Συνολικές προβολές σελίδας

"Print this page"

music

kersoras

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΔΕΝ ΕΊΜΑΙ ΠΟΙΗΤΗΣ, ΟΎΤΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΟΎΤΕ ΚΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ. ΕΊΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ. ΌΣΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΑ ΜΟΥ ΆΡΕΣΑΝ Ή ME ΆΓΓΙΞΑΝ -ΠΙΟ ΒΑΘΙΆ ΑΠ' Ο,ΤΙ ΣΥΝΗΘΩΣ- ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΑΡΈΣΟΥΝ Ή ΑΓΓΊΞΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΠΌ ΕΣΑΣ!!!

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΕΛΛΑΔΑ , ΈΛΛΗΝΑΣ

Γνωρίζετε την ΑΞΙΑ της Ελλάδας; Πάρτε βαθιά ανάσα και διαβάστε...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Για όσους δεν γνωρίζουν τι θα πει Έλληνας και Ελλάδα που "τάχα" πάει για φούντο...
1. Είμαστε μια χώρα που ελέγχει μια χερσαία και θαλάσσια έκταση όση είναι η Γερμανία και η Αυστρία μαζί....
(450.000 τετρ. χιλιόμετρα), αφού εκτεινόμαστε από την Αδριατική ως τις ακτές του Λιβάνου (περιλαμβανομένης της Κύπρου μας) και από το τριεθνές στον Έβρο ως ανοιχτά της Λιβύης. Θέλεις ΔΥO ώρες ταξίδι με το αεροπλάνο για να πας από το πιο δυτικό (Κέρκυρα) στο πιο ανατολικό άκρο του Ελλαδικού χώρου (Λάρνακα). Σαν να πετάς δηλαδή από τις Βρυξέλλες προς τη Μασσαλία.

2. Στον κόσμο ζουν συνολικά 17.000.000 Ελλαδίτες, Κύπριοι, Βορειοηπειρώτες, Κωνσταντινουπολίτες, Ίμβριοι, Τενέδιοι κλπ.

3. Είμαστε 2οι στον κόσμο σε καταθέσεις στην Ελβετία.

4. Δεχόμαστε 16.000.000 τουρίστες τον χρόνο και διαθέτουμε μια σημαντική τουριστική βιομηχανία.

5. Έχουμε τρία πολύ μεγάλα ναυπηγεία που κατασκευάζουν κάθε είδος πλοίου.

6. Έχουμε βιομηχανίες αμαξωμάτων που κατασκευάζουν βαρέα φορτηγά, λεωφορεία, τρόλεϊ, βαγόνια τραίνων, επικαθήμενα, μπετονιέρες, βυτία κλπ.

7. Διαθέτουμε 2.400 υπερδεξαμενόπλοια και μεγάλα φορτηγά πλοία είμαστε έτσι 1οι στον κόσμο στην εμπορική ναυτιλία, ενώ άλλα 1.500 τεράστια τάνκερ και φορτηγά έχουν οι Κύπριοι πλοιοκτήτες -5οι στον κόσμο.

8. Είμαστε 2οι παγκοσμίως στο πρόβειο γάλα, 3οι στις ελιές, 3οι παγκοσμίως στον κρόκο, στα ακτινίδια, στα ροδάκινα.

9. Είμαστε 1οι στον κόσμο σε νικέλιο, 1οι σε λευκόλιθο, 1οι στον κόσμο σε υδρομαγνησίτη, 1οι στον κόσμο σε περλίτη, (1.600.000 τόννοι), 2οι παγκοσμίως σε μπετονίτη (1.500.000 τόννοι), 1οι στην ΕΕ σε βωξίτη (2.174.000 τόννοι), 1οι και σε χρωμίτη, 1οι και σε ψευδάργυρο, 1οι και σε αλουμίνα.

10. Έχουμε την 2η καλύτερη Πολεμική Αεροπορία στο ΝΑΤΟ (μετά τις ΗΠΑ, ενώ οι Τούρκοι είναι προτελευταίοι), ενώ έχουμε και το 2ο καλύτερο Πολεμικό Ναυτικό στο ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να είναι ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ!

11. Έχουμε νοτίως της Κρήτης 175 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, το 3ο μεγαλύτερο κοίτασμα παγκοσμίως. Εντωμεταξύ ο χρυσός που υπάρχει στην Θράκη μας αξίζει 38 δις ευρώ. Έχουμε εκεί, στην Μακεδονία και την Θράκη , τα 3 μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού της Ευρώπης. Η αξία του πετρελαίου και του αερίου μας είναι - κρατηθείτε - 10.000.000.000.000 (10 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΆΡΙΑ !) όπως αναφέρει το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το ΥΣΓΣ.

Αυτή τη χώρα πάνε να ξεπουλήσουν για 340 ΔΙΣ;

ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΕΣ

Το τρίτο πιο βρόμικο σημείο του σπιτιού













Οι οδοντίατροι μας συμβουλεύουν να πλένουμε και να αποστειρώνουμε συχνά τις οδοντόβουρτσές μας. Αλλά πολύ σπάνια αναφέρουν τις θήκες που τις τοποθετούμε.
Σύμφωνα με έρευνες, το μέρος όπου τοποθετούμε την οδοντόβουρτσά μας είναι το τρίτο μέρος με τα περισσότερα μικρόβια στο σπίτι μας, τα οποία πολύ εύκολα μπορεί να μεταφερθούν στην οδοντόβουρτσά μας και μέσω αυτής στον οργανισμό μας, αυξάνοντας τις πιθανότητες για διάφορες παθήσεις.

Πώς μπορεί να διατηρήσει τη θήκη του καθαρή; Την πλένουμε με καυτό νερό και την καθαρίζουμε με μία πετσέτα. Σιγουρευτείτε ότι έχετε καθαρίσει όλα τα σημεία στο εσωτερικό και το εξωτερικό της. Στη συνέχεια γεμίστε την με αντιβακτηριδιακό υγρό που χρησιμοποιούμε για πλύσεις του στόματος. Αφήστε το για δύο λεπτά και μετά ξεπλύντε το με νερό. Αφήστε το να στεγνώσει.

Ξηρών καρπών

Περι Ξηρών καρπών...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει την χοληστερόλη;
Από πλήθος μελετών φαίνεται ότι η κατανάλωση... ξηρών καρπών ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να βοηθήσει στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης προσπάθειας για τη μείωση των λιπιδίων του αίματος (π.χ. χοληστερόλη-τριγλυκερίδια). Συγκεκριμένα οι ξηροί καρποί αποτελούνται από συστατικά όπως η φυτική πρωτεΐνη, οι ίνες, η α-τοκοφερόλη, το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο, ο χαλκός, οι φυτοστερόλες και άλλες φυτοχημικές ουσίες.

Πάνω από 40 μελέτες παρέμβασης δείχνουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης ξηρών καρπών τόσο μέσω της μείωσης της LDL- χοληστερόλης αλλά και του λόγου LDL/HDL, σε υγιείς εθελοντές ή ασθενείς με μέτρια υπερχοληστερολαιμία. Σ’ αυτές τις μελέτες η χορήγηση ξηρών καρπών είναι γύρω στη μισή χούφτα δηλαδή 50-60 g κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα (Asia Pac J Clin Nutr. 2010;19(1):131-6. Sabaté J, Wien M.Nuts, blood lipids and cardiovascular disease).

Μην ξεχνάτε όμως ότι η προσπάθεια για τη βελτίωση των λιπιδίων του αίματος (λιπιδαιμικό προφίλ) δεν έγκειται μόνο στην κατανάλωση ξηρών καρπών αλλά σε μία γενικότερη αλλαγή του τρόπου ζωής, όπως η υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου και η συστηματική άσκηση.

Οι ξηροί καρποί παχαίνουν;

Σε γενικά πλαίσια οι ξηροί καρποί είναι ένα είδος τροφίμου πλούσιο σε θερμίδες αν σκεφτεί κανείς ότι περίπου το 50-70% του βάρους τους είναι λίπος. Το λίπος αυτό βέβαια αποτελείται από "καλά" λιπαρά, τα οποία είναι κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, με κυρίαρχο το ελαϊκό οξύ. Γενικά δεν υπάρχουν τρόφιμα που παχαίνουν, αυτό που προκαλεί την πρόληψη βάρους είναι το θετικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή η κατανάλωση για μεγάλο χρονικό διάστημα περισσότερων θερμίδων από αυτές που απαιτούνται για τη διατήρηση του σωματικού βάρους.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έχει διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις και έτσι δεν είναι εύλογο να συσχετιστεί η κατανάλωση των ξηρών καρπών με το σωματικό βάρος. Αν λοιπόν θέλετε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας μία συνήθεια που δεν την είχατε πριν όπως το να τρώτε ξηρούς καρπούς, θα το κάνετε στα πλαίσια σνακ που θα είναι συγκεκριμένη ώρα. Η πρακτική αυτή σας βοηθά να αποφύγετε το τσιμπολόγημα, μια συνήθεια στην οποία οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς, και συνήθως προκαλεί την προσθήκη βάρους χωρίς να γίνει άμεσα αντιληπτό.

ΤΡΙΧΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ

Μάθετε γιατί έχουμε τρίχες στο σώμα μας

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η τριχοφυΐα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου σώματος που συχνά μας προκαλεί προβληματισμό. Ιδίως οι γυναίκες – και σίγουρα αρκετοί άνδρες - εύχονται ότι θα έρθει εκείνη η μέρα που θα εξαφανιστούν, ως δια μαγείας, από το σώμα τους όλες οι τρίχες εκτός από τα μαλλιά, τα φρύδια και τις βλεφαρίδες.

Σε τι χρησιμεύουν όμως οι μικρές λεπτές τρίχες που έχουμε σε όλο το σώμα μας;

Η απάντηση των επιστημόνων είναι ότι αυτές οι τρίχες αποτελούν κατάλοιπο της εποχής που οι πρόγονοί μας ήταν σαφώς πιο τριχωτοί. Τότε οι τρίχες χρησίμευαν ως «μηχανισμός προειδοποίησης και άμυνας» κατά των παρασίτων και των εντόμων που απειλούσαν το ανθρώπινο δέρμα.

Τον ίδιο σκοπό εξακολουθούν να εξυπηρετούν και στην εποχή μας, παρόλο που τα παράσιτα και τα έντομα όπως οι κοριοί, οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια, μας απειλούν λιγότερο σε σχέση με την εποχή των σπηλαίων.

Μια επιστημονική ομάδα στο πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, στη Βρετανία, έκανε μία έρευνα σε εθελοντές-φοιτητές. Οι επιστήμονες αφαίρεσαν τις τρίχες από ένα τμήμα του ενός χεριού των εθελοντών. Ύστερα τοποθέτησε ζωντανούς κοριούς και στα δύο χέρια.

Όπως διαπίστωσαν, οι εθελοντές αντιλαμβάνονταν πιο γρήγορα τον κοριό στο χέρι που είχε τρίχες και αντιδρούσαν αμέσως για να τον διώξουν. Επιπλέον, ένα τόσο μικρό έντομο «δυσκολεύεται» να κινηθεί σε ένα περιβάλλον με τρίχες. Είναι σαν να προσπαθεί ένας άνθρωπος να τρέξει μέσα σε μία φυτεία καλαμποκιού!

Μια άλλη ενδιαφέρουσα υπόθεση που έκαναν οι επιστήμονες στο πλαίσιο της έρευνας, ήταν ότι, ατο απώτερο παρελθόν, οι γυναίκες προτιμούσαν τους πιο τριχωτούς άνδρες επειδή αυτό σήμαινε ότι είχαν στο σώμα τους λιγότερα παράσιτα!

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Επισκεφθείτε την ΑΚΡΟΠΟΛΗ μέσα από την οθόνη του υπολογιστή σας















Πραγματικά πάρα πολύ καλή δουλειά! Δείτε το παρακάτω...
Κάντε ΚΛΙΚ http://acropolis-virtualtour.gr/acropolisTour.html για να δείτε την Ακρόπολη από τον υπολογιστή σας!

Τα παράξενα του οργανισμού μας

Του οργανισμού μας τα παράξενα













Γιατί το παγωτό μας προκαλεί πονοκεφάλους; Πού οφείλεται ο λόξυγκας; Και τι ακριβώς συμβαίνει όταν χασμουριόμαστε και τα αυτιά μας κάνουν «κλακ»; Όλες οι παράξενες, και συνήθως ακίνδυνες, συμπεριφορές του σώματός μας, εξηγούνται...Απολαμβάνετε το παγωτό σας μια μέρα με καύσωνα και ξαφνικά σας πιάνει πονοκέφαλος. Ανεβαίνετε σε μεγάλο υψόμετρο και ακούτε ένα χαρακτηριστικό «κλακ» στα αυτιά σας. Ξυπνάτε από όνειρο και συνειδητοποιείτε ότι δεν μπορείτε να κουνήσετε το πόδι σας. Οι παράξενες συμπεριφορές του σώματός μας μπορεί να μοιάζουν ανησυχητικές, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εντελώς ακίνδυνες. Ιδού τι συμβαίνει όταν μας πιάνει λόξυγκας, ή όταν πετάει το μάτι, και πότε πρέπει να ανησυχήσετε.

Κεφάλι… παγωτό:

Αυτό που αποκαλούμε «πονοκέφαλο του παγωτού» συμβαίνει όταν κάτι κρύο αγγίξει τα νεύρα του ουρανίσκου, προκαλώντας το πρήξιμο των αιμοφόρων αγγείων στο μπροστινό τμήμα του κεφαλιού. Αυτό το απότομο πρήξιμο είναι που προκαλεί τον πονοκέφαλο. Για να τον αποφύγετε, μια απλή λύση είναι να τρώτε το παγωτό –ή οτιδήποτε παγωμένο– πιο αργά.

Ίλιγγος:

Αν ξαφνικά όλα γύρω σας γυρίζουν, πιθανότατα αυτό που σας συμβαίνει είναι ίλιγγος. Θα τον ξεχωρίσετε εύκολα από την ζαλάδα, κατά την οποία νιώθετε ασταθείς εσείς, αλλά δεν βλέπετε (για την ακρίβεια, δεν νομίζετε ότι βλέπετε) οτιδήποτε γύρω σας να κινείται. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι η μερική απώλεια ακοής, η δυσφορία στο αυτί και οι ασυνήθιστες κινήσεις των ματιών. Ο ίλιγγος οφείλεται συχνά σε προβλήματα του εσωτερικού του αυτιού, ή σε νευρολογικές παθήσεις. Μπορεί, δε, να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι αρκετές ώρες. Η θεραπεία του εξαρτάται από την αιτία που τον προκαλεί.

Πόδια ή χέρια που «κοιμούνται»:

Δεν είναι ακριβώς μούδιασμα, είναι αυτή η παράξενη αίσθηση ότι το χέρι ή το πόδι σας «κοιμάται» και δεν μπορείτε να το κουνήσετε. Αυτή η προσωρινή και ακίνδυνη αίσθηση προκαλείται από συνεχή πίεση στα νεύρα, η οποία μπλοκάρει την μετάδοση μηνυμάτων στον εγκέφαλο, που είναι κανονικά η δουλειά των νεύρων. Η θεραπεία είναι απλή: απλά αλλάζετε θέση, και υπομένετε λίγα «τσιμπηματάκια» που θα νιώσετε καθώς τα νεύρα αρχίζουν να επανέρχονται.
Λόξυγκας:

Ο λόξυγκας είναι μία ανεξέλεγκτη σύσπαση του διαφράγματος –του αναπνευστικού μυ κάτω από τα πνευμόνια. Οι αιτίες που τον προκαλούν είναι ποικίλες και μπορεί να περιλαμβάνουν το ότι φάγατε ή ήπιατε πολύ, το ότι φάγατε πολύ γρήγορα, ή απλά το ότι στραβοκατάπιατε. Συνήθως ο λόξυγκας σταματάει μόνος του, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε και μερικά γιατροσόφια όπως το να κρατήσετε την αναπνοή σας ή να πιείτε γρήγορα ένα ποτήρι νερό, για να τον ξεφορτωθείτε.

Ξεβουλώνοντας… αυτιά:

Όλοι το έχουμε κάνει, στο αεροπλάνο ή στο αυτοκίνητο καθώς αλλάζουμε υψόμετρο και νιώθουμε τα αυτιά μας βουλωμένα: είτε χασμουριόμαστε, είτε κλείνουμε τη μύτη και φυσάμε μέχρι να ακούσουμε το χαρακτηριστικό «κλακ». Αυτό που στην πραγματικότητα κάνουμε είναι να εξισορροπούμε την πίεση στο εσωτερικό και το εξωτερικό του τυμπάνου, η οποία αλλάζει μαζί με το υψόμετρο. Το «κλακ» είναι η ένδειξη ότι μία σάλπιγγα που ενώνει το εσωτερικό του αυτιού με το πίσω μέρος του λαιμού ανοίγει, απελευθερώνοντας πίεση.

Κράμπα στη γάμπα:

Ο μυς της γάμπας κάνει έναν σπασμό που μπορεί να κρατήσει από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι μερικά λεπτά –και ο οποίος πονάει πολύ. Στα αγγλικά, το σύμπτωμα είναι γνωστό ως Charley Horse και οφείλεται συνήθως σε αφυδάτωση, υπερκόπωση του συγκεκριμένου μυ (από έντονο περπάτημα, πχ), ερεθισμό των νεύρων ή έλλειψη ορισμένων μετάλλων, όπως του ασβεστίου και του κάλιου. Για να ανακουφίσετε τον πόνο, δοκιμάστε να περπατήσετε για λίγο, ή να τεντώσετε τον μυ. Αν οι κράμπες επιμένουν, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Μάτι που πετάει:

Μπορείτε να συνεχίσετε να ρωτάτε τον διπλανό σας ποιο μάτι πετάει και να πιστεύετε ότι θα συναντήσετε κάποιον, όπως λέει η λαϊκή παράδοση. Το πέταγμα του ματιού δεν είναι σε καμία περίπτωση ανησυχητικό –όσο εκνευριστικό κι αν είναι. Προκαλείται κατά κύριο λόγο από άγχος, κούραση, κόπωση του ματιού, ξηροφθαλμία, υπερβολική δόση καφεΐνης, ενώ οι πιο επίμονες περιπτώσεις προκαλούνται από νευρολογικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Tourette. Συνήθως οι σπασμοί σταματούν μόνοι τους, αλλά αν επιμένουν και σας ενοχλούν, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει θεραπεία με Botox.
Μαύροι κύκλοι:

Τα «μάτια του ρακούν» οφείλονται είτε σε κούραση είτε στο… προχωρημένο της ηλικίας. Η έλλειψη ύπνου κάνει το δέρμα χλωμό, δίνοντας έμφαση στους μαύρους κύκλους, ενώ με τα χρόνια το δέρμα γύρω από τα μάτια γίνεται πιο λεπτό, κάνοντας τις δυσχρωμίες πιο εμφανείς. Κάποιες φορές, οι μαύροι κύκλοι οφείλονται σε αλλεργίες, ενώ και η κληρονομικότητα παίζει τον ρόλο της στην εμφάνισή τους.

Υπερβολική τριχοφυΐα:

Ο νούμερο ένα εφιάλτης των γυναικών, συνήθως δεν είναι ανησυχητικός. Η υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα αφορά περίπου το 5% των γυναικών, και μπορεί να είναι γενετική ή να οφείλεται σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, χαρακτηριστικό του οποίου είναι το πλεόνασμα ανδρογόνων, είτε ανδρικών ορμονών, στο γυναικείο σώμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η υπερβολική τριχοφυΐα μπορεί να οφείλεται σε όγκους που εκκρίνουν ορμόνες. Η θεραπεία της τριχοφυΐας εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί, και περιλαμβάνει συνήθως ηλεκτρόλυση, ορμονικές θεραπείες και επεμβάσεις με laser.

Δυσχρωμίες στα νύχια:

Περίπου το 50% των προβλημάτων στα νύχια οφείλονται σε μυκητιάσεις. Το πρασινωπό χρώμα οφείλεται στο βακτήριο pseudomonas και θεραπεύεται εύκολα με αντιβιοτικά. Το κίτρινο χρώμα είναι συχνά ένδειξη μυκητίασης. Το σκούρο κόκκινο, το μωβ και το μαύρο είναι απλά αίμα που έχει συγκεντρωθεί στο σημείο από τραυματισμό. Οι αλλαγές στα χρώματα μπορεί επίσης να σχετίζονται με φαρμακευτικές θεραπείες, ή να είναι σημάδι για πιο ανησυχητικές παθήσεις. Αν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε ένα γιατρό.
otherside.gr

Μερικά παράξενα έθιμα της Ελλάδας

Τα 5 πιο παράξενα έθιμα της Ελλάδας

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Παρακάτω σας παραθέτουμε τα 5 πιο παράξενα έθιμα της πατρίδας μας… 
Μετά από πολύ ψάξιμο καταλήξαμε στα συγκεκριμένα, αν και είμαστε σίγουροι πως σε μια χώρα όπως η Ελλάδα πάντα μαθαίνεις κάτι καινούργιο που σε κάνει να τσιμπιέσαι για να δεις αν είναι αλήθεια!

1. Τσιμπούσι πάνω στα μνήματα…

Συνήθως τα γλέντια τα έχουμε συνηθίσει με ανθρώπους ζωντανούς, χορούς, φαγοπότια και πολύ μουσική. Στο Ηράκλειο της Κρήτης όμως οι απίστευτοι σε όλα τους Κρητικοί έχουν βαλθεί να μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι ξέρουμε… Έτσι από την Μεγάλη Παρασκευή ξεκινάνε τις προετοιμασίες για να δειπνήσουν την Δευτέρα του Πάσχα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν φύγει από την ζωή!!! Ναι καλά διαβάζετε. Την Δευτέρα του Πάσχα με φαί και κρασί, ενώ έχει προηγηθεί καθαρισμός και καλλωπισμός του χώρου, συγγενείς και φίλοι των αποβιώσαντων, πηγαίνουνε στο κοιμητήριο της περιοχής και γευματίζουν με παραδοσιακά γλυκά και φαγητά ανταλλάσοντας ευχές. Με αυτό τον τρόπο όπως λένε οι συγγενείς τιμούν την μνήμη τους, τους μακαρίζουνε και κυρίως διαδίδουν το αναστάσιμο μήνυμα των ημερών…

2. Το… τάισμα της βρύσης

Συνήθως ταΐζουμε τα μικρά παιδιά, τα ζώα, τους εαυτούς μας… Αλλά να ταΐζουμε και τις βρύσες αυτό είναι από τα άγραφα… Κι όμως. Σε πολλά μέρη της Ηπειρωτικής Ελλάδας το έθιμο αυτό είναι πραγματικότητα. Έτσι σε πολλά χωριά την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς ή το ξημέρωμα των Χριστουγέννων, οι νεαρές γυναίκες, αφού έχουν αδειάσει όλες τις στάμνες που είναι γεμάτες με νερό στο σπίτι, πηγαίνουν να ξαναγεμίσουν από την κοντινότερη βρύση που υπάρχει στο χωριό. Στο δρόμο παραμένουν αμίλητες και αυτός είναι ο λόγος που το νερό λέγεται αμίλητο ή άκραντο. Το… παράξενο της υπόθεσης όμως είναι πως οι νέες έχουν μαζί τους στον δρόμο προς της βρύση διάφορα φαγώσιμα, όπως βούτυρο, σιτάρι, τυρί, μέλι και άλλα. Ο δάσκαλος β. Μπούσιος αναφέρει πως φτάνοντας στην βρύση προσπαθούνε να την.. καλοπιάσουνε λέγοντας της… «”Όπως τρέχει το νερό σ’ βρυσούλα μ’, έτσ’ να τρέχ’ και το βιο μ.» Λέγεται πως η κοπέλα που φτάνει πρώτη στην βρύση θα έχει μεγάλη τύχη για την υπόλοιπη χρονιά.

3. Γεια σας, ήρθαμε να σας κάψουμε….

Επόμενος προορισμός η Ήπειρος. Πάλι. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα έθιμο παράξενο αλλά και επικίνδυνο συνάμα. Βασισμένο σε μια παλιά παράδοση που λέει πως όταν γεννήθηκε ο Χριστός πήγαν βοσκοί να προσκυνήσουν και επειδή ήτανε νύχτα σκοτεινή, πήρε ο καθένας από ένα κλαδί στο χέρι, του έβαλε φωτιά και γέμισε το σκοτεινό βουνό χαρούμενες φωτιές, τριξίματα και κρότους. Έτσι στα χωριά της Άρτας όποιος πάει στον γείτονα να ευχηθεί τα χρόνια πολλά ή ακόμα και τα παιδιά που πάνε για να φιλήσουν το χέρι της μάνας τους και του πατέρα τους, κρατάνε στα χέρια τους ένα κλαρί πουρνάρι η ξύλο αναμμένο που τρίζει, ενώ γεμίζουν τα δρομάκια του χωριού με φωτιές και κρότους.

4. Ξίδι με αράχνη…

Στην πανέμορφη Κορώνη κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας κάνουν αυστηρή νηστεία και δεν τρώνε ούτε μαγειρεύουν ούτε πίνουν τίποτα. Κάποιοι από τους χωρικούς επειδή δεν αντέχουν, κάνουν το εξής: Βάζουν σε ένα ποτηράκι λίγο ξύδι για να πιουν. Επειδή το ξύδι όμως ως γνωστόν δεν πίνεται… ξεροσφύρι το συνδυάζουν με λίγη αραχνίτσα. Ναι, καλά διαβάζετε. Επειδή η παράδοση λέει πως έτσι πότισαν τον Χριστό οι ντόπιοι πίνουν ξύδι με αράχνη… Έχετε σκεφτεί καλύτερο μεζέ;

5. Άντε να φάμε κανένα ποδαράκι…

Τελευταίο αλλά όχι αμελητέο έθιμο η Κυρά-Σαρακοστή, έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Αρκαδία. Εκεί λοιπόν, οι γιαγιάδες ζωγραφίζουν λίγο πριν την έναρξη της Σαρακοστής μια γυναίκα που έχει τα βλέφαρά της χαμηλωμένα, το στόμα της υπομονετικά κλειστό και τα χέρια της άνετα σταυρωμένα σε στάση προσευχής. Τα πόδια της είναι επτά και συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες της Σαρακοστής, ενώ η γυναικεία φιγούρα δεν είναι άλλη από την ίδια την Σαρακοστή. Κάθε ένα από τα Σάββατα λοιπόν που απομένουν μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα, ένα από τα εγγόνια, κόβουν διαδοχικά τα πόδια της Κυρα-Σαρακοστής, μέχρι να μείνει ένα πόδι λίγο πριν την Ανάσταση. Τότε η γιαγιά τυλίγει το χαρτί με το τελευταίο πόδι σε μπαλάκι και το βάζει στο Ψωμί της Ανάστασης. Στο Πασχαλινό τραπέζι ο πατέρας κόβει το ψωμί σε φέτες και το μοιράζει στους παρευρισκόμενους. Ο πιο χαρούμενος απ’όλους είναι εκείνος που θα βρει στη φέτα του το κομμένο ποδαράκι της Κυρα-Σαρακοστής…

Αυτά λοιπόν είναι μερικά από τα πιο παράξενα έθιμα του τόπου μας… Να μας συγχωρέσουν οι Βροντάδες της Χίου με τον ρουκετοπόλεμο και η αγαπημένη Κέρκυρα με το σπάσιμο της στάμνας. Τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας όμως είναι όλο εκπλήξεις και παραξενιές. Νομίζω πως το διαπιστώσατε…
a-pistefto.blogspot.gr

Τι δεν πρέπει να κάνετε μετά το φαγητό

7 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε μετά το φαγητό

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Διαβάστε 7 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε μετά το φαγητό...
1. Μην καπνίσετε: Ειδικά πειράματα έχουν... αποδείξει ότι το ένα τσιγάρο μετά το φαϊ ισούται με 10! Οπότε αυξάνονται αυτομάτως οι πιθανότητες του καρκίνου.

2. Μην φάτε αμέσως φρούτα: Θα προκαλέσουν φούσκωμα στο στομάχι. Καλύτερα 1-2 ώρες μετά ή 1 ώρα πριν από το φαγητό.

3. Μην πιείτε τσάι: Διότι τα φύλλα του τσαγιού έχουν υψηλή περιεκτικότητα οξέως. Η ουσία αυτή θα κάνει τις πρωτεΐνες του φαγητού μας πιο σκληρές, και θα γίνουν πιο δύσπεπτες...

4. Μην χαλαρώσετε τη ζώνη/Μην ξεκουμπώσετε ρούχα: Θα στρίψει και θα μπλοκάρει το έντερο.

5. Μην κάνετε μπάνιο: Θα αυξήσει τη κυκλοφορία του αίματος στα χέρια, τα πόδια και στο σώμα, οπότε θα μειωθεί η ποσότητα του αίματος που βρίσκεται στο στομάχι. Με αυτό το τρόπο η πέψη εξασθενεί.

6. Μην περπατήσετε/Μην περιφέρεστε: Πάντα ακούγαμε πως μετά από ένα γεύμα αν κάνουμε 100 βήματα θα ζήσουμε ως τα 99. Αυτό στη πραγματικότητα δεν ισχύει. Το περπάτημα θα αποτρέψει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών του φαγητού μας.

7. Μην κοιμηθείτε αμέσως: Δε θα γίνει σωστή πέψη, οπότε θα έχουμε γαστρεντερολογικές λοιμώξεις.
frappedoupoli.blogspot.gr

ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΙ ΝΕΡΟ

Επιτρέπεται το μπάνιο τις ημέρες της περιόδου;

Επιτρέπεται το μπάνιο τις ημέρες της περιόδου;
Να μπούμε ή να μην μπούμε στο νερό με περίοδο; Η απάντηση είναι θετική και η παραπληροφόρηση δεν μπορεί να μας κρατήσει μακριά από τη θάλασσα, αναφέρει το myworld.gr.
Διαβάστε τις απαντήσεις στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που σχετίζονται με το μπάνιο τις μέρες της εμμηνόρροιας…
-Επιτρέπεται το μπάνιο στη θάλασσα τις ημέρες της περιόδου;
Όταν η ροή είναι φυσιολογική, δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για το μπάνιο στη θάλασσα κατά τις ημέρες τις περιόδου. Ωστόσο, αν η γυναίκα έχει βαριά περίοδο (μεγάλη ροή, δυσμηνόρροια κ.λπ.), καλό είναι να αποφεύγεται, ειδικά τις πρώτες μέρες.
-Οι μέρες αυτές είναι πιο επικίνδυνες για λοιμώξεις;
Εφόσον τηρούνται κάποιοι κανόνες (χρήση ταμπόν, συχνή αλλαγή μαγιό) οι πιθανότητες για λοιμώξεις δεν αυξάνονται.
-Κάθε πότε πρέπει να αλλάζει η γυναίκα μαγιό;
Το μαγιό πρέπει να αλλάζεται σε κάθε περίπτωση μετά το μπάνιο, ωστόσο ειδικά κατά τις ημέρες της περιόδου θα πρέπει να αλλάζεται όσο το δυνατό συχνότερα.

-Η χρήση ταμπόν είναι ακίνδυνη;
Εφόσον γίνεται σωστά, ναι. Αυτό που έχει σημασία, είναι να ακολουθούνται οι οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες του προϊόντος.
Σε διαφορετική περίπτωση αυξάνεται η πιθανότητα λοιμώξεων, κυρίως λόγω της κατακράτησης υγρών (αίματος) για περισσότερες ώρες, τα οποία μπορεί να γίνουν μολυσματικά.
-Η επαφή με το νερό μπορεί να προκαλέσει πόνο;
Κάποιες φορές οι γυναίκες αναφέρουν ότι, ειδικά τις πρώτες μέρες της περιόδου, μπορεί να πονούν λίγο παραπάνω.
Ωστόσο, ο πόνος αυτός δεν οφείλεται στην επαφή με το νερό, αλλά πρόκειται για πόνο της περιόδου, ο οποίος ούτως ή άλλως θα υπήρχε.
-Μπορεί να προκληθεί διακοπή της περιόδου;

Είναι δυνατό να προκληθεί διακοπή της περιόδου για μία μέρα και να ξαναξεκινήσει μετά.
Δεν υπάρχει ακριβής εξήγηση για το τι προκαλεί αυτή τη διακοπή, πιθανώς όμως να οφείλεται σε κάποια αγγειοσύσπαση που προκαλείται από την επαφή με το νερό, ειδικά όταν αυτό είναι κρύο.
Αυτό ωστόσο δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην υγεία της γυναίκας.
-Η παραμονή στον ήλιο και τη ζέστη μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αιμορραγίας;
Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ ηλιοθεραπείας και περιόδου.

Επικίνδυνο» το πεντικιούρ με ψάρια

«Επικίνδυνο» το πεντικιούρ με ψάρια σύμφωνα με έρευνα!

«Επικίνδυνο» το πεντικιούρ με ψάρια σύμφωνα με έρευνα!
Όλο και περισσότερα ινστιτούτα ομορφιάς παγκοσμίως υιοθετούν τη νέα μέθοδο απολέπισης και πεντικιούρ με ψαράκια Garra rufa, γνωστά ως «ψάρια – γιατροί».
Ωστόσο, νέα έρευνα του βρετανικού Κέντρου για το Περιβάλλον, την Αλιεία και τις Υδατοκαλλιέργειες, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα βακτήρια που συνδέονται με τα ψαράκια αυτά.
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι Βρετανοί επιθεωρητές πραγματοποίησαν ελέγχους με φορτία ψαριών Garra rufa που προέρχονταν από την Ινδονησία και προορίζονταν για ινστιτούτα ομορφιάς.
Από τις εξετάσεις προέκυψε ότι τα ψάρια αυτά μετέφεραν στελέχη αρκετών βακτηρίων τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις στο δέρμα σε ανθρώπους με ανοιχτές πληγές, κοψίματα, ή να επιδεινώσουν την υγεία ανθρώπων με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω AIDS ή άλλων ασθενειών.
Εκτός αυτού οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα στελέχη αυτά είναι ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα.
«Η έρευνά μας αναγνώρισε ορισμένα είδη βακτηρίων που συνδέονται με τα συγκεκριμένα ψάρια και μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ψάρια», τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. David Verner-Jeffreys.
«Το νερό», προσέθεσε, «αποτελεί γόνιμη βάση για την ανάπτυξη των βακτηρίων , με αποτέλεσμα ακόμα και ένα μικρό κόψιμο να εγκυμονεί κινδύνους για άμεση μόλυνση».
Στις ΗΠΑ δέκα πολιτείες απαγόρευσαν τα πεντικιούρ με ψάρια υποστηρίζοντας όπως αναφέρει το econews.gr, ότι είναι δύσκολο να καθαριστούν τα ενυδρεία, να αποκλειστούν τα βακτήρια και να διατηρηθεί η καλή υγεία των ψαριών.

Η τσίχλα βλάπτει



H τσίχλα βλάπτει(;) τη μνήμη

H τσίχλα βλάπτει(;) τη μνήμη
Η τσίχλα τελικά βλάπτει και δεν ωφελεί τη μνήμη. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ευρωπαίοι γιατροί, οι οποίοι εξέτασαν περισσότερους από 3 χιλιάδες μαθητές, αφού τους χώρισαν σε δύο ομάδες.
Στην πρώτη ομάδα τα παιδιά, κατά τη διάρκεια των δοκιμών μασούσαν τσίχλα και στη δεύτερη, τα παιδιά δεν μασούσαν. Όπως αποδείχθηκε, σύμφωνα με τους γιατρούς, το μάσημα της τσίχλας εμποδίζει τα παιδιά να συγκεντρωθούν και να ανακαλέσουν πληροφορίες.
Οι ερευνητές εξήγησαν το αποτέλεσμα που προέκυψε υποστηρίζοντας ότι οι κινήσεις των σιαγόνων κατά τη μάσηση επιδρούν στην ικανότητα του εγκεφάλου να λειτουργήσει συνδυαστικά. Πολύ περισσότερο, κατά τη γνώμη των επιστημόνων, στις διαδικασίες της μνήμης επιδρούν αρνητικά οποιεσδήποτε ρυθμικές μη συνειδητές κινήσεις, όπως το κούνημα των ποδιών ή το χτύπημα των δακτύλων, σύμφωνα με το skai.gr
Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, μια ομάδα ψυχαναλυτών από τη Βρετανία κατέληξε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα… Οι βρετανοί επιστήμονες υποστήριξαν ότι η τσίχλα είναι δυνατόν να βελτιώσει τη μνήμη αφού σύμφωνα με τις έρευνές τους όσοι μασούσαν τσίχλα κατά τη διάρκεια των δοκιμών βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης μνήμης απέδωσαν σημαντικά καλύτερα από εκείνους που δεν το έκαναν!

ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Πηγή βιταμινών και μετάλλων το καρπούζι

Πηγή βιταμινών και μετάλλων το καρπούζι
Το καρπούζι κάθε καλοκαίρι έχει την τιμητική του. Στην Ελλάδα φυσικά είθισται να το προτιμούμε ως επιδόρπιο το βράδυ ή το μεσημέρι όταν πηγαίνουμε για μπάνιο ή επιστρέφουμε από την παραλία. Πρέπει πάντως να γνωρίζουμε ότι δεν συνίσταται μόνο για να προσφέρει δροσιά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το καρπούζι είναι πηγή βιταμινών και μετάλλων. Για παράδειγμα, δύο φλιτζάνια με λεπτές φέτες καρπούζι παρέχουν περίπου το 25% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Α, το 30% σε βιταμίνη C, το 6% σε βιταμίνη Β6, το 8% σε κάλιο και μαγνήσιο και το 4% σε φώσφορο.
Το καρπούζι είναι πλούσιο σε νερό. Βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού. Αν ψιλοκόψετε καρπούζι σε ένα φλιτζάνι, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι το 92% αυτού είναι νερό. Αντίθετα με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι καταναλωτές, περιέχει πολύ μικρή ποσότητα σακχάρων, ακόμα λιγότερη και από ένα μήλο σε αντίστοιχη ποσότητα σερβιρίσματος.
Εκτός αυτού όμως, η κατανάλωση αυτού του φρούτου κάνει καλό και στην καρδιά. Έρευνες που έχουν γίνει, δείχνουν ότι το καρπούζι βοηθά στην υγεία της καρδιάς αφού περιέχει αργινίνη και κιτρουλίνη, ουσίες οι οποίες βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος, αλλά και στην υγιή διατήρηση των αρτηριών της καρδιάς.
ΠΗΓΗ: 24h.gr

Η οδήγηση το καλοκαίρι προκαλεί καρκίνο

Η οδήγηση το καλοκαίρι προκαλεί καρκίνο!

Η οδήγηση το καλοκαίρι προκαλεί καρκίνο!
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι επαγγελματίες οδηγοί και κυρίως εκείνοι που κρεμάνε το αριστερό τους χέρι έξω από το παράθυρο!
Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται πολύ συχνότερα σε οδηγούς και ειδικά σε αυτούς που σοφάρουν με το χέρι έξω από το παράθυρο.
Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον βρήκαν ότι όσοι οδηγούσαν συχνά αυτοκίνητο, εμφάνιζαν συχνότερα καρκίνο του δέρματος στο αριστερό χέρι, ειδικά όταν το συνήθιζαν να το βγάζουν έξω από το παράθυρο κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Μάλιστα, σε μέρη που το τιμόνι είναι ανάποδα, όπως η Αυστραλία και η Βρετανία, οι κακοήθειες εμφανίζονται στο δεξί χέρι, σύμφωνα με το newsit.gr
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της μελέτης χαρτογράφησης των καρκίνων του δέρματος, ανακάλυψαν πως σε οδηγούς προσβάλει τη μία πλευρά του σώματος και μάλιστα αναπτύσσονται 52% μελανώματα και 53% κύτταρα Μέρκελ -ύπουλη κακοήθεια καθώς δεν διαγιγνώσκετε εύκολα ούτε με ειδική εργαστηριακή εξέταση-. Επιπλέον, στο πάνω μέρος του αριστερού χεριού εμφανίζονται το 55% των κυττάρων Μέρκελ.
Τα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος, έκαναν τους ειδικούς να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως το ανοιχτό παράθυρο στο αυτοκίνητο, όταν κάποιος οδηγεί πολλές ώρες, μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Για το λόγο αυτό συστήνουν στους οδηγούς να βάζουν αντηλιακό στην πλευρά που είναι εκτεθειμένη στον ήλιο, ενώ σε όσους δεν έχουν μεμβράνες με φίλτρα UV στα αυτοκίνητά τους, προτείνουν να λαμβάνουν το ίδιο μέτρο ηλιοπροστασίας και στα υπόλοιπα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Academy of Dermatology.

Τα έμβρυα γυναικών που καπνίζουν

Τα έμβρυα γυναικών που καπνίζουν μεγαλώνουν βραδύτερα

Τα έμβρυα γυναικών που καπνίζουν μεγαλώνουν βραδύτερα
Βραδύτερα μεγαλώνουν τα έμβρυα γυναικών οι οποίες καπνίζουν κατά την εγκυμοσύνη ή και πριν, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Όπως έδειξε η μελέτη των επιστημόνων του Nantes University Hospital της Γαλλίας, όταν η μητέρα είναι καπνίστρια το έμβρυο περνά από το ένα στάδιο ανάπτυξης στο άλλο σε 62 ώρες ενώ στις γυναίκες που δεν καπνίζουν σε 58 ώρες.
Και αυτό ισχύει για όλα τα στάδια ανάπτυξης, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες.
«Εάν θέλετε μωρό, κόψτε το κάπνισμα» διαμηνύουν προς τις υποψήφιες μητέρες οι γιατροί καθώς το τσιγάρο μειώνει και τη γονιμότητα των γυναικών.
ΠΗΓΗ: 24h.gr

το μέγεθος του γυναικείου στήθους

Βρέθηκαν τα γονίδια που καθορίζουν το μέγεθος του γυναικείου στήθους

Βρέθηκαν τα γονίδια που καθορίζουν το μέγεθος του γυναικείου στήθους
Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, ερευνητές της εταιρείας 23andMe -συνιδρυτής της οποίας είναι η σύζυγος του συνιδρυτή της Google Sergey Brin, Anne Wojcicki- εντόπισαν επτά γενετικούς δείκτες, οι οποίοι συνδέονται με το μέγεθος του στήθους μίας γυναίκας.
Ήταν γνωστό εδώ και καιρό ότι το μέγεθος του στήθους είναι εν μέρει κληρονομικό, αυτή η έρευνα όμως είναι η πρώτη που αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γενετικούς παράγοντες, ως υπεύθυνους για την ποικιλία των… μεγεθών.
Επιπλέον, εκείνο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ότι δύο από τους παράγοντες που σχετίζονται με το μέγεθος του στήθους έχουν συνδεθεί προηγουμένως και με αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.
Προηγούμενη έρευνα έχει βρει σύνδεση της πυκνότητας του μαστού και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, ενώ στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες που έχουν εντοπίσει σχέση ανάμεσα σε αδύνατες γυναίκες με μεγάλα στήθη και την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.
Αυτή η νέα μελέτη, πάντως, δεν αποδεικνύει τη σχέση μεταξύ μεγέθους του μαστού και καρκίνου, αλλά, πιθανότατα, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν τι ρόλο παίζει η δομή του μαστού στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, 

αναφέρει το digitallife.gr.

μυστικό της γρίπης;



Ανακαλύφθηκε το μυστικό για την εξολόθρευση της γρίπης;

Ανακαλύφθηκε το μυστικό για την εξολόθρευση της γρίπης;
Το μυστικό που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να εξολοθρεύσει τη γρίπη, προτού εκείνη οδηγήσει σε εμφάνιση συμπτωμάτων πιστεύουν ότι βρήκαν ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια ισχυρή συνθετική πρωτεΐνη, η ΕΡ67, μπορεί να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον της γρίπης μέσα σε μόλις δύο ώρες από τη χορήγησή της, όπως αναφέρουν σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PloS ONE».
Μέχρι στιγμής η συνθετική πρωτεΐνη έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια τα οποία είχαν μολυνθεί με τον ιό της γρίπης. Όπως φάνηκε, όσα πειραματόζωα έλαβαν μια δόση ΕΡ67 μέσα σε 24 ώρες από την έκθεσή τους στον ιό δεν εμφάνισαν συμπτώματα γρίπης – ή σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες εμφανίστηκαν συμπτώματα αυτά ήταν πολύ πιο ήπια σε σύγκριση με εκείνα που παρουσίασαν ποντίκια τα οποία δεν έλαβαν την πρωτεΐνη.

φυσικό εντομοαπωθητικό

Φτιάξτε μόνοι σας φυσικό εντομοαπωθητικό

Φτιάξτε μόνοι σας φυσικό εντομοαπωθητικόΤα κουνούπια είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των όμορφων βραδιών του καλοκαιριού…
Αν δεν θέλετε να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με βαριά εντομοαπωθητικά χημικά σπρέι και κρέμες, μπείτε στην κουζίνα σας και φτιάξτε μόνοι σας, με φυσικά συστατικά και υπέροχο άρωμα μια αλοιφή και απαλλαγείτε από τα τσιμπήματα.
Τι θα χρειαστείτε:
  • 1 φλιτζάνι αποξηραμένα λουλούδια καλέντουλας
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο δεντρολίβανο
  • 1 φλιτζάνι αποξηραμένη νεπέτα
  • 2 φλιτζάνια μίγματος ελαιολάδου & ελαίου καρύδας
  • 1/4 φλιτζανιού φυσικό κερί μέλισσας
  • Αιθέριο έλαιο λεβάντας & λεμόνι (10 σταγόνες από το καθένα)
  • Κατσαρόλα και μπολ για μπεν μαρί
  • Τουλπάνι ή διηθητικό χαρτί
  • 4-5 Γυάλινα βαζάκια με καπάκι
  • Κανάτα- μεζούρα για υγρά
Πώς θα την παρασκευάσετε
  • Μέσα στο δοχείο του μπεν μαρί ρίξτε τα βότανα (δεντρολίβανο, καλέντουλα, νεπέτα) και το μίγμα ελαιολάδου- ελαίου καρύδας.
  • Βάλτε το σκεύος πάνω από την κατσαρόλα με το νερό που βράζει (προσοχή ο πυθμένας του σκεύους δεν πρέπει να ακουμπά στο βραστό νερό). Ζεστάνετε αργά το μείγμα για περίπου 30 λεπτά.
  • Φιλτράρετε το μείγμα ελαίων και βοτάνων με ένα τουλπάνι και κρατήστε τα αρωματισμένα έλαια μέσα σε μια γυάλινη κανατούλα.
  • Βάλτε τα ξανά σε ένα κατσαρολάκι και ρίξτε μέσα και το κερί μέλισσας. Ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το κερί.
  • Κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε τις σταγόνες των αιθέριων ελαίων. Ανακατέψτε καλά για να ενσωματωθούν στο μείγμα και στη συνέχεια ρίξτε το μείγμα στα γυάλινα βαζάκια.
  • Κλείστε τα καπάκια και αφήστε το μείγμα να κρυώσει και να στερεοποιηθεί.
ΠΗΓΗ: 24h.gr

60 terabytes

Σκληροί δίσκοι με 60 terabytes

Σκληροί δίσκοι με 60 terabytes
Πολλοί προέβλεπαν το τέλος των σκληρών δίσκων όταν εμφανίστηκαν στην αγορά τα solid-state drives (SSD), φαίνεται όμως ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι – τουλάχιστον ακόμα. Μια νέα καινοτομία ανοίγει το δρόμο για σκληρούς με τεράστια χωρητικότητα.
Οι σκληροί δίσκοι που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή έχουν πυκνότητα 620 gigabits, κάτι που σημαίνει ότι οι ερευνητές της εταιρείας κατάφεραν να αυξήσουν τη χωρητικότητα κατά 50% περίπου.
Ωστόσο, αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς εκτιμάται ότι το «ταβάνι» της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι τα 10 terabits ανά τετραγωνική ίντσα. Σε αυτή την πυκνότητα είναι εφικτή η κατασκευή σκληρών δίσκων με χωρητικότητα 60 terabytes στις 3,5 ίντσες και 20 terabytes στις 2,5 ίντσες.
Η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η μαγνητική εγγραφή υποβοηθούμενη από τη θερμότητα (heat-assisted magnetic recording – HAMR). Η κεφαλή του drive είναι εξοπλισμένη με ένα ειδικό laser, το οποίο θερμαίνει την επιφάνεια του platter. Έτσι ενισχύεται το μαγνητικό πεδίο και είναι δυνατή η αποθήκευση περισσότερων δεδομένων.
ΠΗΓΗ: real.gr

ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΤΟ INTERNET



Η κυριαρχία των ταινιών σε internet streaming και το τέλος των DVD

Η κυριαρχία των ταινιών σε internet streaming και το τέλος των DVD
Φέτος για πρώτη φορά ο αριθμός των ταινιών που παρακολουθούνται σε stream (νόμιμο) θα ξεπεράσει τον αριθμό πωλήσεων DVD και Blu-Ray.
Είναι άραγε η αρχή του τέλους των ταινιών σε δίσκους; Όπως αναφέρει το IHS Screen Digest, φέτος στις ΗΠΑ, 3,4 δισ. ταινίες παρακολούθησαν μέσω υπηρεσιλων stream (όπως το Netflix), ενώ οι πωλήσεις DVD και Blu-Ray έφτασαν τα 2,4 δισ.
Η διαφορά είναι σημαντική και ίσως μετά την εποχή του φιλμ, του βίντεο, τώρα και αυτή του DVD φτάνει στο τέλος της…
Όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στο διαδίκτυο προκειμένου να παρακολουθήσει κάποια ταινία στο σπίτι του, και οι υπηρεσίες αυξάνονται και βελτιώνονται, ενώ σιγά-σιγά και οι τηλεοράσεις αποκτούν τη δυνατότητα πρόσβασης στις online streaming-υπηρεσίες…
Παράλληλα οι συνδρομές σε Netflix ή Amazon Ρrime παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, όπως άλλωστε και οι προσφερόμενες ταινίες…
ΠΗΓΗ: mediagate.gr

Μαγνητικό τατουάζ

Μαγνητικό τατουάζ θα «δονείται» μαζί με το κινητό τηλέφωνο

Μαγνητικό τατουάζ θα «δονείται» μαζί με το κινητό τηλέφωνο
Γνωστή εταιρία τηλεφώνων σκοπεύει να δοκιμάσει μια νέα τεχνολογία σχετικά με τις ειδοποιήσεις των κινητών τηλεφώνων. Συγκεκριμένα, ένα ειδικό μαγνητικό τατουάζ θα προκαλεί ένα αίσθημα μουδιάσματος στο χέρι των χρηστών, κάθε φορά που χτυπά το τηλέφωνό τους.
Το μαγνητικό υλικό, που θα εμπεριέχεται στο μελάνι του τατουάζ, θα προκαλεί ένα είδος δονήσεων στο δέρμα, μέσω σημάτων που θα αποστέλλονται από το κινητό τηλέφωνο. Καταυτόν τον τρόπο οι ειδοποιήσεις των τηλεφώνων δεν θα μένουν ποτέ απαρατήρητες.
Η εταιρία ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία θα αφορά ειδοποιήσεις για κλήσεις, SMS, αναπάντητες κλήσεις, καθώς και για το ξυπνητήρι και τη χαμηλή μπαταρία.
Η εταιρία κατέθεσε την αίτηση άδειας για τη νέα τεχνολογία στο Τμήμα Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ, προτού προβεί στην επίσημη δοκιμή της.
ΠΗΓΗ: real.gr

«Μετρητής» ακτινοβολίας για κινητά

«Μετρητής» ακτινοβολίας για κινητά

«Μετρητής» ακτινοβολίας για κινητάΓια όσους προβληματίζονται γύρω από την ακτινοβολία που δέχονται από το κινητό τους, τώρα υπάρχει μια εφαρμογή που μπορεί πολύ απλά να την… μετρήσει!
Ο λόγος για την εφαρμογή tawkon η οποία προς το παρόν απευθύνεται σε χρήστες συσκευών Android, καθώς η Apple είχε αρνηθεί στο εν λόγω app μια πολυπόθητη θέση στο Αpp Store, αναφέρει tovima.gr.

Η γυμνή αλήθεια
To tawkon λαμβάνει υπόψη το μοντέλο του κινητού και τα δεδομένα που μεταδίδει αυτό κάθε φορά. Έτσι, προειδοποιεί πότε τα επίπεδα της ακτινοβολίας είναι υψηλά, ενώ προσφέρει και χρηστικές συμβουλές γύρω από το πώς ο χρήστης μπορεί να περιορίσει την μεταδιδόμενη ακτινοβολία με απλές κινήσεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι η απομάκρυνση της συσκευής από το κεφάλι του, η χρήση hands-free, η λειτουργία της ανοιχτής ακρόασης ή η απόρριψη κλήσεων.
Δικαίωμα ενημέρωσης και προστασίας
Οι επινοητές της έξυπνης εφαρμογής, υποστηρίζουν ότι οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν την ακτινοβολία στην οποία εκτίθενται μέσω αυτών.
«Το tawkon αποτελεί μια δωρεάν εφαρμογή η οποία προειδοποιεί τον χρήστη πότε τα επίπεδα ακτινοβολίας του κινητού του χτυπούν κόκκινο και προσφέρει πολύτιμες συμβουλές γύρω από το πώς θα μπορούσαν να την περιορίσουν» αναφέρουν.
«Το 2010 και κατόπιν της απόρριψης της Apple, κυκλοφόρησε η εφαρμογή για «σπασμένα» (jailbroken) iPhone όπως επίσης και η έκδοση για Blackberry. To 2011, κυκλοφόρησε επιτυχώς το Beta app για λειτουργικό Android και τον Απρίλιο του 2012 κυκλοφόρησε η τελειοποιημένη μορφή της Android εφαρμογής

Πώς λειτουργεί ένα CD



Πώς λειτουργεί ένα CD

Πώς λειτουργεί ένα CD
Πρώτα η μουσική πρέπει να μεταφραστεί σε ψηφιακό κώδικα, που θα αποτελείται από 1 και 0. Γι’ αυτό χρησιμοποιείται ένα σύστημα το οποίο διαβάζει τα ηχητικά κύματα με αστραπιαία ταχύτητα και τα χωρίζει σε σημεία, που ονομάζονται «δείγματα» (samples).
Για την καλύτερη δυνατή αναπαραγωγή του ήχου, απαιτούνται 44.100 δείγματα ανά δευτερόλεπτο. Κάθε δείγμα χρειάζεται 2 bytes και, επειδή η μουσική θα παίζεται με στερεοφωνικό ήχο, απαιτούνται σχεδόν 783 εκατομμύρια bytes για ένα δίσκο με 74 λεπτά μουσικής.
Αυτά τα bytes αποθηκεύονται στη συνέχεια στο μικρό δίσκο του CD. Το μεγαλύτερο μέρος του CD αποτελείται από καθαρό, χυτό πλαστικό. Στην κάτω επιφάνειά του αποτυπώνεται μια μακριά σπείρα με μικροσκοπικές αυλακώσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν όλα τα bytes. Πάνω από αυτήν τοποθετείται μία στρώση μετάλλου που ανακλά το φως (αλουμίνιο, χρυσός ή ασήμι), η οποία, με τη σειρά της, καλύπτεται από μία στρώση προστατευτικού ακριλικού υλικού. Η σπείρα με τα δεδομένα μπορεί κατόπιν να διαβαστεί με τη βοήθεια μιας ακτίνας λέιζερ, η οποία διαπερνάει το πλαστικό και ανακλάται από τη στρώση του μετάλλου.
Οι αυλακώσεις θα πρέπει, φυσικά, να είναι πολύ μικροσκοπικές για να χωρέσουν. Οι μικρότερες δεν ξεπερνούν το 1/1000 του χιλιοστού, ενώ όλη η σπείρα με τα δεδομένα, αν ξεδιπλωθεί, έχει μήκος 5 χιλιομέτρων.
ΠΗΓΗ: scienceillustrated.gr

Νέα γενιά επεξεργαστών

Το 2015 η νέα γενιά επεξεργαστών

Το 2015 η νέα γενιά επεξεργαστών
Οι επεξεργαστές Intel Ivy Bridge που μόλις κυκλοφόρησαν κατασκευάζονται με τη μέθοδο ολοκλήρωσης των 22 νανομέτρων, η οποία θεωρείται (και είναι) μεγάλη πρόοδος σε σχέση με την προηγούμενη γενιά επεξεργαστών στα 32nm. Δε σταματά εδώ, όμως, η εξέλιξη.
Σύμφωνα με το e-pcmag, το επόμενο βήμα της Intel είναι τα 14 νανόμετρα, μια τεχνολογία που θα κάνει ντεμπούτο με τους επεξεργαστές Broadwell το 2014. Από εκεί και πέρα, έρχονται τα δύσκολα. Η Intel θέλει να κατέβει σε μονοψήφιο αριθμό νανομέτρων μέσα στα επόμενα χρόνια, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας, οι πρώτοι επεξεργαστές στα 10 νανόμετρα θα κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στο 2015. Στη συνέχεια, ο στόχος είναι τα 7nm και μετά περνάμε στα 5nm. Εδώ, όμως, υπάρχει σοβαρό ζήτημα, καθώς το πυριτίο που χρησιμοποιείται όλα αυτά τα χρόνια στην παραγωγή επεξεργαστών δεν ενδείκνυται για τέτοια μικροκλίμακα. Η λογική λέει ότι θα αναζητηθούν άλλα υλικά που θα αντικαταστήσουν το πυρίτιο.
Η IBM έχει κάνει εργαστηριακές δοκιμές με transistors από νανοσωλήνες άνθρακα στα 9nm. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και η Intel τον ίδιο δρόμο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πυρίτιο θα αποτελέσει παρελθόν κάποια στιγμή…
ΠΗΓΗ: real.gr

Ο υπολογιστής σας είναι αγόρι ή κορίτσι?

Μάθετε αν ο υπολογιστής σας είναι αγόρι ή κορίτσι!

Μάθετε αν ο υπολογιστής σας είναι αγόρι ή κορίτσι!
Περνάτε τόσες ώρες μαζί κάθε μέρα και ακόμα δεν ξέρετε τι φύλο είναι; Ντροπή! Μάθετε γρήγορα και απλά, ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες.
1) Ανοίξτε το notepad (σημειωματάριο)
2) Γράψτε ή κάντε copy/paste το εξής: CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak"I love you"
3) Πηγαίντε Save as και ονομάστε το: computer_sex.vbs
4) Τρέξτε το αρχείο βρίσκοντας το στον φάκελο που το σώσατε (κατά προτίμηση στο desktop / επιφάνεια εργασίας)
Η φωνή που θα ακούσετε αποκαλύπτει και το φύλο! Τι έχετε λοιπόν, αγοράκι ή κοριτσάκι;
υγ. Υπάρχει λογική εξήγηση για το πότε ακούγεται ανδρική και πότε γυναικεία φωνή, αλλά δεν θέλουμε να σας το χαλάσουμε.
ΠΗΓΗ: otherside

Microsoft tablets

Η Microsoft παρουσίασε τον αντίπαλο του iPad [βίντεο - φωτο]

Η Microsoft παρουσίασε τον αντίπαλο του iPad [βίντεο - φωτο]
Άραγε θα πρέπει να ανησυχεί η Apple; Ενδεχομένως ναι; Η Microsoft μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι των tablets με το Surface.
Πρόκειται για το tablet που παρουσίασε χθες και το οποίο θα είναι και ελαφρύτερο από το iPad (576 γραμμάρια αντί για 652) και κατά τι λεπτότερο (9.3χιλ. αντί για 9.4).
Αν κάτι όμως το κάνει να ξεχωρίζει, είναι ότι διαθέτει αποσπώμενο προστατευτικό κάλυμμα για την οθόνη το οποίο θα ενσωματώνει το πληκτρολόγιο και το track pad της συσκευής.
Μάλιστα σε αντίθεση με το iPad, που δεν έχει καμία και χρειάζεται ειδικό καλώδιο, το Surface διαθέτει δύο θύρες USB για την σύνδεση με περιφερειακές συσκευές, όπως εκτυπωτές, επιπλέον οθόνες ή οτιδήποτε άλλο.
Παράλληλα το tablet έχει και ενσωματωμένη βάση στήριξης που του επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί σε όρθια θέση και ως laptop.
Το πρώτο tablet της Microsoft θα διαθέτει κάμερα και στο μπροστινό και το πίσω μέρος της συσκευής ενώ θα βγει είτε στα 64 είτε στα 128 Gigabytes. Αρχικά θα κυκλοφορήσει με τα Windows RT όταν αυτά θα γίνουν διαθέσιμα δηλαδή τον Οκτώβριο ή τον  Νοέμβριο.
Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι θα υπάρξει και εκδοχή με Windows 8 90 μέρες αργότερα. Τι σημαίνει αυτό όμως; Σημαίνει ότι θα αρχίσουν να καθιερώνονται τα tablets με επεξεργαστές x86. Με άλλα λόγια θα μπορεί να εγκατασταθεί όποιο λειτουργικό θέλει κανείς όπως για παράδειγμα Linux ή OpenBSD!
Σε ό,τι αφορά το κόστος της συσκευής, δεν γνωρίζουμε κάτι ακόμη. Απλώς μάθαμε η έκδοση με τα Windows RT θα είναι σε ανταγωνιστική τιμή προς τα άλλα tablets της αγοράς. Αντιθέτως το Surface με Windows 8 θα έχει κόστος αντίστοιχο με το τα Ultrabook της Intel.
Η Microsoft παρουσίασε τον αντίπαλο του iPad Η Microsoft παρουσίασε τον αντίπαλο του iPad
ΠΗΓΗ: proho.gr

Ο ισχυρότερος υπολογιστής του κόσμου

Στην IBM τα σκήπτρα για τον ισχυρότερο υπολογιστή του κόσμου

Στην IBM τα σκήπτρα για τον ισχυρότερο υπολογιστή του κόσμουΜετά από περίπου 3 χρόνια, ο τίτλος του ταχύτερου υπολογιστή επιστρέφει στις ΗΠΑ και την IBM. Στη λίστα με τους 500 ισχυρότερους υπερυπολογιστές στον κόσμο, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Sequoia της IBM, ο οποίος είναι τοποθετημένος στο εργαστήριο Lawrence Livermore της Καλιφόρνια.
Ο Sequoia έχει επεξεργαστική ταχύτητα 16,32 petaflop το δευτερόλεπτο (Pflop/s), πράγμα που σημαίνει ότι μέσα σε μία ώρα μπορεί να κάνει υπολογισμούς που θα έκαναν 6,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι με κομπιουτεράκια μέσα σε 320 χρόνια!
Αυτή η επίδοση χάρισε την πρωτιά στον Sequoia, ο οποίος εκτόπισε τον ιαπωνικό «K Computer» της Fujitsu, ο οποίος έχει 10,51 Pflop/s. Σημειώνεται ότι ο Sequoia αποτελείται από 1.572.864 «πυρήνες», ενώ ο δεύτερος ισχυρότερος υπερυπολογιστής «K Computer» διαθέτει 705.024 «πυρήνες».
Σε περίπτωση που αναρωτιέστε σε τι χρησιμεύει η τεράστια επεξεργαστική ταχύτητα του Sequoia, τότε μάθετε ότι ο υπερυπολογιστής της ΙΒΜ χρησιμοποιείται ήδη για να πραγματοποιεί «εικονικές» πυρηνικές δοκιμές. Με τον Sequoia οι ειδικοί μπορούν να ελέγχουν την ισχύ και τη δύναμη πυρός του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου, χωρίς να χρειάζεται να πραγματοποιούν πραγματικές πυρηνικές δοκιμές στο υπέδαφος.
Ακόμη, στον υπερυπολογιστή θα ανατεθούν και νέες εντολές, προκειμένου να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αστρονομία, τη γενετική και την κλιματική αλλαγή.
Ο υπερυπολογιστής δαπανά «μόλις» 7.900 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ανά δευτερόλεπτο, όταν λειτουργεί, συγκριτικά με τις 12.600 κιλοβατώρες που χρειάζεται ο «K Computer».
H Ιαπωνία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν από έναν υπερυπολογιστή στο νέο Top500, ενώ η Κίνα και η Γερμανία έχουν από δύο και οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν τρεις θέσεις.
ΠΗΓΗ: e-pcmag.gr

φόρτιση του iPad

Πόσο στοιχίζει κάθε φόρτιση του iPad;

Πόσο στοιχίζει κάθε φόρτιση του iPad;
Παρόλο που πρόκειται για μια εξαιρετικά δημοφιλή συσκευή, η αλήθεια είναι ότι ένα iPad δεν είναι και ό,τι φθηνότερο. Αν μάλιστα σε αυτό προσθέσεις το κόστος εφαρμογών, τυχόν περιφερειακών κλπ., τότε ο λογαριασμός αυξάνεται ακόμη περισσότερο.
Αυτό που δεν σκέφτεται κανείς όμως είναι πόσο θα του κοστίσει η φόρτιση του. Άραγε είναι πολλά ή λίγα; Και πώς μπορούμε να το υπολογίσουμε;
Σύμφωνα λοιπόν με το Electric Power Research Institute, μία μη κερδοσκοπική ομάδα έρευνας και ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το ετήσιο κόστος φόρτισης ενός iPad είναι περίπου 1,07 ευρώ.
Προκειμένου να έχουμε μια τάξη μεγέθους, μία λάμπα φθορισμού 60 watt καταναλώνει ρεύμα αξίας 1,27 ευρώ, ένα desktop PC ρεύμα αξίας 22,27 ευρώ και ένα ψυγείο 51,87 ευρώ.
Συνεπώς αν αντί να χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας, αφιερωνόμαστε αποκλειστικά στο tablet μας, θα είμαστε κατά 21 ευρώ περίπου κερδισμένοι ανά έτος.
ΠΗΓΗ: 24h.gr

weather -ΚΑΙΡΟΣ-