά και στους πρόποδες του «ιερού βράχου» θα δούμε κλειστά σπήλαια, όπως του Πανός και του Απόλλωνος.
Ο ιερός βράχος της Ακρόπολης με τους αμέτρητους λατρευτικούς χώρους, τα σπήλαια που αφθονούν στα διαβρωμένα του πετρώματα και τις ιερές πηγές που ξεπηδούν από τα σπλάχνα του, τυλιγμένος στην άχλη του μύθου στέκεται αινιγματικά στο πέρασμα του χρόνου κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των εξερευνητών με το πλήθος των θρύλων που μιλούν για θησαυρούς θαμμένους στο εσωτερικό του, αμύθητης αξίας αγάλματα και λαβυρινθώδεις στοές που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Υπάρχει μάλιστα και ένας θρύλος που τοποθετεί κάτω από το έδαφος της Ακρόπολης έναν Παρθενώνα μεγαλοπρεπέστερο από αυτόν που όλοι γνωρίζουμε. Ο Παυσανίας, περιγράφοντας την Ακρόπολη αναφέρει διάφορα ιερά σπήλαια, μυστηριώδη πηγάδια και ανοίγματα του εδάφους, καθώς και μυστικές τελετές που συνδέονταν με όλα αυτά.
Στη νότια πλευρά της Ακρόπολης, πάνω από το θέατρο του Διονύσου περιγράφει σπήλαιο πάνω στο οποίο βρισκόταν τοποθετημένος τρίποδας, ενώ στο εσωτερικό του έφερε παράσταση του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος να σκοτώνουν τα παιδιά της Νιόβης. Το σπήλαιο σήμερα πέρα από κάποιους εναπομείναντες κίονες φιλοξενεί (φυσικά!) και ένα χριστιανικό εκκλησάκι. Περιγράφοντας τον ιερό χώρο του Ερεχθείου ο Παυσανίας αναφέρει στο εσωτερικό του παράξενου οικοδομήματος την ύπαρξη ενός πηγαδιού με θαλασσινό νερό. Το αξιοπερίεργο σχετικά με αυτό το πηγάδι δεν είναι τόσο το γεγονός ότι διαθέτει θαλασσινό νερό, όσο το γεγονός ότι όταν φυσάει νοτιάς ακούγεται μέσα του ήχος κυμάτων! Υποτίθεται ότι το πηγάδι αυτό το δημιούργησε ο Ποσειδώνας με ένα χτύπημα της τρίαινάς του ως σημείο προς τους Αθηναίους κατά τη διάρκεια της φιλονικίας του με την Αθηνά για την κυριαρχία της πόλης. Άραγε υπάρχει κάποια υπόγεια διαδρομή που ενώνει το πηγάδι του Ερεχθείου με τη θάλασσα; Σήμερα πάντως το εσωτερικό του Ερεχθείου είναι απρόσιτο για το κοινό, και κανείς δεν μπορεί να είναι εκεί όταν φυσάει νοτιάς για να ακούσει τον φλοίσβο των κυμάτων που ταξιδεύει με τον άνεμο ως το βράχο της Ακρόπολης.
Δυτικά του Ερεχθείου σε συνέχεια με τον ναό της Αθηνάς βρίσκεται ναός της Πανδρόσου της μόνης κόρης του Κέκροπα που δεν παράκουσε την εντολή της θεάς να μην ανοιχθεί το καλάθι στο εσωτερικό του οποίου βρισκόταν το παράξενο οφιοειδές πλάσμα που ονομαζόταν Εριχθόνιος. Σχετική με αυτό το γεγονός – ίσως σε ανάμνησή του – ήταν μια μυστική τελετή την οποία περιγράφει ο Παυσανίας. Γι’ αυτή την τελετή προετοιμάζονταν δύο μικρές παρθένες – διαφορετικές κάθε φορά – οι οποίες κατοικούσαν για κάποιο χρονικό διάστημα κοντά στον ναό της Πολιάδος Αθηνάς και ονομάζονταν αρρηφόροι. Η τελετή διαδραματιζόταν κατά τη διάρκεια της νύχτας και είχε μυστηριακό χαρακτήρα.
Οι δύο αρρηφόροι τοποθετούσαν στα κεφάλια τους, κατά το πρότυπο των καρυάτιδων, καλάθια που τους έδινε η ιέρεια της Αθηνάς των οποίων το περιεχόμενο δεν γνώριζε ούτε η ιέρεια ούτε και οι ίδιες. Στη συνέχεια κατευθύνονταν προς τον περίβολο της Αφροδίτης των Κήπων ο οποίος βρισκόταν εκεί κοντά – στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης που είναι σήμερα κλειστή για το κοινό – και από εκεί κατέβαιναν μέσω ενός υπόγειου περάσματος στο εσωτερικό του βράχου. Εκεί κάτω άφηναν τα αντικείμενα που μετέφεραν και έπαιρναν κάτι άλλο που έβρισκαν εκεί ήδη τοποθετημένο και έφερναν πίσω μαζί τους καλυμμένο. Ο Παυσανίας είτε δεν ήξερε είτε δεν ήθελε να αποκαλύψει τη φύση των μεταφερομένων αντικειμένων, καθώς και τη σκοπιμότητα αυτής της τελετής για την οποία απ’ ό,τι φαίνεται ούτε και η ίδια η ιέρεια της Αθηνάς είχε επαρκή πληροφόρηση. Αλλά τότε ποιος είχε γνώση της φύσης όλων αυτών των αντικειμένων που πηγαινοέρχονταν μέσω υπογείων περασμάτων, χωρίς κάποιο προφανή λόγο με τέτοια μυστικότητα και μέσα στη νύχτα; Προφανώς κάποιος ή κάποιοι που κατείχαν ιδιαίτερες γνώσεις σχετικές τόσο με τις χθόνιες λατρείες, οι οποίες είχαν συνήθως μυστηριακό χαρακτήρα, όσο και με την ιδιαίτερη σημασία της χρήσης σπηλαίων και υπογείων στοών σε τέτοιου είδους τελετουργίες.
Ο λόφος του Φιλοπάππου βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Ακρόπολη προσφέροντας την ωραιότερη θέα προς τον Παρθενώνα. Εκεί δεσπόζουν καγκελόφραχτες οι υποτιθέμενες φυλακές του Σωκράτους που φημολογείται ότι συνδέονται με άλλο ένα τμήμα υπόγειων στοών. Μεταξύ των διαφόρων φραγμένων «πηγαδιών» που αφθονούν στο λόφο υπάρχει ένα που «κραυγάζει» ότι κάτι δεν πάει καλά. Λίγα μόλις μέτρα από την Δ. Αρεοπαγίτου, αλλά πάνω στην πλαγιά, κάποιος έφερε από το σπίτι του ένα βράδυ ένα στρώμα και μια καρέκλα και τα τοποθέτησε στο «πηγάδι». Επειδή μάλιστα τον ενδιέφερε η διάταξη των απορριμμάτων του, κατάφερε με κάποιον τρόπο να τοποθετήσει από ύψος τεσσάρων περίπου μέτρων, την καρέκλα όρθια στο στρώμα! Πρέπει να ήταν κάποιος πολύ τακτικός για να μην την πετάξει απλά μέσα…

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΥΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ
Στην Αθήνα ιδιαίτερη σχέση με την φημολογούμενη ύπαρξη υπογείων στοών και σηράγγων που συνδέουν διάφορα σημεία της πόλης έχουν και αρκετοί χριστιανικοί ναοί. Ένα καλό παράδειγμα είναι ο ναός των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό στο εσωτερικό του οποίου υπάρχει ένα άνοιγμα που σύμφωνα με την αναρτημένη μέσα στον ναό επιγραφή αποτελούσε έξοδο διαφυγής των πιστών κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Η ίδια επιγραφή αναφέρει ότι η υπόγεια διαδρομή έφτανε στο Γαλάτσι και από εκεί μέσω μιας άλλης οπής κατέληγε στην Πεντέλη. Η οπή όμως σήμερα δεν οδηγεί παρά μόνο λίγα μέτρα μακριά (βλ. άρθρο Άγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού, Η σφραγισμένη έξοδος, Μυστική Ελλάδα # 8, Μάρτιος 2005). Άραγε κάποιοι για λόγους που μόνο να φανταστούμε μπορούμε έκλεισαν την υπόγεια δίοδο ή απλά αυτή δεν υπήρξε ποτέ; Το ενδιαφέρον είναι ότι αν δεν υπήρξε, τότε η επιγραφή είναι η ατράνταχτη απόδειξη μιας εισβολής του φανταστικού στο πραγματικό! Η επιγραφή διασώζει έναν θρύλο αν όχι ένα γεγονός και στηρίζει την ύπαρξη αρχαίων υπογείων διαδρομών, έστω και στο επίπεδο του συλλογικού ασυνειδήτου.
Ένα ανάλογο παράδειγμα αποτελεί ο ναός της Αγίας Δυνάμεως στη γωνία των οδών Μητροπόλεως και Πεντέλης. Σύμφωνα με το ενημερωτικό φυλλάδιο που διανέμεται στο ναό, το εκκλησάκι που αποτελεί μετόχι της μονής Πεντέλης διαθέτει μία υπόγεια στοά που φτάνει ως το σκοπευτήριο Καισαριανής και χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας για τη μεταφορά πυρομαχικών. Τα πυρομαχικά αυτά κατασκευάζονταν από καλόγερους σε έναν υπόγειο χώρο του ναού που βρίσκεται σε βάθος 15 μέτρων κάτω από την Αγία Τράπεζα, από τον οποίο ξεκινούσε η στοά. Όπως μας πληροφορεί το φυλλάδιο «τους τοίχους του υπόγειου χώρου κοσμούν παλιές τοιχογραφίες και σκαλισμένες παραστάσεις πουλιών, φύλλων αμπέλου και αγγέλων που κρατούν ρομφαίες», γεγονός που υποδεικνύει ότι κάποτε αποτελούσε τόπο λατρείας. Η ύπαρξη μάλιστα κάποιων κιόνων εκεί ανάγει την ύπαρξη λατρευτικού τόπου στην αρχαιότητα. Το ιερό του ναού είναι βεβαίως κλειστό και για άλλη μία φορά αδύνατο να διαπιστωθεί η αλήθεια ή όχι των όσων επίσημα αναφέρονται για τα υπόγεια της Αγίας Δυνάμεως.
Μία άλλη εκκλησία της περιοχής του κέντρου που αποτέλεσε σταθμό στην νεομυθολογία της υπόγειας Αθήνας είναι η γνωστή ρώσικη εκκλησία στην Φιλελλήνων, στην περιοχή που κάποτε ονομαζόταν «Μπουμπουνίστρα» λόγω των ανεξήγητων κρότων που ακούγονταν κατά καιρούς από το υπέδαφος. Η Ρώσικη Εκκλησία γνωστή και ως εκκλησία της Παναγίας Λυκοδήμου διαθέτει μία κρύπτη αλλά η στοά που ξεκινά από αυτή δεν οδηγεί σε κάποιο δαιδαλώδες δίκτυο, αλλά αντίθετα σταματά σε ένα ρηχό αρχαίο πηγάδι. Άλλοι χριστιανικοί ναοί που έχουν συνδεθεί με το θέμα της Υπόγειας Αθήνας είναι η Μονή Καισαριανής, η Μονή Αστερίου και η Ομορφοκκλησιά στο Γαλάτσι.

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΔΡΑΚΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Από τα πιο μυστηριώδη «αόρατα» σημεία του κέντρου είναι η πόρτα στην Ακαδημίας 58 a που αποτελεί δεύτερη είσοδο του νεοκλασικού κτιρίου της οδού Μαυρομιχάλη 6. Δημιούργημα και οικία του μεγάλου και ιδιαίτερου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ , το κτίριο παραμένει εντυπωσιακό και αποπνέει μυστήριο. Η παράδοξη αρχιτεκτονική και διακόσμηση μπορούν να εξάψουν την φαντασία του ερευνητή, με αποκορύφωμα ένα μικρό βυζαντινό μουσείο, μεταγενέστερη προσθήκη, που μοιάζει (;) με εκκλησάκι και καλύπτει όλη την εσωτερική αυλή. Περίτεχνα τέμπλα, κόγχες και η μεγαλοπρέπεια ενός άλλου αιώνα ιντριγκάρουν τη σκέψη. Το γεγονός ότι ο Τσίλερ σύμφωνα με τα αρχεία της Μασονικής Στοάς της Ελλάδας υπήρξε Μασόνος μάλλον δεν είναι αρκετό για να υποστηρίξει και τα όσα περί μυστικών τελετών εντός του κτιρίου έχουν αναφερθεί κατά καιρούς. Ο μεταλλικός δράκος που στόλιζε την είσοδο από Ακαδημίας 58a αποκαθηλώθηκε πριν λίγα χρόνια, αφού έγιναν ανόητες και ύποπτες συνδέσεις με «σατανιστικές» τελετές στο χώρο του οικήματος. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ούτε και είσοδοι που οδηγούν στον «κάτω κόσμο» παρά μόνο σκάλες που οδηγούν στον πάνω όροφο. Κανένα στοιχείο δεν αποδεικνύει τη σύνδεση της οικίας με υπόγειες στοές. Η πρόσβαση στην Ακαδημίας 58a από το εσωτερικό του σπιτιού έχει κλείσει με δύο τσιμεντένια χωρίσματα και στους δύο ορόφους, καθιστώντας οποιαδήποτε έρευνα αδύνατη.
Το κτίριο των παλαιών ανακτόρων που στεγάζει σήμερα το ελληνικό κοινοβούλιο υπήρξε ανέκαθεν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία αναφοράς των θρύλων που μιλούν για δαιδαλώδη δίκτυα στοών που διατρέχουν το υπέδαφος της Αθήνας. Η Βουλή χτίστηκε την περίοδο 1836-1840 από Βαυαρούς αρχιτέκτονες σ’ έναν ιδιόμορφο, υπερυψωμένο από τη μία πλευρά και σχεδόν επικλινή γεωγραφικό χώρο, ο οποίος πριν φιλοξενήσει το γνωστό σε όλους αυστηρό και επιβλητικό κτίριο είχε την ονομασία «Αναλαμπή»! Ως κτίριο προορισμένο για βασιλείς και μάλιστα μιας χώρας που δεν είχε ακόμη σταθεροποιηθεί πολιτικά, είναι πολύ πιθανό να διέθετε υπόγειες διεξόδους που θα χρησιμοποιούνταν σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Εντυπωσιακό μάλιστα είναι το πολυεπίπεδο υπόγειο γκαράζ της Βουλής, η ύπαρξη του οποίου οδηγεί συνειρμικά στη φήμη που θέλει τα υπόγεια της Βουλής να συνδέονται με τα σπήλαια του απαγορευμένου μετά το σούρουπο Υμηττού δημιουργώντας μία μυστική έξοδο κινδύνου, διαθέσιμη στα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου.
Το 1842, άρχισε η κατασκευή και του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία, που είναι το πρώτο κτίριο, εκτός των Ανακτόρων, που χτίστηκε στην πλατεία Συντάγματος. Για τις υπόγειες στοές της περιοχής έχουν επίσης ακουστεί πολλά. Τα Χριστούγεννα του 1944, μια ομάδα ανταρτών, εισερχόμενη από κάποια υπόγεια είσοδο της οδού Πειραιώς μετέφερε ένα τόνο δυναμίτιδας κάτω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, όπου γινόταν συνάντηση των συμμάχων (ανάμεσά τους και ο Γ. Τσόρτσιλ και ο Γ. Παπανδρέου). Η έκρηξη δεν έγινε, γιατί η ασφάλεια του ξενοδοχείου ειδοποιήθηκε και εντόπισε εγκαίρως τα εκρηκτικά. Το σχέδιο των υπογείων δικτύων υποτίθεται πως είχε διαρρεύσει από την πολεοδομία Αθηνών (βλ. άρθρο του Jonathan Bright «Υπόγειες Πολιτείες», strange 23).
Για την περίπτωση του Συντάγματος είναι προφανές πως δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη ή μη υπογείων στοών για λόγους «εθνικής ασφαλείας». Αν πράγματι υπάρχει, όπως λέγεται, υπόγεια διαδρομή προς τα σπήλαια του Υμηττού, που θα οδηγούσε εκεί την πολιτική εξουσία (την παλαιότερη ή την σημερινή) σε περίπτωση κινδύνου, σίγουρα είναι μια πληροφορία που δεν θα έπρεπε να γνωρίζει ο καθένας, τουλάχιστον όχι στις ακριβείς λεπτομέρειές της.
Τώρα, το που μπορεί να οδηγούν όλες αυτές οι υπόγειες στοές δεν είναι το μεγαλύτερο μυστήριο σχετικά με αυτές. Κατά καιρούς έχουν υπάρξει φήμες και για το τι μπορεί να συμβαίνει κάποια βράδια εκεί, όταν κανείς δεν μπορεί να το δει. Πόσο πιθανό είναι τελικά να υπάρχουν «μυστικές οργανώσεις» που δρουν στην Αθήνα και τελούν «παράξενες λειτουργίες» στα υπόγεια γύρω από το κέντρο της πόλης, ακόμα και κάτω από τη Βουλή, πράγμα που θα σήμαινε ότι σε αυτές λαμβάνουν μέρος και δημόσια πρόσωπα υπεράνω υποψίας;
Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 όταν ο Γιώργος Μπαλάνος, ο οποίος έχει συμβάλει καθοριστικά και σε αυτό το ζήτημα, δημοσίευσε έναν (θρυλικό πλέον) πρόλογο λίγων σελίδων στις «Ιστορίες της Μυθολογίας Κθούλου» (εκδόσεις Ωρόρα). Εκεί, ως συνήθως, αφήνοντας πολλά δυσνόητα υπονοούμενα, μεταξύ άλλων, για τις υπόγειες στοές της Αθήνας και τις πιθανές συνδέσεις τους με τη δράση μυστικών αδελφοτήτων, δίνει εντελώς νέα και διαφορετική όψη στο όλο θέμα. Φυσικά ήταν μερικά χρόνια νωρίτερα, όταν με το «Αίνιγμα της Πεντέλης» είχε κινήσει το ενδιαφέρον του κόσμου για το ζήτημα της σπηλιάς του Νταβέλη και της ευρύτερης περιοχής, που τελικά έφτασε, μέσα και από αρκετές παρεξηγήσεις, να αναφέρεται σε κάθε συζήτηση γύρω από την υπόγεια Αθήνα. Κάποια στιγμή στο παρελθόν ζητήθηκε και από κρατικές υπηρεσίες η βοήθειά του για να ερευνηθεί και να αντιμετωπιστεί ένας «υπόγειος κίνδυνος», όπως έχει ο ίδιος αποκαλύψει. Το θέμα φαίνεται πως συνδέεται και με αυτό της «Σκιάς» και τελικά και με τα παράξενα καπάκια που φέρουν σύμβολα παραδοσιακά αποκρυφιστικά, όπως τα πεντάκτινα αστέρια σε όλες τις πιθανές εκδοχές τους και άλλα περίεργα σχήματα, και βρίσκονται διάσπαρτα στους δρόμους της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων.
Μυστηριώδη καπάκια, τρύπια βουνά, εκκλησίες με μυστικές κρύπτες, υπόγεια ποτάμια, υποχθόνιες λατρείες, απόρρητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, απόκρυφες αδελφότητες με σκοτεινούς σκοπούς φτιάχνουν ένα περίπλοκο αλλά και συναρπαστικό μωσαϊκό που αποτελεί πρόκληση για κάθε επίδοξο εξερευνητή. Η νεομυθολογία της υπόγειας Αθήνας είναι το ίδιο λαβυρινθώδης και γοητευτική με τις σήραγγες που υποτίθεται πως διατρέχουν την πόλη. Ίσως και περισσότερο…


ΑΝΟΔΟΣ
Περπατάμε αμέριμνοι σε μία Νεκρή Πόλη. Την Αθήνα. Νεκροί Άνθρωποι και Νεκρά Κτίρια την αποτελούν. Ξένοι σε ένα αφιλόξενο νεκροταφείο, έχουμε χάσει τα κλειδιά της εξόδου. Ίσως δεν τα είχαμε ποτέ. Περιμένουμε τη Ζωή από το Σκοτάδι, μία δροσοσταλίδα δράσης, μία ανακάλυψη από μία Αθήνα που πέρασε στη Λήθη. Την Υπόγεια Αθήνα και τα ξεχωριστά μυστικά της. Αναζητούμε μία Έξοδο, αλλά οι έξοδοι έχουν κλείσει. Χωρίς κλειδιά, αναπολούμε μπροστά από πόρτες άδειες…
«Έτσι η Ευσαπία των ζωντανών άρχισε να αντιγράφει το υπόγειο αντίγραφό της. Λένε ότι αυτό δεν συμβαίνει μονάχα τώρα: λένε ότι στην πραγματικότητα είναι οι νεκροί που έκτισαν την πάνω Ευσαπία κατ’ εικόνα και ομοίωση της πόλης τους. Λένε ακόμα ότι στις δυο δίδυμες πόλεις δεν υπάρχει πλέον τρόπος για να ξεχωρίσει κανείς ποιοι είναι οι ζωντανοί και ποιοι οι νεκροί». Ίταλο Καλβίνο










weather -ΚΑΙΡΟΣ-