Συνολικές προβολές σελίδας

"Print this page"

music

kersoras

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΔΕΝ ΕΊΜΑΙ ΠΟΙΗΤΗΣ, ΟΎΤΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΟΎΤΕ ΚΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ. ΕΊΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ. ΌΣΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΑ ΜΟΥ ΆΡΕΣΑΝ Ή ME ΆΓΓΙΞΑΝ -ΠΙΟ ΒΑΘΙΆ ΑΠ' Ο,ΤΙ ΣΥΝΗΘΩΣ- ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΑΡΈΣΟΥΝ Ή ΑΓΓΊΞΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΠΌ ΕΣΑΣ!!!

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Είστε γκρινιάρης;

Είστε γκρινιάρης; Τόσο το καλύτερο. Η γκρίνια κάνει καλό, όπως υποστηρίζει νέα έρευνα.
Ένας Αυστραλός εξπέρ της ψυχολογίας, μετά από πειράματα στο φάσμα των συναισθημάτων, διαπίστωσε πως η γκρίνια οδηγεί σε πιο καθαρή και προσεκτική σκέψη.

Σε αντίθεση με τους χαρούμενους ανθρώπους, που τείνουν να είναι πιο δημιουργικοί, οι γκρινιάρηδες είναι καλύτεροι στη λήψη αποφάσεων και λιγότερο εύπιστοι. Κάποιος που γκρινιάζει, σύμφωνα με τον καθηγητή Joe Forgas, τείνει να είναι πιο προσεκτικός και να σκέφτεται πιο διεξοδικά τις καταστάσεις.
Η έρευνα του καθηγητή στο «University of New South Wales» κατέδειξε πως οι γκρινιάρηδες μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τις πιο απαιτητικές καταστάσεις, λόγω της ικανότητας του μυαλού τους να προωθεί πληροφορίες επεξεργαζόμενο στρατηγικές.

Η μελέτη επεσήμανε, επίσης, πως οι κακόκεφοι άνθρωποι είναι καλύτεροι στο να αναπτύσσουν γραπτώς τα επιχειρήματά τους, κάτι που δείχνει, σύμφωνα με τον καθηγητή, πως η ελαφρώς αρνητική διάθεση είναι ικανή να προωθήσει μια πιο συμπαγή, σταθερή και αποτελεσματική επικοινωνί

To msn γίνεται τρισδιάστατο,

Να κάνουμε chat σε τρισδιάστατους εικονικούς χώρους μας δίνει τη δυνατότητα το Windows Live Messenger.

Ειδικότερα με μία δωρεάν εγγραφή στο ClubCooee μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας προσωπικό χώρο, ανάλογα με το προσωπικό μας γούστο.

Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να συνομιλούμε με τους φίλους μας από όλον τον κόσμο σε ένα ειδικά διαμορφωμένο από εμάς τους ίδιους τρισδιάστατο περιβάλλον.

Η νέα υπηρεσία, 3D Live Messenger, εγκαθίσταται στον υπολογιστή και τρέχει παράλληλα με τις άλλες εφαρμογές. ενώ επιτρέπει και τη συνομιλία με χρήστες που διαθέτουν λογαριασμούς σε άλλες υπηρεσίες chatting εκτός msn.

Δείτε και το βίντεο για να πάρετε μια ιδέα..



Κερδίστε χρήματα από τις φωτογραφίες σας στο Internet

Κερδίστε χρήματα από τις φωτογραφίες σας στο Internet

Τη δυνατότητα να κερδίζουν χρήματα από τις φωτογραφίες που «ανεβάζουν» στο Διαδίκτυο θα έχουν, στο εξής, 40 εκατομμύρια χρήστες του Παγκόσμιου Ιστού.

Με τη συμφωνία που υπέγραψαν το Flickr και το φωτογραφικό πρακτορείο Getty Images, εκατομμύρια απλοί χρήστες του Διαδικτύου αντιμετωπίζονται ως δυνητικά «επαγγελματίες» και αποκτούν «εμπορική υπόσταση».

Το Flickr είναι η μεγαλύτερη «online» βιβλιοθήκη φωτογραφιών. Τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια εικόνες είναι σήμερα αναρτημένες στην ιστοσελίδα, ενώ κάθε λεπτό «ανεβαίνουν» χιλιάδες νέες φωτογραφίες από τους 40 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες της.

Τα μέλη αυτής της φωτογραφικής κοινότητας μπορούν να γίνουν πλουσιότερα. Η συμφωνία των δύο φωτογραφικών «κολοσσών» προβλέπει ότι το Getty Images θα μπορεί να αντλεί υλικό από ολόκληρη την φωτογραφική βάση δεδομένων του Flickr. Οι πάσης φύσεως φωτογραφίες που έχουν «ανεβάσει» απλοί πολίτες, θα μπορούν να αξιοποιηθούν από το αμερικανικό φωτογραφικό πρακτορείο, με την άδεια των ιδιοκτητών τους και, φυσικά, με το αζημίωτο.

Η συμφωνία επεκτείνει την ήδη υπάρχουσα -εδώ και ένα χρόνο- συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών, στο πλαίσιο της οποίας το Getty είχε πρόσβαση στις φωτογραφίες του Flickr που είχαν τραβηχτεί αποκλειστικά από επαγγελματίες και ημι-επαγγελματίες.

Το Getty επέλεγε τις φωτογραφίες που το ενδιέφεραν, τις πουλούσε στους πελάτες του και έδινε προμήθεια στους φωτογράφους. Μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιήσει περισσότερες από 100.000 φωτογραφίες.

Τώρα, η δυνατότητα επιλογής μεγαλώνει θεαματικά, αφού η νέα «δεξαμενή» περιέχει τουλάχιστον 4 δισ. φωτογραφίες. «Οι χρήστες του Flickr είναι τα μάτια του κόσμου», δήλωσε στο BBC ο γενικός διευθυντής της ιστοσελίδας, Ντάγκλας Αλεξάντερ.

«Στη δημιουργία της συλλογής μας συμμετέχουν χρήστες από περισσότερες από 100 χώρες, που έχουν ‘’ανεβάσει’’ φωτογραφίες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Αυτή η συμφωνία, διευρύνει την παγκόσμια φωτογραφική αγορά. Παράλληλα, όμως, δίνει στους χρήστες μας την ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα και να δείξουν την δουλειά τους σε μεγαλύτερο κοινό», συμπλήρωσε ο ισχυρός άνδρας του Flickr.

Η αμοιβή για κάθε φωτογραφία θα ποικίλλει ανάλογα με το περιεχόμενό της. Συνήθως, η μέση τιμή αγοράς από τα πρακτορεία κυμαίνεται μεταξύ 150 και 240 δολαρίων.

Ο γενικός επιχειρησιακός διευθυντής του Getty Images, Νικ Έβανς Λομπ, δήλωσε ότι το Flickr αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φωτογραφιών, αλλά και μια θαυμάσια πηγή έμπνευσης. «Πρόκειται για μια πραγματικά θαυμάσια συλλογή, που έχει εκπληκτικό εύρος σε όλο τον κόσμο. Αυτά είναι δύο από τα μεγάλα πλεονεκτήματά της».

Σύμφωνα με τον κ. Λομπ, στην απόφαση για τη σύναψη αυτής της συμφωνίας συνέτεινε ένα «πείραμα» που πραγματοποίησε το Getty πριν από λίγο καιρό, όταν δημοσίευσε μια αγγελία, με την οποία έψαχνε φωτογραφίες με θέμα την οικογένεια.

«Λάβαμε περισσότερες από 17.000 φωτογραφίες από όλο τον κόσμο, σε απίστευτα μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό μας έδωσε μια πολύ ευρεία και βαθιά απεικόνιση του ‘’κόνσεπτ’’ της οικογένειας, που αντανακλά τις αντιλήψεις που υπάρχουν για το θέμα σε όλο τον κόσμο», εξηγεί το στέλεχος του φωτογραφικού πρακτορείου, προσθέτοντας ότι «στο παρελθόν, μία από τις επικρίσεις που δεχόμασταν ήταν ότι η φωτογραφική αγορά είχε γίνει αισθητικά κυριαρχούμενη από τη βιομηχανία της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης».

Τώρα αυτό αλλάζει, με την «οικουμενική» διάσταση που δίνει η συλλογή του Flickr, αποτελούμενη από φωτογραφίες από όλη την Υφήλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Λομπ, η συμφωνία αυτή έχει κι ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα: «οι φωτογραφίες μας τώρα γίνονται πιο ‘’θαρραλέες’’, καθώς δεν έχουν τραβηχτεί για εμπορικούς λόγους και, ως εκ τούτου, είναι περισσότερο αυθεντικές».

Πολλοί χρήστες του Flickr και «επίδοξοι» φωτογράφοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι με αυτή την εξέλιξη.

Ο Χαλ Μπέργκμαν, σχεδιαστής ιστοσελίδων, ονειρευόταν εδώ και χρόνια να μετατρέψει το πάθος του για τη φωτογραφία σε επάγγελμα. Άρχισε να «ανεβάζει» φωτογραφίες στο Ίντερνετ πριν από 6 χρόνια και το 2006 μπήκε στον «κόσμο» του Flickr.

«Πριν από ενάμιση χρόνο αποφάσισα να παρατήσω τη δουλειά μου», εξομολογείται, υποστηρίζοντας ότι δεν το έχει μετανιώσει: «Σήμερα εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας και παίρνω μεγάλες προμήθειες από τις φωτογραφίες που στέλνω. Αυτή η συμφωνία θα μου αποφέρει περίπου το 1/3 του εισοδήματός μου. Είναι αρκετά καλό, αν σκεφτεί κανείς ότι έχω ‘’ανεβάσει’’ 200 φωτογραφίες στο Getty και άλλες 2.500 σε άλλη ιστοσελίδα».

Η συνεργασία των δύο επιχειρήσεων φέρνει τους ερασιτέχνες φωτογράφους πιο κοντά στις μεγάλες εταιρείες του χώρου, όπως το Getty Images. Αυτό μέχρι σήμερα ήταν περίπου αδιανόητο, μια και οι ερασιτέχνες δεν είχαν την ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά τους στα μεγάλα φωτογραφικά πρακτορεία. «Η εξέλιξη αυτή με βοηθά να διαβώ το κατώφλι του Getty, κάτι που προσπαθούσα επί ματαίω για πολλά χρόνια», λέει ο Μπέργκμαν.

Όπως ανακοινώθηκε, το Getty δεν θα χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες των χρηστών του Flickr, αν οι τελευταίοι δεν έχουν προηγουμένως δώσει τη ρητή συγκατάθεσή τους.

αντι-Photoshop

Αλίμονο! Τρόμος στη showbiz. Μετά το Photoshop ήρθε το αντι-Photoshop. Μπελάδες στο κεφάλι των σταρ, αφού εφευρέθηκε το αντι-photoshop, ένα λογισμικό το οποίο είναι ικανό να εντοπίζει τις ψηφιακές "αλλαγές" που έχουν γίνει σε μία φωτογραφία. Πρόκειται για το Tungstene, που μπορεί να τονίσει το ρετούς και τον βαθμό που έχει αλλάξει μία φωτογραφία.

Πλέον θα φαίνονται χωρίς ατέλειες οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά.

Το νέο λογισμικό βρίσκεται ήδη στα χέρια των ειδικών του υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας

Tο περιοδικό Paris Match είχε παραδεχτεί ότι αφαίρεσε μέρος της κοιλιάς του Σαρκοζί σε φωτογραφίες του από τις διακοπές.

Οι υποθέσεις με τις «τέλειες» φωτογραφίες έχουν συγκλονίσει αρκετές φορές την Γαλλία. Μάλιστα, το περιοδικό Paris Match είχε παραδεχτεί ότι αφαίρεσε μέρος της κοιλιάς του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί σε φωτογραφίες του από τις διακοπές.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PHOTO SHOP

Τι Είναι το PhotoShop;


Το πρόγραμμα PhotoShop της εταιρείας Adobe είναι ένα πολύ δυνατό και δημοφιλές πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, με το οποίο μπορούμε να επεξεργαστούμε φωτογραφικές εικόνες που έχουμε στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας και περιέχει βασικά δύο ομάδες εργαλείων, μια για ζωγραφική και μια για επεξεργασία εικόνας.

Όταν επεξεργαζόμαστε μια εικόνα στο PhotoShop, μπορούμε να την οξύνουμε (sharpen) για να διορθώσουμε την εστίασή της, να θολώσουμε το φόντο της, να αλλάξουμε τη φωτεινότητα και την αντίθεσή της ή και να αντικαταστήσουμε ένα χρώμα μ’ ένα άλλο. Μπορούμε ακόμη να αποσπάσουμε ένα κομμάτι από μια εικόνα και να το αντιγράψουμε, να του αλλάξουμε μέγεθος και γενικά να κάνουμε πάνω του ό,τι επεξεργασία θέλουμε.

Στο PhotoShop ισχύει ο κανόνας ότι πρέπει πάντα να κάνουμε δοκιμές και αν δεν μας αρέσει το αποτέλεσμα της επεξεργασίας μιας εικόνας, μπορούμε να κάνουμε αναίρεση ή να μην αποθηκεύσουμε τις αλλαγές.


Οι Παλέτες

Το PhotoShop έχει κάποιες κινητές παλέτες που μπορούμε να τις κρύβουμε ή να τις εμφανίζουμε στην οθόνη, οι οποίες περιέχουν δικές τους παλέτες ή καρτέλες και επιτρέπουν την πρόσβαση σε επιλογές που έχουν σχέση με την απόδοση των εργαλείων, αλλάζουν την όψη των εικόνων κ.ά. Τις παλέτες μπορούμε να τις κρύβουμε και να τις εμφανίζουμε από το μενού Window.

Πατώντας το πλήκτρο Tab μπορούμε να κρύβουμε και να επανεμφανίζουμε τις παλέτες, την εργαλειοθήκη και τη γραμμή κατάστασης. Μπορούμε να σύρουμε την καρτέλα μιας παλέτας από τη γραμμή τίτλου της και να την μετακινήσουμε όπου θέλουμε ή να την τοποθετήσουμε μαζί με τις καρτέλες μιας άλλης παλέτας.

Για να ελευθερώσουμε χώρο στην οθόνη και να κρύψουμε τα περιεχόμενα των καρτελών αλλά όχι και τη γραμμή τίτλου τους, μπορούμε να κάνουμε κλικ στο πλήκτρο σύμπτυξης, που βρίσκεται αριστερά από το πλήκτρο κλεισίματος, ή να κάνουμε διπλό κλικ σε μια από τις καρτέλες της παλέτας. Οι παλέτες δεν κλείνουν εντελώς, αλλά ελευθερώνουν χώρο.

Αν κάνουμε κλικ στο πλήκτρο που βρίσκεται κάτω από τη γραμμή τίτλου μιας παλέτας και έχει σχήμα δεξί βελάκι, θα εμφανισθεί ένα μενού με χρήσιμες επιλογές για τη συγκεκριμένη παλέτα (καρτέλα).



Άνοιγμα Εικόνας

Στο PhotoShop μπορούμε να επεξεργαστούμε μια έτοιμη εικόνα ή να δημιουργήσουμε μια νέα εικόνα από το μηδέν. Υπάρχει μια διαφορά στο άνοιγμα των εικόνων Photo CD από το άνοιγμα των εικόνων που δεν είναι Photo CD. Ο όρος εικόνα Photo CD (Photo CD image) αναφέρεται σε εικόνες που έχουν αποθηκευθεί με τη μορφή αρχείων Kodak Photo CD και έχουν σαν επέκταση το .PCD.

Για να ανοίξουμε μια εικόνα που δεν είναι Photo CD, επιλέγουμε Open... από το μενού File. Στο πλαίσιο διαλόγου Open επιλέγουμε το αρχείο εικόνας που θέλουμε και κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Άνοιγμα. Για κάθε αρχείο εικόνας, το PhotoShop μάς εμφανίζει μια προεπισκόπηση και το μέγεθος του αρχείου, στο κάτω μέρος του πλαισίου διαλόγου.

Για να αποθηκεύεται η προεπισκόπηση μαζί με την εικόνα, πρέπει να είναι επιλεγμένο το πλαίσιο ελέγχου Save Thumbnail του πλαισίου διαλόγου Save As.

Για να ξεκινήσουμε μια καινούργια εικόνα, επιλέγουμε New... από το μενού File. Στο πλαίσιο διαλόγου New μπορούμε να δώσουμε όνομα στο νέο αρχείο από το πλαίσιο κειμένου Name, να ορίσουμε το πλάτος, το ύψος και την ανάλυση της εικόνας από τα πλαίσια κειμένου Width, Height και Resolution αντίστοιχα και να ορίσουμε τη χρωματική κατάσταση από τη λίστα Mode. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι συνήθως με το PhotoShop επεξεργαζόμαστε έτοιμες εικόνες.



Το Παράθυρο Εικόνας

Όταν ανοίγουμε μια εικόνα, το PhotoShop την προβάλλει μέσα σ’ ένα νέο παράθυρο εικόνας. Για να κλείσουμε μια εικόνα, μπορούμε να επιλέξουμε Close από το μενού File. Αν αλλάξουμε το μέγεθος του παραθύρου, η εικόνα θα παραμείνει η ίδια, αλλά θα κεντράρεται πάντα μέσα στο παράθυρό της. Μπορούμε να έχουμε ανοικτά πολλά παράθυρα εικόνων στην οθόνη, ένα όμως θα είναι ενεργό.

Στο αριστερό άκρο της γραμμής κατάστασης βρίσκεται το πλαίσιο μεγέθυνσης, απ’ όπου μπορούμε να αλλάξουμε τη μεγέθυνση (zoom) της εικόνας. Δίπλα βρίσκεται το πλαίσιο προεπισκόπησης της σελίδας, όπου βλέπουμε πόση μνήμη δεσμεύει η εικόνα σε bytes. Ο πρώτος αριθμός είναι το μέγεθος της εικόνας όπως θα διαβιβαστεί στον εκτυπωτή και ο δεύτερος αριθμός είναι το μέγεθος της εικόνας μαζί με τις στρώσεις (layers), που θα τις δούμε αργότερα.

Αν πατήσουμε και κρατήσουμε πατημένο το πλήκτρο του ποντικιού πάνω στο πλαίσιο προεπισκόπησης, θα εμφανισθεί ένα παράθυρο που θα δείχνει μ’ ένα μεγάλο Χ σε ποιο σημείο της σελίδας θα εμφανισθεί η εικόνα όταν θα την τυπώσουμε.

Αν κρατήσουμε πατημένο το πλήκτρο Alt καθώς πατάμε στο πλαίσιο προεπισκόπησης, θα εμφανισθεί ένα πληροφοριακό πλαίσιο με το πλάτος, το ύψος, τον αριθμό των καναλιών και την ανάλυση της εικόνας.



Το Εργαλείο Zoom

Την πρώτη φορά που ανοίγουμε μια εικόνα, το PhotoShop την παρουσιάζει σ’ ένα παράθυρο έτσι ώστε να χωράει ολόκληρη. Για να την εξετάσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο zoom της εργαλειοθήκης.

Μπορούμε να κάνουμε κλικ πάνω του για να το επιλέξουμε ή να πατήσουμε το γράμμα Ζ. Το PhotoShop μεγεθύνει την εικόνα γύρω από το σημείο που κάνουμε κλικ και σύμφωνα με την επόμενη προκαθορισμένη κλίμακα zoom. Για να προσαρμόζεται αυτόματα και το παράθυρο της εικόνας όταν κάνουμε κλικ με το εργαλείο zoom, πρέπει να είναι επιλεγμένο το πλαίσιο ελέγχου Resize Windows to Fit της παλέτας Zoom Options.

Αν, κάνοντας zoom, μας εμποδίζουν οι παλέτες και η εργαλειοθήκη, μπορούμε να πατήσουμε το πλήκτρο Tab για να τις κρύψουμε, να κάνουμε τη μεγέθυνση, και να ξαναπατήσουμε το Tab για να εμφανισθούν και πάλι. Για να αλλάξουμε την κλίμακα μεγέθυνσης της εικόνας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το πλαίσιο μεγέθυνσης που βρίσκεται στο αριστερό άκρο της γραμμής κατάστασης.

Για να κάνουμε zoom προς τα μέσα (σμίκρυνση), μπορούμε να κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Alt ενώ πατάμε με το εργαλείο zoom. Ακόμη, πατώντας τα πλήκτρα Control++ μπορούμε να κάνουμε μεγέθυνση (zoom in) και πατώντας τα πλήκτρα Control+- μπορούμε να κάνουμε σμίκρυνση (zoom out).

Για να μεγεθύνουμε ένα κομμάτι της εικόνας, σύρουμε με το εργαλείο zoom για να το περικλείσουμε μ’ ένα περίγραμμα και το PhotoShop γεμίζει το παράθυρο της εικόνας με την περιοχή που περικλείσαμε. Το PhotoShop παρουσιάζει πάντα στη γραμμή τίτλου του παραθύρου εικόνας τον συντελεστή μεγέθυνσης (zoom factor).

Για να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο zoom την ώρα που είναι επιλεγμένο κάποιο άλλο εργαλείο, κρατάμε πατημένο το Control και το πλήκτρο διαστήματος για μεγέθυνση ή το Control, το Alt και το πλήκτρο διαστήματος για σμίκρυνση και όταν τα αφήσουμε, επιστρέφουμε στο προηγούμενο επιλεγμένο εργαλείο.



Το Μενού View

Οι επιλογές Zoom In και Zoom Out του μενού View είναι ίδιες με το πάτημα του εργαλείου zoom, μόνου του ή μαζί με το πλήκτρο Alt αντίστοιχα. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν μπορούμε να καθορίσουμε το κέντρο της νέας προβολής.

Η επιλογή Actual Pixels φέρνει την προβολή στο 100%, δηλ. δείχνει στην οθόνη από ένα pixel για κάθε pixel της εικόνας, που είναι και ο ακριβέστερος τρόπος για να βλέπουμε την εικόνα. Η επιλογή Fit on Screen μεγεθύνει την εικόνα ώστε να χωράει σ’ όλη την οθόνη.

Μπορούμε επίσης να επιλέξουμε την προβολή Actual Size κάνοντας διπλό κλικ στο εργαλείο zoom της εργαλειοθήκης και την προβολή Fit on Screen κάνοντας διπλό κλικ στο εργαλείο χεριού. Τέλος, η επιλογή Print Size εμφανίζει την εικόνα με τις διαστάσεις που θα τυπωθεί.



Η Παλέτα Navigator

Η παλέτα Navigator περιέχει εργαλεία για να μεγεθύνουμε μια εικόνα. Μέσα στην παλέτα βλέπουμε ολόκληρη την εικόνα, ακόμα κι αν αυτή δεν χωράει ολόκληρη μέσα στο παράθυρό της. Το τμήμα της εικόνας που είναι ορατό μέσα στο παράθυρο, περιλαμβάνεται από ένα κόκκινο πλαίσιο μέσα στην παλέτα, που λέγεται πλαίσιο προβολής (view box).

Αν αφήσουμε τον δείκτη του ποντικιού μέσα στο πλαίσιο προβολής, αυτός θα πάρει το σχήμα χεριού και μπορούμε να κάνουμε κλικ και να μετακινήσουμε το πλαίσιο προβολής και ανάλογα να μετακινηθεί η εικόνα μέσα στο παράθυρό της.

Η παλέτα περιέχει ένα δικό της πλαίσιο μεγέθυνσης, που λειτουργεί ακριβώς όπως και το αντίστοιχο πλαίσιο μεγέθυνσης στο παράθυρο εικόνας και μάλιστα περιέχουν τις ίδιες τιμές για το ποσοστό μεγέθυνσης της εικόνας.

Στο κάτω μέρος της παλέτας υπάρχει ένας ροοστάτης μεγέθυνσης, τον οποίο μπορούμε να σύρουμε για να αλλάξουμε τη μεγέθυνση της εικόνας, προς τα αριστερά για απομάκρυνση (zoom out) και προς τα δεξιά για προσέγγιση (zoom in).

Δεξιά και αριστερά του ροοστάτη υπάρχουν τα πλήκτρα zoom in και zoom out, πάνω στα οποία μπορούμε να κάνουμε κλικ για να αλλάζει η μεγέθυνση της εικόνας κατά τα προκαθορισμένα βήματα 25%, 33,33%, 50%, 66,67%, 100%, 200% 300% κοκ.



Οι Χάρακες

Ο κάνναβος (grid) και οι γραμμές-οδηγοί (guides) είναι μηχανισμοί οθόνης που μας βοηθούν να ευθυγραμμίζουμε διάφορα αντικείμενα στην εικόνα μας και μαζί με τους χάρακες (rulers) είναι απαραίτητα εργαλεία όταν θέλουμε να έχουμε εξαιρετική ακρίβεια στη δουλειά μας.

Για να εμφανίσουμε τους χάρακες, επιλέγουμε Show Rulers από το μενού View, ενώ για να τους κρύψουμε επιλέγουμε Hide Rulers από το μενού View.

Για να καθορίσουμε τη μονάδα μέτρησης που θα χρησιμοποιούν οι χάρακες, επιλέγουμε Units & Rulers... από το υπομενού Preferences του μενού File, ή κάνουμε διπλό κλικ σε κάποιον χάρακα, και επιλέγουμε τη νέα μονάδα μέτρησης από τη λίστα Units του πλαισίου διαλόγου Preferences.



Οι Γραμμές-Οδηγοί

Οι γραμμές-οδηγοί είναι οριζόντιες και κατακόρυφες γραμμές που μπορούμε να δημιουργήσουμε εμείς και να τις τοποθετήσουμε όπου θέλουμε για να ευθυγραμμίζουμε αντικείμενα στην εικόνα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όσες γραμμές-οδηγούς θέλουμε και δεν εκτυπώνονται μαζί με την εικόνα.

Για να δημιουργήσουμε μια γραμμή-οδηγό, πρέπει να εμφανίζονται οι χάρακες και μετά σύρουμε από τον οριζόντιο ή τον κατακόρυφο χάρακα για να εμφανισθεί μια αντίστοιχη γραμμή-οδηγός και την αφήνουμε εκεί που θέλουμε. Για να μετακινήσουμε μια γραμμή-οδηγό, επιλέγουμε το πάνω δεξιά εργαλείο της εργαλειοθήκης (εργαλείο μετακίνησης) και όταν ο δείκτης του ποντικιού αλλάξει σχήμα σε βέλος με δύο αιχμές πάνω από τη γραμμή-οδηγό, κάνουμε κλικ και σύρουμε.

Για να καταργήσουμε μια γραμμή-οδηγό, τη σύρουμε έξω από το παράθυρο της εικόνας με το εργαλείο μετακίνησης και για να καταργήσουμε όλες τις γραμμές-οδηγούς, επιλέγουμε Clear Guides από το μενού View. Για να κλειδώσουμε (σταθεροποιήσουμε) και να ξεκλειδώσουμε τις γραμμές-οδηγούς, επιλέγουμε εναλλακτικά Lock Guides από το μενού View.

Για να έλκονται τα αντικείμενα από τις γραμμές-οδηγούς, πρέπει να επιλέξουμε Snap To Guides από το μενού View. Για να αλλάξουμε το χρώμα των γραμμών-οδηγών, επιλέγουμε Guides & Grid... από το υπομενού Preferences του μενού File ή κάνουμε διπλό κλικ σε κάποια γραμμή-οδηγό με το εργαλείο μετακίνησης. Στην ομάδα επιλογών Guides και από τις λίστες Color και Style μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα και το στυλ των γραμμών-οδηγών αντίστοιχα.



Ο Κάνναβος

Ο κάνναβος είναι ένα πλέγμα οριζόντιων και κατακόρυφων γραμμών που τοποθετείται πάνω στην εικόνα σε προκαθορισμένα διαστήματα. Δεν μπορούμε να μετακινήσουμε τις γραμμές του καννάβου, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε την απόσταση μεταξύ των γραμμών του καθώς και το χρώμα τους.

Για να εμφανίσουμε τον κάνναβο, επιλέγουμε Show Grid από το μενού View και για να ρυθμίσουμε την απόσταση και την εμφάνιση των γραμμών του καννάβου, επιλέγουμε Guides & Grid... από το υπομενού Preferences του μενού File.

Στην ομάδα επιλογών Grid υπάρχουν οι παρακάτω επιλογές :

* Color. Είναι μια λίστα απ’ όπου επιλέγουμε ένα χρώμα για τις γραμμές του καννάβου.
* Style. Είναι μια λίστα απ’ όπου επιλέγουμε ένα στυλ για τις γραμμές του καννάβου.
* Gridline every. Είναι ένα πλαίσιο κειμένου όπου ορίζουμε την απόσταση μεταξύ των γραμμών του καννάβου και τη μονάδα μέτρησης από μια διπλανή λίστα.
* Subdivisions. Είναι ένα πλαίσιο κειμένου όπου ορίζουμε σε πόσες υποδιαιρέσεις θα διαιρεθεί ο κάνναβος.

Για να έλκονται τα αντικείμενα από τις γραμμές του καννάβου, πρέπει να επιλέξουμε Snap To Grid από το μενού View.



Τα Pixels (Εικονοστοιχεία)

Όπως σε κάθε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, έτσι και στο PhotoShop, οι εικόνες που επεξεργαζόμαστε αποτελούνται από πολύ μικρά τετραγωνάκια που ονομάζονται pixels ή εικονοστοιχεία. Το PhotoShop είναι στην ουσία ένα πολύ καλό εργαλείο καταμέτρησης και χρωματισμού των pixels.

Το κάθε pixel είναι χρωματισμένο μ’ ένα και μόνο ένα χρώμα και όταν τοποθετούμε όλα τα pixels μαζί σε μια διάταξη πλέγματος, τα αντιλαμβανόμαστε σαν μια κανονική φωτογραφία.

Η εικόνα στην οθόνη του υπολογιστή αποτελείται και αυτή από pixels, που είναι κι αυτά τετράγωνα και τοποθετημένα σε πλέγμα. Μια τυπική οθόνη 13 ιντσών έχει κατά πλάτος 640 pixels και κατά ύψος 480 pixels. Το πλάτος του κάθε pixel είναι ίσο με 1/72 της ίντσας ή περίπου 0,35 χιλιοστά.



Το Πλαίσιο Διαλόγου Image Size

Οι εικόνες του PhotoShop έχουν τα εξής τρία βασικά χαρακτηριστικά που έχουν σχέση με τα pixels : το μέγεθος του αρχείου της εικόνας, οι φυσικές διαστάσεις της εικόνας και η ανάλυση της εικόνας. Για να ελέγξουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, ανοίγουμε το πλαίσιο διαλόγου Image Size, με την επιλογή Image Size... του μενού Image.

Στην ενότητα Pixel Dimensions βλέπουμε το μέγεθος του αρχείου της εικόνας σε Kbytes και στα πλαίσια κειμένου Width και Height το πλάτος και το ύψος αντίστοιχα της εικόνας σε pixels. Στην ενότητα Print Size υπάρχουν τα πλαίσια κειμένου Width, Height και Resolution, για το φυσικό πλάτος και ύψος της εικόνας και για την ανάλυση της εικόνας αντίστοιχα.

Η ανάλυση (Resolution) μιας εικόνας αναφέρεται στον αριθμό των pixels που τυπώνονται ανά ίντσα και συνήθως αναφέρεται σε pixels/inch ή σε pixels/cm. Μια τυπική τιμή ανάλυσης είναι η 72 pixels/inch και πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η ανάλυση μιας εικόνας παραμένει σταθερή σ’ όλη την έκταση της εικόνας.

Μπορούμε να υπολογίσουμε τις φυσικές διαστάσεις μιας εικόνας, διαιρώντας τον αριθμό των pixels κατά πλάτος και κατά μήκος της εικόνας με την ανάλυση της εικόνας. Έτσι, για μια εικόνα που έχει ανάλυση 72 pixels/inch ή 28,346 pixels/cm, 640 pixels στο πλάτος και 480 pixels στο ύψος, έχει πλάτος 22,58 cm και ύψος 16,93 cm.

Το μέγεθος ενός αρχείου εικόνας είναι άμεση συνάρτηση του αριθμού των pixels της εικόνας κατά πλάτος και κατά ύψος. Όσο μειώνουμε την ανάλυση μιας εικόνας ή τον αριθμό των pixels που περιέχει, τόσο μικραίνει το μέγεθος του αρχείου που την περιέχει και τόσο διευκολύνεται το PhotoShop στην επεξεργασία της εικόνας, αλλά έχουμε σημαντικές απώλειες στην ευκρίνεια, τις λεπτομέρειες και τη σωστή απόδοση της εικόνας.

Το πλαίσιο ελέγχου Constrain Proportions, που είναι εξ ορισμού επιλεγμένο, διατηρεί τις αναλογίες της εικόνας, που σημαίνει πρακτικά ότι αν αλλάξουμε το πλάτος ή το ύψος της εικόνας, θα αλλάξει αντίστοιχα και η άλλη διάσταση. Όταν αυτό το πλαίσιο ελέγχου είναι μαρκαρισμένο, εμφανίζεται ένα μικρό εικονίδιο σύνδεσης (αλυσίδα) ανάμεσα στα πλαίσια κειμένου Width και Height και στις δύο ενότητες.

Μόνο όταν είναι ενεργό το πλαίσιο ελέγχου Resample Image, μπορούμε να αλλάζουμε το πλαίσιο ελέγχου Constrain Proportions και το πλάτος και το ύψος της εικόνας σε pixels. Είναι καλό να μην είναι επιλεγμένο το πλαίσιο ελέγχου Resample Image, γιατί έτσι δεν μπορούμε να επέμβουμε, έστω και κατά λάθος, στο μέγεθος της εικόνας σε pixels και ακόμη, σ’ αυτή την περίπτωση, το φυσικό πλάτος και ύψος της εικόνας καθώς και η ανάλυσή της γίνονται εξαρτώμενα μεταξύ τους.



Το Πλαίσιο Διαλόγου Canvas Size

Για να ανοίξουμε το πλαίσιο διαλόγου Canvas Size, επιλέγουμε Canvas Size... από το μενού Image. Ενώ με το πλαίσιο διαλόγου Image Size μπορούμε να απλώνουμε ή να συμπιέζουμε τις φωτογραφίες, με το πλαίσιο διαλόγου Canvas Size μπορούμε να αλλάξουμε το μέγεθος της σελίδας, του καμβά, δηλ. εκεί όπου κάθεται η εικόνα.

Αν αυξήσουμε το μέγεθος του καμβά, το PhotoShop θα γεμίσει τη νέα επιφάνεια με λευκό χρώμα ή με το χρώμα του φόντου, ενώ αν μικρύνουμε τον καμβά, το PhotoShop θα περικόψει την εικόνα. Αν κάναμε κάποιες αλλαγές στην εικόνα που δεν μας άρεσαν, πρέπει αμέσως να επιλέξουμε Undo από το μενού Edit.

Στα πλαίσια κειμένου Width και Height μπορούμε να γράψουμε ό,τι τιμές θέλουμε για το πλάτος και το ύψος του καμβά αντίστοιχα. Οι τιμές αυτές είναι πάντα ανεξάρτητες μεταξύ τους. Την πρώτη φορά που φορτώνουμε μια εικόνα στο PhotoShop, ο καμβάς και το παράθυρο της εικόνας συμπίπτουν.

Εξ ορισμού, η εικόνα εμφανίζεται στο κέντρο του καμβά, αλλά αν χρησιμοποιήσουμε τις επιλογές του πλαισίου Anchor μπορούμε να κάνουμε κλικ σε κάποιο από τα οκτώ τετραγωνάκια για να αλλάξει θέση η εικόνα μέσα στον καμβά.



Τα Κανάλια των Χρωμάτων

Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλά τη λειτουργία των χρωμάτων στο PhotoShop, θα πρέπει να πούμε λίγα πράγματα για τη θεωρία του χρώματος. Πρέπει να ανοίξουμε μια εικόνα που να εμφανίζει στη γραμμή τίτλου της και μέσα σε παρένθεση τα αρχικά RGB, που σημαίνουν ότι όλα τα χρώματα μέσα στην εικόνα έχουν δημιουργηθεί με ανάμιξη των βασικών χρωμάτων κόκκινου (Red), πράσινου (Green) και μπλε (Blue). Τα χρώματα αυτά είναι τα κύρια χρώματα του φωτός.

Για να δούμε τις στρώσεις χρωμάτων μιας έγχρωμης εικόνας, επιλέγουμε Display & Cursors... από το υπομενού Preferences του μενού File για να εμφανισθεί το πλαίσιο διαλόγου Preferences. Αυτό το πλαίσιο διαλόγου διαθέτει πολλά σύνολα επιλογών, τα οποία μπορούμε να επιλέξουμε από την πτυσσόμενη λίστα που βρίσκεται στο πάνω μέρος του πλαισίου διαλόγου. Αν πατήσουμε τα πλήκτρα Control+K, θα ανοίξει το πλαίσιο διαλόγου Preferences με ενεργό το σύνολο επιλογών General.

Μαρκάρουμε το πλαίσιο ελέγχου Color Channels in Color και κάνουμε κλικ στο ΟΚ. Με επιλεγμένη αυτή την επιλογή, μπορούμε να δούμε τις ξεχωριστές στρώσεις του κόκκινου, του πράσινου και του μπλε χρώματος, που ονομάζονται και κανάλια (channels).

Αν πατήσουμε τα πλήκτρα Control+1, θα εμφανισθεί το κόκκινο κανάλι, δηλ. μια κοκκινόμαυρη εικόνα, αν πατήσουμε τα πλήκτρα Control+2, θα εμφανισθεί το πράσινο κανάλι και αν πατήσουμε τα πλήκτρα Control+3, θα εμφανισθεί το μπλε κανάλι. Για να επιστρέψουμε στην κανονική προβολή RGB, πρέπει να πατήσουμε τα πλήκτρα Control+�/i>, αλλά χωρίς το Shift.

Αν τυπώσουμε αυτές τις εικόνες από τα τρία κανάλια σε διαφάνειες και τις αλληλοκαλύψουμε με απόλυτη ακρίβεια, το αποτέλεσμα θα είναι η αρχική πολύχρωμη εικόνα. Αν απενεργοποιήσουμε το πλαίσιο ελέγχου Color Channels in Color και πατήσουμε τα πλήκτρα Control+1, Control+2 και Control+3, το κάθε κανάλι θα είναι μια ασπρόμαυρη εικόνα. Τώρα μπορούμε να δούμε τις φωτεινές και τις σκοτεινές περιοχές του κάθε καναλιού.



Η Ανάμιξη των Χρωμάτων

Για να ορίσουμε χρώματα με το PhotoShop, πρέπει να τα συνθέσουμε, καθορίζοντας τις ποσότητες κόκκινου, πράσινου και μπλε που θα τα αποτελέσουν. Συνολικά μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες από 16 εκατομμύρια χρωματικές παραλλαγές.

Σχετικά με την ανάμιξη των χρωμάτων, πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα εξής :

* Ένα φωτεινό pixel από ένα κανάλι ανακατεμένο με σκοτεινά pixels από τα άλλα δύο κανάλια, εμφανίζει το χρώμα του πρώτου καναλιού.
* Φωτεινά pixels από το κόκκινο και το πράσινο κανάλι μαζί μ’ ένα σκοτεινό pixel από το μπλε κανάλι, σχηματίζουν το κίτρινο χρώμα.
* Φωτεινά pixels από το πράσινο και το μπλε κανάλι μαζί μ’ ένα σκοτεινό pixel από το κόκκινο κανάλι, σχηματίζουν το κυανό χρώμα.
* Φωτεινά pixels από το κόκκινο και το μπλε κανάλι μαζί μ’ ένα σκοτεινό pixel από το πράσινο κανάλι, σχηματίζουν το χρώμα ματζέντα.
* Το κυανό, το ματζέντα και το κίτρινο είναι τα κύρια χρώματα μελάνης που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία της πολύχρωμης εκτύπωσης.
* Ανάμιξη φωτεινών pixels και από τα τρία κανάλια δίνει το λευκό χρώμα.
* Ανάμιξη σκοτεινών pixels και από τα τρία κανάλια δίνει το μαύρο χρώμα.
* Ανάμιξη ενδιάμεσων pixels και από τα τρία κανάλια δίνει γκρίζο χρώμα.



Η Παλέτα Channels

Με την παλέτα Channels μπορούμε να δούμε τα κανάλια μιας έγχρωμης εικόνας. Την επιλέγουμε και μετά κάνουμε κλικ στο όνομα του καναλιού για να προβάλλουμε το συγκεκριμένο κανάλι.

Η παλέτα Channels περιέχει μικρογραφίες (Thumbnails) της εικόνας του κάθε καναλιού. Για να αλλάξουμε τις διαστάσεις αυτών των μικρογραφιών, κάνουμε κλικ στο μικρό πλήκτρο με το δεξί βελάκι που βρίσκεται κάτω από τη γραμμή τίτλου, επιλέγουμε Palette Options... από το πτυσσόμενο μενού και στο πλαίσιο διαλόγου Channels Palette Options μπορούμε να επιλέξουμε μια από τρεις διαστάσεις ή και καμία μικρογραφία.



Τα Χρώματα Προσκηνίου και Παρασκηνίου


Στο PhotoShop μπορούμε να εργαζόμαστε με δύο χρώματα ταυτόχρονα : μ’ ένα χρώμα προσκηνίου (foreground ή χρώμα μελάνης) και μ’ ένα χρώμα παρασκηνίου (background ή χρώμα φόντου), που μπορούμε να τα δούμε στο κάτω μέρος της εργαλειοθήκης σ’ ένα μεγάλο τετράγωνο πλαίσιο.

Το χρώμα προσκηνίου είναι από πάνω και το χρώμα παρασκηνίου είναι από κάτω και οι εξ ορισμού τιμές τους είναι μαύρο και λευκό αντίστοιχα. Για να αλλάξουμε αυτά τα χρώματα, κάνουμε διπλό κλικ πάνω στο τετράγωνό τους για να εμφανισθεί το πλαίσιο διαλόγου Color Picker.

Για να επαναφέρουμε τα προεπιλεγμένα χρώματα προσκηνίου και παρασκηνίου, μπορούμε να πατήσουμε το πλήκτρο D ή να κάνουμε κλικ στο μικρό τετραγωνάκι που υπάρχει μέσα στο πλαίσιο και για να εναλλάξουμε τα χρώματα προσκηνίου και παρασκηνίου, μπορούμε να πατήσουμε το πλήκτρο Χ ή να κάνουμε κλικ στο καμπύλο δικέφαλο βέλος που υπάρχει μέσα στο πλαίσιο.

Σχετικά με τα χρώματα προσκηνίου και παρασκηνίου, πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα εξής :

* Τα εργαλεία της ζωγραφικής, όπως ο αερογράφος, το πινέλο και το μολύβι χρησιμοποιούν το χρώμα προσκηνίου.
* Όταν χρησιμοποιούμε το εργαλείο γόμας, είναι σαν να ζωγραφίζουμε με το χρώμα παρασκηνίου.
* Όταν μεγαλώνουμε τις διαστάσεις του καμβά, το PhotoShop γεμίζει την κενή περιοχή του καμβά με το χρώμα παρασκηνίου.
* Αν χρησιμοποιήσουμε για το εργαλείο ντεγκραντέ τη ρύθμιση Foreground to Background, θα δημιουργηθεί ένα ουράνιο τόξο με χρώματα που αρχίζουν από το χρώμα προσκηνίου και καταλήγουν στο χρώμα παρασκηνίου.



Η Παλέτα Color

Η παλέτα Color εμφανίζει κάποιους ροοστάτες (sliders), για να ορίσουμε χρώματα. Αν κάνουμε κλικ στο πλήκτρο με το δεξί βελάκι, από το πτυσσόμενο μενού μπορούμε να επιλέξουμε έναν από τους ροοστάτες Grayscale, RGB, HSB, CMYK ή Lab. Αν επιλέξουμε Color Bar... θα εμφανισθεί το πλαίσιο διαλόγου Color Bar, όπου από τη λίστα Style μπορούμε να επιλέξουμε το είδος της γραμμής χρωμάτων, από RGB, CMYK, Grayscale και Current Colors.

Η παλέτα διαθέτει τα δικά της εικονίδια χρώματος προσκηνίου και παρασκηνίου, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο που θέλουμε να αλλάξουμε το χρώμα του και επιλέγουμε ένα χρώμα σύροντας τους ροοστάτες ή καταχωρώντας τιμές στα αντίστοιχα πλαίσια κειμένου ή κάνοντας κλικ στη γραμμή χρωμάτων.

Αν εμφανισθεί ένα τριγωνάκι μ’ ένα θαυμαστικό (!) μέσα του, αυτό σημαίνει ότι το τρέχον επιλεγμένο χρώμα δεν μπορεί να τυπωθεί κανονικά και σ’ ένα διπλανό πλαίσιο βλέπουμε το πλησιέστερο εκτυπώσιμο χρώμα. Αν κάνουμε κλικ στο τριγωνάκι ή στο πλαίσιο, θα εμφανισθεί το εκτυπώσιμο χρώμα και όχι το χρώμα που επιλέξαμε και το τριγωνάκι μαζί με το πλαίσιο θα εξαφανισθούν.

Μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα προσκηνίου ή παρασκηνίου, κάνοντας διπλό κλικ στο αντίστοιχο εικονίδιο για να εμφανισθεί το πλαίσιο διαλόγου Color Picker με το αντίστοιχο πλαίσιο Select foreground color ή Select background color.

Για να ορίσουμε σαν χρώμα προσκηνίου ή παρασκηνίου μια απόχρωση του γκρίζου, μπορούμε να δώσουμε σ’ όλους τους ροοστάτες των χρωμάτων την ίδια τιμή ή να χρησιμοποιήσουμε τον ροοστάτη Grayscale Slider, που είναι ένας και μοναδικός ροοστάτης με το όνομα Κ.



Το Εργαλείο Σταγονόμετρου

Με το εργαλείο σταγονόμετρου μπορούμε να αντιγράψουμε χρώματα από μια εικόνα και να τα εφαρμόσουμε σαν χρώματα προσκηνίου ή παρασκηνίου. Κάνουμε κλικ στο εργαλείο Eyedropper Tool της εργαλειοθήκης και μετά κάνουμε κλικ στο σημείο της εικόνας που περιέχει το χρώμα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.

Στην παλέτα Color θα αλλάξουν αυτόματα οι ρυθμίσεις των ροοστατών και πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το σταγονόμετρο επηρεάζει το χρώμα που είναι επιλεγμένο στην παλέτα Color, δηλ. το χρώμα προσκηνίου ή παρασκηνίου ανάλογα.



Αποθήκευση Εικόνας

Στο PhotoShop μπορούμε να αποθηκεύσουμε μια εικόνα σε μια από πολλές μορφές αρχείων (file formats), όπου καθεμία έχει διαφορετικό σκοπό. Για να αποθηκεύσουμε μια εικόνα για πρώτη φορά, επιλέγουμε Save ή Save As... από το μενού File και στο πλαίσιο διαλόγου Save As γράφουμε το όνομα του αρχείου στο πλαίσιο κειμένου Όνομα αρχείου και επιλέγουμε τον φάκελο αποθήκευσης από τη λίστα Αποθήκευση στο.

Από τη λίστα Save As μπορούμε να επιλέξουμε τη μορφή του αρχείου και όταν είμαστε έτοιμοι, κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Αποθήκευση. Το πλαίσιο ελέγχου Save Thumbnail συνήθως είναι επιλεγμένο και αμυδρό (ανενεργό, δηλ. δεν μπορούμε να το αλλάξουμε), που σημαίνει ότι μαζί με το αρχείο της εικόνας θα αποθηκευθεί και μια μικρογραφία (δείγμα) της εικόνας, που θα την βλέπουμε σε προεπισκόπηση όταν ανοίγουμε το πλαίσιο διαλόγου Open.

Για να είναι πάντα ενεργό αυτό το πλαίσιο ελέγχου, επιλέγουμε Saving Files... από το υπομενού Preferences του μενού File και στο πλαίσιο διαλόγου Preferences πρέπει να είναι ενεργοποιημένη η επιλογή Always Save στη λίστα Image Previews.

Η εγγενής μορφή του PhotoShop, με επεκτάσεις PSD και PDD, είναι η μοναδική που αποθηκεύει τις στρώσεις της εικόνας, ενώ όλες οι άλλες μορφές συγχωνεύουν τις στρώσεις. Η εγγενής μορφή του PhotoShop είναι ακόμη και η μόνη μορφή με την οποία μπορούμε να αποθηκεύσουμε τους καννάβους και τις γραμμές-οδηγούς μιας εικόνας.

Το PhotoShop μπορεί να επεξεργάζεται (να ανοίγει και να αποθηκεύει) πολύ πιο γρήγορα τις εικόνες στην εγγενή τους μορφή απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη μορφή, αλλά είναι πολύ λίγα τα προγράμματα που υποστηρίζουν την εγγενή μορφή αρχείων του PhotoShop.



Εκτύπωση Διαχωρισμών Τετραχρωμίας (CMYK)

Η εκτύπωση διαχωρισμών τετραχρωμίας (color separations) είναι η ιδανικότερη λύση όταν θέλουμε να τυπώσουμε πολλά έγχρωμα αντίγραφα. Σύμφωνα μ’ αυτήν, τυπώνουμε τέσσερις σελίδες, από μία για καθένα από τα βασικά χρώματα εκτύπωσης : Cyan (κυανό), Magenta (ματζέντα), Yellow (κίτρινο) και blacK (μαύρο).

Όταν τυπωθούν οι σελίδες αυτές, θα είναι ασπρόμαυρες και όταν τις πάμε στη συνέχεια στο τυπογραφείο, εκεί θα γίνουν τέσσερις ξεχωριστές έγχρωμες εκτυπώσεις, αφού οι εικόνες θα έχουν μεταφερθεί προηγουμένως με μια φωτογραφική μέθοδο (φωτομεταφορείο) σε μεταλλικά φύλλα που ονομάζονται τσίγκοι (plates).

Κάθε τσίγκος μελανώνεται με το ανάλογο χρώμα και θα τυπωθούν πρώτα όλες οι σελίδες με τον κυανό τσίγκο, μετά θα τυπωθούν πάλι όλες οι σελίδες με τον τσίγκο με το χρώμα ματζέντα, θα ακολουθήσει ο κίτρινος τσίγκος και τέλος ο μαύρος τσίγκος. Έτσι δημιουργείται η ολοκληρωμένη έγχρωμη εικόνα στο χαρτί.

Για να κάνουμε τον διαχωρισμό τετραχρωμίας μιας εικόνας, επιλέγουμε CMYK Color από το υπομενού Mode του μενού Image. Το PhotoShop μετατρέπει την εικόνα από τον κόσμο του RGB στον κόσμο της τετραχρωμίας (CMYK) και εμφανίζει την καρτέλα Channels, όπου υπάρχουν τέσσερα κανάλια, για καθένα από τα τέσσερα βασικά χρώματα.

Για να δούμε τα περιεχόμενα του κάθε καναλιού, μπορούμε να επιλέξουμε το αντίστοιχο χρώμα στην καρτέλα Channels ή να πατήσουμε τα πλήκτρα Control+1, Control+2, Control+3, Control+4 αντίστοιχα ή τα Control+�για να εμφανισθεί η ολοκληρωμένη έγχρωμη εικόνα.

Για να εκτυπώσουμε τώρα αυτούς τους διαχωρισμούς τετραχρωμίας από το PhotoShop, πρέπει να ενεργοποιήσουμε στο πλαίσιο διαλόγου Page Setup τα παρακάτω πλαίσια ελέγχου : Calibration Bars, Registration Marks, Corner Crop Marks, Center Crop Marks και Labels. Αυτές οι επιλογές τυπώνουν μια σειρά από σημάδια ευθυγράμμισης, που είναι απαραίτητα στον τυπογράφο για τη σωστή εκτύπωση της έγχρωμης εικόνας. Τέλος, στο πλαίσιο διαλόγου Print ενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Print Separations.



Τα Εργαλεία Ζωγραφικής του PhotoShop

Το PhotoShop διαθέτει τα εξής τρία εργαλεία ζωγραφικής :

* Το μολύβι (pencil), με το οποίο σχεδιάζουμε γραμμές με κοφτό περίγραμμα και σε όποιο πάχος θέλουμε.
* Το πινέλο (paintbrush), με το οποίο σχεδιάζουμε μαλακές γραμμές με κάπως πιο θολό περίγραμμα.
* Τον αερογράφο (airbrush), με τον οποίο ζωγραφίζουμε μαλακές γραμμές, όπως με το πινέλο, αλλά με τον αερογράφο μπορούμε να εκτοξεύουμε χρώμα ακόμα και όταν δεν τον σέρνουμε. Σέρνοντας τον αερογράφο, δημιουργούμε σκιές.

Στο PhotoShop υπάρχει και το εργαλείο πένας (pen), το οποίο όμως χρησιμοποιείται για τη δημιουργία καμπυλών ή διαδρομών (paths).

Όταν επιλέγουμε κάποιο από τα εργαλεία ζωγραφικής, ο δείκτης του ποντικιού παίρνει το σχήμα του αντίστοιχου εργαλείου. Αν, όμως, πατήσουμε το πλήκτρο CapsLock, ο δείκτης του ποντικιού γίνεται μικρό σταυρόνημα, για να διευκολυνθούμε στη σχεδίαση. Για να επανέλθουμε στον κανονικό δείκτη, πατάμε πάλι το πλήκτρο CapsLock.

Για να δημιουργήσουμε μια ευθεία γραμμή ανάμεσα σε δύο σημεία, πατάμε σε κάποιο σημείο μ’ ένα από τα τρία εργαλεία ζωγραφικής, αφήνουμε το ποντίκι, πατάμε το πλήκτρο Shift και κάνουμε κλικ σ’ ένα άλλο σημείο. Το PhotoShop θα ενώσει τα δύο σημεία με μια ευθεία γραμμή. Αν συνεχίσουμε να κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Shift ενώ κάνουμε κλικ με το ποντίκι σε διάφορα σημεία, θα δημιουργήσουμε ένα πολύγωνο.

Για να δημιουργήσουμε μια απόλυτα οριζόντια ή κατακόρυφη ευθεία γραμμή, επιλέγουμε ένα εργαλείο ζωγραφικής, κρατάμε πατημένο το πλήκτρο του ποντικιού και το πλήκτρο Shift και σύρουμε οριζόντια ή κατακόρυφα αντίστοιχα.



Τα Εργαλεία Επεξεργασίας

Η χρήση των εργαλείων επεξεργασίας μοιάζει μ’ αυτή των εργαλείων ζωγραφικής : τα σύρουμε πάνω στην περιοχή που θέλουμε. Από την παλέτα Brushes μπορούμε να αλλάξουμε το μέγεθος της κορυφής αυτών των εργαλείων και από την παλέτα Options τον τρόπο λειτουργίας τους. Μπορούμε ακόμα να εφαρμόσουμε στα εργαλεία επεξεργασίας τις καταστάσεις πινέλων και τις ρυθμίσεις αδιαφάνειας (Opacity).

Τα εργαλεία επεξεργασίας είναι τα εξής :

* Το εργαλείο μουτζουρώματος (smudge) χρησιμοποιείται για να απλώνουμε το χρώμα σε κάποια περιοχή.
* Το εργαλείο θολώματος (blur) θολώνει τα άκρα ανάμεσα στα χρώματα, έτσι ώστε τα χρώματα να συγχωνευτούν στα όριά τους.
* Το εργαλείο όξυνσης (sharpen) αυξάνει την ποσότητα έντασης μεταξύ των χρωμάτων και αναδεικνύει τα τελειώματα των επιφανειών.
* Το εργαλείο κάλυψης (dodge) κάνει φωτεινότερη μια περιοχή.
* Το εργαλείο καψίματος (burn) κάνει σκουρότερη μια περιοχή.
* Το εργαλείο σπόγγου (sponge) διορθώνει την ένταση των χρωμάτων.

Τα εργαλεία θολώματος και όξυνσης ονομάζονται εργαλεία εστίασης (focus tools), καθώς το πρώτο μειώνει την εστίαση και το δεύτερο την αυξάνει. Τα εργαλεία κάλυψης, καψίματος και σπόγγου ονομάζονται εργαλεία τονισμού (toning tools), επειδή αλλάζουν τα χρώματα στις εικόνες.

Τα εργαλεία επεξεργασίας είναι κρυμμένα σε ιπτάμενα μενού ή υπομενού και για να τα εμφανίσουμε, πρέπει να κρατάμε συνέχεια πατημένο το πλήκτρο του ποντικιού ή να κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Alt και να κάνουμε κλικ με το ποντίκι για να περάσουμε διαδοχικά απ’ όλα τα εργαλεία ενός υπομενού.



Η Εντολή Revert

Για να επαναφέρουμε ολόκληρη την εικόνα στην αποθηκευμένη μορφή της, επιλέγουμε Revert από το μενού File. Στο πλαίσιο διαλόγου που θα εμφανισθεί, κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Revert. Το PhotoShop θα επαναφέρει την αποθηκευμένη εικόνα και θα αγνοήσει όλες τις τροποποιήσεις που έχουμε κάνει σ’ αυτήν. Η εντολή αυτή δεν αναιρείται.



Το Εργαλείο Επιλογής Λάσο

Με τα εργαλεία επιλογής μπορούμε να επιλέξουμε (απομονώσουμε) ένα κομμάτι της εικόνας (κάποια pixels) και μετά να το μετακινήσουμε, αντιγράψουμε ή να του εφαρμόσουμε διάφορες τροποποιήσεις. Το PhotoShop διαθέτει για εργαλεία επιλογής το λάσο, το πολυγωνικό λάσο, τέσσερα εργαλεία κορνίζας (περιγράμματος) και το μαγικό ραβδάκι, που είναι ένας αυτόματος επιλογέας χρωμάτων.

Μπορούμε να σύρουμε με το λάσο (lasso) μέσα στην εικόνα για να επιλέξουμε περιοχές ελεύθερης μορφής και το σχήμα της επιλογής εξαρτάται από τη διαδρομή που κάνουμε όταν σύρουμε. Με το πολυγωνικό λάσο (polygonal lasso), που βρίσκεται σ’ ένα ιπτάμενο μενού μαζί με το κανονικό λάσο, μπορούμε να σχεδιάσουμε πολυγωνικές επιλογές, δηλ. επιλογές που αποτελούνται από ευθύγραμμα τμήματα.

Για να επιλέξουμε μια περιοχή της εικόνας με το λάσο, σύρουμε με προσοχή γύρω από την περιοχή και μόλις αφήσουμε το ποντίκι, το PhotoShop ενώνει με μια ευθεία γραμμή το αρχικό και το τελικό σημείο και θα εμφανίσει ένα εστιγμένο περίγραμμα γύρω από την επιλεγμένη περιοχή.

Όταν επιλέγουμε μια περιοχή με το πολυγωνικό λάσο, κάνουμε διαδοχικά κλικ στα σημεία που θέλουμε και για να κλείσει το περίγραμμα επιλογής, κάνουμε διπλό κλικ ή τοποθετούμε τον δείκτη του ποντικιού κοντά στο σημείο εκκίνησης, ώστε να εμφανισθεί ένας μικρός κύκλος και μετά κάνουμε κλικ για να ολοκληρωθεί το περίγραμμα επιλογής.

Αν έχουμε επιλεγμένο κάποιο εργαλείο λάσο (το κανονικό ή το πολυγωνικό) και σχεδιάζουμε μ’ αυτό, μπορούμε να μεταφερθούμε προσωρινά στο άλλο, πατώντας το πλήκτρο Alt.

Για να τροποποιήσουμε την απόδοση των εργαλείων λάσο, υπάρχει το πλαίσιο κειμένου Feather (περίγραμμα εξομάλυνσης) και το πλαίσιο ελέγχου Anti-aliased (εξομάλυνση) στην παλέτα Lasso Options. Αν το πλαίσιο ελέγχου Anti-aliased είναι απενεργοποιημένο, τα περιγράμματα θα έχουν οδοντωτές άκρες. Η τιμή που καταχωρούμε στο πλαίσιο κειμένου Feather καθορίζει την ακτίνα εξομάλυνσης σε pixels.



Η Αποεπιλογή μιας Επιλογής

Για να αποεπιλέξουμε μια επιλογή, να φύγει δηλαδή το κινητό περίγραμμά της, μπορούμε να κάνουμε ένα από τα εξής :

* Πατάμε σ’ ένα σημείο με κάποιο από τα εργαλεία λάσο ή κορνίζας.
* Δημιουργούμε μια νέα επιλογή, οπότε αποεπιλέγεται αυτόματα η παλιά.
* Πατάμε με το μαγικό ραβδάκι μέσα στην επιλογή και όχι έξω απ’ αυτήν.
* Επιλέγουμε την εντολή Deselect από το μενού Select.



Το Εργαλείο του Κουβά

Με το εργαλείο κουβά (Paint Bucket Tool) μπορούμε να γεμίσουμε μια συνεχή περιοχή χρώματος μ’ ένα άλλο χρώμα, πατώντας σ’ ένα σημείο της περιοχής. Το PhotoShop χρησιμοποιεί το χρώμα προσκηνίου για να γεμίσει τη συνεχή περιοχή.

Από την παλέτα Paint Bucket Options μπορούμε να ρυθμίσουμε την απόδοση του κουβά βαφής. Η τιμή του πλαισίου κειμένου Tolerance καθορίζει τα pixels της εικόνας που θα επηρεαστούν από τον κουβά. Αν το πλαίσιο ελέγχου Anti-aliased είναι ενεργό, θα εξομαλύνονται τα άκρα της γεμισμένης περιοχής. Για να βρούμε τη σωστή τιμή του πλαισίου κειμένου Tolerance, πρέπει να κάνουμε αρκετές δοκιμές και να χρησιμοποιούμε την αναίρεση.

Μια άλλη δυνατότητα χρωματισμού μιας συνεχούς περιοχής, είναι να την επιλέξουμε με το μαγικό ραβδάκι και μετά να την χρωματίσουμε με την εντολή Fill... του μενού Edit, οπότε θα έχουμε περισσότερες επιλογές στη διάθεσή μας.



Το Εργαλείο Ντεγκραντέ

Με το εργαλείο ντεγκραντέ (Gradient Tool) μπορούμε να γεμίσουμε μια επιλεγμένη περιοχή με μια διαβάθμιση χρωμάτων, που να ξεκινάει από ένα χρώμα και να καταλήγει σε κάποιο άλλο. Εξ ορισμού, τα δύο αυτά χρώματα είναι το χρώμα προσκηνίου και το χρώμα φόντου. Στο ιπτάμενο μενού του εργαλείου υπάρχουν τα εξής πέντε πλήκτρα για λειτουργίες ντεγκραντέ : Linear, Radial, Angle, Reflected και Diamond.

Αν δεν επιλέξουμε κάποιο τμήμα της εικόνας πριν χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο ντεγκραντέ, το PhotoShop θα γεμίσει ολόκληρη την εικόνα ή αν εργαζόμαστε με κάποια στρώση, το ντεγκραντέ θα γεμίσει ολόκληρη τη στρώση.

Από την πτυσσόμενη λίστα Gradient της παλέτας Linear Gradient Options, μπορούμε να επιλέξουμε τα δύο χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν στην κλιμάκωση του ντεγκραντέ. Η εξ ορισμού επιλογή είναι Foreground to Background, δηλ. σταδιακή μετάβαση από το χρώμα προσκηνίου στο χρώμα παρασκηνίου.

Για να εφαρμόσουμε το ντεγκραντέ, αρχίζουμε να σύρουμε από το σημείο στο οποίο θέλουμε να εμφανιστεί το πρώτο χρώμα, δηλ. το χρώμα προσκηνίου στην περίπτωσή μας, και αφήνουμε το πλήκτρο του ποντικιού στο σημείο στο οποίο θέλουμε να εμφανισθεί το δεύτερο χρώμα, δηλ. το χρώμα παρασκηνίου στην περίπτωσή μας. Αν κρατάμε ταυτόχρονα πατημένο και το πλήκτρο Shift, το σύρσιμο θα έχει οριζόντια, κατακόρυφη ή κατεύθυνση 45ο μοιρών.

Το εργαλείο Linear δημιουργεί ένα ντεγκραντέ στο οποίο τα χρώματα αναμιγνύονται κατά μήκος μιας ευθείας γραμμής, ενώ στο εργαλείο Radial τα χρώματα αναμιγνύονται σε ομόκεντρους κύκλους, από το κέντρο προς τα έξω.

Όταν επιλέγουμε ένα ντεγκραντέ από την πτυσσόμενη λίστα, το PhotoShop το εμφανίζει σ’ ένα πλαίσιο προεπισκόπησης, στο κάτω μέρος της παλέτας Linear Gradient Options. Αν, όμως, κανένα από τα υπάρχοντα ντεγκραντέ δεν μας ικανοποιεί, μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας προσαρμοσμένο ντεγκραντέ.



Επικόλληση Εικόνας

Για να μεταφέρουμε ένα κομμάτι μιας εικόνας σε μια άλλη εικόνα, ανοίγουμε και τις δύο εικόνες σε ξεχωριστά παράθυρα, επιλέγουμε το κομμάτι που θέλουμε μ’ έναν από τους γνωστούς τρόπους, την εντολή Copy από το μενού Edit, κάνουμε ενεργό το παράθυρο της άλλης εικόνας και επιλέγουμε Paste από το μενού Edit.

Για να κλωνίσουμε μια επιλεγμένη περιοχή μεταξύ δύο εικόνων, την σύρουμε με το εργαλείο μετακίνησης (μεταφορά και απόθεση, drag and drop). Για να επιλέξουμε ολόκληρη την εικόνα, υπάρχει η εντολή All του μενού Select.

Για να επικολλήσουμε μια εικόνα στο εσωτερικό μιας επιλεγμένης περιοχής, χρησιμοποιούμε την εντολή Paste Into του μενού Edit. Το PhotoShop δημιουργεί μια νέα στρώση με την επιλογή. Η εικόνα που επικολλάμε τοποθετείται σε νέα στρώση. Όταν μετακομίζουμε μια επιλογή με μεταφορά και απόθεση σε μια άλλη εικόνα, το PhotoShop τοποθετεί και πάλι την επιλογή σε νέα στρώση.



Οι Κινητές Επιλογές

Όταν χρησιμοποιούμε το εργαλείο μετακίνησης για να μεταφέρουμε ή να κλωνίσουμε μια επιλεγμένη περιοχή μέσα στην ίδια εικόνα, το PhotoShop δημιουργεί μια κινητή επιλογή (floating selection), που έχει ιδιότητες παρόμοιες με τις ιδιότητες των στρώσεων.

Η κινητή επιλογή επιπλέει στην επιφάνεια της εικόνας, σαν να βρίσκεται σε δικό της, ανεξάρτητο επίπεδο. Μπορούμε να μετακινήσουμε την κινητή επιλογή, σύροντάς την με το ποντίκι ή πατώντας κάποιο πλήκτρο βέλους, χωρίς να αφήσει μια τρύπα από κάτω.

Για να διαγράψουμε ένα κομμάτι μιας κινητής επιλογής και να φανεί η εικόνα από κάτω, πατάμε το πλήκτρο Alt και χρησιμοποιούμε κάποιο εργαλείο λάσο ή κορνίζας ή το μαγικό ραβδάκι. Με επιλεγμένο το εργαλείο μετακίνησης και με πατημένο το πλήκτρο Alt, μπορούμε να κλωνίσουμε την κινητή επιλογή.

Όταν ακινητοποιούμε μια κινητή επιλογή, την ενσωματώνουμε στην εικόνα που βρίσκεται από κάτω. Πρέπει να προσέξουμε να μην ακινητοποιήσουμε μια κινητή επιλογή πριν ολοκληρώσουμε τη μεταφορά της και γενικότερα την προσαρμογή της. Για να παραμείνει μια κινητή επιλογή πάντοτε κινητή, πρέπει να την μετατρέψουμε σε στρώση, όπως θα δούμε παρακάτω.

Οι στρώσεις είναι στην ουσία μόνιμες κινητές επιλογές. Για να μετατρέψουμε μια επιλογή σε στρώση, μπορούμε να επιλέξουμε Layer Via Cut από το υπομενού New του μενού Layer για να αποκοπεί η επιλογή από την αρχική της θέση και να τοποθετηθεί στη νέα στρώση.

Αν, όμως, επιλέξουμε Layer Via Copy από το υπομενού New του μενού Layer, η επιλογή θα αντιγραφεί από την αρχική της θέση και θα τοποθετηθεί στη νέα στρώση.

Όταν μετατρέπουμε μια επιλογή σε στρώση, εξαφανίζεται το περίγραμμα επιλογής. Επειδή η εικόνα βρίσκεται σε μια δική της στρώση, δεν χρειαζόμαστε το περίγραμμα για να την απομονώσουμε.



Αλλαγή Διαστάσεων Εικόνας

Εκτός από τη γνωστή εντολή Image Size... του μενού Image, με την οποία μπορούμε να αλλάξουμε τον αριθμό των pixels που αποτελούν την εικόνα και στην ουσία το μέγεθός της στον δίσκο, υπάρχει και η εντολή Scale του υπομενού Transform του μενού Edit, με την οποία μπορούμε να αλλάξουμε το μέγεθος μιας εικόνας που εισάγαμε σε μια επιλογή.

Γύρω από την εικόνα εμφανίζονται οι γνωστές μας λαβές. Αν κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Shift ενώ σύρουμε μια από τις γωνιακές λαβές, μπορούμε να αλλάξουμε την κλίμακα της εικόνας αναλογικά.

Αν προσπαθήσουμε να μεγαλώσουμε τις διαστάσεις της εικόνας, το PhotoShop θα πρέπει να δημιουργήσει νέα pixels μόνο του, κάτι το οποίο μπορεί να έχει μη αναμενόμενα αποτελέσματα. Έτσι, είναι προτιμότερο να μικραίνουμε την εικόνα.

Για να ολοκληρώσουμε τις αλλαγές στις διαστάσεις της εικόνας, μπορούμε να κάνουμε διπλό κλικ πάνω της ή να πατήσουμε το πλήκτρο . Αν πατήσουμε το πλήκτρο Esc, θα ακυρωθούν οι αλλαγές που κάναμε στις διαστάσεις της εικόνας.



Οι Στρώσεις (Layers)

Οι στρώσεις μιας εικόνας του PhotoShop είναι σαν τις διαφάνειες στις οποίες σχεδιάζουμε διάφορα αντικείμενα και όταν τις τοποθετούμε τη μια πάνω στην άλλη, φαίνεται η ολοκληρωμένη εικόνα σαν ένα σύνολο.

Μπορούμε λοιπόν να διατηρούμε τα στοιχεία μιας εικόνας σε διαφορετικές στρώσεις και να τις συνδυάζουμε για να δημιουργούμε σύνθετες εικόνες. Τις στρώσεις μπορούμε να τις ανακατατάξουμε, να τις προσθέσουμε, να τις αφαιρέσουμε ή να τις αναμίξουμε χρησιμοποιώντας διαφορετικές τιμές αδιαφάνειας και ανάμιξης και να κάνουμε κάθε είδους εντυπωσιασμούς.

Ακόμη, μπορούμε να κάνουμε διορθώσεις ή να ζωγραφίσουμε σε μια στρώση χωρίς να πάθουν τίποτα οι υπόλοιπες στρώσεις. Το PhotoShop δημιουργεί αυτόματα μια νέα στρώση κάθε φορά που κάνουμε μια επικόλληση. Μπορούμε ακόμη να τοποθετήσουμε μια επιλογή σε μια νέα στρώση με τους δύο τρόπους που είδαμε νωρίτερα.

Τις στρώσεις τις διαχειριζόμαστε από την παλέτα Layers. Μέσα στην παλέτα βλέπουμε όλες τις στρώσεις με τα ονόματά τους και με μια μικρογραφία της κάθε στρώσης. Αυτή η μικρογραφία είναι το τι θα δούμε στην εικόνα αν κρύψουμε όλες τις στρώσεις και αφήσουμε μόνο μία.

Η στρώση Background (Φόντου) είναι η στρώση που βρίσκεται στο κάτω μέρος της εικόνας και υπάρχει σ’ όλες τις εικόνες. Η σειρά των στρώσεων στην παλέτα Layers δείχνει και τη σειρά εμφάνισής τους στην εικόνα, δηλ. η στρώση που εμφανίζεται στην κορυφή της παλέτας είναι και η κορυφαία στρώση της εικόνας.

Μπορούμε να επεξεργαζόμαστε μόνο μία στρώση κάθε φορά, την ενεργό στρώση. Η ενεργός στρώση ξεχωρίζει γιατί είναι έντονα φωτισμένη στην παλέτα Layers και έχει αριστερά της το εικονίδιο ενός μικρού πινέλου. Για να γίνει ενεργή μια άλλη στρώση, κάνουμε κλικ στον όνομά της στην παλέτα Layers.

Το εικονίδιο του ματιού που βρίσκεται δίπλα στο όνομα μιας στρώσης, σημαίνει ότι η στρώση αυτή είναι ορατή. Για να κρύψουμε μια στρώση, πατάμε πάνω στο εικονίδιο του ματιού της. Για να κρύψουμε όλες τις στρώσεις εκτός από μία, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του ματιού της κρατώντας ταυτόχρονα πατημένο και το πλήκτρο Alt. Αν κρύψουμε τη στρώση φόντου, θα εμφανισθεί ένα μοτίβο σκακιέρας που αντιπροσωπεύει τις διαφανείς περιοχές των ορατών στρώσεων.

Για να δημιουργήσουμε μια νέα, άδεια στρώση, μπορούμε να κάνουμε κλικ στο εικονίδιο νέας στρώσης, που είναι το μεσαίο από τα τρία που βρίσκονται κάτω δεξιά στην παλέτα Layers. Για να δημιουργήσουμε ένα αντίγραφο μιας υπάρχουσας στρώσης, σύρουμε τη στρώση αυτή στο εικονίδιο της νέας στρώσης. Για να διαγράψουμε μια στρώση, τη σύρουμε στο εικονίδιο του κάδου απορριμμάτων της παλέτας Layers.

Νέα στρώση μπορούμε να δημιουργήσουμε και από την επιλογή Layer... του υπομενού New του μενού Layer. Θα εμφανισθεί το πλαίσιο διαλόγου New Layer, όπου μπορούμε να δώσουμε ένα δικό μας όνομα για τη νέα στρώση ή να αποδεχθούμε το όνομα που προτείνει το PhotoShop, που είναι Layer1, Layer2 κοκ.

Με την επιλογή Duplicate Layer... του μενού Layer μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα αντίγραφο μιας υπάρχουσας στρώσης και με την επιλογή Delete Layer του ίδιου μενού να διαγράψουμε μια στρώση. Με την επιλογή Layer Options... θα εμφανισθεί το πλαίσιο διαλόγου Layer Options, όπου μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στο όνομα, την αδιαφάνεια και την κατάσταση ανάμιξης χρωμάτων της στρώσης.

Ανάλογες επιλογές θα εμφανισθούν και αν κάνουμε δεξί κλικ πάνω σε κάποια στρώση στην παλέτα Layers ή εμφανίσουμε το μενού της παλέτας, κάνοντας κλικ στο δεξί βέλος στην κορυφή της παλέτας. Για να εμφανισθεί το περίγραμμα επιλογής γύρω από τα στοιχεία μιας στρώσης, κάνουμε κλικ πάνω στο όνομα της στρώσης στην παλέτα Layers κρατώντας ταυτόχρονα πατημένο και το πλήκτρο Control.

Αν ενεργοποιήσουμε το πλαίσιο ελέγχου Preserve Transparency της παλέτας Layers, θα μπορούμε να βάψουμε μόνο μέσα σε μία στρώση χωρίς να επηρεαστεί η εικόνα γύρω της.



Επεξεργασία Κειμένου με το PhotoShop

Το PhotoShop είναι ιδανικό για τη δημιουργία γραμμάτων μεγάλου μεγέθους με ειδικά εφέ. Όμως, μετά την εισαγωγή του κειμένου στην εικόνα, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο κειμένου για να το επιλέξουμε και να το διορθώσουμε, όπως γίνεται με άλλα προγράμματα.

Τα εργαλεία κειμένου του PhotoShop βρίσκονται στο πτυσσόμενο μενού Type Tool και είναι τέσσερα : το κανονικό εργαλείο κειμένου, που μοιάζει μ’ ένα μεγάλο Τ, το εργαλείο μάσκας κειμένου, που μοιάζει μ’ ένα εστιγμένο περίγραμμα του Τ και δύο αντίστοιχα εργαλεία για να γράψουμε κατακόρυφο κείμενο.

Με το κανονικό εργαλείο κειμένου μπορούμε να δημιουργήσουμε κείμενο με το χρώμα προσκηνίου σε μια νέα στρώση. Με τον ροοστάτη Opacity της παλέτας Layers μπορούμε να κάνουμε το κείμενο περισσότερο ή λιγότερο διαφανές και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πτυσσόμενη λίστα των καταστάσεων ανάμιξης για να αναμίξουμε το κείμενο με τις στρώσεις που βρίσκονται από κάτω.

Με το εργαλείο μάσκας κειμένου, το κείμενο δημιουργείται σαν περίγραμμα επιλογής, που λειτουργεί παρόμοια μ’ οποιοδήποτε άλλο εργαλείο επιλογής και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε στοιχεία από ένα συγκεκριμένο περίγραμμα επιλογής.

Σ’ ένα υπάρχον εργαλείο επιλογής, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πλήκτρο Shift και το εργαλείο μάσκας κειμένου για να προσθέσουμε στην υπάρχουσα επιλογή περιγράμματα με σχήμα χαρακτήρων, το πλήκτρο Alt για να αφαιρέσουμε από την υπάρχουσα επιλογή περιγράμματα με σχήμα χαρακτήρων και τα πλήκτρα Shift+Alt για να βρούμε την τομή ανάμεσα στην επιλογή κειμένου και στην υπάρχουσα επιλογή.

Αν θέλουμε τα γράμματα να είναι αδιαφανή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το κανονικό εργαλείο κειμένου, ενώ αν χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο μάσκας κειμένου, θα πρέπει μετά να δώσουμε την εντολή Stroke... του μενού Edit για να δημιουργηθεί ένα περίγραμμα. Με τα πλήκτρα Alt+ Backspace μπορούμε να γεμίσουμε το περίγραμμα επιλογής κειμένου με το χρώμα προσκηνίου.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη βασική διαφορά ανάμεσα στα δύο εργαλεία δημιουργίας κειμένου : το ένα δημιουργεί πάνω σε νέα στρώση χαρακτήρες με το χρώμα προσκηνίου, ενώ το άλλο εμφανίζει απλώς ένα περίγραμμα επιλογής με τη μορφή χαρακτήρων. Είναι καλή τακτική να δημιουργούμε μια νέα στρώση πριν χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο μάσκας κειμένου.

Αφού επιλέξουμε ένα από τα εργαλεία εισαγωγής κειμένου και κάνουμε κλικ σε κάποιο σημείο της εικόνας, το PhotoShop θα τοποθετήσει το κείμενο στο σημείο όπου κάναμε κλικ, αλλά πρώτα εμφανίζει το πλαίσιο διαλόγου Type Tool, όπου μπορούμε να γράψουμε το κείμενο που θέλουμε και να το μορφοποιήσουμε πριν το εισάγουμε οριστικά στην εικόνα.

Αφού εισάγουμε το κείμενο στην εικόνα, μπορούμε να το μετακινήσουμε με το εργαλείο μετακίνησης ή με τα βελάκια, όπως θα μετακινούσαμε οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο σε μια στρώση. Για να μετακινήσουμε ένα περίγραμμα επιλογής κειμένου που το δημιουργήσαμε με το εργαλείο μάσκας κειμένου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο αυτό ή κάποιο από τα εργαλεία επιλογής, αφού όμως πρώτα ο δείκτης του ποντικιού πάρει το κατάλληλο σχήμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα βελάκια.

Αν σύρουμε το κείμενο με το εργαλείο μετακίνησης και κρατάμε ταυτόχρονα πατημένο και το πλήκτρο Alt, το κείμενο θα κλωνοποιηθεί. Με τα πλήκτρα Alt+Backspace μπορούμε να γεμίσουμε το κείμενο με το χρώμα προσκηνίου και με τα πλήκτρα Control+Backspace μπορούμε να γεμίσουμε το κείμενο με το χρώμα παρασκηνίου.

Για να επεξεργαστούμε ένα κείμενο που έχουμε ήδη εισάγει στην εικόνα, κάνουμε πρώτα ενεργή τη στρώση που το περιέχει και κάνουμε κλικ πάνω του για να εμφανισθεί το πλαίσιο διαλόγου Type Tool.



Τα Φίλτρα (Filters) του PhotoShop

Τα φίλτρα του PhotoShop κάνουν μια λειτουργία ανάλογη μ’ αυτή των φωτογραφικών φίλτρων : φιλτράρουν ή διαθλούν το φως, με αποτέλεσμα να τροποποιούν την εικόνα. Όλα τα φίλτρα του PhotoShop βρίσκονται στο μενού Filter και μπορούμε να ακυρώσουμε (αναιρέσουμε) αμέσως τη χρήση κάποιου φίλτρου, αν το αποτέλεσμα δεν μας αρέσει.

Μπορούμε να δούμε προκαταβολικά (σε προεπισκόπηση) τα αποτελέσματα των πιο βασικών φίλτρων και μπορούμε να εφαρμόσουμε πολλά φίλτρα στη σειρά ή και να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο φίλτρο πολλές φορές.

Όταν είναι επιλεγμένο κάποιο τμήμα της εικόνας, το φίλτρο επιδρά μόνο στην επιλεγμένη περιοχή, ενώ όταν δεν είναι επιλεγμένο κάποιο τμήμα της εικόνας, το φίλτρο επιδρά σ’ ολόκληρη την εικόνα.

Για να δημιουργήσουμε ομαλές μεταβάσεις μεταξύ των φιλτραρισμένων και των αφιλτράριστων περιοχών μιας εικόνας, μπορούμε να θολώσουμε το περίγραμμα επιλογής με την εντολή Feather... του μενού Select. Για να εφαρμόσουμε ξανά το τελευταίο φίλτρο, μπορούμε να επιλέξουμε Last Filter από το μενού Filter.

Για να αναμίξουμε μια φιλτραρισμένη εικόνα με την αφιλτράριστη αρχική εικόνα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εντολή Fade... από το μενού Filter. Στο πλαίσιο διαλόγου Fade μπορούμε να ρυθμίσουμε την αδιαφάνεια με τον ροοστάτη (πλαίσιο κειμένου) Opacity και τον τρόπο ανάμιξης από την πτυσσόμενη λίστα Mode. Για να βλέπουμε το αποτέλεσμα της εφαρμογής του φίλτρου σε προεπισκόπηση, πρέπει να είναι επιλεγμένο το πλαίσιο ελέγχου Preview. Η εντολή αυτή πρέπει να χρησιμοποιείται αμέσως μετά την εφαρμογή του φίλτρου.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η πραγματική ομορφιά των φίλτρων του PhotoShop βρίσκεται στον συνδυασμό και την εφαρμογή τους σε μικρά, επιλεγμένα τμήματα της εικόνας.



Οι Διορθώσεις Χρωμάτων

Οι εντολές για διόρθωση χρωμάτων βρίσκονται στο υπομενού Adjust του μενού Image και οι βασικότερες είναι οι εξής τρεις : Levels..., Auto Levels και Variations... Με την εντολή Auto Levels μπορούμε να διορθώσουμε αυτόματα την αντίθεση μιας εικόνας. Το PhotoShop μετατρέπει αυτόματα το πιο ανοικτό γκρίζο σε λευκό και το πιο σκούρο γκρίζο σε μαύρο και “απλώνει” τα ενδιάμεσα χρώματα.

Επειδή η εντολή Auto Levels δεν δίνει πάντα τα αναμενόμενα αποτελέσματα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εντολή Levels για να ρυθμίσουμε τα σκούρα και τα ανοικτά χρώματα καθώς και τα μεσαία γκρίζα χρώματα.

Η εντολή Variations προορίζεται ειδικά για τη διόρθωση έγχρωμων εικόνων. Μπορούμε να αυξομειώσουμε την ένταση των χρωμάτων ή να εφαρμόσουμε μια χρωματική απόχρωση στην εικόνα για να αφαιρέσουμε κάποια υπερβολική δόση χρώματος.



Σύντομη Επισκόπηση των Λειτουργιών του PhotoShop

Για να κρύβουμε προσωρινά και να εμφανίζουμε την εργαλειοθήκη, τη γραμμή κατάστασης και όλες τις παλέτες, πατάμε το πλήκτρο Tab. Για να κρύψουμε μόνο τις παλέτες, πατάμε τα πλήκτρα Shift+Tab. Με το πλήκτρο F5 κρύβουμε και εμφανίζουμε την παλέτα Brushes, με το F6 την παλέτα Color, με το F7 την παλέτα Layers και με το F8 τις παλέτες Info, Options και Navigator.

Αν κρατήσουμε πατημένο το πλήκτρο διαστήματος (Spacebar), ο δείκτης του ποντικιού παίρνει το σχήμα παλάμης και μπορούμε να μετακινήσουμε την εικόνα μέσα στο παράθυρό της.

Για να μεγεθύνουμε την εικόνα, κρατάμε πατημένα τα πλήκτρα Control και Spacebar και κάνουμε κλικ μέσα στην εικόνα, ενώ για να σμικρύνουμε την εικόνα, κρατάμε πατημένα τα πλήκτρα Alt και Spacebar και κάνουμε κλικ μέσα στην εικόνα. Για να μεγεθύνουμε ένα συγκεκριμένο κομμάτι μιας εικόνας, σύρουμε με το ποντίκι έχοντας ταυτόχρονα πατημένα τα πλήκτρα Control και Spacebar.

Για μεγέθυνση και σμίκρυνση της εικόνας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τους συνδυασμούς πλήκτρων Control++ και Control+- αντίστοιχα. Για να μεγεθύνουμε την εικόνα ώστε να καταλαμβάνει ολόκληρο το παράθυρό της, μπορούμε να κάνουμε διπλό κλικ στο εικονίδιο του χεριού στην εργαλειοθήκη ή να πατήσουμε τα πλήκτρα Control+0.

Για να επαναφέρουμε μια εικόνα στον συντελεστή μεγέθυνσης 100%, μπορούμε να κάνουμε διπλό κλικ στο εικονίδιο zoom ή να πατήσουμε τα πλήκτρα Alt+Control+0.

Για να δημιουργήσουμε μια ευθεία γραμμή με οποιοδήποτε από τα εργαλεία βαφής ή επεξεργασίας, πατάμε στη μια άκρη της γραμμής και με κρατημένο το πλήκτρο Shift πατάμε στην άλλη άκρη.

Για να προσθέσουμε μια περιοχή σε μια ήδη επιλεγμένη περιοχή, κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Shift και σύρουμε γύρω από τη νέα περιοχή με κάποιο εργαλείο λάσο ή κορνίζας ή πατάμε με το μαγικό ραβδάκι. Μπορούμε επίσης να επιλέξουμε την εντολή Color Range... από το μενού Select.

Για να αφαιρέσουμε μια περιοχή από μια ήδη επιλεγμένη περιοχή, κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Alt και σύρουμε γύρω από τη νέα περιοχή με κάποιο εργαλείο λάσο ή κορνίζας ή πατάμε με το μαγικό ραβδάκι. Μπορούμε επίσης να επιλέξουμε την εντολή Color Range... από το μενού Select.

Για να επιλεγεί η τομή μιας περιοχής με μια ήδη επιλεγμένη περιοχή, κρατάμε πατημένο τα πλήκτρα Shift και Alt και σύρουμε γύρω από τη νέα περιοχή με κάποιο εργαλείο λάσο ή κορνίζας ή πατάμε με το μαγικό ραβδάκι.

Για να γεμίσουμε μια επιλεγμένη περιοχή με το χρώμα φόντου, πατάμε τα πλήκτρα Control+Backspace, ενώ για να την γεμίσουμε με το χρώμα προσκηνίου, πατάμε τα πλήκτρα Alt+Backspace. Με πάτημα των πλήκτρων Shift+Backspace εμφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου Fill, στο οποίο έχουμε πολλές επιλογές για το γέμισμα μιας επιλεγμένης περιοχής.

Για να κάνουμε ενεργή τη στρώση που ανήκει ένα κομμάτι της εικόνας, κάνουμε δεξί κλικ πάνω του κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Alt και έχοντας επιλεγμένο το εργαλείο μετακίνησης. Για να δημιουργήσουμε ένα περίγραμμα επιλογής γύρω από τα περιεχόμενα μιας στρώσης, κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Control και πατάμε στο όνομα της στρώσης στην παλέτα Layers.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο μετακίνησης για να μετακινούμε επιλογές και στρώσεις. Για να μετακινήσουμε μια επιλεγμένη περιοχή κατά ένα pixel, χρησιμοποιούμε τα βελάκια του πληκτρολογίου, με επιλεγμένο πάντα το εργαλείο μετακίνησης, ενώ για να την μετακινήσουμε κατά 10 pixels, κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Shift και χρησιμοποιούμε τα βελάκια.

Για να κλωνίσουμε (αντιγράψουμε) μια επιλεγμένη περιοχή και να μετακινήσουμε τον κλώνο, κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Alt και σύρουμε την περιοχή με το εργαλείο μετακίνησης. Για να την μετακινήσουμε κατά 1 ή 10 pixels αντίστοιχα, χρησιμοποιούμε ακόμη και τα βελάκια ή το πλήκτρο Shift.

Για να μεταφέρουμε ένα περίγραμμα επιλογής χωρίς να μετακινήσουμε ο,τιδήποτε υπάρχει μέσα στην επιλεγμένη περιοχή, το σύρουμε με κάποιο εργαλείο κορνίζας ή λάσο ή με το μαγικό ραβδάκι, αφού ο δείκτης του ποντικιού έχει πάρει το κατάλληλο σχήμα. Με τα βελάκια και με το πλήκτρο Shift μπορούμε να το μετακινήσουμε κατά 1 και 10 pixels αντίστοιχα.

on line photo shop

Αν δεν θέλετε να φορτώσετε τον Η/Υ με μεγάλα προγράμματα εδώ θα βρείτε ένα photo shop που δουλεύει άψογα χωρίς να το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας


http://www।pixlr.com/editor/


http://pixlr.com/editor/

typography wallpapers.

κατασκευή wallpaper μόνο με γράμματα,γνωστά στα αγγλικά και ως typography wallpapers.


Typography Wallpaper from Vangelis Vlasopoulos on Vimeo.

photoshop , Μαθήματα

βρήκα μερικά μαθήματα του photo shop , ίσως σε κάποιους τους φανούν χρήσιμα

How to make a Cool Typography Effect


weather -ΚΑΙΡΟΣ-